vakantaseren, lofoten, noorderlicht
Noorderlicht

De Lofoten: op jacht naar het Noorderlicht (1)

Al jaren staat het bovenaan mijn vakantaseren wishlist: een keer het Noorderlicht met eigen ogen zien. Deze winter hak ik de knoop door en boek een reis naar de Lofoten in Noorwegen. Ik ga samen met mijn gezin op jacht naar het Noorderlicht!

Vakantaseren over het Noorderlicht

Trouwe lezers weten het. Het Noorderlicht staat al jaren bovenaan mijn Vakantaseren wishlist. Nog niet eerder zag ik het met eigen ogen maar ik droom er al heel lang van. In 2017 heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste plekken om het te zien. De hoge kosten weerhielden me er tot nog toe van om met het hele gezin te gaan. (zie De beste plekken om het Noorderlicht te zien inclusief budgettips)

In december krijg ik een mooie aanbieding van BBI Travel in mijn mailbox. Een Noorderlichtavontuur naar de Lofoten. Dat ziet er interessant uit. Ik mail meteen terug of deze aanbieding ook geldig is in de voorjaarsvakantie. Als blijkt dat dit ook mogelijk is, hoef ik niet lang na te denken. Ik boek. We gaan eind februari naar de Lofoten!

Deze reis van BBI Travel, Lofoten & Noorderlicht avontuur, bestaat uit de vlucht, een huurauto en het verblijf inclusief ontbijt in een rorbu. Een rorbu is zo’n rood traditioneel vissershuisje dat je vaak op foto’s ziet staan.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Op advies van de medewerker van BBI Travel neem ik maar meteen een upgrade van de auto zodat we er met ons vijven en alle bagage goed in zullen passen.

Ik besluit op dat moment om nog geen extra excursies te boeken. Mijn inschatting is dat ik dit ter plekke wel kan regelen. BBI Travel heeft een lijstje met goede tips voor me. 1 van die tips is om in ieder geval een presentatie bij het Polar Light Center bij te wonen.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

 

Onderweg naar de Lofoten

Om 3 uur ’s nachts staan we op. Onze vlucht naar de Lofoten vertrekt om 6.30 uur dus we moeten erg vroeg op Schiphol zijn. Het is een hele heldere dag en onderweg kunnen we al volop genieten van het prachtige besneeuwde landschap van Noorwegen. Eerst vliegen we naar Tromsø, ook wel de Noorderlicht hoofdstad genoemd.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Een deel van de passagiers stapt uit. Wij vervolgen onze reis naar Evenes op de Lofoten. Wat een magnifiek uitzicht vanuit het vliegtuigraampje!

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

 

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Op de luchthaven halen we onze huurauto op en rond het middaguur zijn we op weg naar Svolvaer waar we de komende week zullen doorbrengen in een traditioneel vissershuisje, een rorbu.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Ik heb geen spijt van onze keus, de Lofoten zien er ook vanaf de grond magnifiek uit. De stralende dag maakt het feest compleet.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Na een rit van een paar uur, checken we in bij de receptie en settelen in het huisje. Het is niet groot maar wel knus en lekker warm.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

De rode vissershuisjes staan verspreid over een eilandje bij de stad Svolvaer. Tussen het gewone leven. Niet ver van onze rorbu staan een visverwerkingsfabriek en een aantal woningen. Vis is hier erg belangrijk voor de lokale economie.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

 

Het Polar Light Center in Laukvik

De eerste avond moeten we al meteen op pad. Ik heb ons aangemeld voor een presentatie over het Noorderlicht bij het Polar Light Center in het stadje Laukvik aan de noordkant van ons eiland.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

 

Twee Nederlanders, Rob en Threes, hebben vanuit hun passie voor het Noorderlicht een aantal jaren geleden dit centrum opgericht. Ze doen hier onderzoek en geven regelmatig presentaties over dit bijzondere natuurfenomeen.  Je kunt zelfs bij hen overnachten. Door aan het begin van onze week hier meteen heen te gaan, hoop ik onze kansen om het Noorderlicht te kunnen zien, te maximaliseren!

We zijn die avond niet alleen. Er is ook een groep Nederlandse enthousiaste fotografen die een fotoreis maken. We komen ze later die week nog diverse keren tegen. Gezellig en handig want hun fotografietips zijn erg nuttig.

De groene streep is de rode draad

Rob begint met zijn presentatie. Hij weet echt alles van het Noorderlicht. Hij bestudeert het al tientallen jaren en heeft diverse instrumenten ontwikkeld om het te kunnen meten en een inschatting te maken of het te zien zal zijn. Zelfs NASA maakt gebruik van zijn informatie. In de presentatieruimte hangt een scherm met een groene streep. Die geeft de kracht van het Noorderlicht aan (kp-waarde). Als er flinke fluctuaties komen, zullen we naar buiten moeten rennen! Maar de groene streep blijft rustig tijdens zijn verhaal. Eigenlijk is die groene streep de hele week de rode draad!

