vakantaseren, Costa Rica, Edventure Reizen
costa rica

De meest duurzame reis naar Costa Rica, je zal het maar winnen!

Al jaren staat Costa Rica hoog op mijn bucket list. Als ik bij de Vakantiebeurs een prijsvraag zie waarmee je een duurzame reis naar deze droombestemming kunt winnen, hoef ik niet lang na te denken. Ik doe mee en begin voorzichtig te vakantaseren. Wat een feest als ik een paar weken later een verrassend telefoontje krijg. De meest duurzame reis naar Costa Rica, je zal het maar winnen!

Een prijsvraag van Edventure Travel: win de meest duurzame reis ooit naar Costa Rica

Net als andere jaren, ga ik ook dit jaar naar de Vakantiebeurs. Ik loop door de diverse hallen en kom langs de stand van Edventure Travel. De stand valt op door de leuke inrichting en ik raak aan de praat met Ed Smit, eigenaar van het reisbureau dat reizen organiseert naar onder meer Costa Rica. In de stand staan vooral klanten die met Edventure Travel zijn mee geweest i.p.v. verkopers. Deze klanten geven toelichting over de reizen aan de hand van hun eigen ervaringen. Een originele benadering die me aanspreekt.

Aan het eind van ons gesprek, informeert Ed me over hun prijsvraag op de beurs. Je kunt de meest duurzame reis naar Costa Rica winnen. Hoezo duurzaam, vraag ik? Je vliegt erheen met een rechtstreekse vlucht van KLM, in Costa Rica rijd je rond in de eerste hybride huurauto die je bij alle hotels gratis kunt opladen met duurzame stroom en je verblijft in kleinschalige eco-lodges.

Terug voor de prijsvraag

Dat spreekt me erg aan en ik neem me voor mee te doen aan de prijsvraag. ‘s Avonds start ik mijn computer op en wil ik aan de prijsvraag beginnen. Dat had ik beter eerder kunnen doen, want voor de beantwoording van alle vragen heb ik informatie nodig die alleen te vinden is op de Vakantiebeurs. Bij de stand van Edventure Travel is een gang omgebouwd tot tropische jungle. Daar staan diverse tuinders uit het Westland waar je de antwoorden kunt vinden.

Ik wil deze reis erg graag winnen en ga daarom een paar dagen later nog een keer terug naar de Vakantiebeurs. Het kost me een paar uur maar aan het eind van mijn tweede bezoek heb ik volgens mij alle antwoorden gevonden. Ik voeg een motivatie toe die rechtstreeks uit mijn hart komt. Als ik niet win, heb ik in ieder geval toch leuke ontmoetingen gehad met alle deelnemende bedrijven.

“Gefeliciteerd, je mag naar Costa Rica!”

Een paar weken later zit ik in de trein op weg naar mijn werk. Een onbekend 06-nummer belt. Het is Ed Smit. Mijn hart begint sneller te kloppen. “Mario, gefeliciteerd. Je mag naar Costa Rica”, zegt hij. Ik kan mijn oren niet geloven! Ik ben de winnaar van de meest duurzame reis naar Costa Rica voor 2 personen.

vakantaseren, costa rica, edventure

Wat een goede keuze van mij om terug te gaan en de tijd te nemen om alle vragen te beantwoorden. Ik sta nu wel voor een luxe dilemma. Wie mag er met me mee? In mijn gezin alleen al zijn er vrijwilligers genoeg. Langzaam ontstaat er een idee in mijn hoofd. Zou het niet fantastisch zijn als we dit met hele gezin kunnen doen? Een paar weken later is de prijsuitreiking in 1 van de kassen in het Westland. Ik heb het niet gedroomd, het is echt waar. We gaan naar Costa Rica! Hier kun je nalezen wat ik precies gewonnen heb.

