Landal, De Reeuwijkse Plassen
duurzaam,  duurzaam vakantaseren,  Landal

Hoe duurzaam ook heel leuk kan zijn: een waterlodge bij de Reeuwijkse Plassen

Het nieuwe Landal park “de Reeuwijkse Plassen” is 1 van de meest duurzame vakantieparken van Nederland. Ik ben benieuwd hoe dat er in praktijk uit ziet en ga daarom een weekend lang op verkenning. Ik ontdek dat duurzaamheid en comfort hier uitstekend samen gaan. Duurzaam kan dus ook heel leuk zijn.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

 

Een waterlodge bij de Reeuwijkse Plassen

Tijdens een gesprek met Tanja Roeleveld, de sustainability manager van Landal GreenParks, hoor ik over het meeste duurzame Landal park in Nederland, de Reeuwijkse Plassen midden in het Groene Hart (zie ook Van WakaWaka tot Bora Bora, een duurzame tussenstop). Ik ben erg benieuwd wat je daar in de praktijk van merkt en hoe dat er uit ziet. We reserveren een zogenaamde waterlodge en gaan er heen in een mooi nazomerweekend in september.

De woning zelf heeft een verrassende indeling. Een grote en hoge woonkamer met veel glas en uitzicht op water. De keuken ziet er ook pico bello uit.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Ik zoek naar een trap naar de slaapkamers maar die gaat hier niet omhoog maar omlaag. De slaapkamers en de badkamer zijn half onder de grond en door het raam kijk je recht op het water.

Overal is hier over nagedacht, zo hoor ik de dag er na. Op deze manier zijn de slaapkamers in de winter relatief warm in de winter, en koel in de zomer.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Ik heb de volgende dag een afspraak met Arjan van Esveld, de general manager van dit park. Ik hoor graag meer over alle duurzaamheidsaspecten van dit park.

Een duurzame parkwinkel

De volgende ochtend haal ik samen met mijn dochter een ontbijt in de parkwinkel. Ook hier zijn we verrast. Het is geen ‘standaard’ parkshop maar een echte natuurwinkel.

Alle producten zijn hier duurzaam. Alle? Nou ja bijna alle. Er is nog een kleine kast in een hoekje met een paar producten waar gasten blijkbaar niet zonder kunnen zoals Cola en Nutella.  Mijn dochter kijkt ondertussen haar ogen uit. Ze is vegetariër en kan haar hart hier ophalen. De natuurwinkel is bovendien ook erg mooi ingericht met een speciale kaashoek, een broodcorner en een enorm uitgebreid assortiment aan duurzame producten.

Meet the manager, Arjan van Esveld

Rond de middag heb ik een gesprek met Arjan van Esveld. Hij is  hier de general manager sinds de start van de Reeuwijkse Plassen. Het park is geopend vanaf de Kerstvakantie van 2016 en kent sindsdien een hele goede bezetting. Op dit moment zijn er al 145 woningen in gebruik. Er komt binnenkort een tweede bouwfase met 134 nieuwe woningen. Dit park ontvangt naast de Landal fans ook diverse andere doelgroepen zoals vissers en buitenlandse toeristen. Door de centrale ligging in het Groene Hart zijn de grote steden en een stad als Gouda goed bereikbaar. Aantrekkelijk is natuurlijk ook de nabijheid van het natuurgebied de Reeuwijkse Plassen.

Arjan vertelt met veel enthousiasme over de ontwikkelingen op en rondom het park. Ik vraag hem wat het in zijn ogen tot een duurzaam vakantiepark maakt.  Die duurzaamheid blijkt een rode draad in vele aspecten van het park. Alle woningen zijn los van het aardgas. De verwarming van de woningen gebeurt via zogenaamde luchtwarmtepompinstallaties.

Landal, De Reeuwijkse plassen

Bij binnenkomst krijgen gasten daarover uitleg omdat dit weer net iets anders werkt dan een CV of een gewone boiler. Het verwarmen en afkoelen van de woning gaat geleidelijker.  Er is ook aandacht voor diverse waterbesparende maatregelen. Ik vraag hoe het zit met afvalscheiding. Dat blijkt een punt waarop verbetering mogelijk is maar krijgt zeker nog meer aandacht.