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Over kp-waardes en andere Noorderlichtzaken

Ik leer in een kort tijdsbestek veel over het Noorderlicht dat ik nog niet wist. Bijv. dat bij een lage kp-waarde het in eerste instantie alleen in noordelijke richting te zien als een dunne streep of band boven de horizon. Pas als het sterker wordt (vanaf kp-waarde 3-4 en hoger), kun je het boven je hoofd zien of richting het zuiden. En laten wij nu net in een huisje aan de zuidkant zitten! Dat betekent dat we de komende week een paar keer naar deze kant van het eiland zullen moeten rijden. Tijdens de presentatie laat Threes ook allerlei mooie foto’s zien van de afgelopen weken. Het is duidelijk dat we hier op de goede plek zitten. Ze heeft indrukwekkende foto’s van het Noorderlicht op allerlei verschillende avonden.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Na de presentatie gaan we met zijn allen naar buiten en zien we de band waar Rob het over had. Richting het noorden. Het is nog niet zo groen als ik van de foto’s ken. Pas als je er een foto van maakt, krijgt het die groene kleur.

Een handige sms-service

Rob schat in dat we het  de komende dagen zullen gaan zien. Dat heeft te maken met de activiteit van de zon een paar dagen geleden. Hij voorspelt dat we zondagavond of maandagavond zeker goede kansen zullen krijgen. Maar wellicht ook vanavond al. Hij laat ons ook zijn zelf gemaakte instrumenten zien.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Indrukwekkend. Dit is echt een levenswerk. Voordat we weggaan, mag ik mijn telefoonnummer achterlaten. Hij stuurt een sms als er kans is op Noorderlicht. Dat is een service die hij aan alle bezoekers van zijn presentaties verleent. Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de diverse apps vraag ik nog? Vaak lopen de apps achter geeft Rob aan.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Voor de kinderen is het nu wel klaar. Ze zijn die dag om 3 uur opgestaan en zijn total loss. We rijden terug naar Svolvaer en vallen in een diepe slaap. Gelukkig mis ik die nacht geen sms-je…

Op jacht naar het Noorderlicht

De volgende morgen slapen we lekker uit en moeten we zelfs nog haasten om op tijd bij het ontbijt te kunnen aansluiten in het hotel.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Vandaag  vieren we de verjaardag van mevrouw Vakantaseren. We rijden een stukje in de buurt om onze omgeving te verkennen bij daglicht en komen uit bij een sprookjesachtig bevroren meertje. Daar laat ik mijn nieuwe drone voor het eerst op. Met prachtige opnamen als resultaat. Check het filmpje om het zelf te bekijken

De tweede helft van de middag rijden we weer richting Laukvik. We willen bij daglicht de omgeving verkennen zodat we weten waar we het mooiste uitzicht hebben voor het Noorderlicht.

We komen uit bij enorme rekken waarop vissenkoppen hangen te drogen.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Een bizar gezicht. Niet ver daar vandaan is een kleine vuurtoren. Daar genieten we van een bijzondere zonsondergang.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Het eerste Noorderlicht

Op een camping niet ver van Laukvik gaan we een verjaardagsmaal eten. Daar komen we de groep fotografen tegen. Zij hebben gisteravond na de presentatie al prachtig Noorderlicht gezien! Ai. Waren we maar iets langer gebleven. Threes van het Polar Light Center stuurt me na als ik thuis ben nog een foto van wat er te ziet was die avond

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Hopelijk hebben we deze avond ook zo’n geluk.

Na het eten, rijden we weer terug richting de vuurtoren. We zien die witte zweem wel maar dit is niet wat we willen. We rijden op advies van de begeleider van de fotogroep richting een dam een stuk verder noordelijk. Hier hebben we een waanzinnig uitzicht en af en toe zien we die zweem weer.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Helaas blijft het de hele avond een beetje zwakjes en rijden we enigszins teleurgesteld weer terug naar Svolvaer. Het zou toch een mooi verjaardagscadeau geweest zijn.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

De mooiste show op aarde

De volgende dag gaan we mee met een zee-arenden safari (zie een volgend artikel). In de loop van de middag rijden we weer richting Laukvik. We willen graag de omgeving van de dam bij daglicht zien. Het is een prachtige plek om mijn drone weer op te laten tijdens de zonsondergang. We zijn hier niet alleen voor het Noorderlicht maar ook om te genieten van de fantastische omgeving.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Als het donker is gaan we net als de vorige avond eten we bij de camping en komen we de groep weer tegen. Weer hetzelfde liedje, ze hebben rond 2 uur ’s nachts prachtig Noorderlicht gezien maar toen lagen wij al in diepe slaap. Slik.

