duurzaam vakantaseren
duurzaam vakantaseren

11 x de meest verrassende tips om duurzaam te reizen

Steeds vaker maken reizigers duurzame keuzes als ze op reis gaan. Ze compenseren de CO2 uitstoot van hun vlucht, nemen hervulbare waterflessen mee en gaan met een boodschappentas naar de lokale supermarkt. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Ik vroeg een aantal reizigers naar hun meest originele tips. Het levert de 11 meest verrassende tips op om duurzaam te reizen.

Duurzaam reizen, is dat mogelijk?

Laat ik maar met de deur in huis vallen: reizen draagt meer bij aan een hogere CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde dan thuisblijven. Zeker als je gaat vliegen. Mooier kan ik het niet maken. Toch zijn er een hoop keuzes die je onderweg kunt maken om de impact van je reis te verminderen.  Er zijn bijv. veel mogelijkheden om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren en steeds vaker nemen we een hervulbare waterfles mee om plastic afval te voorkomen.

Naast deze bekende tips, zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ik ging op onderzoek uit en vroeg een aantal reizigers naar hun meest originele tips om duurzaam te reizen. Het leverde 11 verrassende tips op.

1. Neem je eigen lakens en een reishanddoek mee

Sherezade Anensi neemt voor een weekendje weg in een vakantiepark altijd haar eigen lakens mee. “Het is zonde als de lakens na drie nachtjes al weer worden gewassen”. Ook Linda De Bode-Meester heeft een goeie inpaktip: “neem een reishanddoek mee, het scheelt enorm veel ruimte bij het inpakken en ze zijn zo droog dus stinken minder snel.

Het is zonde als de lakens na 3 nachtjes al weer worden gewassen.

2) Neem een shampoo bar mee

Nog een handige inpaktip die minder plasticafval oplevert, krijg ik van Nadia van Beekum. In plaats van wegwerpflesjes shampoo kun je ook kiezen voor een verpakkingsvrij shampoo product in de vorm van een zeepblok. Voordelen daarvan zijn dat het verpakkingsafval bespaart en ook mee mag in de handbagage.

3) Hang een “niet storen” bordje aan de deur

Aniek Rooderkerken heeft ook een superslimme tip: hang een “niet storen” bordje aan de deur van je hotelkamer. Dan wordt er niet iedere dag schoongemaakt  en dat scheelt veel schoonmaakmiddel en onnodig gewassen handdoeken. Andere tips van Aniek vind je in haar artikel met tips om duurzaam te reizen.

ciao tutti, Duurzaam vakantaseren

4) Koop voordelig retourticket met stopover

Rick Harderwijk heeft de volgende tip: Als je duurzaam met de trein reist naar Duitsland, kun je via Bahn.de vaak een voordelig retourticket boeken waarbij je een aantal uur een stopover kunt doen. Zo kun je – als je het handig plant – meerdere steden bezoeken op hetzelfde voordelige retourticket. Zo is Osnabrück bijv. een mooie stopover naar of van Hannover. 
duurzaam vakantaseren

5) Voorkom voedselverspilling op reis

Wereldreizigster Daisy Scholte besteedt regelmatig aandacht aan voedselverspilling op reis. Vermijd liever hotels met een buffet omdat daar veel eten wordt weggegooid en schep niet meer op dan je wilt eten. Is het buffet bijna afgelopen en zie je dat er nog wat broodjes liggen, vraag dan of je er een paar mee mag nemen. Jij hebt je lunch en ze hoeven het niet weg te gooien.

Een andere, beetje cheeky, tip is dat je om een doggy bag kunt vragen. In veel landen is dat heel normaal. Stop het daarna in de minibar van je hotel of als je die niet hebt, vraag om ijsklontjes. Als je die samen met je doggy bag met eten in je wastafel legt, is het de volgende dag zeker nog goed.

voedelverspilling, duurzaam vakantaseren

6) Stop flessen bevroren water in je koelbox/tas

Linda De Bode-Meester heeft nog meer leuke Vakantie hacks. Als je geen elektrische koeling tot je beschikking hebt, vries dan ergens 2 flessen water in en stop die in je koelbox/tas. Je eten blijft zeker 24 uur goed. Je hebt bovendien na afloop 2 flessen water om lekker op te drinken. Uiteraard zijn tips 5 en 6 goed te combineren!

