Naturalis, leiden
museum

Zomerprogramma 2017: Op expeditie met Naturalis in Leiden

Vanaf vandaag start het nieuwe zomerprogramma “Op expeditie met Naturalis”. Ik ging alvast een kijkje nemen samen met mijn zoon en zijn vriendje . Conclusie: superleuk!

Een vernieuwd zomerprogramma in Naturalis na vertrek Trix

Een paar weken terug was ik ook in Naturalis tijden een dagje  in Leiden (Leuk en lekker Leiden, een dag in de sleutelstad ). Ik was nog net op tijd om Trix, de T-Rex te zien. Ik hoorde daar over het nieuwe zomerprogramma en ging graag in op de uitnodiging om hier snel kennis mee te maken.

Een dag voor de officiële opening ga ik samen met mijn zoon en zijn vriendje naar Naturalis. Ze hebben een studiedag van school dus dat komt goed uit. Ik leg uit dat Trix net op wereldtournee is vertrokken en dat er nieuwe tentoonstelling is. Zij zullen de eersten zijn die hem kunnen bezoeken.

Naturalis, Leiden

We verzamelen op de binnenplaats van het oude Pesthuis. Dit is de plek waar Naturalis tijdens de verbouwing haar tijdelijke tentoonstellingen huisvest. Na een korte toelichting kunnen de jongens op pad.

Op expeditie met Naturalis

Centraal in deze tentoonstelling staat het idee van een expeditie. In de eerste ruimte kunnen de jongens aan de slag om bij 6 teststations hun skills te oefenen. Vaardigheden die je nodig hebt voor een expeditie.

Hoe goed kun jij onderzoeken bijv? De jongens moeten tellen hoeveel verschillende soorten vlinders ze kunnen onderscheiden.  Ook moet je even laten zien hoe fit je bent. Hoeveel push-ups kun je doen in 15 seconden. En weet je hoe je je zintuigen goed kunt gebruiken?

Bij het begin van de expeditie krijgen de jongens een Expeditie-Doe-Boek mee. Het boek is een leidraad langs de verschillende opdrachten en na afloop kun je thuis alles nog eens op je gemak nalezen.

Mijn zoon en zijn vriend gaan serieus aan de slag en werken 1 voor 1 alle teststations af.

Wildlife photographer of the Year

Naturalis, leiden

In de volgende zaal kom ik ook echt aan mijn trekken. In deze zaal hangt een flink aantal natuurfoto’s die in 2016 een prijs wonnen in de fotowedstrijd: Wildlife photographer of the Year. Schitterende foto’s waar ik heerlijk van kan vakantaseren. Over dat bezoek naar Borneo bijv. om daar een Orang-Oetan in het wild te zien.

De foto’s komen goed tot hun recht in de speciale lichtbakken die zijn opgehangen. De ruimte is wat verduisterd waardoor alle aandacht naar deze prachtige foto’s uitgaat.

Zeg nou zelf, dit zijn toch schitterende platen!

Beklim de Kinabulu berg in Borneo

De expeditie gaat door. Aan de hand van het Expeditie-Doe-Boek lopen de jongens de verschillende ruimtes door. In die ruimtes worden expedities van wetenschappers van Naturalis verder toegelicht. Je beklimt de Kinabulu Berg in Borneo, neemt een duik in de Indonische onderwaterwereld, je ontdekt St. Eustatius en het regenwoud van de Amazone komt ook aan bod. Het is een leuke, interactieve expeditie ideaal voor gezinnen met kinderen. Wij hadden 2 jongens van 10 bij die dit erg leuk vonden, maar ik zag ook veel kleinere kinderen lekker hun gang gaan.

Op slootjessafari in Nederland

In de laatste ruimte is de start van een Oerhollandse expeditie; de slootjessafari. Gewapend met een emmer en een schepnet, vertrekken de kinderen onder begeleiding naar het water naast het museum.

Daar proberen ze met het net beestjes te vangen die ze in de emmer bewaren. Terug in het museum worden alle beestjes in een klein potje met loep overgebracht. En dan komt het moeilijkste: welke beestjes heb je gevangen?

Gelukkig is er een handige kaart waar je de diertjes op kunt terugvinden. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende soorten je in een paar minuten kunnen opvissen.

 

Was het leuk vraag ik de jongens na afloop? Superleuk, knikken ze allebei. Wat ook handig is, is het het Expeditie-Doe-Boek, zegt mijn zoon. “Daar staan allemaal vragen in en ik ben gek op quizzen”. Kortom “Op Expeditie met Naturalis” is een leuke activiteit voor gezinnen met nieuwsgierige kinderen.

Praktisch

Tijdens de verbouwing van Naturalis is het grootste deel van het museum gesloten. Alleen het Pesthuis heeft tijdelijke tentoonstellingen, zoals “Op Expeditie met Naturalis”. Deze begint vandaag (24 juni) en duurt de hele zomer. Meer info is te vinden bij Op expeditie met Naturalis.

Na de zomer komt er een nieuwe tentoonstelling over “Gif” in samenwerking met de bekende bioloog Freek Vonk.

Onderdeel van het zomerprogramma is ook de fototentoonstelling: Wildlife Photographer of the Year.

 

Verantwoording
Ik was bij de preview van het zomerprogramma op uitnodiging van Naturalis. Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid gemaakt. Alle foto’s in dit artikel zijn van mijn hand. Het copyright berust bij mij. De Wildlife foto’s zijn foto’s die ik ter plekke van de foto’s heb gemaakt.

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.