vakantaseren tiener test, Zuid-Limburg
Vakantaseren Tiener Test

7 x leuke activiteiten om te doen in Zuid-Limburg: de Vakantaseren Tiener Test

Iedereen is het er wel over eens, Zuid-Limburg is een prachtige bestemming. Maar is er eigenlijk genoeg te doen voor tieners? Samen met mijn gezin reis ik af naar het zuiden en voeren we in deze regio de Vakantaseren Tiener Test uit. Het resultaat: 7 x leuke activiteiten om te doen in Zuid-Limburg.

De Vakantaseren Tiener Test in Zuid-Limburg

Nu mijn kinderen tieners zijn, kijk ik op een andere manier naar bestemmingen. Is er voldoende te beleven voor deze leeftijdscategorie?

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Zo kwam ik op de Vakantaseren Tiener Test van bepaalde regio’s, vakantieparken of attracties. Een aantal eerdere voorbeelden hiervan kun je terugvinden op op mijn speciale webpagina voor actieve gezinnen.

In 2017 voeren we de test onder meer uit in Weert en Hof van Saksen. Dit keer is Zuid-Limburg aan de beurt. Ik vraag vooraf aan het VVV van Zuid-Limburg of ze suggesties hebben voor leuke activiteiten om te doen met deze doelgroep. Een tijdje later krijg ik een mooie lijst met 7  leuke activiteiten om te doen in Zuid-Limburg. Natuurlijk is er nog veel meer te doen maar voor ons is dit een prima programma. Check de website van VVV Zuid-Limburg  voor meer tips en suggesties.

We reizen af naar Bemelen, een mooi Limburg dorpje tussen Valkenburg en Maastricht. We verblijven er bij een nieuw vakantiepark, Resort Mooi Bemelen.

vakantaseren, Resort Mooi Bemelen

Een ideale uitvalsbasis voor deze Vakantaseren Tiener Test. Zie ook Resort Mooi Bemelen, een perfecte uitvalsbasis om Zuid-Limburg te verkennen.

1) Cave Experience in Valkenburg

De eerste activiteit die we gaan doen, is de Cave Experience in de gemeentegrot van Valkenburg. Het is voor mij al erg lang geleden dat ik in Valkenburg ben geweest, misschien wel meer dan 40 jaar. Ik herinner me er niet veel meer van maar wel dat we in de grotten zijn geweest. Dat maakte destijds veel indruk op me.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Bij de kassa van de gemeentegrotten moeten we een keuze maken. Willen jullie met het treintje mee of lopen met een gids? Unaniem kiezen de Vakantaseren tieners voor de eerste mogelijkheid. Tja het is nu eenmaal de Vakantaseren Tiener Test dus ik leg me er maar bij neer.

We krijgen er geen spijt van. Het wordt een interessante rit door de grotten met veel informatie over het ontstaan en het gebruik in de loop der eeuwen.

Het blijken ook geen echte grotten maar het is een in mergelsteen uitgehakt gangenstelsel  van vele honderden kilometers lengte. Een klein deel is toegankelijk voor publiek.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Mijn dochter zegt na afloop: “erg interessant. Normaal zien we dat alleen in het buitenland. Ik wist niet eens dat we dat hadden in Nederland”.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

I want my MTV

Na de treinrit is het nog niet klaar. We lopen een stukje door de gangen  voor de echte Cave Experience. Aan het eind van een gang begint op ieder heel en half uur een speciale lichtshow.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Er zijn 2 shows. Bij “I want my MTV” zie je videoclips op de grotwanden geprojecteerd en luister je naar bekende hits van de afgelopen decennia. Deze is duidelijk favoriet bij mijn kinderen. Zelf ben ik erg onder de indruk van de andere show “Cave Art”. Een bloemlezing van allerlei beroemde kunstwerken wordt met mooie muziek op een zeer indrukwekkende manier in de grotten gepresenteerd.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De Vakantaseren tieners over de Cave Experience:

“treinrit leuker dan verwacht. Verhaal over de grotten en schuilkelder best interessant”

“Eigenlijk  best leuk. De muziekshow was in het begin beetje saai maar op het laatst erg leuk”. (n.b. de eerste show ging over kunst ;-), de tweede over de MTV cultuur)

“Erg leuk om filmpjes te maken bij de Cave Experience”.

