Maastricht, midweekend, Vakantaseren
Maastricht

Een goed voornemen voor 2018, een midweekend in Magisch Maastricht

In december keer ik na 18 jaar weer eens terug in Maastricht. Ik breng er een midweekend door en ben meer dan aangenaam verrast door deze prachtige stad. Wat mij betreft een goede tip voor op jouw lijstje goede voornemens, in 2018 een midweekend in Magisch Maastricht.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

 

Eerste pleisterplaats: Café Zuid

Heb jij al eens gehoord van het midweekend? Maastricht is de trotse bedenker van dit concept. Een midweekend begint op zondag en loopt door in de week. Hoe lang? Dat mag je zelf bepalen. Ik test het graag uit als ik voor mijn actie “Waar is Vakantaseren” in de trein naar het zuiden ben gestapt. Mijn volgers en lezers moeten proberen te raden waar ik heen ga, stad + hotel. De snelste rader wint een reisboek van de bestemming. Zie Waar is Vakantaseren?

Ik kom rond de middag aan op het station aan de rand van de stad. Ik heb bedacht om een ov-fiets te huren zodat ik makkelijk van de ene naar de andere plek kan. Mijn eerste stop is Café Zuid.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Het is een prachtige plek met uitzicht op de Maas. Buiten zie ik een terrasje maar daar leent het weer zich niet voor. Ik kan me goed voorstellen dat je hier in de zomer heerlijk buiten kunt genieten op dit terras.

Ik bestel een Club Zuid en een cappuccino.

Terwijl ik zit te wachten op mijn eten, kijk ik rond.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Het is ook in de winter een populaire plek en gezellig druk. Het café is smaakvol ingericht. Lang hoef ik niet te wachten, want binnen een paar minuten komt mijn eten al.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik heb trek van de lange reis vanuit de Randstad. Deze lunch smaakt me uitstekend.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik bestel nog een cappuccino en check mijn telefoon. Een paar mensen hebben al geraden dat ik me in Maastricht bevind.

Moderne kunst in het Bonnefantenmuseum

Ik stap op mijn fiets en rijd een stukje langs de Maas. Ver is het niet want al snel herken ik de markante koepel van het Bonnefantenmuseum. Ik heb hier om 2 uur een afspraak voor een rondleiding.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik parkeer mijn fiets en loop nog een keer rond het gebouw. De foto van de koepel die ik op instagram plaats, trekt de laatste aarzelaars over de streep. Vakantaseren bevindt zich in Maastricht!

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Als ik naar binnen loop, wordt mijn aandacht meteen getrokken door een bijzonder kunstwerk. Het is een soort schip met allerlei gekke details. Als ik omhoog kijk zie ik dat ik me in een toren bevind met helemaal bovenin een lichtkoepel. Dit kunstwerk, zo hoor ik later tijdens de rondleiding, is de “tomb for the unknown craftsmen”van Grayson Perry. Speciaal gemaakt voor Bonnefanten.

Bij de receptie weten ze al dat ik kom. Visit Maastricht heeft mijn komst aangekondigd. Ik voel me vereerd dat ik een persoonlijke rondleiding krijg door dit prachtige museum. Mieke van der Putte zal me een uur lang alles over het museum vertellen. Het is voor mij de eerste keer dat ik dit museum bezoek.

Radiohead in de koepel

Mieke laat me een aantal zalen zien en vertelt me veel interessante achtergrondinformatie. Veel van de kunst heeft een relatie met de stad Maastricht of met Zuidelijke kunstenaars.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Denk bijv. aan de keramiek.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Of aan de bijzondere sculpturen. Het museum zelf is ook een prachtig gebouw. Ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. De trap zou ook zo in een Italiaanse film kunnen figureren.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ze neemt me mee naar de koepel. Daar is het kunstwerk “Optical glade” van Stanley Dunwood te zien. Het is een muurschildering die een soort bos voorstelt waar de zon door heen schijnt. Ik ga in de kussens liggen en kijk en luister.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

De muziek die ik hoor, is gecomponeerd door Tom Yorke van Radiohead. Het zijn de ochtend – en avondgeluiden die je hoort in een bos dat wakker wordt of weer gaat slapen. Ik ben een groot fan van Radiohead. Terwijl ik dit blog schrijf, staat de muziek ook weer op. Mieke vertelt me dat Dunwood ook de ontwerper is van de platenhoezen van Radiohead.

Een bijzondere filmische tentoonstelling van Kahlil Joseph

Het hoogtepunt van mijn rondleiding is het bezoek aan de tentoonstelling van de zwarte Amerikaanse filmmaker Kahlil Joseph. Hier wil ik eigenlijk niet teveel over zeggen omdat ik echt vind dat je deze expositie zelf moet beleven. Een hele verdieping is gewijd aan zijn werk. Joseph heeft zelf meegebouwd aan de tentoonstelling en het is mooi om de verhalen daarover van Mieke te horen.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik had nog niet eerder van hem gehoord maar ben onder de indruk van zijn werk. Na de rondleiding bedank ik Mieke en ga nog een keer terug om deze tentoonstelling op mij in te laten werken.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik ben geen kenner maar dit soort moderne kunst spreekt me erg aan.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Inmiddels zie ik op mijn telefoon dat iemand heeft geraden in welk hotel ik zal inchecken. Ik besluit de spanning er nog even in te houden. Pas rond 6 uur wil ik het bekend maken.

