vakantiegevoel

Zo ga je met een gerust hart op vakantie

Na zo’n jaar als het afgelopen jaar zijn we volgens mij allemaal toe aan een welverdiende vakantie. Ik in ieder geval wel. Hopelijk kunnen we met de versoepelingen in zicht weer wat verder en langer op reis. Maar misschien voelt het nu toch een beetje onwennig om opeens weer voor langere tijd van huis te gaan. Dit artikel kan je hopelijk helpen om met een gerust hart je woning een tijdje onbeheerd achter te laten en lekker op vakantie te gaan.

Beveilig je huis

Je huis beveiligen is natuurlijk de makkelijkste manier om met een gerust hart op vakantie te gaan. Het (laten) installeren van een camera of bewegingssensoren is misschien even een investering, maar je bent er dan wel de hele tijd van op de hoogte wat zich in en rondom je huis afspeelt. Tegenwoordig kun je namelijk je alarmsysteem makkelijk koppelen aan een app op je smartphone. Daarnaast kan het slim zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Mocht er helaas wel een inbraak zijn, of bijvoorbeeld brand, dan heb je niet meteen de grootste kopzorgen wanneer je terug komt van vakantie.

Ramen en deuren dicht

Check voordat je vertrekt of alle ramen en deuren goed dicht zijn. Je wil niet weten hoeveel mensen toch een dakraampje of achterdeur open laten staan. Dit is niet alleen belangrijk om inbrekers buiten de deur te houden, maar ook voor heftige storm- of regenbuien die je in Nederland in de zomer steeds vaker hebt. Het zou toch zonde zijn als je er bij thuiskomst achter komt dat een regenbui je nieuwe laminaat heeft laten krom trekken. Twijfel je over de veiligheid van je sloten? Verdiep je dan in de mogelijkheden die er zijn op het gebied van veiligheidsbeslag.

Apparatuur uit

Naast je ramen en deuren te checken bij vertrek, is het ook goed om te controleren of je alle apparatuur uit hebt gezet. Je wil niet je hele vakantie piekeren over de vraag of je het strijkijzer bent vergeten uit te zetten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel eens na een half uur ben omgedraaid om te gaan checken. Ook belangrijk: haal alle stekkers en opladers uit het stopcontact. Veel woningbranden ontstaan door oververhitte opladers en stekkerdozen. En het scheelt ook gewoon in de stroomkosten, echt! Check meteen ook of je de verwarming niet per ongeluk aan hebt laten staan.

Oogje in het zeil

Wat je ook een gerust gevoel kan geven, is om aan één van je buren waar je goed mee overweg kunt, te vragen of hij of zij een oogje in het zeil wil houden. Je kunt dan eventueel ook je sleutel aan ze geven en vragen of ze af en toe de post of reclamefolders uit de brievenbus willen halen. Dan kunnen ze meteen even kijken of alles er goed bij staat in je woning. Waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar het is een geruststelling om te weten dat er op je huis gepast wordt, al is het vanaf een afstandje. Het geeft mij altijd een veiliger gevoel. Een leuke fles wijn van de vakantiebestemming is een leuk bedankje.

Vertrek goed voorbereid

Goed voorbereid op pad gaan, kan je ook zeker een gerust gevoel geven. Maak daarom ruim van tevoren een lijstje met wat je mee wil nemen. Zorg dan ook dat je de dag voor vertrek aanbreekt alles al ingepakt hebt; haastig vertrekken zorgt ervoor dat je gestrest aan je reis begint. Daarnaast kun je door te haasten ook dingen vergeten bij het afsluiten van je huis. Ben je van nature een piekeraar? Zorg dan dat je onderweg genoeg te doen hebt zoals het lezen van een goed boek of het luisteren naar muziek en leuke podcasts. Het allerbelangrijkste dat je niet moet vergeten is: genieten van je reis! Je vakantie begint namelijk zodra je de deur achter je dicht trekt.

Samenwerking

Dit gastblog is gebaseerd op een samenwerking. De leadphoto is afkomstig van de rechtenvrije fotosite Pexels.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.