Het totale programma duurt  ca. een uur. Zeker een aanrader.  Voor openingstijden, prijzen en overige informatie zie de website van Cave Experience

2) Rodelen bij AGoGo

We verlaten de grotten. Het is gelukkig lekker weer als we buiten komen en vertrekken richting AGoGo: we gaan rodelen! Aangezien het inmiddels lunchtijd is, trakteren we onszelf eerst op een flink stuk Limburgse rijstevlaai. De rodelbaan blijkt bovenop een heuvel te liggen. Om daar te komen, kun je lopen of met een kabelbaan omhoog. Je raadt het al, we nemen de kabelbaan. Bij kabelbanen heb ik altijd een vakantiegevoel, vandaag ook weer.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Bovenop de heuvel bij de rodelbaan haal ik bij de kassa muntjes om te kunnen rodelen. Het lijkt druk maar de rij gaat snel. Per munt kun je twee verschillende ritten maken. Er zijn namelijk 2 rodelbanen. We beginnen met 2 munten per persoon. Na een korte uitleg, zoeven we naar beneden. Je bepaalt zelf de snelheid door met de hendel naar voren (harder) of naar achter (remmen) te duwen. Met een lekkere snelheid suizen we achter elkaar naar beneden.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Beneden aangekomen, belanden we op een soort lopende band en worden we omhoog gesleept. Geheel automatisch.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Daar komen we op de tweede rodelbaan terecht. Even later scheuren we weer omlaag. Mijn oudste zoon vertelt me later dat hij hier bijna de bocht uitvloog omdat hij niet wilde remmen….

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

En nog een keer….

Na de eerste ronde gaan we meteen nog een keer. Heerlijk om zo naar beneden te suizen. Ik maak foto’s en zie de opgewekte gezichten van mijn kinderen. Dit is zeker een leuke activiteit voor alle leeftijden. Na de tweede ronde sta ik met mijn zoon langs de rodelbaan te kijken hoe een vrouw als een slak voorbij gekropen komt. Je zal daar achter zitten, dan baal je wel.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Willen jullie nog een keer? Uit 3 monden klink een volmondig ja. Ik koop nog 3 munten en even later zie ik mijn kinderen weer met een grote smile voorbij sjezen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De Vakantaseren Tieners over het rodelen:

“Het is leuk en daardoor eigenlijk te kort”

“1 rit is te weinig, gelukkig mochten we 3 keer”

“Zag je die vrouw die met een slakkengang ging? Daar wil je echt niet achter zitten”

“Te snel voorbij”.

Uitzicht op Valkenburg

Bovenop de heuvel zie ik een grote toren. Nu we hier toch zijn, kunnen we daar net zo goed omhoog klimmen. Eenmaal bovenop de Wilhelminatoren, hebben we een prachtig uitzicht op het mooie Limburgse heuvellandschap. Onder ons zien we de rodelbaan en iets verder Valkenburg. In de verte zie ik het thermaalbaden complex van Thermae 2000.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

We gaan weer met de kabelbaan naar beneden en bezoeken als afsluiting de zandsculpturen in de Wilhelminagroeve. Het is een verzameling zandkunstwerken waarin bekende filmklassiekers tot leven komen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Meer informatie over prijzen, openingstijden vind je op de website van Agogo Valkenburg.

Eten in Maastricht bij een oude bekende

Dag 1 van de Vakantaseren Tiener Test zit er bijna op. Ik heb geen zin om te gaan koken en we besluiten naar Maastricht door te rijden. Daar weet ik een leuk restaurantje waar ik eerder in december ben geweest (zie Midweekend in Magisch Maastricht). We parkeren de auto onder het Vrijthof en maken een mooie wandeling door de stad. We belanden bij Bistro Croquant.  De eigenaar herkent me nog en heet ons enthousiast welkom. Net als de eerste keer is het weer genieten van de heerlijke gerechtjes. Dit restaurant slaagt met vlag en wimpel voor de Vakantaseren Tiener test want nog niet vaak aten mijn tieners met zoveel smaak. Voor meer info zie de website van Bistro Croquant.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

