vakantaseren street art route
dagtrip,  street art

Vakantaseren proudly presents: de Vakantaseren Street Art Route van Leiden

Vakantaseren proudly presents: de Vakantaseren Street Art Route van Leiden, een afwisselende (fiets)tocht langs de 20 mooiste Street Art werken van Leiden. Met een gedetailleerde routebeschrijving van de hele route zodat je geen enkel Street Art werk hoeft te missen. En fijne tips voor horecastops onderweg.

De Vakantaseren Street Art Route

Mooie Muur

Op weg naar de stad valt mijn oog op een nieuw kunstwerk bij de Hoven, een wijk in Leiden. Dit heb ik nog niet eerder gezien. Ik stap van mijn fiets om het op mijn gemak te bekijken. Het is een prachtig boeket van Karskione. Het brengt me op een idee. Zou er meer Street Art te vinden zijn in de stad? Een paar jaar geleden heb ik samen met mijn gezin een Street Art Route in Heerlen gedaan. Sindsdien ben ik een fan van deze openbare kunstvorm. Ook in Utrecht bijvoorbeeld kan ik erg genieten van het creatieve en vrolijke werk van Jan is de Man.

Dus ga ik op onderzoek uit en ontdek tot mijn verrassing dat, als je goed zoekt, er best veel mooie Street Art werken te vinden zijn in de sleutelstad. Zou het niet leuk zijn om hier een mooie route van te maken zodat anderen er ook van kunnen genieten? En zo is het idee voor de Vakantaseren Street Art Route geboren.

Ik vraag rond, zoek op internet en fiets wekenlang door de stad om alle Street Art te vinden en fotograferen. Als ik de 20 mooiste heb gelokaliseerd en gefotografeerd, fiets ik er nog 1 x langs om een logische routebeschrijving te maken. Onderweg vind ik een paar gezellige horeca-adresjes zodat je er een leuk dagje uit van kunt maken. Ga je mee met de Vakantaseren Street Art Route?

De Vakantaseren Street Art Route, virtueel of in het echt

Je kunt de Vakantaseren Street Art Route op twee manieren doen. Virtueel of in het echt. Virtueel betekent gewoon dat je lekker door de foto’s scrollt. De routebeschijving is dan niet zo relevant voor jou, al heb ik er wat anekdotes in verwerkt om het goed leesbaar te maken.

Maar het is natuurlijk veel leuker om de Vakantaseren Street Art Route in het echt te doen. Om die reden heb ik het startpunt bij het station geplaatst. Zodat je daar bijvoorbeeld een OV-fiets kunt huren. Je kunt hem uiteraard ook wandelend doen, maar dan is het een flinke tippel van zo’n 23 kilometer met de diverse aftakkingen.

Een paar lezeressen, Iris Noort en Martien Deijsselberg, hebben de Vakantaseren Street Art Route al meteen gefietst nadat ik hem online heb gezet. Ze hebben daar een route van aangemaakt en die gedeeld op Garmin en Strava. Je kunt hem daar vinden onder de naam: “Vakantaseren Street Art Route”. Ze verdienen daar allebei de 10 jaar Vakantaseren Tony Chocolonely reep mee (zie ook aan het eind van dit artikel).

OV-fiets

1. Vertrek bij Leiden Centraal: de Hand

De Hand

Het vertrek van de Vakantaseren Street Art Route is dus bij Leiden Centraal. Als je een OV-fiets wilt huren, ga je naar de achterkant. Daar kun je bij de stalling een fiets huren. Kom je met je eigen fiets of ga je lopen, sla dan aan de voorkant van het station rechtsaf (met je rug naar het station) en loop langs de diverse fietsenstallingen. Daar vind je het eerste Street Art werk (kunstenaar mij niet bekend).

Huur je een fiets aan de achterkant, rij dan richting de weg en sla linksaf op het fietspad. Volg het fietspad onder het viaduct en meteen daarna links vind je het eerste werk: ‘De Hand’ noem ik het maar. Wel tof dat ie de V van Vakantaseren gebaart. Dat kan haast geen toeval zijn. Kijk wel uit waar je gaat staan, want er komen hier veel bussen langs. Ik werd bijna omver gereden terwijl ik probeerde een mooie foto te maken.

