ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica,
rondreis

9 bijzonder mooie en leuke ecolodges en hotels in Costa Rica

Tijdens een rondreis van ruim 2 weken in Costa Rica verblijven we op prachtige locaties en bijzonder mooie ecolodges en hotels. Het zijn stuk voor stuk adresjes die ik graag met je wil delen. Daarom in dit artikel 9 bijzonder mooie en leuke ecolodges en hotels in Costa Rica.

Een duurzame rondreis in Costa Rica langs bijzondere ecolodges en hotels

Als winnaars van een prijsvraag voor de meest duurzame reis naar Costa Rica, verblijven we onderweg in bijzonder mooie en leuke ecolodges en hotels (zie de meest duurzame reis naar Costa Rica, je zal het maar winnen). Reisbureau Edventure Reizen heeft deze rondreis voor ons samengesteld en iedere keer is het weer een aangename verrassing waar we terecht komen. In dit artikel zet ik al deze bijzondere ecolodges en hotels voor je op een rijtje. Bij iedere plek geef ik op basis van onze ervaringen tips voor interessant uitstapjes die vanuit die locatie makkelijk te doen zijn.

1) Congo Bongo Ecolodges

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Vanaf San Jose rijden we richting de Caraïbische kust, vlakbij de grens met Panama. Net boven het stadje Manzanillo zien we de afslag naar Congo Bongo Ecolodges. Midden in de jungle staat ons Big Dream House, een houten bungalow met een grote veranda en eigen keuken. Onze monden vallen open van verbazing. Echt zo’n accommodatie uit films! Het strand ligt op 5 minuten lopen.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Er zijn 3 slaapkamers met klamboes. Die kunnen op slot. De rest speelt zich hier buiten af. Logisch want het wordt hier nooit echt koud.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We pakken een glas water uit het aanwezige drinkwaterautomaat en gaan op het terras zitten. We zijn hier echt te gast in de natuur. Van alles vliegt, loopt en kruipt voorbij. Prachtig. Ik zie toekans, kolibri’s, vlinders, hagedissen etc.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Niet ver van de ecolodge eten we de eerste avond in een restaurantje. Terug bij het Big Dream House gaan we op het terras zitten en genieten van de junglegeluiden. Een moment waarop we helemaal ontspannen. De knop gaat om, dit is echt zo mooi!!! We zien vuurvliegjes en horen van alles dat we niet meteen thuis kunnen brengen. Zelfs een wasbeer komt even op bezoek.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Gewekt door brulapen

De volgende ochtend om 5 uur worden we gewekt door een hard vreemd geluid. Het blijken brulapen te zijn. Iedere ochtend rond dezelfde tijd laten die even van zich horen. Het is een indrukwekkend gebrul. Later vertelt een gids dat dit geluid is gebruikt voor de geluiden van de dino’s in de film Jurassic Park. We zijn in ieder geval meteen wakker. Geen probleem want vroeg opstaan is met jetlag juist een voordeel. Het gebrul duurt overigens niet heel lang. We zullen dit geluid deze rondreis nog vaker horen, maar niet zo dichtbij als hier bij Congo Bongo.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We bezoeken het Jaguar Rescue Center en doen boodschappen om bij de ecolodge te kunnen koken. Aan het eind van de middag begint het te regenen en het houdt die dag niet meer op. Zwemmen in zee zit er vandaag niet meer in. Dit hoort bij regenwoud in Costa Rica. Als we terugkomen bij de lodge, zien we een enorme puinhoop. We hebben blijkbaar de kastjes niet goed afgesloten en de wasbeer die we eerder zagen, heeft daar gebruik van gemaakt. Hij komt die avond nog een paar keer kijken of we nog wat lekkers hebben, maar daar trappen we niet meer in.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Die avond blijft het regenen. We zitten lekker droog op onze veranda en gaan vroeg naar bed. Morgen gaat de wekker (lees: de brulapen) weer vroeg af.

Tips voor uitstapjes

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

 • Congo Bongo ligt vlakbij het strand aan de Caraïbische kust. Wees voorzichtig met zwemmen i.v.m. onderstroming.
 • Niet ver van onze lodge ligt het relaxte badplaatsje Puerto Viejo met veel restaurantjes en cafés.
 • Je kunt op de fiets naar de grens met Panama
 • Vanaf de lodge kun je hiken naar de jungle in Punta Manzanillo richting verlaten stranden of voor het uitzicht vanaf Punta Mona.
 • Tijdens ons verblijf bezoeken we het Jaguar Rescue Center. Dit is een opvangcentrum voor wilde dieren. Denk bijv. aan luiaards die een elektriciteitskabel verwarren met boomtakken of apen die als huisdier worden gehouden. De dieren worden hier verzorgd en voorbereid voor een terugkeer in het wild. Dagelijks zijn hier interessante rondleidingen over het terrein. Het center kan draaien dankzij vrijwilligers en de bijdragen van de bezoekers. De entree van 20 dollar komt geheel ten goede aan het onderhoud van het center. Zeker een leuke en leerzame excursie.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Congo Bongo aanrader

Congo Bongo Ecolodge is wat ons betreft een echte aanrader. Zowel voor gezinnen als mensen zonder kinderen. De locatie is ideaal, vlakbij de zee en het regenwoud. De houten bungalow met grote veranda midden in regenwoud zijn supermooi en er is van alles te zien en doen in de omgeving.

