Duurzaam vakantaseren, Kids climate conference
Kids climate conference

Kids Climate Conference 2017: 10 ideeën voor een betere wereld

We kijken er al maanden naar uit. In het tweede weekend van oktober vindt de Kids Climate Conference plaats bij vakantiepark Erperheide. Vakantaseren junior en ik zijn erbij. Het wordt een super weekend vol leuke en inspirerende activiteiten.

“Je bent wat je eet”

De Kids Climate Conference (afgekort KCC) is een initiatief van Center Parcs en het Wereldnatuurfonds. Jaarlijks komen meer dan honderd kinderen bij elkaar om samen leuke en inspirerende workshops te beleven en met elkaar na te denken over een betere wereld. Dit jaar is het al weer de achtste keer dat de KCC plaatsvindt, ditmaal bij Center Parcs in Erperheide, net over de grens bij Eindhoven.  Het thema voor deze editie luidt: “Je bent wat je eet”. Mijn jongste zoon en ik zijn ook van de partij.

Op vrijdagmiddag haal ik de huurauto op en laden we onze spullen in. Het event begint om 19.00 uur en het zal nog een flinke toer worden om op tijd aan te komen. Zodra we op de A2 komen, belanden we in een lange file. Ik bedenk al een eerste duurzaam idee, niet gespeend van enig eigen belang. Waarom niet een aparte rijstrook voor elektrische en hybride auto’s tijdens files? Beloon mensen die proberen hun uitstoot te verminderen. Ik rijd vandaag in een hybride auto … Wie pakt deze handschoen op?

We doen er een uur langer over dan gepland maar rijden gelukkig precies op tijd het vakantiepark op. Het avondeten is er door de file helaas wel bij ingeschoten. We willen niks missen dus gaan meteen door naar het terrein. Overal op Erperheide zien we bordjes staan met Kids Climate Conference dus we hebben het snel gevonden.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Kids Climate Conference 2017 gaat van start

Bij het terrein waar de KCC plaatsvindt, zijn al best veel mensen. We melden ons aan. Mijn zoon wordt ingedeeld in groep “Peer”.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

We lopen verder naar het kampvuur en warmen daar even lekker op. Het weer werkt helaas niet echt mee. Het is regenachtig en fris. Rond kwart voor 8 begint het programma. Onze gastvrouw en -heer voor het hele weekend zijn Cillanie Koop (bekend van de popgroup Chipz) en Herman Verbruggen van de Vlaamse sitcom FC de Kampioenen.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Het is een drukte van belang,  er zijn maar liefst 190 kinderen die meedoen. Die hebben allemaal hun familie meegenomen dus reken maar uit. We zoeken een plekje onder de overkapping en gaan op een strobaal zitten.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

 

Cillanie en Herman vertellen wat de kinderen in het weekend allemaal gaan meemaken. Op zaterdag zullen de kinderen de hele dag aan de slag gaan in allerlei workshops. Het is niet de bedoeling dat de ouders er bij blijven maar ze mogen natuurlijk wel af en toe even komen kijken. Gedurende de dag moeten ze nadenken over stellingen die bijdragen aan een meer duurzame wereld rondom het thema “je bent wat je eet”. Zondag buigt een jury zich over die stellingen en kiest daar een top 10 uit.

Na deze toelichting is het de beurt aan de burgemeester van Peer die de conferentie officieel opent. Nog even genieten we bij het kampvuur van de gezellige sfeer.

Duurzaam vakantaseren, Kids climate conference

Dan is het tijd om eindelijk wat te gaan eten. Gelukkig kunnen we in de Market Dome op het vakantiepark nog wat bestellen.

