Springtij, vakantaseren, Terschelling
duurzaam vakantaseren

5 x mooie voorbeelden van duurzaam vakantaseren

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Een mooie aanleiding om een aantal artikelen te recyclen die over duurzaamheid gaan. Daarom  5 x mooie voorbeelden van duurzaam vakantaseren.

Eén van mijn goede voornemens: vaker duurzaam vakantaseren

Begin dit jaar heb ik een artikel geschreven met 10 plannen en goede voornemens voor 2018. Eén van mijn goede voornemens voor 2018 is om vaker aandacht te besteden aan duurzaam vakantaseren. Vakantaseren in 2018: 10 plannen en goede voornemens.

De Dag van de Duurzaamheid is een mooie aanleiding om een aantal artikelen die ik hierover de afgelopen periode heb geschreven, te recyclen.

Waarom duurzaam vakantaseren?

Waarom wil ik vaker aandacht besteden aan duurzaam vakantaseren? Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om ook een steentje bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Met mijn verhalen heb ik een bepaalde invloed en die wil ik graag in een goede richting aanwenden.

Vakantie en travel zijn onderwerpen die zich er uitstekend voor lenen. Er zijn vaak duurzame varianten van keuzes voor reizen en accommodatie. Er gebeurt al ontzettend veel op dit terrein.

Daarnaast zijn er andere manieren om een bijdrage te leveren. In dit artikel zet ik daarom 5 voorbeelden op een rijtje van duurzame keuzes die je kunt maken.

1) Zet je Air Miles in voor Just Diggit

Eén van de eerste keren dat ik aandacht besteed aan duurzaamheid, is via het artikel over een bijzondere documentaire De man die de wilde wilde veranderen. Deze film gaat over kunstenaar en landschapsarchitect Peter Westerveld die een manier heeft bedacht om in Afrika het landschap zodanig aan te passen dat het regenwater beter wordt vast gehouden zodat vegetatie weer de kans krijgt te groeien. Dit gedachtegoed vormt de basis van de organisatie Just Diggit. Deze organisatie zet zich in om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door gaten te graven kan het water weer de grond in en kunnen droge gebieden vergroenen waardoor de aarde zich kan herstellen. Hoe groener de aarde, des te koeler de planeet.

In een artikel over Air Miles geef ik de tip om je Air Miles die per 1 november a.s. vervallen, te doneren aan deze organisatie. Daarmee leveren jouw Air Miles een echte bijdrage tegen de opwarming van de aarde. Zie ook 5 tips om jouw Air Miles nog snel te besteden voordat ze per 1 november vervallen.

2) Van WakaWaka tot Bora Bora

In mijn bijzondere ruilproject van WakaWaka tot Bora Bora vormt duurzaamheid de rode draad. Een WakaWaka is een solar lampje en/of oplader dat superhandig is bij je outdoor activiteiten. WakaWaka maakt niet alleen producten die handig zijn voor onderweg maar ook in ontwikkelingslanden. In veel gebieden waar geen elektriciteit is, kunnen mensen dankzij een WakaWaka toch nog toegang hebben tot licht. Mooi vind ik de projecten waarbij kinderen dankzij de solar lamp ’s avonds hun huiswerk kunnen maken en daarmee hun schoolresultaten aanmerkelijk verbeteren. Bovendien bespaart de WakaWaka geld voor vieze en milieu-vervuilende kerosine die anders nodig zou zijn voor de verlichting.

Van WakaWaka tot Bora Bora

Met mijn ruilproject van WakaWaka tot Bora Bora probeer ik al ruilend van een WakaWaka Light uit te komen bij een droomreis a al Bora Bora. Die droomreis is voor mij niet letterlijk Bora Bora maar een bestemming waar ik een bijzonder project op het terrein van duurzaamheid bezoek en daar een mooi verhaal over maak. Van iedere ruil maak ik een artikel die je op deze verzamelpagina terug kunt vinden.

Alle artikelen van WakaWaka tot Bora Bora op een rijtje

Bestel hieronder direct je eigen WakaWaka Power?

3) Ontdek wat groen kan doen bij Landal GreenParks

Een van de bedrijven die serieus werk maakt van duurzaamheid vind ik Landal GreenParks. In een artikel over een interview met de sustainability manager, Tanja Roeleveld, kun je daar een aantal mooie voorbeelden van teruglezen. Zie Duurzaamheid bij Landal GreenParks.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Landal laat het niet bij woorden alleen maar brengt het ook in de praktijk. Een mooi voorbeeld is het nieuwe duurzame vakantiepark Landal de Reeuwijkse Plassen waar ik vorig jaar een weekend heb doorgebracht. In het artikel Hoe duurzaam ook leuk kan zijn: een waterlodge bij de Reeuwijkse Plassen kun je teruglezen hoe het is om in duurzaam vakantiepark te vertoeven. Dat is zeer aangenaam kan ik je uit betrouwbare bron melden.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Er zijn ook andere vakantieparken van Landal  GreenParks waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Alle parken hebben bijv. een Green Key keurmerk.