 

De meest duurzame rondreis naar Costa Rica

Een van de voorwaarden van de reis is dat we in het laagseizoen gaan. We komen uit op de herfstvakantie. Ik koop extra tickets en boek via Edventure Travel extra accommodatie bij zodat we met zijn allen kunnen gaan. Volgens Ed Smit is dit de meeste duurzame rondreis naar Costa Rica. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Rechtstreekse vlucht met KLM

vakantaseren, Costa Rica, Edventure

Onderdeel van de prijs is een rechtstreekse vlucht met KLM naar San Jose, hoofdstad van Costa Rica. Natuurlijk, een lange vlucht is niet duurzaam maar als je de keuze hebt, kun je altijd beter kiezen voor een directe vlucht zonder overstap of tussenstop. KLM vliegt op deze bestemming ook met nieuwe toestellen die minder vervuilen. Ons vertrek is helaas voorzien op een moment dat KLM nog net niet rechtstreeks vliegt. Gelukkig kunnen we de terugreis wel met KLM terug. We nemen ons voor om onze carbon footprint van de vluchten uit te rekenen en geheel te compenseren. Een deel van die compensatie bestaat uit het planten van jonge bomen bij Selva Bananito, een van de mooiste plekken waar we op onze rondreis langs komen. Daarnaast gaan we het werk van de Stichting Work with Nature met een bijdrage steunen.

vakantaseren, costa rica, edventure

De eerste hybride terreinwagen

vakantaseren, costa rica, Edventure

Naast de vlucht, is de huur van een hybride terreinwagen voor 2 weken ook onderdeel van de prijs. Bij alle hotels en lodges waar we overnachten, kunnen we gratis elektriciteit tanken. Die stroom is ook nog eens 100% duurzaam opgewekt (via windmolens en waterkracht).

vakantaseren, costa rica, Edventure

 

vakantaseren, costa rica, Edventure

Raad maar welke klep de benzinetank aangeeft….

Tijdens onze reis merken we dat we flink opvallen met deze auto, een Mitsubishi Outlander PHEV. Veel mensen kijken ons na als we voorbij rijden. Dat ligt niet alleen aan de kleurrijke bestickering. Bij verschillende lodges zijn we de allereerste hybride bezoekers en willen de eigenaren graag met onze auto op de foto!

vakantaseren, costa rica, Edventure

Het opladen gaat niet overal vanzelf. Door een klein defect aan de laadkabel moeten we goed opletten of hij daadwerkelijk oplaadt. Ook tijdens het rijden kun je opladen, vooral als je remt of bergaf gaat. Het bereik van de accu had wel wat meer mogen zijn maar niettemin is dit een interessante duurzame keuze: we besparen er de nodige liters fossiele brandstof mee!

Duurzame hotels en eco-lodges

We verblijven tijdens onze rondreis op prachtige locaties en bij geweldige accommodaties. Bijna allemaal scoren ze hoog op terrein van duurzaamheid. Om je eco-lodge te mogen noemen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden op het terrein van economie, milieu en sociale aspecten. Een aantal van onze overnachtingsplekken krijgt de hoogste score.

Een van onze favoriete plekken is Selva Bananito in zuidoost Costa Rica. We verblijven in kleine bungalows met een prachtig uitzicht op het mooie landschap. Alle energie wordt hier opgewerkt met zonne-panelen. Dit gebied was vroeger een bananenplantage maar de bevlogen eigenaar wil er weer regenwoud voor terug laten komen. Voor ons is al niet meer denkbaar dat hier ooit een plantage is geweest.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Ook wij planten er allemaal een jonge boom die de komende jaren hopelijk een hoop co2 gaat opvangen. Dit gebied van 1750 hectare fungeert nu tevens als bron voor de watervoorziening voor zo’n 100.000 mensen in een grotere stad verderop.

vakantaseren, costa rica, Edventure

 

