Actief,  city walk,  citytrip,  Harlingen

24 uur in Harlingen

Veel mensen kennen Harlingen vooral als vertrekplaats van de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Maar deze charmante havenstad heeft veel meer te bieden. Ik breng er daarom 24 uur door. Conclusie: Harlingen is een leuke citytrip.

Havenstad Harlingen

In augustus ga ik op stap met de Horizontoer. Een varend festival langs de Wadden. Mijn reis eindigt in de Haven van Harlingen. Ik knoop er een dagje aan vast. Harlingen is een van de Friese Elfsteden en heeft al stadsrechten sinds 1234. Er is meer dan genoeg te zien en te doen. Ik besluit om een stadswandeling te maken en daarna bij de herbouw te gaan kijken van het Expeditieschip van Willem Barentz. Ik overnacht bij Hotel Almenum, het oude stadslogement.

image

Stadswandeling in Harlingen

Van de eigenaresse van mijn hotel krijg ik een handige route voor een stadswandeling. Deze tocht voert langs de belangrijkste plekken in de stad. Gelukkig zit er ook een kaartje in het boekje en binnen een paar minuten pak ik de route op bij de Grote Kerk. Harlingen heeft een prachtig oud centrum met statige grachtenpanden en mooie historische pakhuizen. ik moet eerlijk bekennen dat ik dit niet verwacht had.

image

Bijzonder fraai is bijvoorbeeld het Havenmantjse. Ooit was dit een gerechtsgebouw maar nu zit er een restaurant. Met een prachtig uitzicht op de haven.

image

Ik struin langs de Noorderhaven en moet wachten voor een brug die wordt geopend. Dit heb ik nog niet eerder gezien. De brug gaat niet omhoog maar draait opzij!

image

Als de brug weer op zijn plek ligt, loop ik door naar de Zoutsloot. Een prachtig klein grachtje met kleine charmante woningen. De stadswandeling duurt ongeveer 2 uur maar je kunt er makkelijk een halve dag voor uittrekken als je onderweg een pauze houdt in 1 van de leuke cafeetjes.

image

Herbouwproject Expeditieschip Willlem Barentz

image

Na de stadswandeling loop ik naar de Nieuwe Willemshaven. Ik heb daar een afspraak met Karel Jan Elsdijk die me een rondleiding gaat geven op de werf waar het expeditieschip van Willem Barentz wordt nagebouwd. Ik ben ooit ook op bezoek geweest bij de bouw van de Batavia (de replica dan wel te verstaan….) in Lelystad en vond dat destijds erg indrukwekkend. Er is een klein bezoekerscentrum waar Karel Jan eerst de achtergronden toelicht van de expeditie van Barentz.

wadden 5

Zoals waarschijnlijk bekend ging hij op pad om te onderzoeken of het mogelijk was om via de Noordelijke route naar Azië te varen. Het schip haalde het niet en de bemanning moest overwinteren op Nova Zembla, in het Behouden Huys. Van de 17 bemanningsleden zijn er slechts 12 teruggekeerd. Ook Willem Barentz zelf heeft de barre tocht niet overleefd.

image

Bouwmeester Gerald de Weert heeft een aantal jaar geleden het initiatief genomen om het schip te proberen na te bouwen. Zoveel als mogelijk volgens de bouwwijze van toen. Het “jacht” moet klaar zijn voor Sail 2018. Er is een Stichting opgericht voor de financiering. Vrijwilligers bouwen het schip. Veelal gepensioneerden. Dat is wel een verschil met de Batavia destijds waar heel veel jongeren via een soort leerwerkplek een vak werd geleerd terwijl ze het schip bouwden.

image

Karel Jan praat met veel passie over de expeditie en over het project. Hij weet er ontzettend veel van. Ik neem me voor om zijn tip op te volgen en het boek “Nova Zemba” van Gerrit de Veer over deze gebeurtenis er nog eens op na te lezen.