Street Art

2. Indrukwekkende Street Art ‘Yatika Starr Fields’

Met ‘De Hand’ in je rug (altijd fijn met fietsen), rij je richting het Ibishotel en daar sla je rechtsaf. Bij de eerste afslag ga je weer links. Bij de Morssingel sla je linksaf en je gaat richting de Morspoort. Daar ga je overheen en sla je meteen linksaf als je over de brug bent. Je rijdt via de poort van het Museum van Volkenkunde het terrein op.

Street Art Leiden

Daar vind je na ongeveer 50 meter aan je rechterhand het Street Art werk van First American @yatikafields: ‘Yatika Starr Fields’. In zijn indrukwekkende en kleurrijke werk komen de inheemse cultuur, veerkracht en creativiteit van jonge First Americans samen. In het museum zelf vind je meer werk van First Americans. Sowieso is het Museum van Volkenkunde een fijne plek om te bezoeken. Deze muurschildering is het eindpunt van een speciale route van het museum. Neem rustig de tijd om dit werk op je in te laten werken en kijk ook zeker naar de details.

Street Art Leiden

Ik ben er al vaak langs gelopen tijdens de Singelparkroute en ik zie iedere keer weer wat nieuws. Een lensball helpt daarbij ook trouwens.

Lensball

3. Muurschilderingen in tunnel

Plesmantunnel
Photo by BURO JP

Je gaat weer dezelfde weg terug langs de Morssingel en bij het verkeerslicht steek je over en ga je onder het viaduct door. Hier zie je aan beide kanten muurschilderingen die allemaal een link met Leiden hebben. Ook aan de andere kant van de weg in de tunnel, zie je mooie murals. Dit werk is gemaakt door Barbara van Druten van ARTvertisements. Zelf vind ik dit stuk erg leuk omdat er een link is met Museum Boerhaave, waar het Anatomisch Theater staat. Museum Boerhaave is een van mijn favoriete musea in Leiden.

Het Anatomisch Theater in Rijksmuseum Boerhaave is het enige in Nederland. Het is een getrouwe replica van het theater dat de Leidse universiteit in 1594 aan het Rapenburg opende. Een paar keer per jaar belandden lijken van opgehangen criminelen op de snijtafel, om zorgvuldig door de hoogleraar anatomie in een sessie van enkele dagen te worden ontleed. Het publiek bestond uit studenten, chirurgijns en nieuwsgierige burgers die toegang betaalden. De ontledingen vonden om begrijpelijke redenen ’s winters plaats.

Street Art Leiden

4. Kleurrijke containerschildering bij Pesthuis

Je fietst de tunnel door (Plesmanlaan) en na ongeveer 100 meter zie je aan je rechterhand een prachtig werk op een container van @karskione, dezelfde kunstenaar die ook de inspiratie is geweest voor dit artikel en de Vakantaseren Street Art Route. Wat een prachtige kleurrijke beschildering is dit. Die kleuren zijn zo sprekend!

Street Art Leiden

5. Natuurtaferelen in een fietstunneltje

Vakantaseren Street Art Route

We fietsen weer verder langs de Plesmanlaan. Bij het eerste fietstunneltje sla je linksaf de Vondellaan in. Die gaat over in de Damlaan. We maken even wat meters! Net voor een fietstunneltje sla je linksaf de Docter Lelylaan in. Over een brug heen en dan bij een volgend fietstunneltje vind je weer wat leuke muurschilderingen van natuurtaferelen. Deze muurschilderingen zijn gemaakt door Judith van der Meer. Is het Street Art? Wat maakt het uit. Het is superleuk om naar te kijken. Vind je het nog leuk op de Vakantaseren Street Art Route? Het mooiste moet nog komen!

6. Street Art gebaseerd op verhalen van buurtbewoners

Na het fietstunneltje ga je links, meteen weer rechts en weer meteen links, de Toussaintkade op. Dan de eerste rechtsaf, de Boshuizerkade op. Na ongeveer 100 meter zie je aan je linkerhand weer een prachtig werk.

Colour Castle Street Art

Deze muurschildering is gemaakt door Colour Castle. Het werk is gebaseerd op workshops met jonge en oudere buurtbewoners. Die workshops leverden mooie verhalen op. Ik vind dit zelf een van de leukste Street Art werken van de Vakantaseren Street Art Route.

Street Art Leiden

Tijdens het uitzetten van deze fietsroute heb ik mijn lensbal mee. Aan een passerende jongen vraag ik of hij even de bal wil vasthouden zodat ik een mooie foto kan maken. Heb helaas ik zijn contactgegevens niet, maar misschien ziet hij dit. Bedankt jongeman!

