tiny house
tiny house

Het Grote Genieten van een Tiny House

Terwijl het buiten hard regent, denk ik met weemoed terug aan ons eerste weekend in een echt Tiny House bij Bad Hoophuizen. Wij zijn erg enthousiast geraakt over dit nieuwe concept van Droomparken. Lees snel verder als je meer wil weten over het Grote Genieten van een Tiny House.

Wat is een Tiny House?

Het Tiny House concept komt uit Amerika en is daar een jaar of 15 geleden ontstaan. De laatste jaren zie je ook in Nederlands steeds meer aandacht voor deze filosofie.  De achterliggende gedachte is kort gezegd: less is more. Door minder plaats in te nemen, minder spullen te hebben, ontstaat er meer ruimte voor andere zaken, zoals genieten van de natuur om je heen en meer samen met elkaar doen. Een Tiny House is dus meer dan alleen maar een klein huis.

tiny house

De Tiny Houses van Droomparken zijn volgens hen de eerste Tiny recreatiehuisjes ter wereld. Ideaal om eens een keer uit te testen of dit concept iets voor jou is.  Ik volg deze ontwikkeling al een paar jaar en als  ik een uitnodiging krijg om deze nieuweTiny Houses een keer te komen testen, hoef ik niet lang na te denken. Hier ga ik graag op in.

 

De Tiny Houses bij Droompark Bad Hoophuizen

Droomparken is naar eigen zeggen het eerst vakantiepark ter wereld dat recreatieve Tiny Houses aanbiedt. Op dit moment zijn er op 2 parken verhuurmogelijkheden, bij de Zanding en bij Bad Hoophuizen. Zie ook Tiny Houses bij Droomparken. Wij gaan naar het tweede park Bad Hoophuizen bij Hulshorst aan het Veluwemeer.

Op de laatste vrijdag van de schoolvakantie komen we aan het begin van de avond aan. Ik haal de sleutel op bij de receptie en volg de bordjes “Tiny beach houses”. Aan het eind van het park, sla ik naar links en daar liggen ze. Op een rustig hoekje van het park staan 4 Tiny Houses naast elkaar.

tiny house

Ik doe de deur open en samen met mijn kinderen verken ik het huisje. De eerste indruk is positief. Het voelt nog niet eens zo klein, mede door de grote glazen voorkant.

tiny house

In het Tiny house is een woonkamer waar een tweepersoonsbed in staat (n.b. ons type wijkt af, bij de andere Tiny Houses is er een aparte slaapkamer). Er staan een milieuvriendelijke pelletkachel en een paar luie stoelen.

In het verlengde van de woonkamer is een keukentje met zelfs een vaatwasser. Er staat ook een hoge tafel met 4 hoge stoelen.

tiny house

Naast de keuken is er een aparte badkamer met douche en toilet.

tiny house

Bovenop de keuken en badkamer, bevindt zich een vide waar een slaapplaats voor 2 mensen is.

Tiny house

Alle ruimte is innovatief gebruikt en toch staat het niet vol.

Hoe tiny is tiny eigenlijk? Deze tiny houses zijn volwaardige (recreatie) woningen met een kleine oppervlakte, variërend van 18 tot 28 vierkante meter. Door een slimme indeling wordt die ruime optimaal gebruikt.

tiny house

Bijna net zo belangrijk: de buitenruimte

Bij een Tiny House is de buitenruimte bijna net zo belangrijk als het huisje zelf. We lopen naar buiten over een houten terras. Daar staat een houtkachel voor de frisse avonden. Ik spot ook een originele picknicktafel die is gemaakt van een surfplank.

Tiny house

Ik loop verder naar achter en zie daar een soort gemeenschappelijke buitenruimte. Deze centrale plek is een cruciaal onderdeel van dit concept. Hier ontmoet je elkaar, ga je samen barbecueën, een biertje drinken of in de hot tub. Ik loop langs een moestuin waar onder meer verse basilicum en sla in staat, ik neem aan voor iedereen vrij beschikbaar.

Het is een leuk, intiem plekje. ik kan me goed voorstellen dat je ’s avonds hier lekker met je buren of vrienden gaat zitten bij het gemeenschappelijk vuurtje.  Dit is toch echt anders dan bij een gewone recreatiebungalow.

tiny house

Er is weliswaar een keuken aanwezig maar ik besluit dat we lekker uit gaan eten. Pluk de dag! Het restaurant van het park ligt aan het water en het belooft een mooie zonsondergang te gaan worden. Ik neem net als mijn dochter een heerlijke pasta met paddenstoelen en truffelsaus.

Mijn jongste zoon geniet van zijn frikandel met friet. Na het eten lopen we langs het strandje terug naar ons Tiny House. Bad Hoophuizen is een waar watersportparadijs.

Tiny house

Zeker surfers en zeilers kunnen hier hun hart ophalen. De mooie zonsondergang boven het Veluwemeer maakt er voor ons een memorabel moment van.

tiny house

 

Terug bij het huisje maak ik een paar sfeerfoto’s in het donker. Ik zet ze op instagram en merk aan de vele reacties dat veel mensen al beginnen te vakantaseren over dit Tiny House.

tiny house

 

Lekker lantervakantaseren op het terras

De volgende ochtend worden we wakker en is het gelukkig weer droog. Gedurende de nacht heeft het stevig geregend. Dat hoor je goed  in dit huisje. Dat heeft ook wel iets knus, een beetje vergelijkbaar met kamperen. We hebben geen haast. Ik haal wat onbijtspullen in de parkshop en we doen het rustig aan. Ik ga met een boek op het terrasje zitten en geniet van deze rust. Lekker lantervakantaseren. Je kunt goed merken dat het een nieuw concept is op dit park. Regelmatig wandelen er mensen langs die nieuwsgierig zijn naar onze huisjes. Met een vrouw die een paar huisjes verderop zit, wissel ik wat ervaringen uit. Ze is ook bij een ander Droompark, de Zanding, in een Tiny House geweest. Daar is de inrichting anders. Ons huisje is trouwens ook anders dan het hare. Bij haar is er aan aparte slaapkamer en staat het bed niet in de woonkamer. Ik begrijp later dat wij in het allereerste Tiny House zitten, bij de bouw van de volgende huisjes is de inrichting aangepast, gebaseerd op de geleerde lessen van huisje nr. 1.

