WakaWaka, Drawdown
duurzaam vakantaseren

Drawdown, een inspirerend koffietafelboek over klinkende klimaatmaatregelen

Een koffietafelboek over klinkende klimaatmaatregelen, zo zou je Drawdown kunnen omschrijven. Maar het is veel meer dan dat. Drawdown is een bron van inspiratie en hoop in deze tijd van klimaatpessimisme. De 80 maatregelen en 20 innovaties uit het boek zijn wetenschappelijk onderbouwd en kunnen echt leiden tot een keerpunt en klimaatverandering tegengaan. Genoeg redenen om het snel te gaan lezen.

Landal GreenParks, West Terschelling

Nederlandse vertaling van Drawdown

In Amerika is Drawdown een groot succes.  Het koffietafelboek met 100 inspirerende maatregelen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, staat hoog in de bestsellerlijsten. Hoogste tijd voor een Nederlandse vertaling. In het najaar van 2018 komt daar een crowdfundingsactie voor waar ik graag aan mee doe. In november is de vertaling klaar en kan Drawdown in navolging van Amerika ook Nederland gaan inspireren.

vakantaseren, Drawdown

“Drawdown for dummies”

Drawdown is simpel gezegd het keerpunt in de tijd waarop de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer daadwerkelijk jaarlijks begint af te nemen. Zover is het nog lang nog niet. In project Drawdown brengen honderden vooraanstaande wetenschappers de 100 meest effectieve oplossingen bij elkaar om klimaatontwrichting tegen te gaan. Ze berekenen in het onderzoek welke investeringen er nodig zijn, welke opbrengst ze gaan opleveren en hoeveel ze kunnen bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot. De maatregelen leveren niet alleen milieuwinst op maar ook tal van voordelen voor onze gezondheid, veiligheid en welzijn. De uitkomst is echt een hoopvol resultaat!

Dat klinkt misschien als een saai boek maar dat is het zeker niet. Het boek bevat mooie inspirerende verhalen, veel foto’s en leest als een echt koffietafelboek.  Een boek om door te gaan vakantaseren! Er is een Engelstalige website van Drawdown waarop alle maatregelen in een mooie vormgeving terug te vinden zijn.

Verrassende top 10

vakantaseren, Drawdown

 

Alle maatregelen zijn gerangschikt op basis van hun impact. Het leidt tot een verrassende top 10.

  1. Koelmiddelen
  2. Windturbines (wind op land)
  3. Voedselverspilling tegengaan
  4. Plantenrijk dieet
  5. Tropische bossen
  6. Onderwijs voor meisjes
  7. Gezinsplanning
  8. Zonneparken
  9. Bosbeweiding
  10. Zonnepanelen op het dak.

Je zou in de top 10 veel maatregelen verwachten op terrein van elektriciteit of energieopwekking maar er is ook een aantal opvallende andere maatregelen te zien. Een voorbeeld: een derde van al het geproduceerde voedsel gaat verloren. EEN DERDE! Een schokkend cijfer. Voedselverspilling tegengaan draagt dus bij aan het terugdringen van de wereldwijde CO2 uitstoot. Daar kun je vandaag al gewoon mee beginnen. Of wat denk je van onderwijs voor meisjes? Onderzoek toont aan dat investeren in onderwijs van meisjes in ontwikkelingslanden in vergelijking met andere maatregelen erg kosteneffectief is. Had je dat verwacht?

Solarlampen voor scholieren

Als je dat leest, snap je waarom WakaWaka’s voor scholieren in een land als Mali zo effectief zijn. Kinderen kunnen dankzij het licht van de solar lamp ‘s avonds hun huiswerk maken. Ze hoeven geen vervuilende en ongezonde kerosinelampen te gebruiken. Een win-win situatie.

WakaWaka, Drawdown

Zo staan er nog veel meer leuke en verrassende maatregelen in het boek. Het meest verrassende vind ik zelf een innovatief idee om grote grazers op de mammoetsteppes aan de slag te zetten. Deze kunnen door hun graasgedrag voorkomen dat de permafrost (snel) ontdooit. Een idee dat een enorme positieve impact zou kunnen hebben.

Ik daag jou uit: lees Drawdown en vertel het verhaal verder

Ik heb het boek Drawdown met enorm veel plezier en interesse gelezen. Het heeft me aan het denken gezet: hoe kan ik dit verhaal verder brengen? Dit artikel is de eerste stap. Ik daag jou nu uit om dit boek te lezen en het verhaal verder te vertellen. Het is een verhaal vol hoop. Het is echt mogelijk om iets te doen tegen de klimaatverandering. Als maar genoeg mensen meedoen. Doe je mee?

Drawdown bestellen en steun Stichting Solar Cookers/Kozon

Je kunt de Nederlandse versie van het boek Drawdown bestellen als je op de foto van het boek hieronder klikt. Voor ieder besteld boek krijg ik een kleine provisie die jou helemaal niets kost. Dat geld doneer ik aan de Stichting Solar Cooking Kozon. Ik ben onlangs bestuurslid geworden van deze stichting. Solar Cooking Kozon promoot zonnekoken via voorlichting en ondersteuning van projecten in Afrika.

 

Verantwoording
De foto’s in dit artikel heb ik zelf opgemaakt. Alleen de foto van de meisjes die huiswerk maken is van WakaWaka en heb ik met hun toestemming gebruikt.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.