3) Spaceship earth

Dag 2 begint als een druilerige dag. Gelukkig staat er eerst een binnenactiviteit op het programma. We gaan naar Kerkrade voor een bezoek aan het Columbus Earth Center en het Continium Discovery Center, beide bij het Museumplein Limburg. Ik ben benieuwd want we hebben geen idee wat ons te wachten staat.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

We zijn net op tijd voor de film “Earth” in het Colombus Earth Center. De film gaat over de aarde en de ruimtevaart en vertelt het verhaal hoe astronauten als Wubbo Ockels en André Kuipers hun beeld van de aarde veranderde door hun reizen in de ruimte. Ze beseffen daardoor nog meer hoe kwetsbaar “Spaceship Earth” is  en waarom het zo belangrijk is te werken aan een meer duurzame wereld. Hoogtepunt is het bezoek aan een speciaal theater waarbij het net is alsof je zelf in een ruimteschip zit en over de aarde vliegt. Dit heet het overview effect en is een gave ervaring.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Ontdek het zelf

Na de film gaan we naar het Continium Discovery Center.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Het blijkt een leuke, interactieve ontdekkingstocht in een museum over allerlei onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

In diverse zalen is van alles te zien en beleven. Wij zijn vooral terug te vinden in de Explore zone waar je zelf allerlei leuke dingen kunt doen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Het is een dagdeel vol spannende ontdekkingen. Dit is een museum dat je zelf moet ervaren. Neem er echt de tijd voor want je kunt hier wel een hele dag doorbrengen. We eindigen in een zaal waar een speciale Lego wereld “World of Bricks” is ingericht. Ik krijg mijn kinderen bijna niet mee voor het volgende programma-onderdeel van de test!

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Dit bezoek aan het Museumplein Limburg in Kerkrade landt erg goed bij de Vakantaseren Tieners. Ze wisten vooraf niet wat ze kunnen verwachten maar ze zijn aangenaam verrast.

“Na het zien van de film ben ik aangespoord om beter voor de planeet te zorgen. Korter douchen bijv.”

“Dat verhaal over Spaceship Earth en de astronauten inspireert me. Je voelt je kleiner”

“Erg interessant en gaaf museum. Ik zou best naar de TU willen”.

Meer informatie over de musea, openingstijden en prijzen vind je op website Museumplein Limburg

4) Street Art route in Heerlen

Als we weer buiten staan, regent het nog steeds. Maar volgens de buienradar wordt het droog. Dat zou fijn zijn want we gaan een bijzondere wandeling door Heerlen maken, de Street Art Route. Bij het VVV in het centrum krijgen we een handige plattegrond mee waarop alle kunstwerken staan aangegeven. Een andere handige tip: download de speciale app, Street Art genaamd. In deze app vind je  Street Art Routes routes van een aantal steden over de wereld. Helaas lukt het downloaden niet dus gaan we ‘old school’ op stap met een kaartje in de hand.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Heerlen staat bekend als de Mural-hoofdstad van Nederland. Deze Street Art Route voert langs speciaal geselecteerde muurkunstwerken die daar een goed beeld van geven. Iedere mural vertelt weer een eigen verhaal. Op de plattegrond staan niet alleen de locaties van de kunstwerken aangegeven maar ook per mural een korte toelichting.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Heerlen: Mural-hoofdstad van Nederland

Er is een hoofdroute en er zijn ook verschillende mini-routes waarbij je kunt zoeken naar miniatuur-murals. De medewerker van het VVV wijst ons er 2 aan. Die hadden we zelf waarschijnlijk nooit gevonden dus we kiezen er voor om de hoofdroute te doen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Zo’n Street Art Route is een leuke manier om een stad op een andere manier te leren kennen. We zijn niet meteen onder de indruk van de stad Heerlen zelf maar door deze murals ga je er toch op een andere manier naar kijken. Er zitten prachtige kunstwerken tussen en de afwisseling is groot. Het is gelukkig droog en we leggen een groot deel van de route af.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Als de vermoeidheid begint toe te slaan, besluiten we om een stukje af te snijden. Ik vind het zelf een mooie wandeling met bijzondere kunstwerken maar, eerlijk is eerlijk, ik merk dat mijn kinderen minder onder de indruk zijn. Maar oordeel zelf maar…

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De Vakantaseren Tieners over de Street Art route:

“Vond het iets minder mooi dan ik had verwacht. Maar ik moet erbij zeggen dat ik moe was en de stad anders is dan ik had gedacht”.

