Vakantaseren, favoriete steden, Pieterskerk Leiden, tiltshift
city walk,  citytrip

Leuk en lekker in Leiden, een dagje op stap in de sleutelstad

Onlangs ging ik een dagje op stap in Leiden. Deze stad, ook wel de sleutelstad genoemd, heeft een heel gevarieerd aanbod aan leuke activiteiten, cultuur, historie en restaurants. Kortom een dagje leuk en lekker in Leiden.

Meet Trix in Naturalis

Mijn dag begint in het natuurhistorisch museum Naturalis. Vanwege een grootscheepse verbouwing is alleen de tijdelijke tentoonstelling in het Pesthuis te bezoeken. Op het moment dat ik er ben, staat Trix in de schijnwerpers. Trix is 1 van de 3 T-Rex skeletten wereldwijd die in deze goede staat is gevonden.

Trix, vakantaseren, Naturalis

Ik ben nog net op tijd want hierna gaat de Grande Dame op tournee. Anne Schulp is de paleontoloog van Naturalis die heeft meegeholpen om Trix uit te graven in Hell Creek, Montana. Anne praat met veel passie en betrokkenheid over de expeditie en het proces om Trix weer op te bouwen. Ik ben erg onder de indruk. Ik had al het nodige over haar gehoord maar het is indrukwekkend om oog in oog met haar te staan.

Trix, Naturalis, vakantaseren

Op expeditie met Naturalis

Trix komt halverwege 2019 weer terug van haar wereldtournee. Op 24 juni begint Naturalis met een speciaal zomerprogramma: “Op expeditie met Naturalis” (zie ook Op expeditie met Naturalis) en vanaf oktober komt er een nieuwe tentoonstelling in samenwerking met Freek Vonk over “gif”.

Een city walk door de oude binnenstad

Vanaf Naturalis vertrek ik met een speciale elektrische bus naar de oude binnenstad van Leiden. De chauffeur maakt voor ons een speciaal extra rondje en geeft ons op zijn eigen wijze commentaar over wat we zien. In onvervalst Leids!

Hon op hof off, Leiden, vakantaseren

Hij zet ons in het centrum af en het laatste stukje lopen we naar de Burcht. Een gids leidt de groep waar ik vandaag deel van uitmaak, rond.

Vakantaseren, Leiden

Vanaf de Burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Burcht Leiden, vakantaseren

De vesting is al vele honderden jaren oud. Op de heuvels rondom liggen mensen te relaxen in het gras en onderaan de trap zie ik een gezellig terras.

Burcht Leiden, vakantaseren

Vanaf hier lopen we door de stad langs bijzondere plekken. Zoals de Korenbrug waar vroeger het graan vanaf de boten werd verhandeld en opgeslagen.

Korenbrug Leiden, vakantaseren

Of een bijzondere fontein (de visfontein) uit de zeventiende eeuw waar de vis voor de markt werd schoongemaakt. Verrassend zijn ook de diverse hofjes die we passeren.

Leiden, hofjes, vakantaseren

Het is een interessante wandeling langs andere beroemde Leidse plekken zoals de Pieterskerk, het Rapenburg, de Hortus Botanicus en via kleine steegjes eindigen we bij de Waag.

Lekker lunchen bij de Waag

Waag Leiden, vakantaseren

Sinds de zomer van 2015 is het monumentale gebouw van de Waag omgetoverd in een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen, koffie drinken of dineren.

Vroeger was de Waag, de naam zegt het al, de plek waar handelaren hun waren konden laten wegen. Dat is nog steeds terug te zien. Op een wand in het nieuwe gedeelte dat met glas is overkapt, staat een prachtige collectie weegschalen.

Waag Leiden, vakantaseren

We zitten met onze groep in dit nieuwe gedeelte en genieten van een heerlijke lunch. Ik merk aan mezelf dat ik rond blijf kijken. Er is veel te zien en door het vele glas oogt het heel ruim en licht. Ik vind het een mooie plek en neem me voor hier nog eens een terug te komen.

Waag Leiden, vakantaseren

De lunch smaakt me overigens uitstekend.