Boek direct een verblijf bij Congo Bongo Ecolodges

vakantaseren, costa rica, Edventure

2) Tree House Lodge

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Op niet meer dan 10 minuten rijden van Congo Bongo ligt Tree House Lodge. We zullen hier 1 nacht slapen in een echt Tree House. Als we de bungalow binnenkomen, vallen onze monden weer open van verbazing. In het midden staat een grote boom waarom heen alles is gebouwd. Er valt enorm veel te zien in de enorme ruimte, er is zelfs een golfbaan rondom de boom.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Wat een bijzondere accommodatie is het weer. Ons Tree House is 1 van de 5 bungalows die allemaal een eigen unieke ontwerp hebben. We zouden ze allemaal wel willen uittesten!

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

De bungalows liggen te midden van een stukje regenwoud en op slechts een paar minuten lopen van het strand. Bungalow 6 is in aanbouw. Rondom een oude Amerikaanse schoolbus wordt een nieuw pareltje gecreëerd.

We eten in een leuk Caraïbisch restaurantje in de buurt en genieten daarna nog van de bijzondere sfeer in deze bungalow.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We horen de zee ruizen en zien een agoeti over het terrein rondscharrelen.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Ik slaap uitstekend en de volgende ochtend worden we weer gewekt door brulapen. Rond 7 uur staan we op en laten ons verrassen door een heerlijk ontbijt met vers fruit, kaas, vruchtensap en brood. Dit is het betere leven!

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We willen nog even genieten van deze plek en doen het rustig aan. We hoeven pas om 12 uur uit te checken. Het is prachtig weer, een goede reden om een keer te gaan zwemmen. Dit is al weer de laatste dag aan de kust tijdens onze rondreis. Het zeewater is heerlijk, de golven zijn stevig. Zo stevig dat ik plotseling mijn zonnebril kwijt ben als ik door een golf wordt meegenomen richting de kust. Helaas kunnen we hem niet meer vinden. Misschien ook niet zo slim om een bril op te zetten…

Oude Amerikaanse schoolbus

Terug bij ons Tree House spreken we de Nederlandse eigenaar. Hij is hier 25 jaar geleden begonnen. Het huis waar wij hebben geslapen, was zijn eerste woning. Hij ontwerpt alle bungalows zelf. De oude Amerikaanse schoolbus waar nu een nieuw bungalow omheen wordt gebouwd, was zijn allereerste plekje toen hij hier aankwam. De Tree House Lodge voldoet aan hoge standaarden op het terrein van duurzaamheid (sociaal en milieu). Hij heeft bijv. een speciaal zuiveringssysteem met waterlelies gecreëerd om het waswater te zuiveren.

We pakken in en vertrekken naar onze volgende locatie. Met een beetje spijt rijden we weg want 1 nacht is echt te kort voor de Tree House Lodge!

Tips voor uitstapjes

Aangezien de Tree House Lodge vlakbij Congo Bongo ligt, kun je hier dezelfde uitstapjes maken als hierboven.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

 • Wij kozen zelf vanuit Tree House Lodge voor een snorkel- en hike tour bij Cahuita National Park. Dit ligt op ongeveer 3 kwartier tijden van de lodge en is een mooie dagtrip waarbij je de mooie onderwater wereld combineert met een wandeling met gids door de natuur van het Cahuita National Park. Hier zien we onze eerste luiaards in het wild, apen, wasberen, vele insecten en onze eerste en enige slang van de hele trip. Aan het eind van de trip, nemen we nog een duik in het heerlijke water.  Je kunt hier ook prima lopen zonder gids maar dan zie je waarschijnlijk minder.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Een verblijf bij Tree House Lodge is een bijzondere ervaring

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Een verblijf in de Tree House Lodge staat garant voor een bijzondere ervaring. Zowel voor gezinnen als de individuele reiziger is er een unieke bungalow beschikbaar. De locatie is uitstekend, vlakbij zee en er is van alles te doen in de nabije omgeving.