“De Reeuwijkse Plassen” wekt zijn eigen energie op

Een ander belangrijk aspect van de duurzaamheid vormen de zonnepanelen op het zwembad en de centrumgebouwen. Op een goeie zonnige dag kunnen deze panelen alle benodigde energie voor de woningen op het park aanleveren.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Het zwembad en het centrumgebouw worden verwarmd met speciale pelletkachels. Van Esveld wil ook in het edutainment-aanbod op het park duurzaamheid een plekje geven. Bijv. door een leuke rondleiding of speurtocht langs de verschillende duurzame aspecten. Hij wil laten zien dat duurzaamheid tegelijkertijd leuk en comfortabel kan zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de natuurwinkel waar ik die ochtend al even was.

“A home away from home”

Voordat we een aantal zaken met eigen ogen gaan bekijken, vraagt mijn vrouw aan hem wat zijn droom is met dit park. Ik zie dat hij dit een leuke vraag vindt, want zijn ogen beginnen te glinsteren. ‘Ik hoop dat dit park voor de gasten een home away from home gaat worden. Dat mensen dit park als hun tweede thuis gaan zien”. Van Esveld hecht veel waarde aan hostmanship, goed gastheerschap.

A home away from home

Op het E-golfkarretje door het park

Na ons gesprek leidt de general manager ons rond. Hij laat ons de plek zien waar binnenkort een nieuwe restaurant komt. We lopen langs het zwembad en door de natuurwinkel.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Buiten stappen we in een elektrische golfkarretje en rijden we over het park.

Veel gasten groeten hem, waarschijnlijk mensen die hier al vaker zijn geweest. Als we langs onze waterlodge rijden, vraag ik aan de kinderen of ze zin hebben in een ritje. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Ze mogen zelfs om de beurt rijden.

Zo rijden we het hele park over en laat Arjan ons de verschillende zaken zien waar we eerder over gesproken hebben. Terug bij de receptie bedank ik hem en nemen we afscheid.

Met een E-sloep naar de Reeuwijkse Plassen

Als je op zo’n duurzaam vakantiepark zit, moet je natuurlijk ook de omgeving op een duurzame manier verkennen. We hebben een elektrische sloep gereserveerd bij de Sup en Watershop op het park. Deze shop is gevestigd in het centrumgebouw en verhuurt e-boten, kajaks en je kan er ook leren suppen.

Nadat ik de borg heb betaald, krijg ik een korte uitleg over hoe de boot werkt. Er zit een vergrendeling op omdat je op veel plekken in het gebied niet harder dan 6 km per uur mag varen.

We stappen allemaal in en pruttelen het park uit.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Om op de Reeuwijkse Plassen te komen, moeten we eerst een flink stuk over een vaart varen. Na ruim een half uur slaan we links af onder een bruggetje de Reeuwijkse plassen op. Het is hier vandaag absoluut niet druk.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Weinig motorboten, een paar zeilboten. Met behulp van een kaartje zoeken we naar de route richting een restaurant waar we willen avondeten. 1 keer pakken we een verkeerde afslag maar gelukkig komen we er snel achter.

Bij Restaurant ’t Vaantje meren we aan. Een mooi plekje maar ik schat in dat dit te lang gaat duren. We moeten rond zonsondergang weer terug zijn. We drinken wat en besluiten weer terug te gaan om bij het park eten te zoeken. Onderweg zien we de mooiste huisjes waarvan sommigen te koop zijn. Onbetaalbaar zo blijkt later.

Een bijzondere zonsondergang

Als we rond half 8 weer de Verlengde Breevaart inslaan, stel ik voor om terug te gaan naar de grote plas om daar van de zonsondergang te genieten. We varen weer terug en dobberen rond. Sterker nog, we varen rondjes en de kinderen hebben enorme lol.

Het wordt steeds frisser en langzaam zakt de zon. Een oranje gloed glijdt over het water en ik ben blij dat we hebben gewacht. Het wordt een prachtige zonsondergang.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Als de zon bijna helemaal onder is, varen we vol gas terug, met 5 km per uur …. Inmiddels is het blauwe kwartiertje begonnen en ik maak een paar mooie foto’s.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Net voor het donker leggen we de boot bij onze waterlodge aan. Ik stop de stekker van de sloep in het stopcontact zodat hij de hele nacht kan opladen. Het ging weliswaar niet zo snel maar het was wel erg leuk! En duurzaam bovendien.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Kajakken op spiegelglad water

De volgende ochtend staan we op tijd op. Ik moet de sloep voor 9 uur terugbrengen. Het is een prachtige nazomer dag en we gaan kajakken. De Sup en Watershop verhuurt ze. Samen met Sandra van de winkel tillen we de kajaks in het water.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

We gaan weer de Verlengde Breevaart op, dezelfde route als gisteren. Onze jongste is druk bezig met vloggen met de Gopro waardoor we niet zo heel snel vooruit komen.

