Beach Cleanup, Noordzee, strand
duurzaam,  duurzaam vakantaseren

Beach Cleanup Tour 2018 groot succes: 2764 vrijwilligers halen 11163 kilo afval van het strand

Een van mijn goede voornemens voor 2018: vaker aandacht besteden aan het onderwerp duurzaamheid. In het kader van “practice what you preach” doe ik mee aan de Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee. De tour is een groot succes: 2764 vrijwilligers halen in 15 dagen 11163 kilo afval van het strand.

Beach Cleanup Tour 2018

Om 1 van mijn goede voornemens voor 2018 ten uitvoer te brengen, meld ik me aan voor de Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee. Vanaf begin augustus gaan 2 groepen vrijwilligers aan de slag om zoveel mogelijk afval van de Hollandse kust op te rapen.1 traject begint in Cadzand en de ander in Schiermonnikoog. Groep Zuid en Noord werken langzaam naar elkaar toe om op 15 augustus allebei in Zandvoort te eindigen.

Scheveningen- Wassenaar weer schoon

Ik heb me ingeschreven voor het traject van Scheveningen- Wassenaar. Een stuk strand waar ik regelmatig kom. Zondagmorgen vroeg gaat de wekker. Ik ga op pad. We beginnen op het Noorderstrand van Scheveningen bij een strandtent. Er zijn maar liefst 150 vrijwilligers voor deze etappe!

Beach Cleanup, Noordzee, strand

Gewapend met een plastic zak en een grijper gaan we rond 11.00 uur op stap. We waaieren uit over het strand en lopen langzaam richting de pier.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

We worden begeleid door een band en ik zie de mensen op het strand verbaasd kijken. In het begin denk ik dat het wel meevalt met de troep maar gaandeweg ervaar ik dat dit te optimistisch is ingeschat. Ik vind veel peuken, ballonresten, plastic zakjes, visnetten, blikjes, plastic stukjes, kleine stukjes plastic etc. etc.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

Als de zak te zwaar wordt, lever ik hem in bij de Gator, een karretje van de organisatie dat met de groep meerijdt. Af en toe praat ik met andere vrijwilligers. Het rapen heeft een verrassend rustgevende uitwerking op me. Mijn blikveld is beperkt tot een paar meter voor me op het strand.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

Halverwege Scheveningen – Wassenaar

Halverwege ons traject stoppen we met zijn allen. Het is een stuk rustiger op het strand en dit is een mooie plek voor een lunchpauze. Ik ben er ook best wel even moe van geworden moet ik zeggen. Het lopen door het mulle zand is zwaar en het wordt warmer. De sfeer is goed en ik praat wat met de mensen naast me. Het is een erg gevarieerde groep. Van jong tot oud. Later begrijp ik dat er vandaag ook veel donateurs meelopen van 2 stichtingen die dit traject meedoen: IFAW en de Stichting Dolfijn.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

Na de lunch lopen we weer verder. Op dit stuk valt het gelukkig mee met het afval. Hier komen ook minder mensen.

De laatste loodjes

Naarmate we Wassenaar naderen, neemt de hoeveelheid  afval weer toe. Rond half 4 ben ik ineens bij de eindhalte. Tot mijn eigen verrassing eigenlijk, ik dacht dat we bij Wassenaar zelf ook nog aan de slag zouden gaan maar dat pakt de groep van morgen weer op. Ik lever mijn afvalzak in en ga naar de strandtent voor een afsluitend drankje. Met voldoening blik ik terug op deze dag. Vandaag heb ik mijn steentje bijgedragen aan een schoner strand. Dit afval komt in ieder geval niet meer in zee terecht. Vandaag hebben we met elkaar 452,5 kilo afval opgeraapt. Dat zijn best wat zakken bij elkaar.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

We kunnen met een bus naar Scheveningen terug maar ik besluit door te lopen naar Katwijk en van daaruit weer een bus te nemen. Een mooie wandeltocht door de duinen maar ik merk dat ik het beste vandaag gegeven heb. Behoorlijk moe arriveer ik anderhalf uur later bij de bushalte waar ik op een bankje neerplof. Ik heb bijna 20 km gewandeld vandaag. Moe maar voldoen kijk ik terug op een leuke dag.

Volgend jaar ben ik weer van de partij en neem mijn gezin mee. De Beach Cleanup Tour is niet alleen nuttig maar daarnaast ook gewoon een leuke activiteit om aan mee te doen.  Doe jij ook mee in 2019?

 

Beach Cleanup Tour 2018 in cijfers.

Later die week op 15 augustus eindigt de Beach Cleanup Tour 2018 in Zandvoort. Stichting de Noordzee zet de resultaten op een rijtje. Een recordaantal vrijwilligers, 2764, heeft meegeholpen en met elkaar 11163 kilo afval ingezameld dat nooit meer in zee terechtkomt.

Tijdens de 15 dagen van de tour zijn 4896 ballonresten en sierlinten ingezameld. Stuk voor stuk materialen die dodelijk kunnen zijn voor zeevogels en ander zeeleven.

Op één dag zijn alle sigarettenpeuken en – filters geteld. Een stinkend klusje. Op dit traject van Hoek van Holland en Monster telde men maar liefst 14.606 filters. Een sigarettenfilter bestaat voor 95% uit cellulose acetaat (een soort plastic), bevat schadelijke stoffen en vervuilt tot wel 8 liter zeewater. Ook kunnen de filters/peuken aangezien worden voor voedsel en daardoor schadelijk zijn voor vogels, vissen en zeezoogdieren.

Meer info over de Beach Cleanup Tour vind je op de site van Stichting de Noordzee.

Beach Cleanup, Noordzee, strand

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.