Boek direct een verblijf bij Tree House Lodges

3) Selva Bananito, een klein paradijs

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

De route naar de volgende lodge, Selva Bananito, niet ver van de stad Limon, is een avontuur op zich. Volgens ons reisschema worden we om 15.00 ergens opgepikt. We maken gebruik van een offline routesysteem, Waze genaamd. Als we op een onverharde weg komen, zegt Waze dat we naar links moeten, terwijl we duidelijk een bordje met de lodge rechtdoor zien. We volgen het bordje en rijden door. Het is wel even wennen op zo’n onverharde weg. Ik ben zo geconcentreerd op de kuilen en gaten dat ik blijkbaar een afslag mis. We vragen de weg aan een jonge vrouw die we onderweg op een brommertje tegenkomen en die zegt dat we achter haar aan terug moeten rijden. Gelukkig zijn we op tijd bij de rendez-vous plek.

Rond de afgesproken tijd komt er iemand met een brommertje. We rijden achter hem aan en bij een rivier laden we onze bagage over in een pickup-truck. Onze auto blijft hier achter. Als we door een flinke rivier rijden, snappen we waarom we hier moesten wisselen. Dit had onze auto niet aangekund.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

De aankomst bij Selva Bananito is weer zo’n bijzonder moment. We worden verwelkomd door Harvey die de komende dagen onze gids zal zijn, dit voelt heel persoonlijk en welkom. We hebben twee kleine houten bungalows naast elkaar. Beide met een prachtig balkon met 2 hangmatten. Vanaf dit balkon heb je uitzicht op weilanden met daarachter bergen en het regenwoud. We zijn op slag verliefd!

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Eten bij kaarslicht

Samen met mijn jongste zoon verken ik de omgeving voordat de zon ondergaat. We zien vleermuizen en een dier dat ik niet thuis kan brengen. Terug bij onze bungalow, beleven we een magisch moment. Overal beginnen vuurvliegjes te schitteren, het lijkt wel een lichtshow speciaal voor ons. We krijgen het advies om ‘s nachts de balkondeuren gewoon open te laten zodat je nog beter kunt genieten van de geluiden en de natuur. We hoeven echt niet bang te zijn voor vreemde bezoekers.

Rond 7 uur gaan we eten. Omdat alle energie hier met een solar panel wordt opgewekt, moeten we zuinig omgaan met stroom. We hebben een led-lamp gekregen en volgen de fakkels richting het restaurant. Daar is alles met kaarsen verlicht.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Het diner is heerlijk en we ontmoeten de andere mensen die op dit moment hier verblijven. Een stel uit Costa Rica, een vrouw uit Colombia die hier onderzoek doet, diverse vrijwilligers en Harvey, met wie we de volgende dag op pad gaan. Ook eigenaar Jurgen is van de partij.

Het ritme van de natuur

Al snel passen we ons hier aan aan het ritme van de natuur. Het is heerlijk om na het eten nog even in de hangmatten te liggen en te genieten van de jungle geluiden en de vuurvliegjes. De volgende ochtend rond 7 uur gaan we ontbijten. Alles smaakt hier heerlijk en vers. De Gallo Pinto (rijst met bonen) is een delicatesse. Gedurende de ochtend gaan we met Harvey op pad en na de lunch doen we het lekker rustig aan.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Tips voor uitstapjes

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Bij Selva Bananito is een breed aanbod van allerlei excursies. Je kunt er tegen betaling paardrijden, wandelen, klimmen, abseilen, overnachten in de jungle etc. etc.  Je kunt zelfs een vlucht met een micro-light vliegtuig over het gebied maken met de eigenaar. Wij kiezen voor een hike door het regenwoud met uitleg over de geschiedenis van het gebied.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

 • Gids Harvey neemt ons mee op een bijzondere hike door het privé-reservaat. Vroeger was dit een bananenplantage maar eigenaar Jurgen heeft een aantal jaren het roer omgegooid. Nu is dit reservaat een bufferzone voor het internationale natuurpark La Amistad. Door herbebossing wil hij hier weer de natuur ontwikkelen en dieren de kansen geven terug te keren. Gedurende de hike passeren we alle fases, van voormalige plantage en weiland tot secundair en primair regenwoud. Een indrukwekkende wandeling door prachtige natuur waar we bovendien veel van leren.
 • ‘s Avonds gaan we nog een keer op pad met Harvey. In de buurt van de lodge laat hij ons kennismaken met het nachtleven. We zien kaaimannen, leguanen, spinnen, kleurrijke kikkers en zelfs een kinkajoe! Een foto maken lukte niet, dus deze zul je moeten googlen.
 • Op de ochtend van vertrek neemt de eigenaar ons meer om samen met een aantal vrijwilligers jonge bomen te planten. Daarmee dragen we bij aan het herstel van dit gebied. Het begint flink te regenen maar dat mag de pret niet drukken. Deze bomen zullen de komende jaar heel wat co2 opvangen en bijdragen aan het herstel van dit bos waar zelfs wilde katten zoals jaguars en ocelots terugkeren. Zo kun je ook je vlucht gedeeltelijk compenseren.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Selva Bananito is onze favoriet

Het verblijf bij Selva Bananito is onze favoriet tijdens onze rondreis. De houten bungalows en het uitzicht vinden we fenomenaal, het eten is er heerlijk, de sfeer erg intiem en gemoedelijk en de omgeving indrukwekkend mooi. Hier zie je wat je kunt bereiken met het consequent werken aan duurzaamheid en biodiversiteit. Als we ooit terugkeren naar Costa Rica, zullen we hier zeker heen gaan. Misschien wel als vrijwilliger.