Street Art Leiden

7. Rembrandt op een elektriciteitshuisje

Meteen na dit werk sla je linksaf de Willem Klooslaan in. Na circa 100 meter zie je aan je rechterhand een mooi beschilderd elektriciteitshuisje. Het is niet meer dan logisch dat Rembrandt ook een plekje heeft gekregen in deze Street Art Route. Ik weet niet precies wie de maker is. De kunstenaar heeft gesigneerd met citer06.

Street Art Rembrandt

Dit is trouwens een werk waar ik lang naar heb gezocht. Had het al gezien op internet, maar kon het maar niet vinden. Ben echt drie keer daar in de buurt aan het zoeken geweest en gelukkig is 3 maal scheepsrecht.

8. We gaan naar Mondriaan

Omkeren en weer terug naar de Boshuizerkade. Daar aangekomen linksaf. Bij de 5 Mei Sauna rechtsaf de Cornelis Schuytlaan in. Je steekt de Churchillaan over en vervolgt je weg met de bocht meer naar links. De Darius Milhaudstraat gaat over in de Sweelincklaan. Bij de 5 Meilaan sla je rechtsaf. In de Cesar Franckstraat links over een klein bruggetje en de weg vervolgen. Bij de Schubertlaan rechts af en met de weg meedraaien naar links. Op de hoek waar de Schubertlaan kruist met de Maherlaan, vind je dit werk over Mondriaan op een elektriciteitshuisje, pionier van de moderne kunst. Zou Mondriaan, als hij nog had geleefd had, ook Street Art maken? Zou denken van wel.

Street Art Mondriaan

9. Hoe heet die componist ook al weer?

Verder de Schubertlaan af. En circa 150 meter verder, verscholen achter wat struiken, is er nog een beschilderd elektriciteitshuisje met de gelijknamige componist (maker bij mij onbekend). Bij het uitzetten van de fietsroute weet ik echt niet meer hoe die componist heet die op dit adres staat. En daardoor kan ik me ook de straatnaam niet meer herinneren. Gelukkig heb ik een foto gemaakt bij een eerder bezoek. Op twitter vraag ik aan mijn volgers of zij weten wie dit is. Binnen 2 minuten heb ik twee correcte antwoorden: Schubert!

Schubert Street Art

10. Foetsie? Gelukkig hebben we de foto nog…

Je draait weer om en gaat dezelfde weg terug. In de bocht met de weg mee en dan de eerste straat linksaf, Cesar Franckstraat. Bij de 5 Meilaan gaan we rechtsaf. Bij de verkeerslichten steek je de Churchillaan over. Ter hoogte van de Lidl sla je linksaf de Hoflaan in en daarna de eerste weg rechts, Telderskade.

Foetsie

Bij een kruising rechtdoor het spoor over. Tegenover Hertz staat nog een elektriciteitshuisje. De eerste keer dat ik deze route fietste, in oktober, staat hier ook een vrolijke schildering. Als ik terugkom om de route uit te zetten, is er geen spoor meer van te bekennen. Foetsie! Geen idee wat er is gebeurd. Als iemand het weet, hoor ik het graag. Gelukkig hebben we de foto nog en komen we verderop in de Vakantaseren Street Art Route twee werken van deze kunstenaar tegen.

11. Haagweg 4

Street Art Haagweg 4

Na Hertz sla je linksaf de Rijn- en Schiekade op. Die rijd je helemaal af tot de Haagweg. Daar sla je linksaf naar Haagweg 4, een prachtige, oude ambachtsschool, waarin nu heel veel kunstenaars en creatieve organisaties zetelen. Een van die creatieve clubs is Colour Castle waarvan we al eerder een werk hebben gezien. Als je om de hoek bij Haagweg 4 gaat, zie je een ander krachtig werk van deze kunstenaars. De krachtige kleuren spatten van de muur af. Ook hier vraag ik iemand met wie ik aan de praat ben geraakt in het café van de Leidse Lente of ze me een ‘handje wil helpen’ met de lensbal. Dank je wel M.!

Street Art Leiden

Tijd voor pauze bij de Leidse Lente

Leidse Lente

Heb je al zin om even te pauzeren, dan ben je hier op het goede adres. Café De Leidse Lente is een gezellig café-restaurant waar ze heerlijke cappuccino schenken. En je kunt er ook lekker en betaalbaar eten. Daarom kom ik er zelf graag. Er is bovendien een leuke binnentuin, waar nog meer werk van Colour Castle te zien is.

