hof van saksen, zonsondergang
van WakaWaka tot Bora Bora

Van WakaWaka tot Bora Bora via Hof van Saksen, een duurzame tussenstop (5)

Met mijn project “van WakaWaka tot Bora Bora” probeer ik door voorwerpen of diensten te ruilen uit te komen bij een droomreis a la Bora Bora. Ik heb net weer een bijzondere nieuwe ruil afgerond. Ben je benieuwd wat ik terug heb gekregen voor het weekend Tesla rijden?

Nieuwe fase

Ik kan goed merken dat ik met mijn project “Van WakaWaka tot Bora Bora” in een nieuwe fase ben aanbeland. De eerste keren had ik binnen no time een leuk aanbod. Nu de tegenwaarde serieus aan het stijgen is, kost dat meer tijd. Gelukkig is er nog steeds interesse om mee te doen en is het me weer gelukt een bijzondere ruil te maken voor het weekend Tesla rijden (zie ook Van WakaWaka tot Bora Bora, weer 500 km dichterbij mijn einddoel).

In deze fase ga ik zelf actief op pad om mensen en bedrijven te interesseren voor mijn project. Uiteraard neem ik contact op met Landal GreenParks, een bedrijf waar ik al vaker prettig mee heb samengewerkt.

De eerste reactie is positief. Men vindt het een erg sympathiek project, ook vanwege de link met WakaWaka. Mijn project is begonnen met een duurzame WakaWaka lamp en aan het eind zal ik een donatie doen voor een van de projecten van de WakaWaka Foundation. Landal GreenParks gaat er even op broeden maar binnen 1 uur word ik al teruggebeld. Ze doen me een aanbod waar ik niet lang over hoef na te denken. Vervolgens maak ik een afspraak met Tanja Roeleveld voor de daadwerkelijke ruil.

Maak kennis met Tanja Roeleveld, sustainability manager van Landal GreenParks

Vandaag is het zover. Ik heb een afspraak met Tanja Roeleveld. Tanja is programma manager duurzaam en betrokken ondernemen, kort gezegd sustainability manager, bij Landal GreenParks.

We spreken af in een cafeetje in haar woonplaats omdat ze vandaag thuiswerkt. Aangezien het druilerig weer is, gaan we binnen zitten. Tanja vertelt met veel enthousiasme en gedrevenheid over haar functie. Ze werkt inmiddels al 10 jaar bij Landal en 5 jaar geleden is ze begonnen als manager sustainability. Ze ziet haar functie vooral als een aanjager om binnen het bedrijf anderen te stimuleren om te kijken wat er mogelijk is om de duurzame doelstellingen van Landal GreenParks te concretiseren. Op allerlei verschillende bedrijfsonderdelen.

Daar komt veel meer bij kijken dan ik me vooraf heb gerealiseerd. Haar drijfveer? “De natuur waarin we leven is voor nu en en in de toekomst onze belangrijkste asset. Ik kan oprecht zeggen dat ik met mijn werk een positieve maatschappelijke bijdrage lever en mag dit doen voor een bedrijf dat een erg leuk product levert, namelijk vakantie.”

De natuur waarin we leven is voor nu en in de toekomst onze belangrijkste asset

Als klantvriendelijkste Leisure bedrijf wil Landal GreenParks zich ook op het vlak van duurzaamheid onderscheiden. De gasten hechten daar veel waarde aan, zo blijkt uit onderzoek.

Een paar cijfers en feiten

Landal GreenParks heeft onderzoek laten doen naar de wijze waarop stakeholders (gasten, partners en medewerkers) aankijken tegen duurzaamheid. Een paar cijfers en feiten uit dat onderzoek:

 • 64% van de stakeholders vindt Landal een duurzaam & betrokken organisatie
 • 76% van de Landal gasten zegt: ik kies voor Landal en specifieke parken mede op basis van specifieke kenmerken als natuur, cultuur en historie
 • 81% van de Landal gasten vindt het belangrijk dat vakantieparken duurzaam ondernemen
 • 54% van de Landal gasten zegt dat hij/zij bij de keuze voor het boeken van een vakantie meeneemt of het duurzaam onderneemt.
 • 68% van de stakeholders vindt dat Landal zich op het gebied van duurzaam ondernemen onderscheidt van andere vakantie parken en 57% vind dat Landal innovatiever is op het gebied van duurzaam ondernemen dan andere vakantieparken.