Boek direct een verblijf bij Selva Bananito

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

4) Hacienda La Isla in Saripiqui

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

De volgende tussenstop op onze rondreis is Hacienda La Isla. Na het boomplanten bij Selva Bananito worden we met onze bagage teruggebracht naar onze eigen auto. We hobbelen terug richting de verharde weg en rijden daarna over een goede weg door naar Saripiqui.

Daar worden we welkom geheten door de aimabele Belgische eigenaar. Hacienda La Isla is een oude Spaanse boerderij die helemaal omgetoverd is tot een hotel met sfeervol ingerichte kamers. Het ligt in een groene omgeving waar de toekans ons begroeten. Aangezien het al laat in de middag is, kiezen we ervoor om op de Hacienda te blijven en ook de avondmaaltijd hier te gebruiken. Samen met de Belgische eigenaar zoeken we een plekje waar we onze auto op kunnen laden. Net als bij de vorige plek, zijn we de allereerste hybride gasten.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We hangen al onze natte kleren uit op ons terras en komen een beetje bij van de eerste indrukwekkende week.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Lekker ontbijtje

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Na een heerlijke nacht word ik uitgerust wakker. Het was na aankomst even wennen dat we in een hotelkamer zitten in plaats van in een bungalow midden in de jungle, maar ik heb er wel goed door geslapen. We krijgen een lekker ontbijtje waar we wel aan kunnen wennen. Vers fruit, gebakken eieren, koffie, vers geperst fruitsap. En natuurlijk Gallo Pinto, de typisch lokale gebakken rijst met bonen.

Tips voor uitstapjes

Vanuit Hacienda La Isla zijn mogelijkheden om in de omgeving te raften. Daarnaast zijn er ook allerlei soorten plantages te bezoeken. De Belgische eigenaar verzorgt zelf rondleidingen over zijn cacaoplantage.

 • Aangezien we hier maar 1 nacht zijn, kiezen we voor een rondwandeling over het landgoed van La Isla. Het is de eerste keer dat we zonder een gids lopen en dat merken we meteen. We zien veel minder dieren dan de eerdere keren.
 • We doen het verder rustig aan. De kinderen vermaken zich in het zwembad bij de lodge.

Mooie tussenstop

Hacienda La Isla is een handige tussenstop op weg van het Zuiden naar het Noorden van Costa Rica. De Hacienda is een mooie historische plek die is omgetoverd tot een sfeervol hotel. Ik vind het niet echt een plek voor gezinnen met kinderen alhoewel onze kinderen zich hier prima vermaken, zeker met het zwembad en de wifi op de kamer.

Boek direct een verblijf bij Hacienda La Isla

5) Een boomhut bij Maquenque Ecolodge

Van Hacienda la Isla rijden we verder naar het Noorden. De Belgische eigenaar waarschuwt ons voor de weg, het laatste deel heeft heel wat gaten. Ken je het verschil tussen een nuchtere en een dronken Costaricaan, vraagt hij? De dronken Costaricaan rijdt recht door….
En inderdaad, het laatste uur is het weer flink slalommen langs gaten en kuilen. Net voorbij het dorpje Boca Tapada, zien we het bord staan van de Maquenque Ecolodge.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We laden onze bagage uit en parkeren de auto. Het laatste stukje moetenwe met een bootje een rivier oversteken. Daar leggen we alles in een elektrisch karretje en we lopen zelf naar de receptie. Na het inchecken brengt iemand ons naar de accommodatie. We passeren mooie huisjes aan het water, lopen over een brug het oerwoud in. Daar ergens bevindt zich onze boomhut.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Een flinke trap omhoog en dan zijn we er. Een echte tree house! We zitten op 20 meter hoogte, midden tussen de bomen. De boomhut is niet groot maar alles is aanwezig. Er is zelfs een buitendouche zodat je tussen de bomen kunt douchen! We hebben een klein balkonnetje en vanaf de bedden kijken we zo door muggengaas naar buiten. Volgens de persoon die ons rondleidt, komen hier zelfs regelmatig apen langs.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Met een kano door de jungle

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Heerlijk om weer terug te zijn in de natuur. Vlakbij het centrumgebouw waar de receptie en het restaurant liggen, zijn ook kano’s die je kunt lenen. Het is nog een uurtje licht dus we gaan we nog even op pad. We varen langs de bungalows en passeren ook onze boomhut.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Het is prachtig, we zien fantastische vogels, een schildpad en een helmbasilisk. Deze felgroene hagedis rent net voor ons over het water. Deze wordt ook wel de Jesus Christus-hagedis genoemd. Langzaam valt de schemer in en het licht is prachtig. We hebben helemaal niet ver gevaren maar het maakt veel indruk op ons. Wat een fantastische plek. Een plek voor al je zintuigen!

