autovakantie
autovakantie

5 praktische tips voor een geslaagde autovakantie

De meeste Nederlanders gaan in juli of augustus met zomervakantie. 4 van de 10 landgenoten kiest daarbij voor een autovakantie. Daar hoort de familie Vakantaseren ook bij. Op basis van onze ervaringen geef ik in dit artikel 5 praktische tips voor een geslaagde autovakantie.

1) Goed voorbereid voor je autovakantie

Of je nu helemaal naar de Middellandse zee rijdt of gewoon een weekendje weggaat in eigen land, het is belangrijk om altijd goed voorbereid op pad te gaan. Je wil toch niet langs de kant van de weg eindigen met een auto vol bagage? Zoek daarom goed uit hoe je onderweg verzekerd wil zijn. Zie daarbij de pechhulp in het binnenland zeker niet over het hoofd! Er is divers aanbod maar het voordeel van FBTO Pechhulp Binnenland vind ik dat je de module Pechhulp Binnenland het hele jaar door aan- en uit kunt zetten.

2) Tolpoortjes

Iedereen die al eens in Frankrijk is geweest, heeft er mee te maken gehad: tolpoortjes. Aan het begin krijg je een kaartje en het eind van de autoroute moet je tol betalen. Dat kan met kleingeld of je bankpas maar wij geven er de voorkeur aan om dit met een creditcard te doen omdat dit in onze ervaring het snelste werkt.

Je ziet aan de indicatieborden waar je kunt voorsorteren. Dat wordt bepaald door je voertuig en de manier waarop je wilt betalen.

Als ik moet kiezen tussen de Autobahn in Duitsland of de autoroute met tol in Frankrijk dan kies ik toch echt voor het laatste. Onze ervaring is dat de Franse tolwegen een stuk sneller doorrijden dan de snelwegen in Duitsland. Die extra kosten van de tol neem ik dan graag op de koop toe.

3) Vermijd rode en zwarte zaterdagen dankzij de Verkeersdruktekalender

Zowel Frankrijk als Duitsland kennen in juli en augustus de zogenaamde rode en zwarte zaterdagen. Dat zijn de dagen dat de Fransen en Duitsers zelf ook massaal op vakantie gaan. Daar wil je echt niet tussen zitten want het levert je gegarandeerd uren extra file op, ook op de tolwegen. Wees hierop bedacht, ook als je bijv. tijdens je vakantie van camping gaat veranderen.

Bij de ANWB kun je met behulp van de Verkeersdruktekalender zien welke dagen je beter kunt vermijden. Liever een dag eerder of later vertrekken dan je vakantie laten verpesten door urenlange file in de snikhete zon.

4) Vermaak voor onderweg: luisterboeken

Wij zijn al heel wat keren met ons gezin naar Spanje of Italië gereden. 1 van de lessen die we daarvan geleerd hebben, is zorgen voor voldoende afleiding voor op de achterbank. De beste manier om onszelf onderweg bezig te houden zijn luisterboeken.

Toen de kinderen nog klein waren, draaiden we vooral cd’s met liedjes van VOF de Kunst maar al snel luisterden we naar verhalen. We hebben in de loop der jaren heel wat mooie boeken geluisterd. Naarmate de kinderen ouder werden, konden we ook luisterboeken kiezen die steeds spannender werden. Terwijl je luistert naar “Kruistocht in spijkerbroek”, vliegen de kilometers aan je voorbij.

5) Onderweg zijn is ook vakantie

Een andere belangrijke les die ik inmiddels geleerd heb, is dat je vakantie al begint op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. Wij hebben er bijv. nooit voor gekozen om ‘s nachts door te rijden om in 1 x op onze vakantiebestemming aan te komen. Vaak boeken we onderweg een klein hotelletje en gaan we ter plaatse gezellig uit eten. In Duitsland hebben we inmiddels al een vaste stek voor onze tussenstop onderweg naar Italië.

Neem regelmatig pauzes om even de benen te strekken en je zinnen te verzetten. Een lange autorit is nu eenmaal best vermoeiend. En vergeet je passagiers niet. Meerijden is soms nog vermoeiender dan zelf de auto besturen. Dan heb je tenminste nog iets te doen.

Tot slot

Hopelijk doe jij je voordeel met deze 5 praktische tips en heb je een geslaagde autovakantie. Heb jij misschien zelf nog een leuke tip?

Samenwerking

Dit artikel is gebaseerd op een samenwerking met FBTO. Ik ben zelf verantwoordelijkheid voor de inhoud. De leadfoto is rechtenvrij en afkomstig van pexels.com.

Eén reactie

  • Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

    Ha, hier verraad je toch echt dat je geen caravan-rijder bent. Met caravan kom je in Frankrijk niet door credit-card-poortjes, want die hebben allemaal hoogtebalk op twee meter. Het betere alternatief: de telepeage-badge. Kost afhankelijk van aanbieder plusminus 15 euro plus twee euro per maand dat je m gebruikt. Maar dan kun je ook met caravan of caravan zelfs nog seller doorrijden dan met credit-card (bij de grote tolstations hoef je vaak niet eens te stoppen).
    APRR, Area en Bip&Go bieden badges die je behalve in Frankrijk ook in Spanje, Portugal en Italië kunt gebruiken. Die van Area is ook bij de ANWB te koop, maar dan betaal je wel wat meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.