Lentevreugd, Schotse Hooglanders
wandelen

10 x de leukste wandelingen in Zuid-Holland

Dit zijn mijn 10 leukste wandelingen in Zuid-Holland. Dit jaar heb ik me voorgenomen om minimaal 1000 km te gaan wandelen. Inmiddels ben ik al op de helft. Door de coronacrisis zoek ik vooral naar de leukste wandelingen in Zuid-Holland, niet al te ver weg van mijn huis.

1. Stevige tippel door Rotterdam

Rotterdam, NS Wandeling

Deze NS wandeling loop ik nog voor de coronacrisis uitbreekt. Het is een afwisselende rondwandeling die begint en eindigt bij het Centraal Station van Rotterdam. Ik ben al vaker in Rotterdam geweest maar tijdens mijn tocht ontdek ik allerlei nieuwe plekjes. Het historische Delfshaven is prachtig maar ook andere iconische plekken als de Kop van Zuid, de Erasmusbrug en de Wijnhaven maken dit tot 1 van de 10 leukste wandelingen in Zuid-Holland.

Delfshaven, Rotterdam, NS WAndeling

Meer info vind je op NS Wandeling Rotterdam

Depot Boymans, Rotterdam, NS WAndeling

2) Luister naar de vogels van de Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse plassen, wandeling, Lusthof de Haeck

In de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen is door Natuurmonumenten een aantal korte wandelingen uitgezet. Ik genoot zelf vooral van de tochten bij het Lusthof de Haeck en de trip door het vogelparadijs de Groene Jonker. Op diverse plekken zijn in het gebied mooie uitkijkpunten en je kunt ook af en toe lekker op een bankje zitten en naar de vele vogels kijken en luisteren. In de Groene Jonker zag ik voor het eerst in vele jaren weer eens een kluut! Omdat de uitgezette wandelingen niet lang zijn, is een combinatie van meerdere tochtjes op 1 dag zeer goed mogelijk.

groene jonker, natuurmonumenten

Meer info vind je op de site van Natuurmonumenten

3. Genieten in Ganzenhoek

Deze prettige wandeling ligt vlakbij Wassenaar. Ondanks de ligging vlakbij zee, is het er vaak erg rustig. Omdat Ganzenhoek een korte trip is (3,3 km met eventuele uitstap naar het strand) vind ik het een ideale tippel voor aan het eind van de dag. De oranje route loopt door bos en duingebied en kent ook wat hoogteverschil. Af en toe moet je flink sjokken door het mulle zand. Bovenaan een heuvel wordt je beloond met een mooi uitzicht op de omgeving in dit bijzondere duingebied.

Ganzenhoek, wandeling

Meer info vind je op Ganzenhoek

4. Maak kennis met het Eiland van Dordrecht

Een erg leuke stadswandeling vind ik deze NS wandeling in Dordrecht. Je begint bij een klein station buiten de stad en loopt langs het water en via de polders langzaam richting de stad. Het water is altijd in de buurt. Dordrecht heeft een prachtig oud stadscentrum en via deze tocht leer je de stad een beetje beter kennen. Ik was aangenaam verrast door deze kennismaking. Ik heb deze NS wandeling gemaakt voor de coronacrisis en ik zou je aanraden om hier pas heen te gaan als we het ergste achter de rug hebben. Zou jammer zijn om niet de leuke plekken onderweg zoals Villa Augustus of andere horeca aan te kunnen doen voor een break.

Villa Augustus, Dordrecht, NS Wandeling

Meer info vind je op NS Wandeling Eiland van Dordrecht

5. Urenlang struinen door Kijfhoek en Bierlap, 1 van de mooiste wandeling in Zuid-Holland

Kijfhoek, wandeling, MEijendel

Kijfhoek en Bierlap zijn twee duingebieden in het waterwinningsgebied van Meijendel bij Wassenaar. Het is op dit moment mijn favoriete wandelgebied in Zuid-Holland. Waarom? Je kunt er uren rondstruinen over smalle paadjes zonder andere mensen tegen te komen en het is er echt heel mooi. Er zijn niet echt wandelingen uitgezet maar je kunt zelf een route plannen door paden met groene markering (met af en toe een nummer) te volgen. Voordat je naar dit gebied gaat, moet je wel online een toegangskaartje kopen. Betalen om te wandelen? Jazeker maar hierdoor is het waarschijnlijk juist zo rustig. Ik heb het er graag voor over.

Meer info vind je op Kijfhoek en Bierlap

6. Verrassend groene wandeling van Den Haag naar Scheveningen

NS Wandeling, DEn Haag

Dit is de laatste NS wandeling die ik heb gemaakt voordat de coronacrisis in Nederland uitbreekt. Het mooie van dit soort NS wandelingen is dat je steden die je denkt te kennen, door een andere bril opnieuw bekijkt. Van deze wandeling herinner ik me vooral door hoeveel parken en groene gebieden ik wandel in 1 van de grootste steden van Nederland. Ik maak kennis met aangename parken waar ik nog nooit van gehoord heb. Bij het leuke café Greens in het Westbroekpark drink ik mijn laatste cappuccino voor de horecasluiting. In Scheveningen bezoek ik het museum Beelden aan Zee en loop ik voor het eerst in mijn leven op de Pier. Deze foto die ik daar heb gemaakt is wel erg symbolisch voor wat er aan zit te komen…