Landal GreenParks, West Terschelling

Nieuw zijn twee woningen bij Landal Twenhaarsveld die een groene make-over hebben gehad. In deze groene bungalows kan je bijv. uittesten hoe het is om een warmtepomp te hebben of elektrisch te koken. Iets voor jou? Check dan hier de groene bungalows op Twenhaarsveld.

4) Bijzondere events over duurzaamheid: Kids Climate Conference en Springtij

In de afgelopen periode heb ik het geluk gehad een paar keer als een “social reporter” bij bijzondere events over duurzaamheid te mogen zijn. Een jaar geleden bijvoorbeeld ga ik samen met mijn jongste zoon naar de Kids Climate Conference in België. Het is een inspirerend event waar kinderen bewuster worden over klimaatthema’s en ook op een leuke manier ervaren wat ze zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een oplossing. Het levert 10 verfrissende ideeën op voor een betere wereld. Zie Kids Climate Conference 2017: 10 ideeën voor een betere wereld.

Kids climate conference, duurzaam vakantaseren

Ik  vind het ook een groot voorrecht om als social reporter het duurzaamheidsevent Springtij op Terschelling te mogen bijwonen.

Springtij, vakantaseren, Terschelling

Ruim 900 mensen uit allerlei organisaties brengen een paar bijzondere dagen met elkaar door en er ontstaan veel nieuwe ideeën en mooie samenwerkingen. Hier doe ik ook veel inspiratie op voor nieuwe verhalen en ik ontmoet er leuke mensen waar ik zeker nog mee ga afspreken. Springtij 2018: dromen doe je alleen, dromen waarmaken doe je samen!

Springtij, vakantaseren, Terschelling

5) Zelf aan de slag met duurzaam vakantaseren

Duurzaam vakantaseren is niet alleen fantaseren maar ook echt zelf aan de slag! Deze zomer doe ik daarom  mee met de grote Beach Cleanup van de Noordzeestranden om daarmee de plastic soup een klein beetje te verminderen. Door hier een artikel aan  te wijden, hoop ik ook weer andere mensen op een idee te brengen. Had je al het al gezien of was je misschien zelf op vakantie? Zie De Beach Cleanup 2018 is een groot succes!

Beach Cleanup, Noordzee, strand

Ik doe ook mee aan de crowdfundingsactie voor de Nederlandse vertaling van een bijzonder boek. Het gaat om het boek: Drawdown , the most comprehensive plan ever proposed to reverse global warming. Zeker na het alarmerende nieuwe rapport over de global warming is goede wetenschappelijk kennis over wat werkt en hoeveel het kost en bespaart noodzakelijk. Een Nederlandse vertaling van dit boek is daarom een mooi initiatief dat ik van harte ondersteun.

Landal GreenParks, West Terschelling

Vertaling van Drawdown, een inspirerend boek

Drawdown is een fantastisch boek waarin 100 oplossingen worden beschreven om de global warming tegen te gaan. Bij iedere maatregel wordt aangegeven wat de kosten en baten zijn en de bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het geeft prachtig inzicht in alle mogelijkheden en gaat verder dan alleen technische toepassingen als windturbines of zonnepanelen. Wat denk je bijv. van onderwijs voor alle meisjes in ontwikkelingslanden. Als dit universeel wordt doorgevoerd, levert dit een enorme bijdrage aan de vermindering van de wereldwijde CO2 uitstoot. Verrassend toch? Deze maatregel staat zelfs op de zesde plek in dit boek.

Ik heb meegedaan aan een crowdfunding voor de vertaling van dit boek. Die is inmiddels beschikbaar. Een review van dit boek vind je via Drawdown, een inspirerend koffietafelboek.

Klik op het boek hieronder om het te bestellen.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is de artikelen van Duurzamer Reizen lezen. Zoals bijv. dit artikel over de positieve impact van reizen.

De komende tijd ga ik sowieso verder met artikelen over dit onderwerp. Op mijn lijstje staan in ieder geval een hele bijzondere duurzame reis, een artikel over CO2 compensatie en een verblijf in een bijzondere duurzame accommodatie.

Als ik terugkijk naar mijn goede voornemen voor 2018 op dit onderwerp denk ik dat ik me redelijk aan mijn woord heb gehouden. Eens?

Wat zijn jouw duurzame voornemens voor de komende tijd?



Verantwoording
Het copyright van alle foto’s in dit artikel berust bij mij. In dit artikel zit een affiliate link. Als je via zo’n link een accommodatie boekt, krijg ik daar een kleine provisie van. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Ik gebruik dit geld om weer te investeren in Vakantaseren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.