Campo Imperatore
Italie

5 redenen waarom de Campo Imperatore in de Abruzzen op jouw bucket list thuishoort

De Campo Imperatore is een hoogvlakte van ruim 15 km lengte en 5 km breedte in het ruige hart van Italië, de Abruzzen. In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom dit gebied op jouw bucket list hoort.

De Campo Imperatore: Tibet of toch Italië?

Op de prachtige hoogvlakte Campo Imperatore waan je je in Tibet. Deze hoogvlakte ligt in het Gran Sasso berggebied, het hoogste bergmassief van de Apennijnen. Het gebied in de ruige Abruzzen heeft een lengte van ruim 15 km en 5 km breedte. De gemiddelde hoogte is 2000 meter.

Het is een prachtig en uniek landschap dat ik nog niet eerder heb gezien. Ik geef je 5 redenen waarom de Campo Imperatore op jouw bucket list thuishoort.

1) Van de naam “Campo Imperatore” ga je spontaan vakantaseren

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik de naam “Campo Imperatore” hoor, krijg ik meteen visioenen van een soort slagveld van de goden! Letterlijk betekent het “het veld van de keizer”.

Op de camping waar we in de Abruzzen overnachten, hoor ik op de eerste dag van een andere kampeerder voor het eerst in mijn leven van de “Campo Imperatore”. Het ligt op ongeveer een uur rijden van camping Rocca di Sotto en de naam intrigeert me. Als ik hoor dat je ook redelijk makkelijk naar een uitzichtpunt kunt wandelen op zo’n 2400 meter, ben ik verkocht. Daar wil ik heen. De volgende dag rijden we erheen. Het is een flinke klim door donkere bossen. We passeren een plaats met afzettingen en realiseren ons ineens dat hier dat hotel moet hebben gelegen dat een paar jaar terug door een lawine is vernietigd. We worden er even stil van. Een triest beeld.

Het weer zit niet echt mee vandaag. Ineens na vele haarspeldbochten zien we de hoogvlakte voor ons liggen. Zover we kunnen kijken, zien we een soort Tibetaanse vlakte met aan weerszijden bergen. Nog niet eerder zag ik zo’n landschap. Door de donkere bewolking en de bijzondere lichtval ziet het er extra indrukwekkend uit.

campo imperatore

Dit is typisch zo’n landschap van de films van Lord of the Rings waar een grote veldslag plaatsvindt. Of een plek waar de goden een robbertje vechten. Ik voel me hier nietig en ben behoorlijk onder de indruk. Helaas is het te slecht weer om hier te gaan wandelen en rijden we verder.

2) Een road trip op de Campo Imperatore langs prachtige stadjes

De Campo Imperatore leent zich uitstekend voor een road trip langs prachtige middeleeuwse stadjes. We rijden verder op de eindeloze hoogvlakte en slaan af richting Santo Stefano di Sessanio. Na een korte stop rijden we verder. Bij het volgende stadje Rocca Calascio lijkt het weer wat op te knappen. We parkeren de auto en lopen het laatste stukje naar de oude ruines van een kasteel die we hoog boven het dorp al zagen uitsteken.

Campo Imperatore

Eerst passeren we een prachtig oud klein dorpje dat me aan Nepal doet denken. We lopen door en boven  het dorp komen we uit bij de ruïnes. Van hieruit hebben we een magnifiek uitzicht op de Campo.

Campo Imperatore

De zon en wolken geven extra diepte aan dit landschap.

Het waait hier stevig en even later begint het weer te regenen. We lopen terug naar het dorpje en drinken er een kop cappuccino.

Campo Imperatore

Ik wil de ruïnes nog een keer op mijn gemak zien en loop samen met mijn vrouw terug. De kinderen gaan alvast naar de auto. Het blijft gelukkig droog en op ons gemak slenteren we nogmaals door deze historische plek. Deze stek hoort echt op jouw bucket list.

Campo Imperatore

De laatste plaats op onze roadrit op de Campo is Castel del Monte. In dit dorp werd een belangrijk deel van de film “The American” met George Clooney opgenomen. Daar is nu niet veel meer van te zien. Wel van de enorme schade die een aardbeving in 2009 aanrichtte. Overal zijn herstelwerkzaamheden bezig. Castel del Monte is een prachtig bergdorpje en zal er hopelijk na alle reparaties weer piekfijn uitzien.

Campo Imperatore

3) Wandelen naar de rifugio op 2400 meter

2 dagen later ziet het weer er een stuk stabieler uit en besluiten we om naar een uitzichtpunt op 2400 meter te wandelen. We rijden de hele Campo Imperatore over en het laatste stuk slingeren we via haarspeldbochten omhoog. We passeren diverse wielrenners die flink moeten zwoegen.

