dagtrip,  fotografie

Vakantaseren over Fotofestival Naarden

Vooraf
Via twitter had ik een uitnodiging van Canon Nederland gekregen voor een rondleiding op het Fotofestival Naarden. Rond een uur of 1 werd ik afgelopen dinsdag samen met twee andere gasten door Eduard Planting opgehaald bij de kassa. Eduard Planting is van de organisatoren van het Fotofestival. Hij was onze gids voor de rondleiding, al moet ik toegeven dat ik pas na afloop door had dat hij een van de belangrijkste mensen van het festival is. Vandaar dat hij zoveel wist over de foto’s en hun makers.

Fotofestival Naarden
Het Fotofestival Naarden is een tweejaarlijks fotofestival in het vestingstadje Naarden. Op verschillende locaties in de historische binnenstad hangt werk van beroemde fotografen maar ook van nieuw talent. Parallel aan het echte festival zijn er ook veel foto’s te bewonderen van amateurs die hiervoor gebruik mogen maken van etalages van winkels. Het festival ontvangt gemiddeld zo’n 15.000 bezoekers per seizoen.  Dit jaar is het thema “Water, water”. Een aantal fotografen heeft ook speciaal voor het festival foto’s gemaakt geïnspireerd door dit thema.

Rondleiding
Onze rondleiding begon bij de vestingwallen. In de oude vestingwallen, die ook los van de foto’s erg de moeite van het bezoeken waard zijn, hingen series van verschillende fotografen. Ik vond het werk van Danielle Kwaaitaal erg bijzonder. Ze heeft een techniek ontwikkeld die ik nog niet eerder zag. Ze fotografeert bloemen die in het water liggen en laat daar witte verf in stromen. Ziet er heel schilderachtig uit maar het zijn echt foto’s.

Een andere portretserie die ik boeiend vond, was die van Erik Jan Venhuizen. Op het eerste gezicht valt het niet op maar als je iets beter kijkt zie je iets raars. Je weet niet wat het is, het is ongrijpbaar. Onze gids vertelt dat de modellen allemaal onder water liggen en gevraagd is om te proberen gewoon te blijven kijken. Als je heel goed kijkt, zie je nog kleine luchtbelletjes. Aparte portretten levert dit op.

Een andere serie die ik prachtig vond was die van Jonathan Andrew. Hij is een Engelse fotograaf die verlaten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog heeft gefotografeerd. Hij gebruikt daarvoor een speciale belichtingstechniek waardoor de bunkers erg bijzonder aangelicht worden. Deze techniek wil ik ook zeker eens gaan uitproberen!

Bij de tentoonsteling kom je ook een aantal “verzamelaars” tegen. Foto’s krijgen vaak meer verhaal als je een mooie serie kunt maken. De serie “Scheepswrakken” van Anton Rijsdijk is daar een prachtig voorbeeld van. Al 30 jaar fotografeert hij over op de wereld scheepswrakken. Dat is nog eens wat anders dan weeswanten….

Grote Kerk
Na ons bezoek aan de vestingwallen en de exposities die daar tentoongesteld worden, vertrokken we naar de Grote Kerk. Hier zijn altijd de foto’s te zien van de echt bekende fotografen. We begonnen met een serie van Jimmy Nelson “Before they pass away”. Nelson probeert met zijn werk verdwijnende culturen vast te leggen. Prachtige foto’s met mensen van Vanatua, Mongolie, Tibet en andere culturen die onder druk staan. Het zijn foto’s die meestal in scene gezet zijn maar van een enorme schoonheid.

In de Grote Kerk hangt ook de nieuwste serie van Frans Lanting over de Okavango delta. Ik ben zelf een groot liefhebber van de natuurfoto’s van Lanting, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige plekken waar hij zijn foto’s maakt. Dit zijn echt foto’s om van te gaan vakantaseren over de prachtige natuur op onze aardbol.

Kadir van Lohuizen maakte een indrukwekkende serie (Rising Seelevels) over de effecten van het stijgen van de zeespiegel en de impact die dit heeft op bewoners in gebieden die langzaam onder water komen te staan. Kijk en huiver!

Een van de vrolijkste series vond ik de serie “Water Wigs” van Tim Tadder. Op de foto’s zien we mannen en vrouwen die pruiken van water lijken te hebben. Je vraagt je echt af hoe Tadder dat heeft kunnen fotograferen. Een van de foto’s is ook het beeldmerk van het festival. Ik kan het natuurlijk verklappen maar eigenlijk is het veel leuker om dat zelf te gaan bekijken

Tot slot
Ik heb erg genoten van de rondleiding langs deze prachtige foto’s. Het heeft mij geinspireerd om weer eens wat nieuwe dingen uit te gaan proberen. Ik wil graag Eduard Planting bedanken voor zijn deskundigheid en boeiende verhalen over “the making of”. Ook Canon Nederland bedank ik voor de uitnodiging.

Wil je zelf gaan kijken, het fotofestival Naarden duurt nog t/m 21 juni a.s. Ik kan het zeer aanraden!

Fotoverantwoording: alle foto’s heb ik gemaakt met mijn iPhone.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.