Justjesoars, een heerlijke oase van rust in Friesland

Tijdens een van de mooiste nazomer weekenden van 2016 ben ik in De Alde Feanen. Ik verblijf in Oudega bij Justjesoars, de B&B van Aagje en Henk.

Justjesoars, net even anders

Tijdens mijn eerste contact via de mail in juni vraag ik Aagje, de eigenares van de B&B, naar de betekenis van het woord Justjesoars. Letterlijk betekent het, net even anders. Ze legt me uit dat dit ook de naam is geweest van haar vaders bedrijf. Hij had een antiekzaak en stond ook op de markt in Leeuwarden. Toen Aagje en Henk met de B&B begonnen, vonden ze dit een toepasselijke naam. Bij Justjesoars komen ook soms mensen die zorg nodig hebben tijdens hun verblijf. Daarnaast deed de locatie Aagje aan haar vader denken. Nu leeft de naam via de B&B voort.

Op een zonnige vrijdagmiddag sla ik in het Friese dorp Oudega af richting Justjesoars. Net buiten het dorp zie ik een vlag bij een kleine oprijlaan wapperen. Hier moet ik zijn. Aagje komt naar me toegelopen. Vreemd genoeg is het na het mail contact of ik haar al een beetje ken.

september16

Ze brengt me naar de Opkeamer waar ik 2 nachten zal slapen. De Opkeamer is een verblijf dat is geïnspireerd door de Opkamer in de boerderijen van vroeger. Dit was de nette kamer van de boerin, waar belangrijke mensen werden ontvangen. Ik voel me vereerd dat ik hier een paar dagen mag doorbrengen. De Opkeamer zit aan de voorkant van de woning, maar door de ligging van het huis, voelt het als de achterkant.

september12

Ik ben erg gecharmeerd van de bedstee waar ik vannacht in zal liggen. Meestal als ik met mijn gezin reis, is de bedstee voor mijn kinderen maar nu heb ik het rijk voor mezelf.

september9

De Opkeamer is verder van alle gemakken voorzien. Aagje laat me een mooie badkamer zien waar zelfs een sauna in is gebouwd.

september5

Deze bevindt zich onder de bedstee. Het is een ruime badkamer met 2 wastafels en spiegels. Ik kan het niet laten daar een gekke foto van te maken.

september15

Er is ook een keuken waar ik gebruik van kan maken. Het ziet er allemaal netjes en gezellig uit. Hier ga ik eens lekker van genieten.

september11

Na de kleine rondleiding, pak ik snel mijn spulletjes uit. Daarna verken ik de rest van het terrein. Aan de andere kant zit eigenaar Henk een spelletje te doen met zijn kleindochter. Even verderop staat ook een aparte vakantiewoning, ‘t Lytshus, geschikt voor 4 personen. De Opkeamer is geschikt voor 2 personen.

Het uitzicht hier is prachtig. Zover je kunt kijken, weilanden en bomen. In de verte zie ik zelfs een zeil van een schip. Henk en Aagje nodigen me uit om wat met ze te komen drinken. Mijn keus valt op Rivella. Ik leer dat dit een echt Fries product is. Nooit geweten. Rivella is ook een klein beetje anders… net als Justjesoars.

september7

‘s Avonds heb ik een afspraak in Eernewoude en ik kom pas laat weer “thuis”.

Hier kun je de stilte nog horen

Als ik terugkom van mijn afspraak is het donker, echt donker. Ik pak een drankje uit de koelkast en loop naar het terrasje. Ik ontdek nu dat hier een paar stoelen staan en ga zitten. Ik geniet. Het is stil, zo stil heb ik het nog niet vaak gehoord. Heel af en toe een vogel of wat bladeren die ritselen aan de bomen. Ik kijk naar boven en zie de sterrenhemel. Ik kan zelfs de Melkweg zien. Ik geniet echt van deze oase van rust.