7) Ga dineren bij een local

Sophie en Kirsten van Food and Spots hebben ook een verrassende tip.  Er zijn steeds meer mogelijkheden om onderweg in contact te komen met de lokale bewoners. Een leuk initiatief is Resirest. Via hen kun je dineren bij een “local”. Ze koppelen lokale bewoners met reizigers zodat het veilig en makkelijk is. Op deze manier draag je met jouw bestedingen ook bij aan de lokale gemeenschap.

8) Kies voor een Eco verblijf

Mirjam Hart  tipt om onderweg indien mogelijk te kiezen voor een Eco verblijf. Er zijn steeds meer mogelijkheden om te kiezen voor een groene accommodatie. In een land als Costa Rica wordt er ook gecheckt of accommodaties voldoen aan de criteria.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Zelf verbleef ik een keer bij een Ecolodge in Costa Rica waar men bewust had gekozen voor een groen dak op de bungalows in plaats van airco te gebruiken. Een mooi voorbeeld van een groene accommodatie die bovendien ook nog erg mooi was.

9) Gebruik een WakaWaka Power als oplader en lamp

WakaWaka, duurzaam vakantaseren

Sinds ik een aantal jaren terug een WakaWaka Power heb aangeschaft, zit ik onderweg nooit meer zonder licht en oplader voor mijn telefoon. Een WakaWaka is een solar powerbank die je in de zon kunt opladen. En je hebt ook meteen een handige lamp. Het mooie van WakaWaka is bovendien dat je via jouw aanschaf ook andere mensen helpt in gebieden waar geen toegang tot stroom is. Bestel hieronder jouw eigen WakaWaka Power.

WakaWaka, Drawdown

10) Duurzame zonnebrand: smeren zonder schuldgevoel

Wist jij dat gewone zonnebrand crème slecht is voor het milieu? Bepaalde stoffen die erin zitten zijn namelijk heel erg schadelijk voor het koraal en het zeeleven. Bianca van Food Travel Photography zocht uit welke crèmes natuurlijk en plasticvrij zijn.  Een duurzamere zonnebrand is een eerste stap op weg naar een schonere zee.

duurzaam vakantaseren, duurzame zonnebrand

Over smeren gesproken, heb jij er wel eens bij stilgestaan dat het spuiten met anti-insectenspul midden in de natuur ook andere insecten doodt. De insectensterfte wereldwijd is alarmerend.  Ik hoorde dit voor het eerst toen ik in Costa Rica een hike in de jungle boekte. Breng daarom voordat je de natuur in gaat al in je accommodatie insectenwerende middelen aan. Gelukkig zijn er steeds vaker tour-agencies die dit vooraf ook aan je melden.

11) Jouw verrassende tip om duurzaam op reis te gaan?

Naast de 10 genoemde tips zijn er nog vast meer. Deel jouw originele tip om duurzaam onderweg te zijn hieronder als reactie op dit blog, op 1 facebook of twitter. Als ze verrassend genoeg zijn, neem ik ze over en vul ik ze onder deze tip 11 aan. Hopelijk worden het dan nog vele tips waar veel reizigers hun voordeel mee kunnen doen. Als we samen duurzaam vakantaseren, komen we er wel!

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven. Ik heb via facebook andere reizigers uitgenodigd om hun verrassende tips met mij te delen. In dit artikel staat 1 affiliate link. Als je via die link een WakaWaka koopt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Alle foto’s in dit artikel zijn van mezelf of ik heb met toestemming van de andere gevraagde reizigers gebruikt. De foto van het “niet storen” bordje is afkomstig van Ciao Tutti.

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.