Trots op positieve impact op natuur, energiebeleid en samen versnellen

Tanja Roeleveld vervult deze functie nu zo’n 5 jaar. Ik vraag haar op welke 3 resultaten ze het meest trots is. Dat is geen gemakkelijke vraag want er is in die periode al veel gedaan, bereikt en in gang gezet.  Tanja schetst  3 belangrijke resultaten die zij samen met haar collega’s bij Landal en partners heeft bereikt.

 1. Ze is in de eerste plaats trots op de positieve impact die men in de parken heeft op de natuur. Dat gaat over heel veel aspecten die daarmee samenhangen. Van het snoei- tot het beplantingsbeleid. Van groenbeheer tot edutainment. Een concreet voorbeeld bijv. is dat er in alle parken insecten en/of bijenhotels zijn. Bijen en insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving. Landal GreenParks betrekt daar waar mogelijk ook de gasten. Je kunt bijv. op pad met een imker die uitlegt hoe cruciaal insecten en bijen zijn voor de bevordering van de biodiversiteit op en rond de parken.
 2. Ook op het gebied van energieverbruik en -beleid zijn er flinke stappen gezet. 100% van de elektriciteit op de parken is nu afkomstig van duurzame bronnen. De CO2 uitstoot van het gas wordt volledig gecompenseerd via de aanleg van bos. Nieuwe parken zijn waar mogelijk los van het gas. Er is een aantal parken dat energie-neutrale woningen heeft. Bijv. in Landal Mont Royal in Duitsland worden momenteel 74 nieuwe woningen gerealiseerd die net zoveel energie produceren als ze verbruiken. Het nieuwe vakantiepark bij Reeuwijk, De Reeuwijkse Plassen, wekt 100% van zijn energie zelf op. Op dit vlak staat er in de nabije toekomst ook nog veel te gebeuren
 3. Een derde resultaat waar Tanja met veel enthousiasme en trots over praat, is de wijze waarop Landal GreenParks er in slaagt samen met leveranciers en partners duurzaamheidsplannen uit te voeren. Een mooi voorbeeld is de gescheiden afvalinzameling. Na een succesvolle pilot in Landal Heideheuvel, gaat men dit na de zomervakantie samen met slim gekozen partners breder uitrollen over andere parken. “Samen versnellen” noemt ze dit. Meer hierover kun je lezen in een interessant blog dat Tanja schreef op LinkedIn (Blog Samen versnellen).

Samen versnellen

Vakantaseren over een wandelvakantie in de bergen van Portugal

Bij alle ontmoetingen die ik heb tijdens dit project, stel ik de volgende vragen: waar vakantaseer jij zelf over? Heb je tips  voor mijn droomvakantie?

Tanja heeft de eerdere artikelen gelezen en nagedacht over mijn vragen. Het is niet makkelijk om een keuze te maken maar als ze dan toch moet kiezen, gaat ze voor een wandelvakantie in de bergen van Portugal. Dat kan met haar gezin zijn of met een goede vriendin. Of misschien nog beter in haar eentje want dan ben je pas echt in staat om goed in contact te komen met de lokale bevolking.

Haar tip voor mij sluit daarbij aan: probeer bij welke bestemming het uiteindelijk ook wordt, dicht bij de lokale mensen te komen. Dat zal de meest intense ervaringen en kippenvel momenten opleveren. Een mooie tip die ik graag ter harte neem.

De ruil: een weekend/midweek Hof van Saksen inclusief de Tesla!

Op het moment dat ik de afspraak maak met Tanja, is net bekend geworden dat zij in de top 10 Managers Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van Nederland is gekozen. Deze top 10 is tot stand gekomen door een verkiezing uit en door 350 van haar collega’s, MVO-managers in allerlei bedrijven. Wellicht stoomt ze zelfs door naar de top 3!

Na mijn ontmoeting met haar realiseer ik me nog beter dat een bedrijf als Landal GreenParks erg veel belang heeft bij duurzame ontwikkeling en daarom ook stevig beleid nodig heeft. Het “Green” van GreenParks slaat op veel meer dan alleen de bosrijke omgeving van de parken. Het is me duidelijk geworden dat veel gasten dit inmiddels van een bedrijf als Landal verwachten. Het feit dat Tanja in deze top 10 is beland, toont aan dat men er met het bedrijf blijkbaar goed in slaagt om het duurzaamheidsbeleid zichtbaar te maken. Ze is, denk ik, terecht trots op deze top 10 notering en kiest daarom met haar ruilaanbod logischerwijs voor een duurzame invulling.

vakantaseren, Van WakaWaka tot bora Bora

Tanja overhandigt me een cadeaucheque voor een verblijf (weekend/midweek) op Hof van Saksen. Waarom Hof van Saksen vraag ik? Dit park is een vakantiepark waar ook een laadstation voor Tesla’s aanwezig is.