We blijven hier 2 dagen en aangezien we niet echt weg kunnen, eten we mee in het restaurant. Daar krijgen we absoluut geen spijt van want het is erg lekker. Vanaf het restaurant kijk je uit op een vijver waar kaaimannen en vogels leven.In de straal van een lampje zien we op veel plekken de ogen van de kaaimannen oplichten.  Na het eten, lummelen we nog wat in de schommelstoelen op een ander terras aan het water.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Echt donker

Het is echt donker als we weer terug gaan naar de boomhut. Tot de brug is nog enige verlichting maar daarna moeten we met een lampje de weg vinden. In het donker in het oerwoud. Ik vind het gaaf maar dat is niet iedereen in het gezin met me eens…

Slapen is hier ook weer genieten van de jungle geluiden. Omdat we bij water zitten, ontmoeten we ook minder geliefde insecten zoals muggen. We zitten nog even met een biertje op ons balkon en kruipen dan onze eigen klamboes in.

Zwemmen tussen kaaimannen niet toegestaan

Ook de tweede dag gaan we aan het eind van de middag een stukje varen. Dit keer gaat onze oudste zoon mee. Die wil stoer doen en de kano waar ik en mijn dochter inzitten, even inhalen. Dat komt hem duur te staan. De kano slaat om en ineens ligt hij in het water. Hij slaagt er in terug te klimmen maar de boot staat vol water. Gelukkig zijn de kaaimannen uit de buurt. We slepen de kano naar de kant en daar komt iemand helpen om hem leeg te gooien. Een minder goede afsluiting van ons kanotochtje. Achteraf lachen we erom.

Tips voor uitstapjes

Bij Maquenque worden tegen betaling diverse uitstapjes georganiseerd in en rondom het natuurgebied. Bij de receptie zijn deze te reserveren.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

 • Onderdeel van ons verblijf is een hike met een gids door de natuur in de directe omgeving van de ecolodge. Het blijft leuk om dit soort tochten te maken want dankzij de gidsen zie en leer je veel meer dan dat je op eigen houtje gaat. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en is makkelijk te doen. We zien dankzij de gids heel veel verschillende kikkers, vogels, bijzondere bomen, insecten en mierenkolonies. Apen laten zich vandaag niet zien. Maar we spotten wel de grote groene papegaaien die over komen vliegen!
 • Een andere trip die we hier maken is een boottocht naar de grens met Nicaragua. Een heel relaxt tochtje waarbij we onderweg veel zien. Diverse soorten vogels, leguanen en ook flinke krokodillen. Halverwege maken we een tussenstop bij een Finca (boerderij) waar we vers fruit eten en ons eigen suikerrietsap maken. Op de grens met Nicaragua stappen we even uit en kijken we aan de overkant van de rivier naar het buurland. Daarna varen we dezelfde route weer terug.
 • Er is een mooi zwembad op het terrein.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Relaxen bij Maquenque Ecolodge

We hebben ons verblijf bij Maquenque Ecolodge als heel ontspannen ervaren. Ideaal voor gezinnen. Je kunt hier lekker relaxen en zoveel of zo weinig doen als je wilt. Het is een bijzondere ervaring om in een tree house te overnachten maar ook de andere bungalows liggen er erg mooi bij. Vooral voor vogelliefhebbers is het hier genieten. Binnen een uur heb je al vele soorten voorbij zien vliegen. Tenslotte kun je hier lekker eten en is er voldoende te beleven in de omgeving.

Boek direct je verblijf bij Maquenque Ecolodge

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

6) Finca Sura

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Na een heerlijk verblijf bij Maquenque, hobbelen we weer terug over de onverharde weg richting ons volgende verblijf. We gaan terug naar Saripiqui, richting Finca Sura. Dit is een ander soort adres, we gaan namelijk naar een echte Costaricaanse boerderij. Rond een uur of 4 sla ik af bij de afslag naar de Finca. Ik zie daar een man met een grote glimlach staan bij een groepje toeristen. Vermoedelijk is dat de eigenaar, Don Rodolfo, dus ik zwaai naar hem.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Een stukje verder op de boerderij zie ik een afdakje met tafeltjes en stoeltjes. Vanaf nu moet alles in het Spaans! Met ons, komt net een ander Frans gezin aan. We krijgen een welkomstdrankje en mogen meteen doorgeven wat we willen eten. We hebben gelezen dat ze hier zelf tilapia kweken dus dat willen we wel proberen. Ik krijg een sleutel van ons huisje. Het is een klein stenen huisje met 4 grote bedden. Binnen is het erg warm. We zetten de ventilatoren aan. Zelf ga ik buiten op het bankje zitten. De andere huisjes lijken me iets koeler omdat die gedeeltelijk van hout zijn maar als ik navraag doe, begrijp ik dat ons huisje de enige is waar 5 mensen kunnen slapen. We zetten de schuiframen zodat het hopelijk wat kan afkoelen.