Street Art Leidse Lente

12. Slingeren langs de Singels

Je rijdt over de Rijn- en Schiekade terug en neemt na Hertz (ligt nu in een zijweg rechts) een fietsbruggetje over het water. Dit is een van de mooiste stukjes van Leiden vind ik persoonlijk. Het huis aan de linkerkant bij het bruggetje is mijn droomhuis! Aan het eind van de Jan van Goyenkade sla je rechtsaf de Witte Singel op. Bij de volgende kruising (Witte Singel wordt Zoeterwoudse Singel) zie je aan de overkant van het water dit werk tegen een elektriciteitshuisje. Dit is van dezelfde kunstenaar als van het werk dat ‘foetsie’ is (Street Artist Accept this).

street art

Even wat dichterbij kijken zonder in het water te belanden…

Vakantaseren Street Art Route

13. Nog eentje van Colour Castle

Colour Castle Leiden

We slingeren verder over de Zoeterwoudse Singel tot we bij de Lammenschansweg komen. Daar steken we bij verkeerslichten over en rijden we de eerste ventweg rechts op (ook Lammenschansweg). Na circa 50 meter aan de linkerhand weer een werk van Colour Castle, herkenbaar door het oog.

Vakantaseren Street Art Route

14. Bèta-plein

Klaas Lageweg

We rijden verder over de ventweg (Lammenschansweg) en passeren een paar kruisingen. Op het eind de Sitterlaan oversteken en rechtsaf het fietspad op en onder het viaduct door. Op het Bèta-plein linksaf. Daar is alweer Street Art werk nr. 14.

Klaas Lageweg

Dit nieuwe werk van Klaas Lageweg vind ik persoonlijk erg indrukwekkend. Het is een project van Mooie Muur (voor meer info over Mooie Muur, zie onder aan het artikel). Neem de tijd om het op je in te laten werken. Ook hier vraag ik een argeloze voorbijganger met kleine kinderen of ze me een helpende hand wil bieden. Ze is onder de indruk van het resultaat. Ik ook wel trouwens.

Klaas Lageweg

De titel van het werk is ‘Three’, 4 times Three!

De kunstenaar, Klaas Lageweg licht de titel op zijn instagram-account toe (in het Engels).

  • The wish: meeting, connection and urban.
  • The translation: strength, beauty and wisdom.
  • The point of view: realistic, pixels and abstract.
  • The location: next to the Bètaplein, on the Gamma wall an Alpha Production ;)!

15. Voor de echte die-hards

Terug naar de Lammenschansweg, bij de verkeerslichten oversteken en op het fietspad linksaf. Voor de echte die-hards zit er aan de overkant nog een werk op een zijmuur bij een braakliggend terrein, net voorbij de Kwikfit. We hebben deze kunstenaar waarvan ik helaas de naam niet weet, al een keer eerder ontmoet tijdens de Vakantaseren Street Art Route. Hou je het nog vol?

Street Art Leiden

16. ‘Het Oogei’

Vakantaseren Street Art Route

Je rijdt verder op het fietspad langs de Lammenschansweg. Ter hoogte van huisnummer 373, linksaf het fietspad op. De richtingaanwijzer voor fietsers, linksaf richting Zoetermeer onder een viaduct door. Bij een fietsrotonde rechtdoor. Je komt aan bij een brug en op een van de pijlers zie je dit oogei. Ik ben zelf omlaag geklauterd om hem goed te kunnen fotograferen, maar je kunt hem ook op je gemak vanaf de overkant bekijken. Ik weet niet wie de maker is.

17. Garbage Bin Art

Steek de brug over en op het eind van het fietspad scherp linksaf en terugrijden richting het water. Daar sla je rechtsaf. Bij een bruggetje heb je goed zicht op ‘Het Oog’. Vervolg het fietspad langs het water en na ongeveer 150 meter zie je deze mooie vuilnisbak aan de linkerkant. Street Art of Garbage Bin Art? Zeg het maar. Ik vind het wel tof in ieder geval.

Street Art Leiden

Eten en drinken in de polderoase van Leiden

De Tuin van de Smid

Na nog eens 200 meter, kun je rechts afslaan voor een verdiende pauze bij “De tuin van de smid”. Misschien zie je mij daar zelfs wel zitten want dit is een van mijn lievelingsterrasjes in Leiden. Hier hebben ze misschien wel de lekkerste cappuccino van de hele stad! Je kunt hier ook heerlijk eten. Een paar jaar geleden heb ik hier samen met mijn gezin een feest georganiseerd.