 

 

Deze cadeaucheque is namelijk nog niet alles.  Landal GreenParks voegt de cadeaubon voor het weekend Tesla toe aan dit weekendje! Wauw, dat had ik niet verwacht. Tanja geeft aan dat een Tesla erg goed past bij de beleving van het luxe resort Hof van Saksen. Luxe recreëren op een duurzame manier! Aangezien de cadeaucheque alleen al een waarde heeft van € 600,- komt het totaal daarmee uit op meer dan een verdubbeling bij deze ruil!

Van WakaWaka tot Bora Bora

Het geheim van Hof van Saksen

Voor degenen die het park nog niet kennen, Hof van Saksen is een luxe resort in Drenthe. De sfeervolle rietgedekte bungalows in combinatie met het uitgebreide aanbod van luxe faciliteiten maken dit park zeer gewild. Na de zomer wordt het faciliteiten aanbod uitgebreid met 3 sensationele glijbanen (zie ook Wil jij als eerste van de hoogste indoor speedslide van Nederland?). Niet voor niets won Hof van Saksen al 2 maal de Vakantaseren Award. Zie ook Het geheim van Hof van Saksen.

Ik ben erg blij met dit fantastische aanbod en in ruil zeg ik toe hun verhaal over duurzaamheid verder te vertellen. Het is belangrijk om dit soort verhalen te delen. Vandaar dat ik er ook in dit artikel extra aandacht aan heb besteed.

Ik neem afscheid van Tanja en spreek met haar af dat ik graag op de hoogte blijf van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Te ruil aangeboden: een weekend/midweek Hof van Saksen incl. Tesla rijden

Hof van Saksen, Vakantaseren Award, Drenthe, Landal GreenParks

Ik denk dat ik voor jullie weer een prachtige ruil in de aanbieding heb:

Wie heeft er een mooi aanbod in ruil voor het weekend/midweek Hof van Saksen incl. weekend Tesla rijden, een unieke duurzame en luxe  ervaring. Mail je voorstel naar vakantaseren@gmail.com. Mag ook per direct message via twitter of facebook. Ik reageer wellicht niet meteen maar dat betekent niet dat ik geen interesse heb.

Ik kijk uit naar jullie reacties.

Voorwaarden van de cadeaucheque Hof van Saksen:
 • geldig t/m 21-12-2018
 • geldig voor een standaard/comfort 4 -of 6 pers. bungalow
 • inclusief bedlinnen
 • niet geldig tijdens schoolvakanties en feestdagenperioden en afwijkende aankomstdagen
 • overige voorwaarden zie cheque
N.b. de Tesla is op te halen bij 1 van de 4 locaties (Groningen, Heerlen, Eindhoven of Leiden). In overleg en tegen een kleine meerprijs kan hij ook op andere afgiftelocaties worden opgehaald. Voor de ruiler zijn uiteraard de algemene voorwaarden van EC-Rent van toepassing (zoals inclusief 500 km, eigen risico en een borgsom)
Wil je de volgende updates “van WakaWaka tot Bora Bora”niet missen, laat dan je mailadres achter bij “VOLG BLOG VIA E-MAIL” rechtsboven op mijn website op computer, onderaan op mobiel). Je weet dan zeker dat je alle stappen van mijn project kunt meemaken.

 

Ruiloverzicht

 1. WakaWaka light, waarde € 29,-
 2. Keen wandelschoenen, waarde € 80,- tot € 100,-
 3. Escape Room cadeaubonnen, 2 stuks met een waarde van € 258,-
 4. Weekend Tesla rijden incl. 500 km, waarde € 525,-
 5. Weekend/midweek Hof van Saksen incl. weekend Tesla, waarde € 1.125,-

Lees hier de eerdere verhalen

Verantwoording
Het project “Van WakaWaka tot Bora Bora” doe ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid. De WakaWaka light waar ik mee ben begonnen, is gesponsord door WakaWaka, waarvoor ik hen dankbaar ben. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Behalve de foto’s van Landal Heideheuvel en Reeuwijkse Plassen. Deze heb ik via de beeldbank van Landal Greenparks. De profielfoto van Tanja Roeleveld heb ik van haar gekregen.

 

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.