Inchecken bij het Kruisherenhotel

Vanaf het Bonnefantenmuseum fiets ik richting mijn hotel voor mijn midweekend. Ik mag overnachten in het Kruisherenhotel. Ik steek de Servaesbrug over en fiets via het centrum naar mijn adres. Het is gezellig druk in de stad, zondag of niet. Het voelt nu al alsof ik er helemaal uit ben. Bij het Kruisherenhotel aangekomen, kijk ik mijn ogen uit. Ik slaap in een echt klooster!

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Over dit verblijf heb ik een apart artikel geschreven, zie Het Kruisherenhotel in Maastricht, een heerlijk verblijf in hemelse sferen. Dit verblijf is een van de mooiste die ik ooit mee heb gemaakt.

Smaakbeleving in een krokant jasje

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Rond een uur of 7 heb ik weer trek. Op advies van Visit Maastricht ga ik eten bij Bistro Croquant. Vanaf het hotel fiets ik erheen. Via een mooie route door de oude binnenstad kom ik bij het restaurant. Achter de Molens 15, is het adres. Ik ben benieuwd. Het restaurant is nog niet zo lang open en heeft een nieuw concept. De kaart bestaat uit kleine gerechten en kroketten, of beter nog, croquetten.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Eigenaar Roland legt het me uit. Om te beginnen bestel ik een croquette gevuld met paddenstoelen met een sausje van vaduvon (een soort kaas) en een groente curry croquette met een citroen crème.

Dit had ik niet verwacht, wat een smaakbeleving. Zulke lekkere kroketten heb ik echt nog nooit in mijn leven gegeten. De krokante laag om de vulling is veel dunner dan bij de kroketten die ik gewend ben en de vulling is echt subliem. Daarna serveert Roland me een echte bitterbal.  “Pas op, er zitten stukjes vlees in” grapt hij.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Pas op, er zitten stukjes vlees in!

Aardappeltruffelsoep, risotto met geroosterde groenten en caramelijs met zeezout

Na deze heerlijke croquetten ben ik toch wel benieuwd naar de andere gerechtjes. Ik bestel een aardappeltruffelsoep en risotto met geroosterde groenten. Ook dit is weer echt genieten! Wat mij betreft is het concept van Roland meer dan geslaagd. Ik heb in tijden niet zo lekker gegeten. Het dessert van caramelijs met zeezout en olijfolie maakt het geheel in stijl af.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik beloof Roland dat ik zeker een keer terug ga komen en iedereen zal vertellen dat ze bij hem super lekker kunnen eten! Dus ben je in Maastricht, ga zeker naar Bistro Croquant voor een onvergetelijk lekkere maaltijd.

Magisch Maastricht

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Deze tijd van het jaar staat Maastricht in het teken van de magie. Op het Vrijthof is een speciale kerstmarkt ingericht en door de stad loopt een speciale wandelroute “Magisch Maastricht” met lichtjes gemarkeerd. Ik begin bij het Vrijthof en kan een ritje in het Reuzenrad niet weerstaan.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Het is best koud bovenin maar het uitzicht is hartverwarmend. Ik maak een paar foto’s met mijn “Madurodam”-instelling en geniet van alle lichtjes beneden me. Na een paar rondjes vind ik het wel genoeg, vooral omdat het toch best wel koud is daar boven in.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Vanaf het Vrijthof wandel ik de lichtjesroute en geniet van deze magische stad. Ik steek de Servaesbrug over en loop door Wijck.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Gezellige winkelstraten en mooie gebouwen. Ik kom weer bij het Bonnefantenmuseum in de buurt en neem de speciale fietsers/voetgangersbrug terug  de Maas over.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Bij de Onze Lievevrouwenkerk sta ik even stil in het speciale kapelletje waar alle kaarsjes branden.

Aan het eind van deze sfeervolle wandeling, kom ik weer bij het Vrijthof. Daar pak ik mijn fiets en rijd terug naar het Kruisherenhotel. Wat een prachtige dag heb ik beleefd.

Fort Sint Pieter en de grotten van Maastricht

De volgende ochtend slaap ik lekker uit. In het Kruisherenhotel geniet ik van de bijzondere ambiance en voor mijn vertrek krijg ik van Jan nog een interessante rondleiding door dit monumentale pand. Ik check uit en fiets richting Fort Sint Pieter bij de Sint-Pietersberg.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Het laatste stukje moet ik afstappen want het is inmiddels te steil om te fietsen. Ik heb een rondleiding om  1 uur. Aangezien ik nog niet geluncht heb, bestel ik in het café naast de kassa een stuk  kruimelvlaai. Nu staat Limburg bekend om zijn lekkere vlaaien maar dat is helaas met dit stuk niet het geval. De vlaai smaakt me niet en er zitten allerlei harde stukken in. Deze vlaai eet ik niet op.

