vakantaseren, Tieners, Costa Rica
costa rica

7 tips en tops voor een reis naar Costa Rica met tieners

In oktober ga ik samen met mijn gezin naar Costa Rica. Het blijkt een ideale bestemming voor een reis met tieners. Na afloop leg ik mijn kinderen een aantal vragen voor. Het is de basis voor dit artikel met 7 tips en tops voor een reis naar Costa Rica met tieners.

Met mijn tieners naar Costa Rica

Begin dit jaar ben ik de gelukkige winnaar van de meest duurzame reis naar Costa Rica voor 2 personen. Het lijkt me leuk om deze reis samen met mijn hele gezin te beleven dus ik boek via Edventure Travel accommodatie bij voor mijn 3 tieners.  Voor de extra vliegtickets  vind ik een goede deal via de website van Skyscanner.

Costa Rica blijkt een ideale bestemming voor een gezin met tieners. Het staat natuurlijk bekend om spectaculaire activiteiten in de natuur zoals ziplinen, raften en watervalklimmen. Maar ook los daarvan valt er veel te genieten in de overweldigend mooie natuur.

Na afloop van de reis, leg ik mijn kinderen een aantal vragen voor. Dit levert 7 tips en tops op voor een reis naar Costa Rica met onze tieners, Nua (17). Liam (14) en Finn (11).

vakantaseren, tieners, Costa Rica

 

1) Wat was je favoriete accommodatie?

Nua: “Alhoewel alle locaties wat dat betreft iets speciaals hebben, is mijn favoriete plek veruit Selva Bananito. Het eten, de sfeer, het afkicken van sociale media, de rust, de mensen en het uitzicht. Ik kan wel eeuwig praten over deze plek en waarom ik hier naar terug zou willen. Op andere plekken heb ik ook heel wat angsten moeten overwinnen. Ik ben namelijk bang voor dieren, met name muizen of slangen. Het is toch wel even schrikken als je eettafel en keuken open zijn (zoals bij Congo Bongo) of er zelfs een gat in je huis zit (Tree House Lodge), maar na een tijdje wen je er wel aan.

vakantaseren, tieners, Costa Rica

“Die nacht zagen we duizenden vuurvliegjes”

Op deze plekken werd ik al beetje bij beetje blootgesteld aan de natuur en haar dieren, maar ik kon me daar tenminste nog afsluiten door een deur dicht te doen waardoor ze niet binnen konden komen. Hier, bij Selva Bananito, is er echter een andere uitdaging: er is geen achterdeur, maar een opening naar het terras. De deuren kunnen wel dicht, maar dat wordt afgeraden om te doen vanwege de vele vuurvliegjes. En wat ben ik blij dat ik dat toen niet heb gedaan. Die nacht zagen we er duizenden en ik heb daar ontzettend van genoten. Deze plek heeft een speciaal plekje in mijn hart en ik zou graag nog eens een keer teruggaan.

vakantaseren, costa rica, Edventure

“Bij Selva Bananito klopt het totaalplaatje”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Liam: “Dit is een moeilijke vraag want we zijn op een hele mooie plekken geweest. Toch waren er een paar die er bovenuit staken. Als eerste Congo Bongo, dit was een heel erg mooi huisje. Vooral omdat het ook het tweede huisje was, daardoor kwam je meteen lekker in het gevoel van Costa Rica. Het leuke aan dit huisje was dat het grootste deel gewoon open was. Dat zorgt ervoor dat je echt het jungle gevoel krijgt. Dit huisje was heel mooi maar het kon nog beter bleek uit de huisjes daarna. Het huisje waar we kwamen na Congo Bongo was de treehouse lodge. Dit was een speciaal huisje. Er stond namelijk een boom midden in het huisje! Om die boom lag zelfs een minigolfbaan. En dat was allemaal in het huisje.

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Ook was er een jacuzzi, en het huisje zelf was ook mooi. Het was allemaal bij elkaar echt een droomhuisje. Dan is er nog een huisje over: Selva Bananito. Ik vond dit veruit de fijnste accommodatie, het huisje was klein maar had alles wat nodig was, inclusief twee hangmatten met een prachtig uitzicht op het regenwoud. Maar waarom dit de fijnste accommodatie was ligt ergens anders. Dat komt door iedereen die er was. Het waren allemaal erg aardige mensen en dat maakte het een stuk leuker. Ook het eten hielp zeker mee. Daarom was dit gewoon het totaalplaatje”.