De Tuin van de Smid

Ik kom hier graag en vaak en was er onlangs nog. Toen ik weg ging, zag de zonsondergang er zo uit. Het is altijd lekker eten, drinken en genieten in de polderoase van Leiden.

De Tuin van de Smid

Nog meer Garbage Bin Art

Garbage Bin Art

Als je bij de Tuin van de Smid ben geweest, ga je weer terug naar het fietspad aan het water en vervolg je de route. Het fietspad langs het water blijven volgen en afslagen negeren. Over de spoorlijn heen, eerste afslag links over het water negeren en tweede afslag langs het water nemen. Je passeert nog 2 mooi beschilderde vuilnisbakken langs de route.

Garbage Bin Art

18. Lekker Singelslingeren naar Willem de Zwijger

Willem de ZWijger

Blijf het fietspad langs het water volgen tot je bij de Hoge Rijndijk komt. Daar ga je onder een fietstunneltje en bij de Watertoren draai je met het fietspad de Hoge Rijndijk op. Daarop blijf je een tijdje fietsen tot aan een brug over het water. Na die brug sla je rechtsaf de Utrechtse Veer in. Deze gaat over in de Zijlsingel. Blijf lekker Singelslingeren. De Zijlsingel gaat over in de Herensingel. Als je nog een keer terugkomt in Leiden, kun je ook altijd nog de Singelparkroute wandelen, een mooie tocht van circa 6,5 kilometer langs de Singels van Leiden.

Na huisnummer 22 (tegenover de ingang van Uniper), sla je rechtsaf een fietspad op. Via een fietsersbrug ga je over de Willem de Zwijgerlaan heen. Bij de eerste afslag rechts, de ventweg van de Willem de Zwijgerlaan op. Na nummer 36, zie je aan je linkerhand op een elektriciteitshuisje een muurschildering van Willem de Zwijger (maker mij niet bekend). Lees ook de tekst op de zijkant, een kritische noot richting de vorst.

Willem de Zwijger

19. Muurbloempje van Karskione

Street Art Leiden

Na het vorige werk, sla je linksaf het Charlot de Bourbonhof op. We zijn nu in de Hoven aanbeland. Aan het eind bij nr. 30 ga je een smal paadje op en links met het pad mee. Bij nr. 36 van het Juliana van Stolberghof ga je weer zo’n smal paadje op. Bij Anna van Burenhofnr. 36 nog een keer hetzelfde recept. Dan aan het eind op de zijmuur van de flat staat het imposante werk van Karskione dat de inspiratie is voor deze Vakantaseren Street Art Route. Wat een prachtig ‘muurbloempje’. Dit werk is een mooi participatie traject in samenwerking met woningbouwvereniging de Sleutels, Jongerenwerk Stichting Sol Leiden en Lucas van Leydenfonds.

20. Street Art in de Merenwijk

Sla bij het ‘Muurbloempje’ rechtsaf over een bruggetje en fiets langs het Stedelijk Gymnasium. Bij de eerste weg rechtsaf de Merenwijk in. Je blijft dit fietspad volgen tot je bij de Ridderspoortunnel komt. Neem rustig de tijd om deze mooie muurschilderingen te bekijken. Het is ook tevens het laatste Street Art werk van de route. Ook dit werk is gemaakt door Judith van der Meer.

Merenwijk

Terug naar Leiden Centraal

Vanaf de tunnel rij je door naar de Broekweg, een mooie knotwilgenfietspad dwars door de Merenwijk. Sla hier linksaf en je komt na circa 2 kilometer bij het station. Vanaf de afslag de Broekweg op wijst de weg zich vanzelf. Goeie thuisreis! Ik hoop dat je hebt genoten van de Vakantaseren Street Art Route. Laat je me weten wat je ervan vindt? Via een reactie onder dit artikel of vakantaseren@gmail.com. Ook als je een fout in de route tegenkomt, zou ik het waarderen als je me dat laat weten.