Op het moment dat we terug zijn bij de parkeergarage waar onze auto staat, begint het weer te regenen. Wat een geluk hebben we gehad!

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

5) Klimmen bij Brunssum

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Na een onstuimige nacht met veel regen en wind, lijken er de volgende dag weer opklaringen aan te komen. Dit wordt de laatste dag van de Vakantaseren Tiener Test. Ik begin me al aardig thuis te voelen in Zuid-Limburg. We rijden naar Brunssum waar we verwacht worden bij Klimpark het Plateau. Het is er nog rustig als we aankomen. We maken kennis met de instructeurs, lezen eerst de spelregels op ons gemak door en vullen een formulier in.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Een instructeur loopt met ons mee en geeft de kinderen een korte uitleg over hoe het werkt. We hebben al eens eerder zo’n klimroute door de bomen gedaan maar het is toch iedere keer net weer anders dus wel even opletten. Op het oefenparcours de laatste check en dan kunnen we de boom in.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De eerste 2 routes doe ik zelf ook mee zodat ik foto’s op gelijke hoogte kan maken. Het klimpark ligt in een mooie bosrijke omgeving. Onder ons zie ik af en toe wandelaars voorbij lopen. Hier loopt ook een MTB-route.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De kinderen zijn een stuk sneller dan ik. Ze moeten de hele tijd wachten dus na de tweede route houd ik het voor gezien.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Alleen voor 16 jaar en ouder

De vierde en laatste route is niet open. Deze is alleen toegankelijk voor kinderen van 16 jaar en ouder, een echte tienerroute dus! Er staat nog steeds veel wind maar samen met de instructeur schatten we in dat het wel moet lukken. De route wordt opengesteld en onze tienerdochter van 17 klimt omhoog. Deze route is zeker de meest uitdagende. Ik ben weliswaar oud genoeg maar laat de beker aan me voorbij gaan. Iemand moet toch zeker de foto’s maken?

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Als mijn dochter de laatste zipline afglijdt, zit het er op.

De Vakantaseren Tieners zijn sneller klaar dan verwacht. Hun mening?

“Leuk klimpark in een mooie omgeving. Ziplines hadden best nog langer mogen zijn” (zoon van 14)

“Vierde route zeker het meest spannend” (dochter van 17)

“Ik vind de derde route het leukst!” (zoon van 11)

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Meer informatie over tijden, prijzen etc vind je op website van het Klimplateau.

6) Schoenen uit in het Blote Voetenpark

Naast het klimbos, ligt het zogenaamde Blote Voetenpark. De naam zegt het al: schoenen en sokken uit en lopen maar. Er zijn onderweg diverse voetenspellen te spelen en diverse obstakels te overwinnen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

We melden ons bij de kassa en kopen daar nog wat lekkers voor onderweg. Het is een frisse dag maar dat weerhoudt ons er niet van om deze bijzondere wandeling te gaan maken.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Mijn oudste zoon ziet niet waarom hij op blote voeten moet gaan lopen en geeft me duidelijk te kennen dat hij zijn schoenen aanhoudt. Ook dat is onderdeel van de Vakantaseren Tiener Test.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Mijn dochter heeft helaas een wond aan haar voet. Zij vindt het erg jammer dat ze niet op haar blote voeten mee kan doen. Gelukkig is onze jongste zoon er nog en ook wij trekken onze schoenen uit. Op blote voeten beginnen we aarzelend stapje voor stapje. Het zand is best koud maar het went snel.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Lekker door de modder banjeren

Het is bijzondere sensatie om op deze manier door het bos te lopen. Je bent veel bewuster van de ondergrond. Onderweg zijn er allerlei plekken waar je kleine opdrachtjes kunt doen.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Hoe vaak maak je het nog mee dat je ongegeneerd met je blote voeten door de modder kunt banjeren?

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

We wandelen door het spreukenbos en lezen met elkaar de gezegdes die op de bomen hangen. We komen langs een doolhof en een labyrint en leren dat dit niet hetzelfde is.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

Net voor het einde, moeten we nog even door een flinke moddersloot. Onze jongste zoon vind het superleuk en ik zie mijn dochter met enige spijt in haar ogen toekijken. Mijn oudste zoon schudt zijn hoofd.