“Alle mensen waren heel aardig, niemand zit op de telefoon”

Finn: “Daar hoef ik niet lang over na te denken: Selva Bananito. Je zit echt afgelegen en je voelt je heel fijn. Er is geen WiFi, je hebt prachtig uitzicht op de vuurvliegjes, alleen maar met de natuur. Gezellige sfeer, alle mensen waren heel aardig, je doet hier alle dingen samen, niemand zit op de telefoon.  Nu ik hier in Nederland naar buiten kijk, mis ik Costa Rica en al helemaal Selva Bananito.”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Meer info over alle genoemde en andere accommodaties tijdens onze reis in Costa Rica lees je terug in 9 bijzonder mooie ecolodges en hotels in Costa Rica.

2) Wat was je favoriete eten tijdens de reis in Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Nua: “Het lekkerste eten heb ik toevallig ook gegeten bij Selva Bananito. Het leek vooraf een beetje spannend, ik ben een vegetariër en we zaten hier twee dagen “opgesloten” waardoor we niet zomaar naar een winkeltje konden om eten te halen. Maar wat ben ik toch verrast. De beste Gallo Pinto (rijst met bonen), eieren en zelfs een salade van komkommer met citroen. Op de tweede plek komt voor mij toch wel Rancho Margot, waar we een buffet kregen voor ontbijt, lunch en avondeten! Maar, eerlijk gezegd was ik overal tevreden als ze maar Gallo Pinto hadden. Dat mis ik nu het meeste van al het eten. Thuis heb ik geprobeerd het na te maken, maar het is zeker niet zo lekker als in Costa Rica.”

“Het lekkerste is de Gallo Pinto, rijst met bonen”

Liam: “Het lekkerste dat ik in Costa Rica heb gegeten, is de Gallo Pinto, rijst met bonen. Dit is echt overal verkrijgbaar en dat is heel erg begrijpelijk. Dit is een van de dingen die ik het meest mis ook al klinkt dat misschien een beetje raar. De beste Gallo Pinto heb ik gegeten bij Selva Bananito. Ook hebben we de dag voor ons vertrek bij een Argentijns restaurant gegeten in San José. Dat was waarschijnlijk de beste steak die ik ooit op heb.

“Fastfood is een groot ding in Costa Rica”

En natuurlijk niet te vergeten: KFC. Dit is misschien overal te krijgen maar ik wil het toch erbij zetten, aangezien fastfood een heel groot ding is in Costa Rica. Ze hadden in elk dorpje wel een Taco Bell, een McDonald’s of een KFC. En in San José bijna letterlijk in elke straat. Van al deze fastfoodketens vind ik KFC de allerbeste. Dat is de reden dat ik deze erbij zet maar als je echt geweldig wilt eten zou ik toch gewoon een goed restaurant op zoeken.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Finn: “Het eten bij Selva Bananito. Ik eet niet zo makkelijk, maar daar lustte ik alles wel”

 3) Wat is de leukste activiteit die je hebt gedaan?

Nua: “Voor mij waren alle activiteiten heel leerzaam en leuk. Elke tour met een lokale gids bleef mij maar vermaken en ik had er zo nog veel meer willen doen, dus wat mij betreft is dat het leukste wat je kunt doen. Het zou je verbazen hoeveel ze meer zien dan jij met je ongetrainde oog.

Als ik een specifieke activiteit zou moeten kiezen, zou dat de rondleiding bij het Jaguar Rescue Centre zijn. Het was voor mij heel bijzonder, omdat je bepaalde dieren ziet die je misschien nooit in de natuur kunt zien, en dat dan toch een beetje meekrijgt, midden in een opvangcentrum in het regenwoud. Onze vrijwilliger die de rondleiding gaf was een gepassioneerd meisje en je kon bij iedereen zien dat ze dit echt voor de dieren deden. Ik wilde bijna zelf vrijwilligerswerk gaan doen hier in een tussenjaar tot ik erachter kwam dat ik dieren van dichtbij eigenlijk eng vind.”

vakantaseren, costa rica, Edventure

“Ik vond het snorkelen het leukst”

Liam: “Ik vond het snorkelen het leukst. Ik had nog nooit gesnorkeld maar ik vond het erg mooi. Ik kan me voorstellen dat er misschien mooiere plekjes voor zullen zijn maar dan nog vond ik het gewoon erg leuk.”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Finn: “De extreme hike bij de Arenal vulkaan is mijn favoriet. Omdat je met groep mensen die je nieuw leert kennen een hele lange wandeling ging doen. Het was een wandeling die goed te doen is voor niet-fitte mensen, maar wel net anders was door het vele klauteren door het regenwoud. Ook erg grappig dat we onderweg apen zagen. Je kreeg lekkere lunch mee en ze hielden echt fijn rekening met allergieën.”
vakantaseren, tieners, Costa Rica

4) Wat is jouw favoriete dier in Costa Rica? 