Rond half 2 krijg ik een telefoontje van mijn vrouw. Ze zal samen met onze oudste zoon over een uurtje arriveren bij station Lelystad. We spreken af dat ik hen daar zal oppikken en we van hieruit naar de Oostvaardersplassen zullen gaan (zie ook Een proefrit met de Coole Citroën C3, een proefrit die naar meer smaakt).

 

Opwarmen bij de kachel

Na onze wandeling bij de Oostvaardersplassen, keren we terug naar Bad Hoophuizen. Ik besluit om zelf te koken zodat we bij ons Tiny House kunnen eten. Mijn vrouw is aangenaam verrast als we aankomen. Dit had ze niet verwacht. Zowel het huisje als de buitenruimte vallen bij haar in goede aarde. Ze nestelt zich met een boek in de schommelstoel terwijl ik de maaltijd bereid.

Tiny House

 

Ook vanavond genieten we van een prachtige zonsondergang bij het strandje.

 

Tiny house

Na zonsondergang steken we de kachel aan. Het is de tijd van het jaar dat de avonden al weer flink afkoelen. De kachel brandt snel en we nestelen ons er omheen. Helaas begint het na een half uur flink te regenen en gaan we naar binnen.

Ik heb inmiddels gelukkig ook ontdekt hoe de buitenlamp, die de vorige nacht nogal veel licht gaf, uit kan. Vannacht is het donker en stil. Ik slaap als een roos.

Wandelen bij de bloeiende hei bij Hulshorst

De volgende morgen is het weer heerlijk weer. We hoeven niks en gaan verder met lantervakantaseren op ons terras. Mijn vrouw geniet er net zo van als ik. Ook vandaag zien we weer heel wat nieuwsgierige mensen langslopen. Ik kan het me goed voorstellen, ik zou zelf ook gaan kijken als ik hier ergens in dit vakantiepark had gezeten.

Na de lunch gaan we toch nog even op pad. Bad Hoophuizen ligt niet ver van de hei en zandverstuivingen bij het Leuvenumse Bos. Dit is de tijd van het jaar dat de hei in paarse bloei staat. Op de een of andere manier is het me nog nooit gelukt om dan op te hei te zijn. Het is niet meer dan een minuut of 10 rijden maar als we aankomen, regent het weer. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel wandelen in de regen. We schuilen in de auto en een kwartier later lijkt het ergste voorbij. We kiezen een route van een km of 5 en aanvankelijk onder enige protest lopen de kinderen ook mee. Het blijkt een mooie afwisselende tocht, langs de hei, over grote zandvlaktes en door het bos. Gelukkig blijft het droog.

De grote finale: de hot tub

Na de wandeling hebben we de kinderen beloofd dat ze in de hot tub mogen. Ik steek het vuurtje aan. Ik schat in dat het zeker 2 uur zal duren voordat het water op temperatuur is. We gebruiken die tijd om alles in te pakken en wat te eten. Na een paar uur voelt het water lekker warm. Mijn 2 zonen klimmen er in maar na een paar seconden hoor ik ze gillen. Het is nog steeds ijskoud! Blijkbaar is alleen de bovenste laag verwarmd en door dat ze erin gingen is de warme laag gemengd met het koude water. Mijn dochter test het ook maar is binnen 1 minuut de hot tub weer uit. Mijn jongste zoon houdt het nog het langste vol maar is er na 5 minuten ook wel klaar mee. Weer een lesje geleerd. Je moet op tijd beginnen met stoken maar vooral ook het vuur hoog houden. Dat laatste heb ik niet goed ingeschat. De hot tub blijkt een koude douche.

tiny house

 

Het Grote Genieten van een Tiny House

Aan het eind van het weekend kijk ik terug op een geslaagde ervaring. Deze Tiny House is me erg goed bevallen. Wat maakt het nu anders dan een normale recreatiebungalow? Het Tiny House is een slim ingerichte recreatiewoning waar alles op en aan zit. Ik denk dat het vooral de rustige ligging is, afgezonderd van de rest van het vakantiepark in combinatie met de leuke buitenruimte erom heen, die het verschil maakt. Het buiten zijn wordt hierdoor extra aantrekkelijk. Overigens was de WIFI van uitstekende kwaliteit, waardoor mijn kinderen ook dik tevreden waren. Maar eigenlijk heb je hier geen wifi nodig.

tiny house

Een vuurtje, een wijntje en een goed boek. En een beetje lekker weer natuurlijk.  Dat is het Grote Genieten van een Tiny House. Wat een heerlijke manier om deze zomervakantie af te sluiten.

Wil jij zelf ook eens proberen of een Tiny House iets voor jou is, kijk dan op Vakantie in een Tiny House bij Droomparken.

Je kunt ze ook volgen op instagram (Tiny Houses bij Droomparken). Droomparken organiseert regelmatig leuke events bij de Tiny Houses en brengt maandelijks een Tiny Journal uit die je kunt laten opsturen.

tiny house

 

Verantwoording
Ik was bij Bad Hoophuizen op uitnodiging van Droomparken. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en heb ik onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. Alle foto’s zijn van mezelf en het copyright berust bij mij.

 

 

 

 

 

 

 

6 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.