Aan de slag in de workshops

De volgende ochtend staan we vroeg op. Vanaf 8 uur mogen we ontbijten in een grote tent bij het KCC-terrein. Als we daar aankomen, zien we dat we niet de enige zijn! We moeten er wel even op wachten maar het ontbijt smaakt vervolgens uitstekend.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Om 9 uur begint het programma. Alle kinderen worden in een groep ingedeeld en krijgen 2 buddy’s die hen gedurende de dag begeleiden. Mijn zoon zit in de groep “Peer”. Alles draait dit weekend om voedsel en de invloed van ons consumptiegedrag op het milieu. Vandaar de titel “je bent wat je eet”. Alle workshops besteden daar op de eén of andere manier aandacht aan.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Groep “Peer” zet zijn tanden eerst in een workshop die over het gebit gaat. Spelenderwijs leren ze wat goed en slecht is voor hun tanden. Ze mogen ook raden hoeveel suiker er in drankjes zit. Dat er veel suiker in Cola zit weten de meesten wel maar ik zie ze allemaal verrast kijken als blijkt dat in een glas sinaasappelsap zelfs nog meer suikerklontjes zitten!

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Met de fiets naar school

Bij een volgende workshop is een speciaal blote voetenpad aangelegd. Dus schoenen uit en gaan. Ik kan erbij zeggen dat het inmiddels weer miezert en de grond al lekker modderig is. Genieten maar!

De mensen die deze workshop organiseren, zijn ook betrokken bij de Kinder Klimaat Top. Kinderen die een oplossing denken te hebben voor klimaatverandering, worden uitgenodigd om hun ideeën in te sturen. Daarnaast organiseren ze ook jaarlijks een week waarin scholen en leerlingen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk per fiets of te voet naar school te gaan. Deze “Groene Voetstappen” week is net geweest. Gelukkig is dit goede voornemen bij ons al helemaal ingeburgerd, we hebben namelijk niet eens een eigen auto.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Wil je meer weten over de Kinder Klimaat Top of over het Groene Voetstappeninitiatief, kijk dan op hun website: Groene Voetstappen

Plastic breekt nooooooooit meer af

We horen de olifant trompetteren. Dat betekent dat groep “Peer” door moet naar de volgende workshop. Deze gaat over afval. Hoe lang doen verschillende soorten afval er over om af te breken en in welke afvalcontainer hoort het? Dit is een erg leuke workshop omdat de kinderen er een wedstrijd van maken wie de meeste punten haalt. Kinderen moeten inschatten hoe lang afval er over doet om af te breken en het dan op de juiste traptrede te plaatsen waar dat op staat.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Ze mogen als ze daarna weer hetzelfde stuk afval vinden, het in de juiste afvalbak gooien. Dit blijkt allemaal nog niet zo makkelijk. Waar hoort bijv. het chipszakje thuis? Het is zowel plastic als aluminiumfolie. Het hoort thuis bij restafval en niet bij plastic, leren we. Bij de afvalbakken zie je ook producten die gemaakt zijn van gerecycled afval, zoals deze coole fiets.

duurzaam vakantaseren, Kids Climate Conference

Deze workshop brengt 1 van de kinderen tot een briljante stelling: zet op de verpakking in welke afvalcontainer het thuishoort. Het idee wordt op een speciale boterham geschreven en opgehangen op een grote peer van wilgentenen waar alle stellingen worden verzameld.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Later die dag spreek ik Arnout Schaap, die deze workshop organiseert. Hij vertelt me dat hij vroeger vuilnisman was en altijd overal met heel veel enthousiasme over zijn vak praatte. Vanwege zijn bevlogenheid werd hij gevraagd of hij niet een manier kon bedenken om zwerfafval in de buurt van scholen op een vernieuwende en meer duurzame manier kon aanpakken, samen met jongeren. Daar had Arnout zeker ideeën voor. Inmiddels is hij directeur van zijn eigen bedrijf “Recycle Valley” en deelt hij zijn kennis met jongeren en scholen in het hele land. Geloof het of niet, maar in de week na de Kids Climate Conference komt zijn organisatie naar de school van mijn zoon om daar ook samen met leerlingen zwerfafval aan te pakken en het bewustzijn hierover te vergroten. Wat een prachtig toeval!

