duurzaam vakantaseren

Ga je mee op retraite in het Kloosterdorp Steyl? Een fotoblog

Eind november 2022 ga ik een paar dagen op retraite in Kloosterdorp Steyl in Noord-Limburg. Ik ben hier dit keer voor mezelf en niet voor mijn blog. Mijn goede voornemen om er geen artikel over te maken, sneuvelt echter al snel als ik zie hoe mooi het hier is. Daarom sluit ik een pragmatisch compromis met mezelf: ik maak tijdens de retraite foto’s van dingen die ik mooi vind en na afloop zal ik wel kijken of en wat ik daarmee ga doen.

Na een paar zeer inspirerende retraitedagen onder leiding van Ton Roumen heb ik een besluit genomen. Wat ik tijdens mijn retraite meemaak is persoonlijk en hou ik graag voor mezelf. Maar de foto’s wil ik graag met jullie delen via dit fotoblog. Op het eind van dit artikel vind je nog wat praktische informatie over het Kloosterdorp Steyl, over retraites van Ton Roumen en over een bijzonder inspirerend boek van Mirjam van der Vegt over de kracht van stilte dat ik tijdens mijn verblijf heb ontdekt. Ik hoop dat je via de foto’s een beetje van de rust, stilte, schoonheid en inspiratie kunt voelen, die ik tijdens de retraite mocht ervaren.

In de Stilte

In de stilte

Vind ik mijzelf

Weer terug

(ontbijtgedachte tijdens retraite)

Missiehuis St. Michaël

Mijn retraite vindt plaats in het Missiehuis van St. Michaël in het Kloosterdorp Steyl. Een klein en authentiek dorp aan de Maas, circa 5 kilometer ten zuiden van Venlo. Een plek waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

retraite Steyl
Missiehuis St. Michael
Bij het aankomst op vrijdagavond ziet het Missiehuis er zo uit
De lobby oogt modern
Retraite Steyl
De gangen hebben een open en internationale uitstraling
Missiehuis Steyl
Met veel kunst uit de hele wereld, zoals dit masker uit Afrika
kunts
Het lijkt hier wel een museum met al die mooie kunst uit de hele wereld

De Afrikazaal

Onze retraite vindt plaats in de Afrikazaal. Dat vind ik wel toepasselijk omdat ik zelf al 20 jaar werk doe met partners uit Afrika en dat ook de komende jaren wil blijven doen, maar dan op het terrein van klimaatprojecten. Hier voel ik me wel thuis.

Afrikazaal
Pas op, overstekende olifanten!
Afrikazaal
Overal hangt kunst aan de muur uit Afrika
Afrikazaal
Om de beurt steken we het kaarsje aan bij het begin van een sessie
Retraite Steyl
Als retraiteleiderTon Roumen op de klankschaal slaat, begint de meditatie
Afrikazaal
De hele tijd wordt mijn aandacht getrokken naar dit bijzondere schilderij. Pas veel later zie ik dat het een kruis is.

Genieten van het glas in lood

Tussen de sessies door hebben we vrije tijd. Om te lezen, wandelen of te genieten van de schoonheid en sereniteit van de prachtige plek waar we zitten. Overal om me heen zie ik mooie glas in lood en ik geniet daarvan met volle teugen.

glas in lood
Een van mijn favorieten, mede dankzij het licht van het raam erachter
retraite Steyl

Mooie verstilde plekjes

Overal in het Missiehuis en de naastgelegen Boven- en Onderkerk vind je verstilde plekjes om je even terug te trekken. En te baden in stilte.

retraite Steyl
retraite steyl
Mooie trappen zijn altijd onweerstaanbaar
retraite steyl
Prachtige ruimte met uitzicht op de Maas. Ook een heerlijke plek voor een biertje aan het eind van de dag
Bovenkerk
De Bovenkerk is traditioneel
Benedenkerk
De benedenkerk is modern. En dit is de enige foto met andere mensen. Zie je ze zitten?
Sarcofaaf
De sarcofaag van oprichter Arnold Janssen staat ook in de Benedenkerk
Arnold Janssen
De onderste man is Arnold Janssen, de oprichter van het genootschap van dit Missieklooster
Kruis
Als ik door de gangen loop, zie ik ineens dit (raam)kruis