De weg eindigt op een grote parkeerplaats. We zien de rifugio, berghut, waar we heen willen al liggen. Het lijkt niet zo ver.  Het is niettemin een pittige klim waarschijnlijk door de hoogte. Na een uurtje klimmen, ploffen we hijgend bij de hut op het terras. Het is lunchtijd dus binnen zit het bomvol Italianen.

Campo Imperatore

Vanuit de hut overzie je de hele Campo Imperatore. De andere kant op zie je flinke bergtoppen met onder meer de Corno Grande (2912 meter hoogte). We wandelen een stuk over een bergkam en ik geniet ervan om weer in de bergen te zijn.

Campo Imperatore

Mijn jongste zoon vindt het spannend. Ik wil graag via de kam weer naar beneden. We besluiten dat mijn dochter en jongste zoon hetzelfde pad terugnemen en ik samen met mijn vrouw en oudste zoon via de langere kamroute wandel. Daar krijgen we geen spijt van. Deze wandeling is erg de moeite waard qua uitzichten. Wel oppassen op de smalle paden.

Campo Imperatore

4) Hiken dwars door de Campo Imperatore

Voor de derde keer deze week rijden we naar de Campo. Dit keer wil ik over de hoogvlakte zelf een stuk gaan hiken en daarna lekker iets lekkers eten dat typisch voor de Campo is. We vertrekken bij 1 van de 2 eettentjes en lopen richting een droge rivierbedding. We passeren een vreemd kunstwerk. Helaas is mijn Italiaans onvoldoende om het helemaal te begrijpen.

Campo Imperatore

We lopen verder en achter me stijgt wat geklaag op. Er zitten hier veel vliegen vanwege de vele schapen en wilde paarden. Deze vliegen hebben besloten dat ons gezin een interessante landingsplek is. De kinderen worden helemaal gek van het gezoem en willen omkeren. Aangezien ze oud genoeg zijn, geef ik ze wat geld en de autosleutels. Wij willen nog een stuk verder lopen.

Campo Imperatore

We lopen verder door de rivierbedding. Er loopt hier een gemarkeerde wandelroute die de hele Campo doorkruist. We pakken deze route op.

Campo Imperatore

Na een uur laten we de route links liggen en klimmen we omhoog. We steken de weg over en wandelen een stuk over de vlakte. Het landschap lijkt per minuut te wisselen.

Campo Imperatore

Het is tijd  om om te keren en we lopen dezelfde route terug. Terug in de rivierbedding weten de vliegen ons weer te vinden. Maar mooi is het wel! We eindigen bij de eettentjes waar onze kinderen op ons zitten te wachten.

5) Arrosticini bbq-en op de Campo Imperatore

Een bezoek aan de Campo is niet compleet zonder een bbq van arrosticini, lamsspiesjes. Al tijdens ons eerste bezoek waren ons de 2 restaurant/winkeltjes opgevallen net voorbij het begin van de hoogvlakte. Buiten de winkeltjes stonden er tientallen barbecues te roken en vele mensen stonden er iets te bakken.

Op deze laatste dag in de Abruzzen willen we daar meer van weten. Ik ga naar binnen en bestel 10 lamsspiesjes. Voor mijn dochter koop ik ook wat schapenkaas. Met de spiesjes ga ik naar buiten en leg ze op 1 van de barbecues. Iemand laat ons zien wat de beste manier is en even later staan we lekker te braaien.

campo imperatore

De arrosticini zijn zo gaar en voordat we het weten kunnen we ze opeten. Eigenlijk hoort daar ook een glaasje rode wijn bij maar die bewaren we voor op de camping. Ze zijn zo lekker dat ik nog een lading haal. We zijn niet de enigen. Met ons zitten vele mensen hier te smullen van hun zelf gebakken vlees of kaas. Het is lekker weer en dit is een ideale manier om te lunchen of te borrelen. Wij sluiten er ons laatste bezoek aan de Campo Imperatore mee af. Dit is echt een plek voor op de bucket list.

Campo Imperatore

Praktisch

De Campo Imperatore ligt in de Abruzzen. Het is een unieke hoogvlakte die ik nog niet eerder heb gezien. De Abruzzen zijn een ruige provincie in het midden van Italië.  Het gebied is in de afgelopen jaren getroffen door aardbevingen. Ook vond hier vlakbij een tragisch ongeluk plaats toen een lawine een heel hotel vernietigde.

Het is ongeveer 1800 km rijden van Nederland. Wij verbleven op camping Rocca di Sotto van de Nederlanders Willeke en Jan. Een heerlijke rustige en ruime camping met uitzicht op de bossen en bergen. Vanaf deze camping is de Campo ongeveer een uur rijden.  Andere campings hebben we in de directe omgeving niet gezien.

Het is in deze streek aan te raden om erg rustig te rijden omdat de wegen erg slecht zijn. In de Abruzzen zijn er ook natuurparken waar je beren kunt zien.

 

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.