Fotograferen met een lensball

lensball

Zoals je kunt zien in het artikel, is het ontzettend leuk om Street Art te fotograferen met een lensball. Ik heb de mijne een paar weken geleden gekocht en ben er ontzettend blij mee. Ze kosten maar een paar tientjes. Ik kocht mijn lensball bij deze fotowinkel en betaalde daar in totaal €33,- voor (inclusief een lensballhouder) en ben er zeer tevreden over. Hij is trouwens op het moment van schrijven (inclusief een lensballhouder) met een linke korting te koop (nu voor €21,99). Ze zijn ook te koop bij Bol.com. Deze set is vergelijkbaar met die van mij.

Muurschilderingen van Mooie Muur

Je wilt iets bijzonders aan de muur! Iets anders, iets aparts. Dan ben jij bij Mooie Muur aan het juiste adres. Zij maken met passie de mooiste muurschilderingen. In de Vakantaseren Street Art Route zitten ook een paar prachtige werken van Karskione die eveneens verbonden is aan Mooie Muur. Met meer dan 20 jaar ervaring zorgen zij voor een unieke graffiti met een WoW factor. Graag sparren ze over jouw ideeën en vertalen deze naar een ontwerp dat helemaal bij jou past! Nooit 2 keer hetzelfde. Je hebt gegarandeerd een origineel graffiti kunstwerk in huis of op je saaie muur. Doe inspiratie op in de portfolio en neem contact op via de site om de mogelijkheden door te nemen.

Mooie muur

Wil je een keertje mee met de Vakantaseren Street Art Route?

In het artikel ‘De Allerleukste cadeaus voor Sinterklaas en Kerst‘ dat ik eerder deze week publiceerde, heb ik een vraag gesteld waar ik jouw hulp goed kan bij gebruiken. Die herhaal ik hier graag nog een keer. Ik overweeg om deze Vakantaseren Street Art Route in 2023 een keer aan te bieden als een te boeken activiteit/cadeau. Een gezellige dagdeeluitstap, waarbij we met een groepje een fietstocht maken langs de 20 mooiste Street Art werken van Leiden.

Onderweg maken we een tussenstop bij de Leidse Lente en/of Tuin van de Smid voor een kop koffie/thee met wat lekkers. Bij iedere stop zoek ik een toepasselijke song waar we naar luisteren, terwijl we genieten van het Street Art werk. Misschien lukt het zelfs om een van de Street Art kunstenaars uit te nodigen om ons te begeleiden en toelichting te geven over de werken en Street Art in het algemeen.

Maar voordat ik dit ga organiseren, ben ik benieuwd of daar vraag naar is. Daarom mijn vraag aan jou: zou je interesse hebben om een keer met deze Vakantaseren Street Art Route met mij mee te gaan. En zo ja, hoeveel geld zou je daar voor over hebben (excl. kosten huur OV-fiets)? De trip is inclusief een tussenstop met koffie/thee en taart naar keuze.

Ken of ben je een van de makers van de Street Art werken waar ik de naam niet van weet? Laat het me via een mailtje weten.

Als dank voor jouw hulp zal ik onder alle inzenders met een reactie naar vakantaseren@gmail.com, een grote Limited Edition 10 jaar Vakantaseren Tony Chocolonely reep verloten op 29 december, omdat het woord #vakantaseren dan precies 10 jaar bestaat.

Update augustus 2023: de eerste Vakantaseren Street Art Route heeft plaatsgevonden in juni en was volgens de eerste 6 deelnemers erg geslaagd. Een tweede event is daarom gepland op 20 september 2023 van 13.30 tot 17.00. Kosten bedragen €30,- (dat is incl. btw en pauzedrankje, excl. kosten (ov)fiets). Interesse om mee te gaan? Stuur een mailtje naar vakantaseren@gmail.com. Bij voldoende interesse organiseer ik meerdere dagen.

Kopje koffie?

Ik krijg niet betaald voor het ontwikkelen en uitzetten van deze Vakantaseren Street Art Route. Vind je het een leuk verhaal en een toffe route? Koop dan een kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content of bestel iets bij Bol.com via de knop hiernaast. Als jij iets koopt, krijg ik een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost.

Samenwerking

Alle foto’s in dit artikel zijn van mijzelf en gebruik is zonder voorafgaande toestemming niet toegestaan. Behalve de foto’s van Mooie Muur en het terras van de Tuin van de Smid, die heb ik met toestemming gebruikt. De foto in de Plesmantunnel is van BURO JP. Voor dit artikel heb ik ook prettig samengewerkt met Mooie Muur. In dit artikel staat een affiliate link. Als je via die links iets koopt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. De eindredactie van dit artikel is gedaan door Astrid van Unen van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.