De kloostertuinen

Aan de overkant van het Missiehuis, liggen de kloostertuinen die ook echt de moeite waard zijn om tijdens een van de pauzes uitgebreid te bezoeken. In de tuinen bevindt zich ook een aantal grotten die je kunt bezoeken. De sleutel van de toegangspoort kun je meenemen vanuit de eetzaal van het Missiehuis. Op de eerste dag loop ik stiekem met een andere groep met een gids mee, zodat ik op de tweede dag een klein groepje van mijn retraite een kleine rondleiding kan geven.

heilg hart heuvel
Heilig Hart Heuvel
retraite Steyl
Lourdes Grot
Lourdes grot
mooie tekst
Helemaal waar!
Veel van de muurtjes zijn gemaakt van ‘misbaksels’, mislukte stenen van de nabijgelegen steenfabrieken. Ik zou het liever ‘wabi sabi’ stenen willen noemen.
Ook even naar de nabijgelegen Hortus
Mariagrot
Mariagrot: druk op de knop en je hoort toepasselijke muziek
Mariagrot: hier gingen missionarissen altijd bidden voor ze op missie gingen vanuit het Missiehuis
Hier zet ik tijdens mijn tweede bezoekje met een deel van mijn retraite group als verrassing een mooi nummer op via mijn luidspreker: After Glow (‘nagloed’) van Asgeir
De schoonheid van het seizoen

Missiemuseum

Schuin tegenover het Missiehuis St. Michaël ligt het Missiemuseum, een verrassend leuk en interessant museum met allerlei zaken die door missionarissen vanuit hun missieplekken over de hele wereld zijn meegebracht naar Steyl. Het is een soort mix van het Volkenkundig Museum in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam, Teylers in Haarlem en Naturalis Leiden en daardoor erg de moeite waard voor een bezoek. Of je nu op retraite bent of niet. Want je krijgt er vier musea voor de prijs van een.

Deze schele beer heet me welkom bij de entree. Als ik er een muntje in stop, begint hij te draaien en met de ogen te rollen
Deze Indonesische kunstenaar is uitgenodigd om katholieke beelden te ‘vertalen’ in zijn eigen stijl. Een geslaagde fusion.
Als kleine jongen haalde ik samen met mijn broer en een buurjongen met Driekoningen ook geld op voor het Missiewerk in Brazilië. Hij lijkt ook wel wat op mij trouwens.
retraite Steyl
Ik zie Charles Darwin of Alfred Russel Wallace hier al zitten
Mijn vorige huis stond aan de Dagvlinder
Deze Morpho Azul vlinders zagen we in Costa Rica. Oogverblindend mooi
Wat zeg ik, Naturalis 1.0

Met het pontje naar de overkant

Naast het Missiehuis ligt een pontje waarmee je naar de overkant van de Maas kunt varen. Daar zit een leuk café, Maes 21 genaamd. Helemaal opgeknapt na de overstroming in dat jaar. Hier kun je lekker genieten van een stuk Limburgse vlaai of een smakelijk biertje (pas na de sessies uiteraard 😉 met mooi uitzicht op de Maas en het Missiehuis aan de overkant.

Lekkere Limburgse vlaai

Terug in het Missiehuis

Zoals je kunt zien, is het heerlijk wandelen in en genieten van de directe omgeving van het Missiehuis in Steyl. Maar het is ook fijn om je af en toe terug te trekken in je kamer, daar wat te lezen, muziek te luisteren of gewoon rond te dolen in het Missiehuis zelf.