Scheveningen, NS Wandeling

Meer info vind je op NS Wandeling Den Haag- Scheveningen

Meer leuke tips over wandelen in Den Haag door natuur, parken, bos, duinen, landgoederen en strand vind je bij Travel Around With Me

7) Op safari in Lentevreugd

Niet ver van Wassenaar ligt het kleine natuurgebiedje Lentevreugd. Niet echt een gebied om uren te wandelen maar wel om even lekker te ontspannen en te doen alsof je op safari bent. Er lopen hier nl. een paar kuddes Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Als die zich tegen zonsondergang verzamelen bij het water, waan je je even op safari in Nederland. Deze safari is goed te combineren met een bezoek aan de Wassenaarse Slag , wandeling nr. 3 of aan het nabijgelegen Pan van Persijn (oranje wandeling van 3 km).

Lentevreugd, Schotse Hooglanders

Meer info vind je op Wandelroute Lentevreugd. Informeer vooraf of je kunt parkeren, de afgelopen weken is de parkeerplaats regelmatig afgesloten.

8) Slinger door Leiden langs de Singelparkroute

singelpark, wandeling

Er is helemaal niks mis met stadswandelingen. De Singelparkroute in Leiden is daar een mooi voorbeeld van. Een paar jaar geleden is daar het initiatief genomen om van de singels die Leiden omcirkelen 1 groot groen stadspark te maken. De Singelparkroute volgt dit park aan deze singels die vroeger de grens van Leiden vormden. De route is nog niet helemaal af maar je krijgt al een aardige indruk als je deze stadswandeling doet. Je loopt langs de singels door diverse parken en pittoreske oude stadswijken.

Singelparkroute, Leiden, wandeling

Meer info vind je op Singelparkroute

Meer leuke tips voor een dagje Leiden vind je in dit artikel

9. Uitwaaien bij Solleveld en de Zandmotor

Solleveld, wandeling

Vlakbij het Haagse landgoed Ockenburgh ligt het kleine natuurgebied Solleveld. Vanaf de parkeerplaats op het landgoed passeer je eerst het Hyacinthenbos. In het voorjaar kun je hier genieten van de mooie paarse bloemen die in bloei staan. Aan het eind van dit bos, begint het natuurgebied Solleveld. Om hier te wandelen heb je wel een dagkaart nodig die je vooraf online moet aanschaffen. Onderweg passeer je twee keer een stukje bos waar enorm veel aalscholvers nestelen. Een bijzonder schouwspel. Het is geen lange wandeling maar hij is makkelijk uit te breiden met een wandeling naar zee.

Aangekomen bij het strand van Kijkduin kun je bijv. doorlopen naar de Zandmotor. Dit is een kunstmatig aangelegde zandbank in de vorm van een schiereiland. Een perfecte plek om even uit te waaien. Beide bestemmingen zijn bovendien goed te combineren met het Rondje Ockenburgh, een wandeling van 5 of 9 km van het Zuid-Hollands Landschap.

zandmotor, kijkduin

Meer info vind je bij Solleveld en hier bij de Zandmotor. Meer info over het rondje Ockenburgh, vind je op de site van Zuid-Hollands Landschap

10. Jouw tip voor de leukste wandelingen in Zuid-Holland

Natuurmonumenten, Nieuwkoopse plassen

In Zuid-Holland zijn natuurlijk nog veel meer mooie wandelingen te maken. Dat hoeft vaak helemaal niet ver van huis te zijn. Wat is jouw tip voor een mooie wandeling in Zuid-Holland? Deel hem als reactie op dit artikel.

De best beoordeelde wandelschoenen

Als je 1 van deze wandelingen in Zuid-Holland wil maken, heb je natuurlijk prettige wandelschoenen nodig. Maar wat zijn goede wandelschoenen? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Toch kun je ook wel afgaan op wat andere wandelaars prettig vinden. Ik heb het uitgezocht en volgens veel wandelaars zijn dit de best beoordeelde wandelschoenen voor heren. Klik op de foto hieronder op meer informatie. Daaronder staat een paar populaire wandelschoenen voor dames.

Een interview met mijn wandelschoenen

Voor Hanwag, een zeer gerenommeerd wandelschoenenmerk, heb ik een paar wandelschoenen uitgetest. In plaats van een gewone review, heb ik een verhaal gemaakt vanuit het perspectief van mijn schoenen. Aan de hand van 6 vragen leer je ze een stuk beter kennen. Overigens zijn deze Hanwags erg fijne schoenen. Lees hier het artikel om ze beter te leren kennen.

Leuke wandelingen in Zuid-Holland

In dit artikel heb ik 9 van mijn 10 de leukste wandelingen in Zuid-Holland gedeeld. Een deel van de wandelingen heb ik gemaakt voordat de coronacrisis uitbrak. Op dit moment raad ik je niet aan om per openbaar vervoer naar een vertrekpunt te reizen. Ga vooral naar een gebied dicht bij jou in de buurt. Zoals altijd geldt in deze tijd, gebruik je gezonde verstand en vermijd drukke plaatsen en momenten. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van andere wandelaars

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

8 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.