Rond 1 uur verzamelen we met een aantal mensen voor een rondleiding door Fort Sint Pieter. Gids Erik van Maastricht Underground neemt ons mee op pad.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Het wordt een interessante tocht door een bijzondere historische plek.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Op sommige plaatsen, struinend door de gangen, herbeleef je oude tijden.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Na het bezoek aan het fort ga ik mee met de excursie in de grotten van Maastricht. Toevallig is ook dit keer Erik weer de gids. Het zijn geen echte grotten maar het is eigenlijk een mijn waar eeuwenlang mergel is uitgehakt. Al 700 jaar lang. Er is in de loop der jaren meer dan 200 km aan gangen uitgegraven. Daarvan is nu nog zo’n 80 km aan gangen over. Het is best wel bijzonder om hier zo rond te lopen, hier wil je echt niet verdwalen. Af en toe begin ik te vakantaseren dat ik in een oude Egyptische tombe terecht ben gekomen.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

 

Aardedonker

Op een gegeven moment dooft gids Erik alle lampen. Het is nu echt aardedonker. De gids begint een spannend verhaal te vertellen over vleermuizen. Ik denk dat mijn ogen wel zullen wennen aan het donker maar er valt niets om aan te wennen. Er is gewoon geen licht dus het blijft pikkedonker. Een heel vreemde gewaarwording. Erik vertelt dat er af en toe mensen verdwaald zijn in deze grotten, soms met dramatische afloop. In het donker kan ik me voorstellen dat dit echt geen pretje moet zijn.

Even verderop krijgen we een mooie muurschildering te zien. Hier zijn de eerste fossielen van de mosasaurus gevonden. Die helaas door de Fransen zijn gestolen en meegenomen naar Parijs.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Deze rondleiding door de grotten is erg indrukwekkend. Vooral als je je voorstelt hoe mensen hier gewerkt hebben. Of soms zelfs gewoond, vluchtend voor de Fransen of Duitsers.

Bierproeverij bij “De Gouverneur”

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Mijn laatste pitstop voordat ik weer naar huis ga, is café “De Gouverneur”. Op het programma staat een echte bierproeverij. Ober Paul is mijn gastheer. Voor een maandagmiddag is het gezellig druk bij dit café. Wellicht komt het omdat ze hier meer dan 300 verschillende bieren op voorraad hebben! Daarvan ga ik er nu een paar proeven.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Ik begin met een Gulpener Eurhop. Deze smaakt me prima. Maar ik merk ook al snel dat ik niet echt geluncht heb. Gelukkig komt Paul me een lekkere plank met hapjes brengen met heerlijke worst, kaasjes en brood. Precies wat ik nu nodig heb.

Het tweede bier dat ik krijg, is een Brugger Tripel. Een stevige jongen maar vol van smaak. Na dit biertje las ik even een pauze in. Paul neemt me naar een kelder onder het café. Daar kun je proeverijen doen met een groep, een leuke activiteit voor een feest of personeelsuitstapje lijkt me. Kijk voor meer info hierover op de website aan het eind van dit artikel.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Terug op mijn plekje, serveert Paul mij mijn laatste bier voor de proeverij. Normaliter krijg je 4 verschillende bieren maar omdat ik nog terug naar huis moet, besluit ik na nummer 3 te stoppen. Dit is wel een uitstekende finalist: een St. Bernardus Abt 12. Een zeer smaakvol bier dat soepel drinkt. Deze ga ik zeker nog eens halen.

Maastricht, midweekend, Vakantaseren

Als ik hem op heb, bedank ik Paul voor zijn gastvrijheid en fiets richting het station.

Goed voornemen 2018: terug naar Maastricht

Deze bierproeverij is een mooie afsluiting van een heerlijk midweekend in Magisch Maastricht. Ik heb genoten van deze prachtige stad en de aardige mensen die ik heb ontmoet in deze paar dagen. Mieke bij Bonnefanten, Roland van Bistro Croquant, Jan van het Kruisherenhotel, Erik bij de grotten en tenslotte Paul van de Gouverneur. Ik heb een goed voornemen voor 2018 gemaakt: ik kom zeker nog een keer terug naar Maastricht want anderhalve dag is echt te kort.

Praktisch

Tenslotte zet ik alle plekken waar ik ben geweest nog even voor je op een rijtje met de websites.

 

Verantwoording
Ik was in Maastricht op uitnodiging van Visit Maastricht. Ik ben hen en alle ondernemers die hieraan meewerkten dankbaar voor hun medewerking. Dit verhaal is gebaseerd op mijn eigen beleving en ik ben hiervoor zelf verantwoordelijk. Alle foto’s heb ik gemaakt en het copyright berust derhalve bij mij.

 

 

 

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.