Na de interessante toelichting lopen we naar het schip. Omdat er zoveel mogelijk volgens de originele bouwwijze wordt gewerkt, is het een tijdrovende klus. Het is  spannend of het schip op tijd klaar zal zijn. En uiteraard is daar ook veel geld voor nodig. Al het hout moet worden aangeschaft. Om een indruk te geven: een dekbalk kost € 400,-. Een knie (zie foto) kost € 150,- per stuk.  Voor die knieën heeft de Stichting een orignele crowdfundingscampagne georganiseerd. Je financiert een knie en dan wordt je naam daarin gebrand.

image

Als je meedoet, heb je dus een evenknie in dit expeditieschip. Op dit moment zoekt de stichting ook sponsors voor de aanschaf van tuig (lees zeilen). Meer info daarover kun je vinden op de website.

image

In totaal zal er 42.000 kg hout in het schip worden verwerkt. Een enorme massa. Karel Jan neemt ons ook mee in het schip. Je krijgt al een aardige indruk hoe het gaat worden. Maar er is nog veel werk te verzetten. Wat een vakmanschap is er nodig om dit project tot een goed einde te brengen!

image

Ik hoop dat ze het redden om het schip af te krijgen voor Sail 2018. Ik ben benieuwd hoe het er dan uitziet. Ik zou best een stuk mee willen zeilen tegen die tijd.

 

Eten bij Nooitgedagt

Na een actieve dag in Harlingen krijg je natuurlijk trek. Mijn keuze valt op eetcafé Nooitgedagt. Dit restaurant zit in een prachtig gerestaureerd pand op een hoek in het oude centrum. Het is gevestigd in een oud wijnpakhuis en bijzonder sfeervol ingericht.

image

Nu  ben ik geen foodblogger dus ik zal jullie alle culinaire details besparen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik er ontzettend lekker gegeten heb! Ik zat later in het hotel de foto’s terug te kijken van het eten en het water liep me weer in de mond.

image

Als je een keer in Harlingen ben, kan ik je zeker aanraden om hierheen te gaan. Je krijgt er echt goede waar voor je geld. En de bediening zorgt ervoor dat je ook verder niks tekort komt.

image

Hotel Almenum, het stadslogement van Harlingen

Na het smakelijke diner is het de hoogste tijd om naar het hotel te gaan. Ik zit in Hotel Almenum. Dit hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd pakhuis.

image

Naast dit pakhuis is er ook een paar arbeidershuisjes in een hofje.  Die worden ook verhuurd worden als hotelappartementen. Ik slaap in het arbeidershuisje op de hoek. De huisjes zijn netjes opgeknapt en ik slaap er heerlijk.

image

Ik heb vandaag veel van de historie van Harlingen gezien en daarom vind ik het zeer toepasselijk om nu ook in een dergelijk hotel met een rijke geschiedenis te overnachten. Ik val als een blok in slaap. Na een prima ontbijt in de gemeenschappelijke ontbijtruimte zit het er op. Na het ontbijt, wandel ik in 10 minuten naar het station. De 24 uur in Harlingen zijn voorbij!

Harlingen bleek een erg interessante en mooie stad. Het is echt een citytrip waard. Ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb hier een extra dag door te brengen.

Zou jij ook een keer een dagje in Harlingen willen doorbrengen?

Praktisch

De stadswandeling die ik gebruikte, is verkrijgbaar bij het VVV, Grote Bredeplaats 12 in Harlingen.

Meer informatie over openingstijden en mogelijkheden voor een rondleiding op de Willem Barentzwerf vind je hier op website van de Barentz. Op die website vind je ook meer informatie over de lopende crowdfundingscampagne.

Meer info over het eetcafe Nooitgedagt vind je hier

Hotel Almenum heeft een eigen website Hotel Almenum  en is te boeken via Hotel Almenum op Booking.com

Verantwoording
Ik was in Harlingen op uitnodiging van een initiatief van een aantal gezamenlijke ondernemers en organisaties in het Waddengebied. Ik heb mijn verhaal gebaseerd op een eigen beleving. Het copyright van alle foto’s in dit artikel berust bij mij. Gebruik is alleen toegestaan na overleg en toestemming van mij. Ik gebruik af en toe affiliate links. Als iemand via deze links boekt of iets koopt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dit gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaalt.

 

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.