 

Wil je meer weten over Arnout en zijn bedrijf,  kijk dan op Recycle Valley.

Mijn zoon vertelt me na afloop dat hij er erg van opkijkt dat plastic nooit meer afgebroken wordt. Dat is voor hem echt een eyeopener.

Brood bakken, glasblazen en koken met kliekjes

Het is een overvolle dag met veel leuke, leerzame en inspirerende workshops. Zo leren de kinderen alles over brood en mogen ze zelf een brood bakken.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Ook worden ze geïntroduceerd in glasblazen en maken ze een glazen appeltje.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Erg leuk en lekker vind ik ook de workshop waarbij de kinderen aan de slag gaan om van restjes weer een nieuwe lekkernij te maken. Ik moet echt toegeven dat de broodpudding en de hartige hapjes die het resultaat van zijn, ontzettend goed smaken!

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Ook dit vertaalt zich in een stelling: “Mmm… lekker koken met restjes. Een kookboek met restjesmenu’s online zetten”. Het zal Daisy Scholten, collega blogger en auteur van “Lekker koken met restjes”, deugd doen dat deze kinderen hier al zo jong mee bezig zijn.

Gaandeweg verschijnen er steeds meer stellingen op de “Peer” midden op het terrein. Ook mijn zoon laat me trots zien welke 2 stellingen hij heeft bedacht: zorg dat vlees alleen nog maar bij de slager te koop is en niet meer in de supermarkt. Mensen moeten er dan meer moeten voor doen. Een andere stelling die ik ook leuk vind: beloon kinderen die hun afval netjes gescheiden inleveren met iets leuks. Vergelijkbaar met de kerstbomenactie in veel gemeenten.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Het is zeer stimulerend om te zien hoe de workshops hem en de andere kinderen aan het denken hebben gezet.

 

Ontbossing van de cerrado voor ons stukje vlees

Een mevrouw van het Wereldnatuurfonds legt in haar workshop uit dat de cerrado, een soort savanne in Zuid-Amerika, wordt ontbost vanwege de productie van soja. Die soja wordt voornamelijk gebruikt als veevoer. En dat vee belandt uiteindelijk als een stukje vlees op jouw bord. Het is een rode draad door de hele conferentie. Minder vlees eten draagt op vele manieren bij aan een duurzamere wereld. Mijn zoon is gek op vlees maar begrijpt nu wel beter waarom het misschien toch beter is om af en toe geen vlees te eten. De maandag na de Kids Climate Conference slaat hij het vlees alvast een keertje over.

Kids Climate Conference, duurzaam vakantaseren

In het donker door de glijbanen van de Aquadome

Na  een lange dag vol leuke workshops en veel inspiratie, is het tijd voor ontspanning. Cilla en Herman blikken na het avondeten samen met de kinderen terug op een geslaagde dag. Het enthousiasme is groot. Daarna is het de beurt aan DJ Gregor Salto. Helaas regent het waardoor een plekje bij het kampvuur wat minder aantrekkelijk lijkt.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Rond 8 uur gaan we daarom nog een half uurtje naar de Aquadome van Center Parcs. Dat is het grote zwembad op het vakantiepark. Samen met mijn zoon test ik alle glijbanen uit en verkennen we ook de wildwaterbaan. Het is leuk om in het pikkedonker de glijbanen te ervaren. Kort en krachtig, maar zeker een leuke afsluiting van een superdag.

De grote finale: 10 winnende stellingen

Op zondagochtend staat het laatste onderdeel op de agenda: de selectie van de 10 winnende stellingen. Een speciale jury bestaande uit kinderen, burgemeesters, directeuren (onder andere van Center Parcs België) en vertegenwoordigers van organisaties als Wereldnatuurfonds, hebben de taak om uit honderden stellingen 10 stellingen te kiezen. Alle groepjes mogen 4 of 5 stellingen presenteren waarna de jury de top 10 kiest. Mijn zoon is apetrots dat hij samen met een meisje uit groep “Peer” hun 4 stellingen op hun podium mag komen toelichten. Hij doet het met verve!