Waag Leiden, vakantaseren

Na het eten gaan we weer op pad richting de Beestenmarkt.

 

Van de Beestenmarkt naar de Meelfabriek

Bij de Beestenmarkt ligt een boot voor ons klaar waarmee we over de Leidse grachten gaan varen. Vanaf het water ziet de stad er weer heel anders uit.

Leiden, vakantaseren

Af en toe moeten we bukken om niet met onze hoofden tegen een brug aan te knallen.

leiden, vakantaseren

Het is even lekker om te zitten en te genieten van de mooie grachtenpanden.Op het water is het rustig  en van mij mag dit nog wel even duren. Te snel naar mijn zin zijn we al weer bij onze uitstaphalte: de Meelfabriek.

Bizon Bike tour van Leiden

Bizon Bike company, Leiden, vakantaseren

Bij de Meelfabriek hebben we een afspraak bij Bizon Bike Company. Samen met een echte “Leienaar” gaan we een fietstocht maken. We krijgen allemaal een speciale fiets met een heel breed stuur en een bak voorop. Het is even wennen maar het zit wel relaxed. Dan gaan we op pad, onze gids voorop. Kriskras door straatjes, langs grachten en over bruggetjes. De gids vertelt ons interessante weetjes over de plekken waar we langs fietsen. Bij de Pieterskerk stappen we af voor een verrassing. We mogen daar de toren in om Leiden vanuit grote hoogte te bewonderen. We lopen door de zuilengalerijen naar de toegang tot de toren.

Vakantaseren, Pieterskerk Leiden, tiltshift

Via een smalle stenen wenteltrap lopen we 117 treden omhoog en komen we op het zogenaamde “trans”. Hier vandaan heb ik een waanzinnig mooi uitzicht op de sleutelstad. Ik zet mijn camera weer op de “Madurodam”-stand en maak een paar bijzondere foto’s.

 

Vakantaseren, Pieterskerk Leiden, tiltshift

Vakantaseren, Pieterskerk Leiden, tiltshift

Na dit letterlijke hoogtepunt fietsen we weer terug naar de Meelfabriek. Deze cruisers van Bizon Bike Company zijn een leuke manier om de stad te verkennen.

Lot en de Walvis

Lot en de Walvis, Leiden, vakantaseren

De city trip in Leiden zit er bijna op. We eindigen de dag met een borrel bij Lot en de Walvis. Het is een leuke, sfeervolle plek aan de Haven waar je lekker kunt eten en drinken.

Lot en de Walvis, leiden, vakantaseren

De naam is afkomstig van Lot die de hele wereld heeft rondgereisd in haar busje, de Walvis. Het eten van het restaurant is gebaseerd op allerlei gerechten die Lot onderweg is tegengekomen. Echt gebeurd? Wie zal het zeggen.

Lot en de Walvis, Leiden, vakantaseren

Wat ik wel weet is dat dit een perfecte plek is om deze dag af te sluiten. Sleutelstad Leiden is lekker en leuk!

Weet jij waarom Leiden ook wel de sleutelstad wordt genoemd? (het antwoord op deze vraag en andere leuke en interessante informatie over Leiden, kun je ook vinden in de actieve facebookgroep “Je bent Leienaar als….”)

Leiden sleutelstad, vakantaseren

Praktisch

  • Veel van de plekken die we hebben bezocht zijn terug te vinden op de site van Visit Leiden.
  • Natuurhistorisch Museum Naturalis heeft een eigen website met alle informatie over toegangsprijzen, openingstijden en lopende tentoonstellingen: Naturalis
  • Alles over restaurant de Waag vind je hier: De Waag Leiden
  • De fietsen huurden we bij Bizon Bike Company: Bizon Bike Company
  • Alles over eten en drinken bij Lot en de Walvis vind je hier: Lot en de Walvis
Verantwoording
Deze dag in Leiden was georganiseerd door Leiden Marketing en ik was hiervoor uitgenodigd. Het programma is aangeboden door de verschillende ondernemers, organisaties en Visit Leiden. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Het copyright van alle foto’s berust bij mij.

 

 

10 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.