Kikkers kijken

Bij de incheck is ons gevraagd of we rond half 7 bij de keuken willen verzamelen. Daar zal eigenaar Don Rodolfo ons meenemen naar een speciale plek om kikkers te zien. Samen met de Fransen lopen we met hem mee. Bovenaan de boerderij, is een stukje bos waar een sproeier aanstaat. Hij zet hem uit en loopt het bosje in. Dan zien we ze. Op diverse plekken zitten prachtige roodoogkikkers. Eentje blijft rustig zitten terwijl ik hem probeer te fotograferen.

vakantaseren, Costa Rica, Edventure Reizen

Daarna gaan we eten. De tilapia smaakt goed, de yucca en de bakbananen gaan er goed in. Dit is een ander soort accommodatie maar zeker leuk om mee te maken.

Uitstapjes bij Finca Sura

Bij Finca Sura is een rondleiding over de boerderij vast onderdeel van een verblijf. Omdat Don Rodolfo geen Engels spreekt, gaan wij op pad met een neef die zijn Engels wil oefenen. Samen met het Franse gezin leren we van alles over deze biologische boerderij. De neef vertelt onderweg ook veel over het dagelijks leven in Costa Rica, waar we tot dan nog niet veel over hadden gehoord. Hij heeft eerder contacten gehad met Nederlandse onderwijzers en wil volgend jaar een tijdje naar Nederland komen om te kijken of hij Spaanse les zou kunnen geven.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

De rondleiding is leuk en leerzaam en bijna op het eind komen we bij de ananassen. Hij maakt er een paar klaar voor ons en deze smaken perfect! Zo heerlijk zoet. Alle ananassen op de finca zijn voor eigen gebruik. Tenslotte persen we met zijn allen suikerriet uit en toasten we op een leuke rondleiding!

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Te gast bij Finca Sura

Het is leuk om tijdens deze rondreis te gast te zijn bij een Costaricaanse familie op de boerderij Finca Sura. Ok, de accommodatie was misschien eenvoudig, maar de ervaring als geheel met het warme welkom, het lekkere eten en de leerzame rondleiding maken dit zeker een goeie stop-over. Finca Sura kun je boeken via Edventure Reizen.

7) Rancho Margot bij de Arenal Vulkaan

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We vervolgen onze reis en rijden richting La Fortuna bij de Arenal Vulkaan. La Fortuna is een levendig en toeristisch stadje met veel restaurants en tour bureaus. Vanaf La Fortuna is het nog 3 kwartier rijden naar onze ecolodge Rancho Margot. Het laatste stuk traditiegetrouw over een onverharde weg.  Aan het eind van de weg, net voor een rivier, zie ik de afslag. Rancho Margot ligt op een landgoed vlakbij het meer van Arenal. De eigenaar, Don Juan, is hier 13 jaar geleden vanuit het niets begonnen. Op de ranch wordt alles op een biologisch/organische manier geproduceerd.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We slapen weer in een mooie bungalow met een hangmat op de veranda. We verkennen het terrein en lopen langs een yogaruimte en natuurlijk aangelegd zwembad. Dat laatste testen we maar meteen even uit. Het eten is hier goed geregeld. 3 x per dag kunnen we mee-eten met het buffet.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Tijdens een rondleiding over de ranch horen we het complete verhaal. Het resultaat mag er wezen. Op allerlei manieren probeert men hier circulair te werken en de impact op het milieu te minimaliseren. Een mooi voorbeeld vind ik de groene daken die een airco overbodig maken. Alle energie wordt hier zelf opgewerkt door middel van waterkracht. Alles wordt hergebruikt. Meer over het bijzondere verhaal van deze ecolodge lees je in De meest duurzame reis naar Costa Rica, je zal het maar winnen