Terugkeer van wilde katten zoals de jaguar en ocelot

Daarnaast kunnen wilde katten zoals de ocelot en de jaguar hier onderdak vinden. Omdat de natuur hier zijn gang kan gaan, keren dit soort dieren terug. Toeristen zoals wij dragen bij aan het behoud door hier te verblijven en mee op betaalde excursies te gaan. Deze tochten houden bovendien de stropers meer op afstand. Er komen vaak vrijwilligers die bijv. via camera-vallen onderzoeken welke wilde katten hier terugkeren. Om stroom te besparen, eten we er ‘s avonds bij kaarslicht. Heel gezellig.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Ook een andere eco-lodge, Rancho Margot, vlakbij de vulkaan Arenal, scoort het hoogst op het terrein van duurzaamheid.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Hier vind je geen airco maar groene daken die de temperatuur in de bungalows met gemiddeld 5 graden verlagen. Ook wordt alle stroom zelf opgewerkt, hier op basis van waterkracht. Er is een biologische boerderij waar nagenoeg al het eten voor de gasten en werknemers wordt geproduceerd. Van de mest van koeien en varkens wordt biogas gemaakt waarmee bijv. het buffet wordt warm gehouden.  Alles wordt hier gerecycled, de hele farm is circulair gemaakt en helemaal zelfvoorzienend En dat op grond die eigenlijk heel onvruchtbaar was toen initiatiefnemer Don Juan hier 13 jaar geleden startte.  Daarnaast is er ook aandacht voor de gemeenschap. Er zijn speciale projecten voor de kinderen uit de omgeving.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Er worden dagelijks speciale rondleidingen georganiseerd voor alle gasten om dit bijzondere verhaal met hen te delen. Het maakt op ons een diepe indruk. Wat een prachtig inspirerend voorbeeld is dit.

Andere manieren om stil te staan bij duurzaamheid

Naast de vlucht, het lokale vervoer en je verblijf, zijn er natuurlijk nog diverse andere manieren om stil te staan bij de impact van jouw reis en daarbij duurzame keuzes te maken zodat je niets anders achter laat dan jouw “bootprints”.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Neem hervulbare waterfles mee

vakantaseren, costa rica, Edventure

Tijdens onze reis hebben we geprobeerd zoveel mogelijk te mijden om plastic flesjes water te kopen. Dat lukte niet altijd maar bij veel hotels en eco-lodges in Costa Rica kun je je hervulbare fles bijvullen. Op veel plekken kun je het water uit de kraan ook gewoon drinken. Van Better Places had ik een Grayl fles meegekregen.  Dat is een fles waarmee je water kunt filteren en daarna meteen kunt drinken. We hebben de Grayl maar 1 keer hoeven gebruiken en het werkte perfect.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Insecten repellent al aanbrengen in hotel

Bij een van de tours kregen we het advies om voorafgaand aan onze hike al in het hotel de insectenwerende middelen aan te brengen i.p.v. in het regenwoud. Nog nooit eerder bij stil gestaan maar als je dat inderdaad pas ter plekke doet, spuit je vergif rechtstreeks de natuur in.

Excursies met lokale gidsen en naar nationale parken

vakantaseren, costa rica, Edventure

Tijdens onze reis hebben we veel excursies gemaakt met lokale gidsen. Sowieso is het leuk, je ziet en leert veel meer en het is natuurlijk ook een bijdrage aan de lokale economie. Bij bezoeken aan nationale parken betaal je via je entree mee aan het behoud van de prachtige natuur.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Alle duurzaamheidstips op een rijtje:

 • vlieg rechtstreeks en kies indien mogelijk voor een maatschappij met nieuwe toestellen
 • bereken de co2 uitstoot van je vluchten en compenseer dit via een bijdrage aan 1 van de vele compensatieprojecten
 • wil je een auto huren voor lokaal transport, vraag naar de mogelijkheden voor hybride of elektrisch rijden
 • kies voor je verblijf zoveel mogelijk voor kleinschalige hotels en eco-lodges om de impact van je verblijf te minimaliseren
 • neem hervulbare flessen mee om drinkwater bij te kunnen vullen in je hotel/eco-lodges. In Costa Rica kan dat bijna overal
 • breng insect repellent al vooraf aan een trip in je hotel aan en niet pas in de natuur
 • ga zoveel mogelijk op pad met lokale gidsen en bedenk dat entree nationale parken of kosten van excursies bijdragen aan het behoud

vakantaseren, costa rica, Edventure

Met Edventure Travel de meest duurzame reis in Costa Rica?

