Een van mijn goede voornemens voor 2018 is om vaker aandacht te besteden aan tiny houses. Vandaag laat ik jullie kennismaken met het leuke boek “Tiny Houses. Minder huis, meer leven” van Monique van Orden. Als je dit boek hebt gelezen, wil jij ook een tiny house.
Tiny Houses: minder huis, meer leven
Onlangs stuit ik op het boek “Tiny Houses: minder huis, meer leven” van Monique van Orden. Aangezien ik al een paar jaar interesse heb in dit onderwerp, is mijn aandacht meteen gewekt. Dit boek wil ik lezen!
Als ik er aan begin, kan ik het niet meer wegleggen. Het is een boek dat je op verschillende manieren kunt lezen. Er staan inspirerende voorbeelden in van tiny houses met illustratieve foto’s. Dus lekker bladeren en binnengluren bij bewoners van deze prachtige woningen. Leuk zijn ook de verhalen van de bewoners. Wat zijn hun motieven om naar een tiny house te verhuizen of er zelf 1 te bouwen? Tenslotte staat het boek bol van de praktische informatie en tips voor als je zelf serieus overweegt om een dergelijke stap te zetten
Wat is een tiny house?
Volgens Monique van Orden zijn tiny houses primaire maar volwaardige woningen op een kleine schaal. Uitgangspunt is minder consumeren, minder spullen en daarom een kleinere impact op het milieu. Veel tiny houses zijn zeer slim ontworpen omdat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte. Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter. Bij voorkeur zelfvoorzienend en dus geschikt voor permanente bewoning. De woning kan mobiel zijn (op wielen). En veel bewoners maken er een keuze voor om volledig off-grid te leven. Dat betekent dat ze hun eigen stroom opwekken met zonnepanelen, zelf regenwater kunnen opvangen en ook een gesloten toiletsysteem hebben zonder aansluiting op het riool.
Het idee is afkomstig uit Amerika. Daar kwam in de jaren 70 een hele beweging op rondom deze vorm van wonen. Een paar jaar terug is het gedachtegoed ook echt overgewaaid naar Nederland. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een tiny house en in steeds meer gemeenten worden kleinschalige initiatieven mogelijk gemaakt.
Over de schrijfster Monique van Orden
Monique van Orden is 1 van de pioniers van deze beweging in Nederland. Ze woont sinds een paar jaar met haar man in een tiny house in Den Helder. “Het geeft me een bevrijd gevoel om minder spullen te hebben. Feestjes geven we voortaan in de zomer” zegt ze in het boek over haar eigen motivatie om veel kleiner te gaan wonen. Hun kinderen zijn imiddels volwassen en wonen niet meer bij hen.
Het geeft me een bevrijdend gevoel om minder spullen te hebben.
Monique is naast journalist, ondernemer ook betrokken bij de Stichting Tiny House Nederland. Deze stichting is hét platform voor de tiny house-liefhebbers. Met een eigen website Tiny House Nederland. De Stichting onderhoudt ook een eigen, erg actieve, facebookpagina. Ik volg die en zie hoe betrokken mensen op dit onderwerp zijn. Daarnaast is de Stichting ook gesprekspartner voor overheden en woningbouwverenigingen.
Wat vind je in het boek?
Het boek bestaat uit twee delen die op een aangename manier door elkaar lopen. Aan de ene kant vind je de geschiedenis van de tiny houses, veel informatie over het ontwerpen, ontspullen en andere praktische zaken. Aan de andere kant lees je ervaringen van mensen die de stap gezet hebben of midden in het proces zitten. Deze afwisseling maakt dat het boek zeer prettig leest. Zelf vind het ik het ook erg leuk om de vele foto’s te zien die bij de verhalen staan. Het zijn stuk voor stuk huisjes om verliefd op te worden.
Maar ook de ervaringsverhalen inspireren. Het boek zet mij serieus aan het denken? Zou het mogelijk zijn om bijna al je spullen weg te doen en veel kleiner te gaan wonen. Als ik af en toe om mij heen kijk, verbaas ik me over de enorm hoeveelheid dingen die je in je leven verzamelt. Kun je dat loslaten en weer terug naar de basis? Het boek laat diverse voorbeelden zien van mensen die hiervoor hebben gekozen en gelukkiger zijn geworden. Ik lees bijv. het voorbeeld van een gezin met kleine kinderen dat in een tiny house woont. “Een eigen tiny house voor de kinderen is bijvoorbeeld een optie wanneer de kinderen groter worden”. Wat een leuke gedachte!
Een eigen tiny house?
Ik zal eerlijk zijn: ik zit ook echt te vakantaseren over een eigen tiny house. ik zou er wel 1 willen op wielen. Zodat je een tijdje ergens kunt wonen en daarna weer door naar een nieuwe plek. Het lijkt me heerlijk om ergens op een prachtige plek in het bos mijn tiny house te parkeren en daar een tijdje te vertoeven. Off-grid zodat ik niet afhankelijk ben van allerlei voorzieningen. Bijvoorbeeld op Vlieland of ergens in Drenthe. Denk jij dat jij dat zou kunnen?
Ik heb in 2017 al eens een keertje geoefend. Bij Bad Hoophuizen heb ik met mijn gezin een weekend in een prachtige tiny house gezeten. Dat is toen uitstekend bevallen. Het viel me op dat je sneller naar buiten gaat en meer geniet van de omgeving. Dit jaar heb ik me voorgenomen om ook een andere tiny house te gaan uittesten. Ik heb over mijn verblijf dit artikel over geschreven: Het Grote Genieten van een Tiny House.
Tiny houses: minder huis, meer leven aanrader
Ik vind het boek “Tiny houses: minder huis, meer leven” van Monique van Orden een echte aanrader. Het is prettig geschreven, aantrekkelijk vormgegeven en bevat vele praktische tips en handige ervaringen voor mensen die interesse hebben in dit onderwerp. Het boek is te koop bij Bol.com.
Het is daarnaast ook gewoon leuk om lekker te vakantaseren over de prachtige voorbeelden. Zeg nou zelf, hier wil jij toch ook wonen?
2 reacties
Agnes van Duffelen
leuk zo’n klein huiske voor vakantie. Maar om permanent te bewonen in een NL klimaat zou mij erg benauwen. Ruimte heb ik nodig. Overigens ken ik Monique van een oersreis Sicilië erg leuke vrouw. Ze woonde toen met haar gezin in Bergen aan Zee en dat was ook een klein huis vertelde ze toen al.
vakantaseren
Ik weet ook niet of ik het zou kunnen maar vind het wel interessante way of life