Nua: “Een paar weken voordat we naar Costa Rica gingen, zijn we naar Apenheul geweest, waar we een luiaard en doodskopaapjes zagen. Die doodskopaapjes had ik heel graag willen zien, maar dat is helaas niet gelukt. Wel hebben wij meerdere keren een luiaard gespot, in het Rescue Centre, waar ze zelfs baby luiaarden hadden en in het wild. De luiaard is niet alleen mijn favoriete dier uit Costa Rica, maar ook mijn favoriete dier aller tijden, dus dat was ontzettend leuk om in het echt te kunnen zien. Ik heb vorige week een luiaardknuffel besteld. Daarnaast vond ik het gaaf om de Jesus Christ lizard, krokodillen of een ijsvogel te zien. En ook al zijn het boefjes, toch hebben ook de wasberen een plekje in mijn hart.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

“Ik denk dat we 20 tot 30 krokodillen hebben gezien”

Liam: “We hebben best wel wat dieren gezien in Costa Rica maar voor mij waren er twee dieren het meest bijzonder. Namelijk de grote katten en krokodillen. Ik vind het erg jammer dat we geen jaguars hebben gezien. We hebben wel de katten gezien in het Jaguar Rescue Centre. Ik vind dit erg mooie beesten en daarom is dit een van de twee. Dan hebben we nog de krokodillen. Dit vond ik heel bijzonder want je ziet niet elke dag krokodillen, laat staan van twee/drie meter groot. Maar dat was daar wel even anders. We hebben twee boottochten gedaan en ik denk dat we ongeveer 20 tot 30 krokodillen hebben gezien tot wel drie meter groot. Ik raad dus ook iedereen aan om een boottocht te doen want je ziet echt veel mooie natuur en dieren.”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Finn: “Luiaard. Voor het eerst gezien in Jaguar Rescue center en daarna in het wild in Cahuita nationaal park.”

5) Welke plaats in Costa Rica is het meest instaproof?

 

Nua: “Overal! Maar als ik toch moet kiezen zou dat zijn bij Tenorio (Rio Celeste) met het prachtige helderblauwe water. Bij de Arenal vulkaan op een uitzichtpunt tijdens de “Extreme Hike”. En natuurlijk op het strand.”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica,

Liam: “Ik zou vooral het strand willen aanraden. Je hebt namelijk erg mooi blauwe water bij de witte stranden en daar kun je hele mooi foto’s maken als je het goed doet. Maar eigenlijk is het overal wel heel mooi dus is er niet één bepaalde plek hiervoor.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Finn: “De blauwe waterval bij Rio Celeste, maar ook alles bij Selva Banananito.  En onderweg bij de extreme hike waren er ook zoveel mooie plekken. Zoveel moois, ik kan eigenlijk niet kiezen.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

6) Waar waren de beste voorzieningen onderweg?

Nua: “De wifi was eigenlijk overal hetzelfde en overal even goed, niks op aan te merken. Van de enige twee zwembaden waarin ik heb gezwommen, was het zwembad bij Maquenque Ecologe het leukste. Veruit de beste voorzieningen waren bij het laatste hotel in San Jose (Grana d’Oro), waar een jacuzzi, mini-fridge en bad een enorm contrast vormen met de vorige slaapplekken. Alhoewel ik die plekken wel unieker vond door de natuur en de voorzieningen overal goed waren, waren in dit hotel de voorzieningen het beste.”

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica

Liam: “Eigenlijk was het overal best prima, maar als ik moet kiezen wordt het laatste hotel in San José. Hier waren bubbelbaden, snelle wifi en het was midden in de stad dus alles was dichtbij. Daarom is dit op dit gebied mijn favoriet.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Finn: “In het laatste hotel in de hoofdstad (Grana d’Oro) en daarna bij de Belg (Hacienda la Isla) was de wifi het beste. Qua zwemmen vond ik het strandje bij tree house lodge het leukste, omdat je daar je eigen strandje had. ”

7) Wat heb je geleerd tijdens deze rondreis door Costa Rica?

Nua: Ik wist al een tijdje niet goed wat ik na de middelbare school wilde doen, maar dat ik misschien een tussenjaar wilde nemen om dan vrijwilligerswerk te doen. Veel van dat soort reizen kosten al snel 2000 euro, dus ik ging naar Costa Rica met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik daar misschien wel contacten kon leggen. In Costa Rica bleken er meer dan genoeg plekken te zijn waar ik heen zou kunnen gaan, waaronder Selva Bananito, de Stichting Work with Nature, Jaguar Rescue Centre en nog meer plekken. Ik ben dus teruggekomen uit Costa Rica met het idee wel wat plekken te hebben gevonden. En als ik dan uiteindelijk een tussenjaar neem en naar het buitenland ga, zal dat zeker Costa Rica worden.