Landal, De REeuwijkse Plassen

We slaan in een woonwijk van Reeuwijk af en kijken onze ogen uit naar de prachtige woningen. Hier willen we best wel wonen!

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Uiteindelijk blijkt onze afslag een doodlopend water te zijn. We keren om en gaan weer terug. De kinderen vinden het goed zo en leveren de kajaks in maar mijn vrouw en ik willen doorgaan.

We peddelen over spiegelglad water in het park zelf en ontdekken een prachtige vliet waar we in gaan.

Landal, De Reeuwijkse plassen

Het is hier ontzettend rustig en mooi. Je hoeft helemaal niet zo ver te gaan om te genieten met de kajak. Zo varen we nog een uurtje rond in de directe omgeving. Vanaf het water zien de waterlodges er nog mooier uit. Rond 12 uur leveren we de boten weer in. Dit is wat mij betreft echt een aanrader.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving

Terug bij de waterlodge, genieten we op het terras van de zon.

Landal, De REeuwijkse Plassen

Even lekker niks. Naar een paar uurtjes lantervakantaseren, ga ik samen met mijn vrouw een rondje in de buurt wandelen. We lopen langs de ijssalon bij het centrumgebouw en kunnen de verleiding niet weerstaan.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Daarna lopen we richting het water. Er ligt hier op nog geen 5 minuten van het park, een strandje en een leuk restaurant. We lopen een stukje langs het water en komen op een mooie fietsroute terecht.

Landal, De REeuwijkse plassen

Die onthouden we voor een volgende keer. Het lijkt me echt heerlijk wandelen en fietsen langs de Reeuwijkse Plassen.

Helaas zit het er weer op

Aan het eind van de middag, nadert het einde van ons weekendje. Terwijl ik een afscheidsmaaltijd kook, gaat mijn vrouw het zwembad testen met onze jongste zoon. Na het eten, pakken we alles weer in. Het zit er helaas weer op. We hebben genoten van een heerlijk weekend in dit duurzame vakantiepark. De waterlodge is erg comfortabel, de parkvoorzieningen zijn uitstekend en de omgeving van de Reeuwijkse Plassen is echt prachtig. Wat ons betreft zou dit park midden in het Groene Hart zeker ons “home away from home” mogen zijn.

Praktisch

Landal De Reeuwijkse Plassen is een vakantiepark in Reeuwijk, een dorp vlakbij Gouda. Op Parkvakanties vind je méér foto’s en informatie over Landal de Reeuwijkse Plassen.

Via deze link kun je meer informatie over het park krijgen of direct boeken: Landal de Reeuwijkse Plassen.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Het is een vakantiepark waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Dit vakantiepark laat zien dat duurzaamheid en comfort uitstekend samen gaan. Er zijn allerlei voorzieningen, zoals een zwembad, een parkwinkel, een restaurant, natuurspeeltuin en een speelzolder.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

Op het park is de  Sup en Watershop gevestigd. Bij de Sup en Watershop kun je van alles huren om de omgeving op een duurzame manier te verkennen. Denk aan fietsen, kajaks, e-sloeps en sups. De Sup en Watershop biedt ook cursussen en diverse arrangementen aan. Kijk op de Website van de Sup en Watershop voor meer informatie.

Landal, De Reeuwijkse plassen, Sup en Watershop

Als je een boot of kajak huurt, krijg je een kaartje mee. Mocht je een e-sloep huren, neem dan voldoende tijd. Het duurt even voordat je op de echte Reeuwijkse Plassen bent. Als je een kajak huurt, kun je ook in directe omgeving en op het water in het park zelf een leuke tocht maken.

Landal, De Reeuwijkse Plassen

 

Verantwoording
Ik was op bezoek bij Landal de Reeuwijkse Plassen op basis van een samenwerking met Landal GreenParks. In dit artikel heb ik mijn eigen beleving en mening beschreven over onze ervaring. Ook met de Sup en Watershop ben ik een samenwerking aangegaan. Ik maak regelmatig gebruik van affiliate marketing links. Als jij via zo’n link boekt, krijg ik een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt en het copyright berust bij mij. Gebruik of delen is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van mij.

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.