Uitstapjes in de buurt

 • Onderdeel van het verblijf is een rondleiding over de farm. Het is een zeer leerzame en interessante wandeling met een werkneemster van Rango Margot. Je hoort hoe ze hier duurzaamheid in de praktijk brengen. Aan alles is gedacht, niks wordt verspild. Ook aan de sociale kant wordt aandacht besteed. Er zijn speciale programma’s voor kinderen uit de buurt. We besluiten om het kubb-spel dat we van Edventure Travel meekregen, hier achter te laten voor de kinderen.
 • Tijdens ons verblijf krijgen we ook een “nachtsafari” aangeboden. Met een gids verkennen we de wondere wereld van de nacht rondom de ranch.
 • In de omgeving van de Arenal Vulkaan en La Fortuna zijn tal van outdoor-activiteiten te doen. Het is hét  toeristisch centrum van de regio. Ziplinen, hangbruggen, treetop-wandelingen, hot springs, watervallen. Er is meer dan genoeg te doen.
 • Wij kiezen zelf voor de zogenaamde Extreme Hike, een stevige dagwandeling door het regenwoud over de flanken van 2 vulkanen. Het is een prachtige ervaring waarbij we genieten van de zon, 3 apensoorten in het wild zien en ook overvallen worden door tropische regenbuien. Een spannende route over boomstammen, door riviertjes en langs touwen. Echt een gave hike. Normaliter wordt deze dag afgesloten met een bad in de hot springs maar door de hevige regenval, wordt dat in ons geval geannuleerd.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Actief genieten bij Rancho Margot

vakantaseren, costa rica, Edventure

Rancho Margot is een inspirerende plek om te vertoeven zowel voor gezinnen als reizigers zonder kinderen. Het is zeker de moeite waard om mee te doen aan de rondleiding. De bungalow is prima en het eten is prettig geregeld. In de omgeving is heel veel te doen. Wil je rustig aan doen, dan kun je in de buurt van je bungalow relaxen, aan yoga meedoen, een beetje zwemmen of een boekje lezen.

Boek direct je verblijf bij Rancho Margot

9) Tenorio lodge

Het is een flinke rit van Rancho Margot naar onze volgende bestemming. Waze lijkt niet goed te werken dus we vertrouwen op de kaart. Onderweg vragen we een paar keer naar de juiste richting en als we het Tenorio Nationaal park passeren, weten we dat we op de goede route zitten. 20 minuten later draaien we de oprit van de Tenorio Lodge op. We krijgen een lekker welkomstdrankje van de Franse eigenaresse.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

We krijgen 2 mooie bungalows naast elkaar toegewezen. Omdat het wat frisser is geworden, is het eigenlijk wel fijn dat we binnen zitten.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Er is op het terrein ook een jacuzzi die we later die avond uittesten. Normaliter zouden we vanuit de bungalow zicht hebben op de Tenorio vulkaan maar door de lage bewolking zit dat er vandaag niet in. De Franse eigenaar helpt me met het zoeken van een stopcontact voor de auto. We zijn ook hier de eerste hybride bezoekers. Hij vindt het wel interessant en vraagt zich met mij af of dit een trend gaat worden.

Omdat we geen zin meer hebben om een restaurant in de buurt te zoeken, eten we bij de lodge. De volgende dag is het weer nog meer verslechterd. De eigenaresse adviseert ons bij het ontbijt om vandaag niet naar het Nationaal Park in de buurt te gaan maar heeft een alternatief. Volgens haar het daar beter weer. Een goede tip, zo blijkt later die dag.

Uitstapjes vanuit Tenorio lodge

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica,

 • Vanuit Tenorio lodje is het Nationaal Park van de Tenorio Vulkaan een topbestemming. In het park maak je een wandeling langs een aantal highlights bij de Rio Celeste. Een waterval met prachtig azuurblauw water, een blauw meer en je eindigt de hike bij de oorsprong van het azuurblauwe water van de Rio Celeste. Twee rivieren komen hier samen en door een chemische reactie verkleurt het water. Als het veel geregend heeft zoals vandaag, is het rivierwater overigens minder blauw maar nog steeds erg mooi. Een gids is niet nodig, alles staat goed aangegeven. Je moet wel entree betalen bij het begin van het nationale park.
 • De goede tip van de eigenaresse is een bezoek aan het Nationaal Park Palo Verde. Dit park ligt op ongeveer 3 kwartier rijden van de lodge. In dit park kun je diverse, kortere wandelingen maken. Sommige daarvan hebben prachtige uitzichtpunten op dit unieke wetlands gebied. Een aanrader is de boottrip vanuit het “haventje”. Tijdens een vaartochtje van 1,5 uur zie je enorm veel vogelsoorten, leguanen en krokodillen. Met een beetje geluk zie en hoor je de brulapen. Dit is echt een paradijs voor vogelliefhebbers.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Tenorio lodge is luxe uitvalsbasis

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Tenorio ludge is een  luxe uitvalsbasis voor bezoeken aan Tenorio Nationaal Park, Rio Celeste en Nationaal Park Palo Verde. De luxe bungalows liggen in een mooie tuin en hebben met goed weer een prachtig uitzicht op de vulkaan. Je kunt er bovendien lekker eten. Het is niet persé een gezinsbestemming maar wij vonden het erg aangenaam.