Aan het eind van de route, kun je gelukkig je voeten wassen bij een aantal kraantjes. We laten ze daarna lekker drogen in de zon.

Zuid-Limburg, Vakantaseren Tiener Test

De Vakantaseren Tieners over het Blote Voetenpad:

“Erg leuke route vanwege alle obstakels onderweg” (zoon van 11)

“Kon helaas niet meedoen vanwege een wond aan mijn voet maar het leek me erg grappig om te doen” (dochter van 17)

“Zie niet in waarom ik dit zou willen” (zoon van 14)

Meer info over het Blote Voetenpad bij Brunssum vind je op website van het Blote Voetenpad

7) Zwemmen bij Mosaqua in Gulpen

De Vakantaseren Tiener Test in Zuid-Limburg zit er bijna op. We hebben nog 1 activiteit voor de boeg. Zwemmen bij het subtropisch zwembad Mosaqua in Gulpen. Zwemmen is altijd goed voor kinderen van alle leeftijden, zeker als er ook nog wat te beleven is. We rijden naar Gulpen en ik zet mijn vrouw en beide zonen af bij het zwembad. Mijn dochter kan vanwege haar voetwond niet zwemmen en ik heb een afspraak net over de grens voor de uitreiking van de Vakantaseren Award aan vakantiepark Mooi Zutendaal. Mijn dochter gaat met me mee en kan foto’s maken. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk.

Onderweg krijg ik af en toe een bericht van mijn vrouw dat het wel druk is in het zwembad dus ik vind het persoonlijk niet zo erg dat ik niet mee ben gaan zwemmen.

Mosaqua

Een paar uur later zijn we weer terug en wachten we in hal op de zwemmers. Die komen enthousiast naar buiten. Het was inderdaad best wel druk maar wel een prima zwembad. Vooral de wildwaterbaan en de glijbaan waren de moeite waard.

De Vakantaseren Tieners over Mosaqua:

“Prima zwembad”

“Gave wildwaterbaan”.

Meer informatie over toegangsprijzen en – tijden van Mosaqua, vind je op website van Mosaqua

Vakantaseren Tiener Test van Zuid-Limburg: de einduitslag

In Zuid-Limburg is meer dan genoeg te doen voor gezinnen met tieners. Dat is zeker 1 van de uitkomsten van deze Vakantaseren Tiener Test. Naast de 7 activiteiten die wij hebben gedaan, kun je op de site van VVV Zuid-Limburg nog veel meer inspiratie opdoen.

Voorafgaand en na afloop van ons bezoek heb ik de Vakantaseren Tieners gevraagd naar hun top 3 favoriete activiteiten. Opvallend is dat geen van mijn kinderen vooraf het Continium in hun top 3 had staan, maar dat ze unaniem dit museum bovenaan hun lijstje zetten.

Zoon van 11:

1. Gedeelde eerste plaats voor het bezoek aan het Continium Discovery Center en het zwembad

2. Blote Voetenpad

3. Cave Experience

Zoon van 14:

1. Continium Discovery Centre

2. Rodelen

3. Zwemmen

Dochter van 17:

1. Continium Discovery Centre

2. Rodelen

3. Blote Voetenpad

Leuke manier om Zuid-Limburg te leren kennen

De Vakantaseren Tiener Test is een geslaagde manier om een regio als Zuid-Limburg een beetje beter te leren kennen. Het is zeker een bestemming waar je ook met tieners heen kunt gaan. Er is van alles te beleven en ook een stad als Maastricht doet het goed bij deze doelgroep.

Welke activiteit zou jouw tiener het liefste doen?

Tijdens de Vakantaseren Tienertest overnachten we in Resort Mooi Bemelen, de ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te verkennen.

ReizenReizen

Verantwoording
De Vakantaseren Tiener Test van Zuid-Limburg is tot stand gekomen op basis van een samenwerking met het VVV van Zuid-Limburg. Ik wil graag hen en alle partners die het programma mede mogelijk hebben gemaakt, bedanken voor de samenwerking. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt en de rechten berusten bij mij. Alleen de foto’s van Mosaqua heb ik met toestemming van hen gebruikt.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.