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

De jury trekt zich terug en ondertussen genieten wij van een leuk optreden van de band Radio Oorwoud. Na drie kwartier is de jury eruit.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Dit zijn de 10 winnende stellingen:

  1. Op alle verpakkingen aangeven welke materialen het bevat en in welke container het gesorteerd moet worden.
  2.  Lagere BTW op seizoensgroenten.
  3. Les over voeding en verantwoord eten op elke school met een bezoek aan een boerderij of groentetuin.
  4. Weet wat je eet! Denk na over alles wat je eet, ook voordat je naar de winkel gaat.
  5. Op elk product een “milieuscore” zetten
  6. Mmm… lekker koken met restjes. Kookboek met restjesmenu’s online zetten.
  7. Op Center Parcs vakantieparken een groente – en bloementuin aanleggen zodat mensen kunnen zien en meemaken hoe fijn en goed dit kan zijn.
  8. Verpakkingen niet meer vals en vol kleuren maken, maar fucking eerlijk vertellen wat er in zit.
  9. Bij aankopen in een supermarkt krijgen klanten die geen vlees kopen bonuspunten, hierdoor kunnen ze hun groenten goedkoper kopen.
  10. Veel meer aandacht op school en in de les voor milieugerichte kennis

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Een prachtige lijst vind ik. Ter plekke zetten juryleden er hun handtekening onder en verklaren daarmee  de stelling om te zetten in echte actie. Een extra deal die Cilla aan alle kinderen voorstelt, wordt onder luid applaus aangenomen. Alle Kids Climate Conference ambassadeurs zullen op hun school en klas gaan vertellen over wat ze gedaan hebben. Mijn zoon voegt op maandag meteen de daad bij het woord en spreekt met zijn juf af dat hij snel een spreekbeurt gaat houden over de Kids Climate Conference.

Kids Climate Conference, duurzaam vakantaseren

Denk zonder grenzen, samen maak je het verschil

Het zit erop. De Kids Climate Conference 2017 is voorbij. Ik vraag mijn zoon wat hij ervan vond. Hij zegt dat het superleuk is geweest en heel veel geleerd heeft. Volgend jaar wil hij graag weer meedoen. Ik merk dat hij in de dagen erna nog veel wil praten over zijn ervaringen. Zijn speciale KCC trui draagt hij met trots en hij probeert al diverse lessen in de praktijk toepassen zoals minder vlees eten, zwerfafval in je eigen buurt opruimen en op school zijn ervaringen delen.

Als ik kijk naar het enthousiasme waarmee hij en vele andere kinderen aan de slag zijn gegaan voor een betere wereld, concludeer ik dat dit een uitstekende manier is om kinderen bewust te maken van hun eigen rol en mogelijkheden . Prinses Laurentien zei in een speciale videoboodschap voor de kinderen:

“Denk zonder grenzen, samen maak je het verschil”- Prinses Laurentien

 

En dat is precies waar dit weekend aan bij heeft gedragen: Samen het verschil maken. Ik hoop dat dit blog daar ook een steentje aan bijdraagt.

Doe jij ook mee? Welke stelling spreekt jou het meeste aan? Waaraan kun jij je steentje bijdragen? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Meer weten over Kids Climate Conference? Check website Kids Climate en de Facebookpagina van Kids Climate.

Verantwoording
Ik woonde samen met mijn zoon de Kids Climate Conference 2017 bij op uitnodiging van Center Parcs. Alle foto’s in dit artikel zijn van mij en het copyright berust bij mij. Mochten er ouders zijn die niet willen dat hun kinderen op de foto staan in dit artikel, laat het me dan weten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.