Boek direct een verblijf bij Tenorio Lodge

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

9) Boutique hotel Grano de Oro in San Jose

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Het zit er bijna op helaas. Na 2 weken in dit prachtige land rijden we weer terug naar San Jose. Halverwege bij Puntarenas zien we de Pacific. We maken een korte stop zodat ik het water even kan aanraken. Terug in de hoofdstad is het wennen aan de drukte. De afgelopen 2 weken was het overal rustig en ineens zitten we weer in de hectiek van een grote stad. Dankzij Waze vinden we ons hotel makkelijk.

Hotel Grano de Oro is een prachtig klassiek hotel in een rustige buurt. We parkeren de auto voor de ingang en schamen ons een beetje voor al onze vieze, natte en stinkende spullen. Het hotel is gevestigd in een oude stadsvilla die ondanks de vernieuwingen zijn charme heeft weten te behouden.

We nemen onze intrek in een mooi familiesuite. Van het stadsgeluid is op deze kamer niet zoveel te merken. Een mooie plek als afsluiting van deze geweldige rondreis.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Biefstuk bij de Argentijn

Via google vinden we een leuk restaurantje in de buurt met goede recensies. Overigens kun je in het hotel ook prima eten, het staat zelfs in de top 10 van beste restaurants van de stad. Maar vandaag hebben we zin in biefstuk dus kiezen we voor een Argentijn vlakbij. Het wordt een gezellige maaltijd dankzij de super aardige bediening en het lekkere eten. Na het eten proberen we de jacuzzi’s uit die zich toevallig naast onze kamer bevinden. We zijn de enigen. Langzaam worden we loom van het warme water.

Ontbijt in stijl

Na een heerlijke nacht ontbijten we in stijl. Op een binnenplaatjes bestellen we een tipico, dat bestaat uit vers fruit, Gallo Pinto (rijst met bonen), gebakken ei en vers sap. We zullen deze ontbijtjes gaan missen als we terug zijn in Nederland. Het is een heerlijke start van iedere dag. Onze reis zit er helaas op.

Grano de Oro mooie afsluiter

De laatste nacht bij hotel Grano de Oro is een perfecte afsluiter van een geweldige reis. Een mooie familiekamer in een charmant hotel. Het ligt in een rustig deel van de stad. In de omgeving zijn diverse restaurantjes maar ook in het hotel zelf kun je uitstekend eten. Een prima hotel voor een goed begin of eind van je rondreis! Deze familiesuite is zeer geschikt voor gezinnen.

Boek direct een verblijf bij Grano de Oro

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Alle 9 ecolodges en hotels zijn een aanrader

We hebben genoten van onze rondreis door Costa Rica. De bijzonder mooie en leuke ecolodges en hotels waar we hebben overnacht, zijn stuk voor stuk de moeite waard om heen te gaan.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Deze rondreis is voor ons samengesteld door Edventure Reizen. Je kunt natuurlijk je eigen reis samenstellen maar er ook voor kiezen een lokale expert als Edventure Reizen dit voor jou te laten doen. Zij zitten in Costa Rica, spreken Nederlands en weten alle goede adressen. Je kunt met hun hulp een reis samenstellen bestaande uit diverse bouwstenen en ze kunnen ook adviseren bij de keuze van excursies. Erg handig is dat je tijdens je reis via Whatsapp in contact blijft met de adviseurs van Edventure Reizen.

Meer info vind je op de site van Edventure Reizen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel een reis bij hen boeken, zeg dan dat je op het idee bent gebracht door Vakantaseren. Het levert mij een kleine provisie op die ik weer kan gebruiken om te vakantaseren over een nieuwe reis naar Costa Rica. Bedankt!

Voor meer inspiratie voor je route verwijs ik je ook graag naar het artikel Wolken jagen in Costa Rica van Expedition Anywhere. Ook in dit leuke en informatieve artikel met maar liefst 26 bezienswaardigheden in van Check out Sam vind je meer informatie over wat je kunt doen in Costa Rica.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op de nieuwsbrief

* indicates required


Verantwoording
Ik won dit jaar een reis voor 2 personen naar Costa Rica via een prijsvraag van Edventure Travel. Voor de rest van mijn gezin boekte ik bij.  Het verhaal naar aanleiding van deze reis heb ik geschreven op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid. Het copyright voor alle foto’s berust bij Vakantaseren. Alleen 1 foto bij Finca Sura is gemaakt door een Franse reisgenoot.
Mocht jij naar aanleiding van dit artikel een reis boeken bij Edventure Travel, laat het mij of Edventure weten. Zoals je kunt lezen, krijg ik een kleine provisie die ik kan gebruiken voor een nieuwe reis of voor ondersteuning van 1 van de bijzondere projecten. Dat gaat overigens niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Dit geldt ook voor de boekingen die je doet bij Booking.com nav dit artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.