crowdfundpanel, crowdfunding
Crowdfunding

Getest: crowdfundpanel, een tool om crowdfunding investeringen te managen

Wie regelmatig aan crowdfunding projecten meedoet, heeft behoefte aan overzicht om alle investeringen goed bij te kunnen houden. Ik test Crowdfundpanel uit, een tool om crowdfunding investeringen te managen.

7 redenen waarom ik steeds vaker voor crowdfunding kies

Onlangs heb ik in een artikel 7 redenen beschreven waarom ik steeds vaker voor crowdfunding kies. Inmiddels doe ik mee aan ca. 80 projecten bij Lendahand, Oneplanetcrowd, Geld voor Elkaar, Crowdaboutnow en Symbid.

vakantaseren, Eloi Roobol, cinecrowd, kennis van de zalm

Hoe behoud je overzicht?

Met zoveel projecten rijst de vraag, hoe behoud je overzicht over je projecten? Sommige crowdfundingsplatfroms, zoals Geld voor Elkaar, bieden je een overzicht van je totale investeringen, je inleg, aflossingen, rente, defaults etc. Maar dat geldt lang niet voor allemaal. Daarom ga ik op zoek naar een tool om me te helpen dit overzicht te krijgen. Ik kom uit bij Crowdfundpanel.

Test: Crowdfundpanel

Crowdfundpanel is een tool om je crowdfunding investeringen te managen. Ze bieden de mogelijkheid om een gratis account aan te maken zodat je het uit kunt testen. Het is gratis beneden de 10 projecten.

crowdfundpanel, crowdfunding

Ik besluit me aan te melden en dit eens uit te gaan testen. Aanmelden is zo gelukt en in no-time heb ik een invulscherm voor me. Je kunt kiezen voor een korte rondleiding zodat je weet hoe het werkt. Die duurt maar een paar minuten en even later voer ik mijn eerste projecten in.

De tool wijst zichzelf eigenlijk helemaal uit. Wat ik erg handig vind, is dat je bij het invoeren van je projecten kunt kiezen uit ingevoerde data zoals het crowdfundingsplatform, het project waaraan je meedoet. Deze gegevens hoef je dus niet allemaal zelf in te voeren. Alleen de hoogte van jouw investering moet je invoeren. Je kunt echter ook zelf handmatig projecten toevoegen.

Om alles goed te kunnen zien, geef ik de voorkeur aan het gebruik op een laptop. Op mijn mobiel werkt het net wat minder prettig vind ik.

Betaalde versie

Ik ben snel gewend aan de werkwijze en voer een aantal projecten in. Bij 10 projecten moet ik een keuze maken, wil ik verder met de betaalde versie? Dat kost me € 12,- per jaar. Inmiddels ben ik om en kies voor de betaalde versie. In korte tijd voer ik daarna al mijn projecten in.

Het is nog even zoeken hoe ik projecten invoer die failliet zijn gegaan. Tja, helaas komt dat ook regelmatig voor. Crowdfundpanel heeft dat handig opgelost door de datum van de laatste aflossing handmatig in te voeren. Ligt dat tijdstip voor het moment dat er weer een nieuwe aflossing had moeten plaatsvinden, dan registreert de tool die als een zogenaamde default. Dit is belangrijke info om beter zicht te krijgen op je netto rendement.

Handig overzicht in het dashboard

Ik heb al mijn projecten ingevoerd en ben benieuwd naar het totaaloverzicht. In het zogenaamde dashboard van Crowdfundpanel heb je in 1 oogopslag een goed totaaloverzicht. In mijn geval zie ik dat van de 35 projecten er 5 in default zijn. Het gemiddelde investeringsbedrag is € 135,-. De gemiddelde rente over alle projecten is bijna 6% maar als ik rekening houd met alle defaults, dus faillissementen en wanbetalers, daalt dat naar 2,12%

Dat is een stuk lager dan ik eigenlijk had verwacht. Gelukkig is het nog positief en een stuk hoger dan de rente die ik op een spaarrekening zou krijgen. Zonder Crowdfundpanel had ik dit niet in beeld gekregen.

Wat ik ook prettig vind is, is het kasstroomoverzicht. Ik kan zien wat ik de komende maanden binnenkrijg aan aflossingen + rente.

crowdfundpanel, crowdfunding

Ik zie tenslotte ook hoe mijn hele portfolio is opgebouwd. Bijna 60% van mijn investeringen zit bij Oneplanetcrowd. Lendahand is een goede tweede met 20%.

Crowdfundpanel handige tool

Alles afwegend, concludeer ik dat Crowdfundpanel een handige tool is om overzicht te houden op al mijn crowdfunding investeringen. Het kost weinig tijd om wegwijs te worden in het systeem. Het invoeren van je projecten gaat makkelijk en het overzicht dat je daarna krijgt, geeft me de informatie die ik graag wil hebben.

Kortom, ben jij actief als investeerder in meerdere crowdfundingsprojecten, dan is Crowdfundpanel een handige tool. Voor de kosten, € 12,- per jaar, hoef je het zeker niet te laten.

Samenwerking

Voor dit artikel ging ik een samenwerking aan met Crowdfundpanel. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen met het werken met deze tool en is gestoeld op mijn eigen mening.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.