“We zijn nu bezig op school om afval op te ruimen en te scheiden”

Ook ben ik teruggekomen met een hele hoop kennis over natuur, dieren en het milieu. Ik ben in Nederland gelijk naar mijn school toegegaan om het te hebben over oplossingen om onze school groener te maken. We zijn nu bezig met creatieve oplossingen om ons afval op te ruimen en te scheiden. Ook denk ik nu bijvoorbeeld elke keer als ik in de douche sta en er niet uit wil, aan Costa Rica en dan zet ik hem uit, zodat ik niet te lang eronder sta.”

vakantaseren, costa rica, Edventure

“Wist je dat jungle en regenwoud niet hetzelfde zijn?”

Liam: “Ik heb veel over duurzaamheid, natuur en dieren geleerd. Vooral bij Selva Bananito stond duurzaamheid erg centraal. We kregen daar ook een presentatie over duurzaamheid. Daar heb ik veel van geleerd. Ook hebben we verschillende wandelingen gemaakt met gidsen. En de gidsen in Costa Rica weten over elke plant en elk dier, hoe klein of groot dan ook, wel minimaal een minuut te vertellen. Daarvan leer je dus ook heel veel als je door een bos loopt vol met planten en dieren.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Finn:”Teveel om op te noemen. Heel veel over de natuur en vele dieren. En wist je dat regenwoud en jungle niet hetzelfde zijn? “

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Laatste vraag: waarom zouden tieners naar Costa Rica moeten gaan?

Nua: “Ten eerste is de natuur ontzettend mooi. Ook voor tieners die niet van natuur houden, is het een must, omdat je ook mooie stranden en andere plekken hebt, waar iedereen van moet genieten. Ook zijn de mensen in Costa Rica ontzettend aardig en je voelt je meteen thuis. Meestal wil ik na een week op vakantie alweer naar huis, maar dit keer was dat absoluut niet het geval. Het blijft echt in je hart.”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

“Niet luieren maar altijd in actie want het is er zoooooo mooi!”

Liam: “Het is een erg mooi land. Het is natuurlijk geen heel rijk land maar ook zeker niet arm. Daarom is het denk ik een goeie vakantiebestemming voor iedereen. En er is voor iedereen wat diegene wil: wifi, lekker eten, dieren, natuur en activiteiten. Kortom ik raad iedereen aan om een keer naar Costa Rica te gaan. Ik weet zeker dat je er een geweldige tijd zal hebben. Dat had ik in ieder geval wel!”

vakantaseren, tieners, Costa Rica

Finn: “Omdat het geweldig leuk land is. Niet luieren maar altijd in actie, want het is er zoooo mooi.”

Edventure Reizen

Deze rondreis is voor ons samengesteld door Edventure Reizen. Je kunt natuurlijk je eigen reis samenstellen maar er ook voor kiezen een lokale expert als Edventure Reizen dit voor jou te laten doen. Zij zitten in Costa Rica, spreken Nederlands en weten alle goede adressen. Je kunt met hun hulp een reis samenstellen bestaande uit diverse bouwstenen en ze kunnen ook adviseren bij de keuze van excursies. Erg handig is dat je tijdens je reis via Whatsapp in contact blijft met de adviseurs van Edventure Reizen.

Meer info vind je op de site van Edventure Reizen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel een reis bij hen boeken, zeg dan dat je op het idee bent gebracht door Vakantaseren. Het levert mij een kleine provisie op die ik weer kan gebruiken om te vakantaseren over een nieuwe reis naar Costa Rica. Bedankt!

Verantwoording
Ik won dit jaar een reis voor 2 personen naar Costa Rica via een prijsvraag van Edventure Travel. Voor de rest van mijn gezin boekte ik bij.  Het verhaal over onze tiener ervaring heb ik geschreven op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid. Het copyright voor alle foto’s berust bij Vakantaseren.
Mocht jij naar aanleiding van dit artikel een reis boeken bij Edventure Travel, laat het mij of Edventure weten. Zoals je kunt lezen, krijg ik een kleine provisie die ik kan gebruiken voor een nieuwe reis of voor ondersteuning van 1 van de bijzondere projecten. Dat gaat overigens niet ten koste van de prijs die jij betaalt.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.