Als ik mijn biertje op heb, loop ik terug naar de Opkeamer. Het is een lange dag geweest en ik moet de volgende dag weer vroeg op. Ik klim via het trappetje de bedstee in en val snel in slaap.

september10

De volgende morgen sta ik weer vroeg op om te gaan skutjesilen.Als ik het rolgordijn open, schijnt de zon precies naar binnen!

image

In de keuken staan ontbijtspullen voor me klaar en ik maak een lunchpakketje om mee te nemen. Er zit ook suikerbrood bij. Altijd lekker als ik in Friesland ben! Ik zie Henk al vroeg in de weer en neem afscheid van hem want ik heb een drukke dag voor de boeg in de Alde Feanen.

image

Een heerlijke oase van rust

Na een leuke actieve dag in De Alde Feanen (hier komt binnenkort de link naar het artikel) heb ik even wat tijd over. Ik besluit terug te rijden naar Justjesoars en lekker even te gaan niksen. Als ik de oprijlaan opdraai, voelt het al bekend. Grappig hoe snel je je ergens thuis kunt voelen. Ik zet een kop koffie en ga op het terrasje bij de weilanden zitten. Er is niemand in de buurt en weer geniet ik van de zalige rust. Ik zie een ooievaar door het weiland paraderen maar als ik hem van dichtbij probeer te fotograferen gaat hij er vandoor. Ik loop door de tuin en zie terrasjes en plekjes die ik nog niet had gezien. Dit uurtje is een heerlijke oase van rust in een druk en enerverend weekend.

september33

Een lekker ontbijtje

Na mijn avondprogramma in Leeuwarden, kom ik weer terug in de Opkeamer. Ik loop meteen door naar de achterkant met een drankje en laat de stilte bij me binnenkomen. Ik slaap hier maar 2 nachten en morgenochtend moet ik helaas al weer vertrekken. Ik zou hier nog veel langer willen blijven.

De volgende ochtend heb ik gelukkig iets meer tijd. Ik maak een lekker ontbijtje klaar met de spullen die Aagje heeft klaargezet.

image

Vanochtend is het buiten wat grijs weer dus ik ontbijt aan tafel in de Opkeamer. Ik zie het gastenboek liggen en blader het door.

image

Veel mensen hebben dezelfde ervaring gehad als ik. Genoten van de gastvrijheid van Aagje en Henk.  Heerlijke actief bezig geweest in de prachtige omgeving van De Alde Feanen en aangenaam vertoefd in de Opkeamer. Ik kan natuurlijk niet weggaan voordat ik zelf ook iets in het gastenboek heb geschreven.

september53

Voor mijn vertrek drink ik nog een kop koffie met de eigenaren van de B&B. Het is een gezellige afsluiting van een heerlijk verblijf in dit kleine paradijsje in Friesland. Ik voelde me hier echt thuis en op mijn gemak. Als ik afscheid neem, weet ik zeker dat in contact zal blijven met deze aardige mensen.

Justjesoars is inderdaad net even anders. En dat is maar goed ook!

september17

Omgeving

B&B Justjesoars ligt vlakbij het Nationaal Park De Alde Feanen, een fantastisch natuurgebied in Friesland. Er zijn vele manieren om vanuit Justjesoars dit gebied te verkennen. Zowel in de zomer als in de winter.

september69

Praktisch

B&B Justjesoars heeft een eigen website: Justjesoars

Justjesoars is ook via Booking.com en Airbnb te boeken. Ze krijgen daar een score van maar liefst: 9,0! Zie Justjesoars op Bol.com

Bij Justjesoars kun je kiezen tussen de Opkeamer (2 personen) of vakantiehuis ‘t Lytshus (4 personen). Justjesoars biedt daarnaast mogelijkheden voor vakanties met extra zorg en heeft ook een dagbestedingsprogramma. Op de website is dit allemaal terug te vinden.

Het adres is De Geasten 10 in Oudega, Friesland. Dit is vlakbij het prachtige Nationale Park De Alde Feanen.

 

Verantwoording
Ik was in het tweede weekend van september op uitnodiging van een aantal ondernemers in De Alde Feanen. Doel van dit weekend was het gebied en de verschillende activiteiten onder te aandacht te brengen bij een breder publiek. In dat kader verbleef ik ook bij Justjesoars.
Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Het copyright van de foto’s berust bij mij en gebruik is alleen mogelijk na overleg met en toestemming van mij. Ik werk soms met affiliate marketing links. Als iemand via een link in mijn artikel iets boekt of aanschaft, krijg ik daar een kleine provisie van. Dat gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaalt.

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail

5 thoughts on “Justjesoars, een heerlijke oase van rust in Friesland

  1. Een oase van rust…
    Met een warm gevoel denken wij aan jouw terug Mario. We weten zeker dat na jouw recentie vele gasten geinspireerd zijn geraakt. Dat Friesland en De Alde Feanen rijk zijn aan prachtige bijzondere plekken om te logeren en ervaringen op te doen in en rondom een pracht natuur. Maar ook zeker dat je er tot rust kan komen om jezelf weer eens te ontmoeten. Oant sjen, tot zien. Aagje en Henk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.