Mijn kamer voor 2 nachten. Wc en douche zijn op de gang. Basic maar erg netjes en zeer rustig
Op dag 3 vraag ik aan de aardige Duitse broeder van de receptie of ik dit werk van dichtbij mag bekijken. Hij loopt met me mee, maar de toegangsdeur blijkt helemaal niet op te slot te zijn. Het schilderij is van dezelfde kunstenaar als het volgende werk.
Toch nog even met de lensball aan de slag. Tja, ik heb mezelf toch ook meegenomen, niet waar?
Vooruit, nog eentje dan

De retraite

Ik zou bijna vergeten dat ik hier ben voor de retraite onder leiding van Ton Roumen. Het is hier zo mooi en de omgeving is echt een feest voor het oog. Niettemin heb ik erg veel gehad aan deze tweeënhalve dag stilte, meditatie, mooie gesprekken en oefeningen doen onder leiding van Ton Roumen. Ik weet zeker dat ik hier nog een keer terug wil komen en zou het jou gunnen om dit ook een keer zelf te ervaren.

Aanbieding, boek bij boeking retraite

Wil jij dit ook een keer zelf ervaren? Zeg bij je boeking dat je via mij (Mario van Vakantaseren) komt. Je mag dan tijdens jouw retraite een van de boeken van Ton Roumen uitzoeken, als extraatje. Op de site van Ton, Bezinnnen.com, vind je meer informatie en data van komende retraites. De retraite die ik heb gedaan in het kloosterdorp Steyl vindt weer plaats van 29 september tot 1 oktober 2023. Er zijn nog een paar plekken (aug 2023).

Dit boek heb ik net uit en bevat een hoopvolle boodschap over zelfliefde die bovendien praktisch toepasbaar is.
Hopelijk kun je tijdens een retraite het kleine kind in jezelf weer de liefde geven die het verdient

‘Eeuwenoude stiltes, hier en nu’, een mini-retraite in boekvorm

Tijdens de lunch op de laatste dag valt mijn oog op dit boek ‘Eeuwenoude stilte, hier en nu’ van Mirjam van der Vegt. Als ik het doorblader en her en der wat stukjes begin te lezen, weet ik meteen: dit boek wil ik hebben.

Niet lang na mijn bezoek aan kloosterdorp Steyl heb ik in het huis en begin er in te lezen. Tijdens het lezen is het alsof ik weer in retraite ben. Het is een van de meest inspirerende boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen, of misschien nog beter, ervaren. ‘Eeuwenoude stilte, hier en nu’ moet je inderdaad niet alleen lezen, maar echt beleven. Ik kies er daarom voor om iedere dag maar een beperkt aantal bladzijden te lezen, zodat ik er langer van kan genieten.

Wat de magie van dit boek is voor mij? De prachtige foto’s van stilteplekken in de natuur, kerken en kloosters, de rake teksten, de rust die ervan uit gaat, de indrukwekkende kunstwerken die erin staan en de inspiratie die het me brengt. Inspiratie om uitgebreider kennis te maken met de ‘kracht van rust’. En inspiratie voor een boek dat ik zelf ook eens zou willen maken. Of en wanneer dat boek er gaat komen, weet ik nog niet zeker, maar het is fijn om er alvast over te vakantaseren. Het dagelijkse lezen voelde voor mij als een soort van mini-retraite in boekvorm. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik trouwens begonnen aan een ander boek van Mirjam van der Vegt, ‘De kracht van rust’. Ook een echte aanrader.

Ik dacht

Ik dacht

Ik zoek de stilte

In de bossen in het Oosten

Ik dacht

Ik zoek de stilte

Op retraite in een klooster

Ik dacht

Ik zoek de stilte

In het Westen aan de Stranden

Ik dacht

Ik zoek de stilte

In mystieke verre landen

Totdat ik deze ochtend

Zomaar de stilte vond

Toen ik bij het aanrecht

In een soep te roeren stond

Alianna Dijkstra (Uit Eeuwenoude stilte, hier en nu)

Kloosterdorp Steyl

Of je nu op retraite gaat of niet, Kloosterdorp Steyl vlakbij Venlo is sowieso het bezoeken waard. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de speciale website van Kloosterdorp Steyl. Als het aan mij ligt, kom ik graag nog eens terug om hier een apart verhaal over te maken. Dus wie weet trek ik binnenkort de stoute schoenen aan en reis ik weer af naar Wereldstad Venlo voor een hernieuwd bezoek aan Kloosterdorp Steyl.

Op de terugweg per fiets vanaf Kloosterdorp Steyl naar het station van Wereldstad Venlo

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.