vakantaseren, costa rica, Edventure

Onze reis naar Costa Rica is een van onze mooiste ervaringen ooit. Costa Rica is een geweldig land, de natuur is er overweldigend mooi, de mensen zijn er super aardig en er is hier terecht veel aandacht voor duurzaamheid. Costa Rica heeft een enorme biodiversiteit en dat moet zo blijven.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Na onze reis zijn we er ons nog meer bewust van hoe belangrijk het is dat deze adembenemende natuur bewaard blijft. Ed Smit en Edventure Travel proberen via hun reisaanbod mensen duurzame keuzes aan te bieden zodat de impact kleiner is dan bij andere reisbureaus. Niet voor niets biedt Edventure Travel in Costa Rica als eerste een hybride huurauto aan en kiezen ze voor een verblijf bij eco-lodges die hoog scoren op het terrein van duurzaamheid.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Edventure steunt projecten voor een schonere wereld

Daarnaast steunt Edventure ook allerlei initiatieven die zich inzetten voor schonere stranden, een schonere zee en een schonere wereld. Hier kun je de bijzondere projecten zien die Edventure steunt.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Veel van de reizen van Edventure worden eigenlijk verkocht door klanten. Ze doen dat door hun verhalen te delen met vrienden en kennissen, maar ook door hun ervaringen met andere geïnteresseerden te delen zoals op de Vakantiebeurs. Iedere klant die een reis verkoopt, krijgt een stukje commissie. Je verdient 2,5% van de reissom of 5% om te besteden aan een nieuw Edventure of voor een van de projecten.  Vanaf nu ben ik ook zo’n enthousiaste klant en deel ik graag mijn verhalen met jou! Heb je vragen over onze reis, aarzel niet om contact met me op te nemen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel een reis bij hen boeken, zeg dan dat je op het idee bent gebracht door Vakantaseren. Het levert mij een kleine provisie op die ik weer kan gebruiken om te vakantaseren over een nieuwe reis naar Costa Rica. Bedankt!

Via deze link lees je meer over het reisaanbod van Edventure Travel.

vakantaseren, Costa Rica, Edventure Reizen

Lees ook mijn andere artikelen over deze reis naar Costa Rica:

7 tips en tops voor een reis naar Costa Rica met tieners

9 bijzonder mooie ecolodges en hotels in Costa Rica

Verantwoording
Ik won dit jaar een reis voor 2 personen naar Costa Rica via een prijsvraag van Edventure Travel. Voor de rest van mijn gezin boekte ik bij.  Het verhaal over deze prijsvraag heb ik geschreven op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid. Het copyright voor alle foto’s berust bij Vakantaseren.
Mocht jij naar aanleiding van dit artikel een reis boeken bij Edventure Travel, laat het mij of Edventure weten. Zoals je kunt lezen, krijg ik een kleine provisie die ik kan gebruiken voor een nieuwe reis of voor ondersteuning van 1 van de bijzondere projecten. Dat gaat overigens niet ten koste van de prijs die jij betaalt.

 

 

 

 

2 reacties

 • Denise

  Wauw, wat mooi Mario! Ik had al wat van je foto’s gezien maar wat leuk om te lezen dit. Ik wist niet dat je de reis gewonnen had. Wat super voor je! Niet alleen de bestemming maar ook het thema past echt bij je. En wat leuk dat het gelukt is met het hele gezin te gaan. Leuk om hen ook te zien.
  Zelf was ik deze maand exact 20 jaar geleden in Costa Rica (met een vriendin, 2 weken met onze backpacks, met het ov reizend), maar het voelt nog heel dichtbij!

  • Mario

   Het is reis die bij mij ook al 25 jaar in mijn top 3 stond maar door de hoge kosten maar niet lukte. Nu eindelijk een keer. Het is idd een land dat perfect past en ik denk maar zo dat ik op niet al te lange termijn nog een meer die kant op ga ook mbt dit onderwerp

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.