vis a vis, Flevoland
theater

Komt dat zien, komt dat zien: theater spektakel “Mare” in Flevoland

Ik ben dol op theater spektakel in een mooie setting. Afgelopen weekend ging ik in Flevoland naar “Mare” van theatergroep Vis à Vis en genoot met volle teugen. Deze voorstelling is nog t/m 15 juli te zien. Komt dat zien, komt dat zien!

Theater spektakel op unieke locaties

Het komt er de laatste jaren wat minder van, maar afgelopen weekend ontdek ik dat ik nog steeds gek ben op theater spektakel op unieke buitenlocaties. Toen we nog geen kinderen hadden, ging ik bijv. erg graag naar de voorstellingen van Dogtroep. Ik herinner me nog goed het spektakel op een oude scheepswerf of in de nieuwe passenger terminal in Amsterdam. Of de leuke avonden bij de Parade, het zomers theaterfestival in 1 van de grote steden.

Afgelopen weekend krijg ik een kans om kennis te maken met een theatergezelschap waar ik nog niet van gehoord heb: Vis à Vis. Ze spelen de voorstelling “Mare” en ik ga erheen. Ik ben benieuwd. Het past goed bij mijn bezoek aan Flevoland. Alles draait gedurende deze trip om de strijd tegen het water. Flevoland is daar zelf een perfect voorbeeld van. Het theaterspektakel “Mare” gaat hier ook over.

Vroeger was Vis à Vis een rondreizende theatergroep maar vanaf 2007 hebben ze een vaste stek in Flevoland, bij het Almeerstrand in Almere.

Dineren bij de Rode Haring

vis a vis, flevoland

Ik heb eerlijk geen idee waar ik heen ga maar zodra we het terrein bij het Almeerderstrand oplopen, ervaar ik een gevoel van herkenning. Dit is de sfeer van de Parade, het rondreizend theaterfestival. Met lekker eten, een gezellig vuurtje en last but not least leuke voorstellingen.

vis a vis, Flevoland

Onze avond begint met een etentje in restaurant de Rode Haring dat ook op het terrein ligt. De chef komt haar menukeuzes uitgebreid toelichten. De maaltijd die we straks krijgen, heeft alles te maken met de voorstelling en alle gerechten staan in het kader van de zee. Ze wil ook graag zo duurzaam mogelijk te werk gaan en probeert als het enigszins kan te werken met producten uit de buurt.

vis a vis, Flevoland

Er is geen menukaart maar een buffet waar je zelf kunt kiezen. Dat scheelt een hoop wachttijd, erg handig want we willen natuurlijk wel op tijd bij de voorstelling zitten. Ik begin met een maiskokossoepje vooraf. Als hoofdgerecht kies ik rundvlees dat in bier is gestoofd. Ik probeer ook nog wat andere gerechten. Ik moet zeggen, dit smaakt me uitstekend. Dat in combinatie met een gezellige sfeer.

vis a vis, Flevoland

 

Bij het nagerecht kun je uit 3 desserts kiezen. Om het mezelf niet te moeilijk te maken, probeer ik ze gewoon alle drie.

vis a vis, Flevoland

1 miljoen liter water, een hijskraan en een enorme vuurbal

Na het eten, gaan we op tijd naar de tribunes zodat we goede plekken hebben. We zorgen dat we nog net onder de overkapping zitten voor het geval het weer gaat regenen. Voor me zie ik een groot bassin met water en een paar schermen. Links voor zit een band achter een doorzichtig scherm.

De band begint te spelen en de voorstelling begint. De rode draad van het verhaal is dat de zeespiegel zo hard is gestegen dat de hele wereld onder water staat. We volgen hoe een aantal mensen probeert het hoofd (letterlijk en figuurlijk) boven water te houden.

Vis a vis, Flevoland

 

vis a vis, Flevoland

Over de voorstelling en hoe het afloopt wil ik niet te veel verklappen want dat moet je gewoon echt gaan zien. Een paar ingrediënten verraden wel iets over de inhoud: een groot bassin met 1 miljoen liter water, een huwelijksreis, een enorme vuurbal, live muziek, een grote hijskraan, survival of the fittest en veel grappige scenes. Krijg je al zin?

vis a vis, Flevoland

“Mare” brengt een boodschap met een knipoog

Uiteraard zit er een boodschap verwerkt in deze voorstelling. Als we zo doorgaan, zal de mensheid wellicht in de situatie terechtkomen die Vis à Vis in deze voorstelling  neerzet. De makers hopen uiteraard dat je er na afloop met elkaar over napraat en nadenkt. Maar er is nergens een opgeheven vingertje te zien. “Mare” brengt haar boodschap met een knipoog.

Het resultaat is een zeer indrukwekkende voorstelling, die door de nodige humor van het begin tot het eind boeit. Door de bijzondere setting waarin dit speelt en het feit dat je buiten zit, wordt je als vanzelf beetje voor beetje onderdeel van het verhaal. Dat vind ik het leuke van dit soort locatietheater.

Flevoland, vis a vis

Nagenieten bij het kampvuur.

Na afloop nemen we nog een drankje en geniet ik van de sfeer op dit terrein. Een singersongwriter treedt op en het voelt als een huiskameroptreden als we allemaal bij haar op het podium gaan zitten. Het is inmiddels donker en een kampvuurtje knettert zachtjes. Deze avond is voorbij gevlogen.

Komt dat zien: een avondje Vis à Vis!

Ik kijk terug op een heerlijke en leuke avond. Ik kan je echt aanraden om dit te doen. En ga dan ook eerst lekker eten bij restaurant de Rode Haring. Dompel je even onder in de sfeer van dit spektakeltheaterstuk. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Wacht niet te lang want 15 juli a.s. is al weer de laatste voorstelling van dit programma. Ik ga deze groep in de toekomst zeker volgen en heb nu al zin in de volgende voorstelling!

vis a vis, Flevoland

Praktisch

Alle praktische informatie over speeldata, aanvangstijden, prijzen etc. kun je terugvinden op de website van Theatergezelschap Vis à Vis. Zorg dat je warme kleding bij hebt, je zit immers buiten. Er zijn ter plekke wel dekens beschikbaar. Een kussentje om op te zitten, kan ook geen kwaad. Je zit op houten banken.

Verantwoording
Ik woonde deze voorstelling bij als programma-onderdeel van een bloggerstrip in Flevoland, op uitnodiging van Flevoland Toerisme. Alle foto’s in dit artikel zijn van mezelf.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.