“Nu wat NL akt en goed zichtbaar hier in Laukvik”

Dan krijgen we een sms van Rob: “Nu wat NL (=Noorderlicht) akt en goed zichtbaar hier in Laukvik”. We rekenen af en racen terug naar Laukvik. Daarna richting de dam. Ik maak wat foto’s en dit lijkt er al beter op. We rijden weer terug richting de vuurturen en dan roept mijn vrouw dat ik moet stoppen. Ik laat de auto midden op de weg staan en we springen eruit. Dit is de eerste keer dat we het echt zien. Het duurt niet lang maar we worden er al behoorlijk enthousiast van. Zo gaat het de hele avond door. Het leeft weer even op en dan is het weer minder. We hebben het nu in het echt gezien. Ik maak foto’s die er mogen wezen.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

We krijgen nog een SMS waarin Rob voorspelt dat er nog een sterkere periode aankomt. Rond middernacht besluiten we toch maar richting ons huisje terug te keren. Net voorbij de camping zegt mijn dochter dat ze iets ziet. We stoppen en stappen uit. Binnen een minuut begint er iets onvoorstelbaar moois. Ik kan het niet goed beschrijven maar boven ons speelt zich een waanzinnig mooie show af. Nog nooit zag ik zoiets. Het danst, waaiert, verkleurt en gaat maar door. We staan te springen en te dansen. Dit is toch echt de mooiste show op aarde! Het duurt zeker een half uur. En al die tijd staan we met open mond en ogen te genieten. We realiseren ons dat we veel herrie maken bij een woonhuis en gaan iets verderop staan.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Dan neemt de activiteit af en besluiten we terug te keren naar Svolvaer. Rond half 2 ’s nachts komen we daar aan. Wat hebben we enorm genoten. We zijn er nog helemaal hyper van.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Het Noorderlicht is verslavend

In de dagen erna rijden we nog een paar keer naar Laukvik, meestal naar aanleiding van een berichtje van Rob. Maar het wordt niet meer zo mooi als die ene avond. Dat geeft ook niet. We hebben veel geleerd deze week. Je krijgt het Noorderlicht niet zomaar cadeau, je moet echt op jacht. We hebben het geluk dat we waanzinnig mooi Noorderlicht hebben gezien. Het is ook verslavend. Als je dit eenmaal gezien hebt, wil je het nog een keer zien. Ik ga zeker nog een keer op jacht naar het Noorderlicht in de komende jaren!

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Praktisch

We boekten onze reis, verblijf en huurauto via BBI Travel. Onze reis bij BBI Travel heette Lofoten & Noorderlichtavontuur. Je kunt via hen ook al vooraf extra excursies reserveren. Ik koos daar niet voor omdat ik ter plekke wilde kijken hoe het weer zou zijn en onze excursies daar van laten afhangen. Het risico is dan wel dat excursies vol zijn.

Als je naar de Lofoten gaat en je kansen op het Noorderlicht wil vergroten, is het bijwonen van een presentatie bij het Polar Light Center zeker een aanrader. Rob en Therese zijn erg deskundig en weten in een kort tijdsbestek veel kennis over het Noorderlicht over te brengen. De sms-service is daarnaast ook superhandig. Ze zitten in Laukvik, vlakbij zee. Een ideale plek om veel uitzicht te hebben.

Reserveren kan via de website van het Polar Light Center

Verantwoording
Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. Voor de reis ging ik een beperkte samenwerking aan met BBI Travel en met het Polar Light Center. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Behalve de foto van het Noorderlicht bij het Polar Light Center. Die heb ik met toestemming van Threes gebruikt. In dit artikel staat een paar affiliate links. Als je via zo’n link een reis bij BBI Travel zou boeken, krijg ik daar een kleine provisie van. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt.

 

13 reacties

 • Mellisa

  Wat ontzettend gaaf Mario! Lijkt me ontzettend mooi om te zien. Ik ben nooit zo van het boeken via een reisorganisatie, maar ik ben zeker overtuigd om een vliegticket + huurauto te regelen voor volgende winter 😉

  • vakantaseren

   Dank je Mellisa! Kan het echt aanraden. Het is een waanzinnig mooie bestemming en het Noorderlicht is echt de kers op de taart

 • Gaby

  Ohhhh wat een heerlijk verhaal. Over exact een week hoop ik zó dit ook mee te maken. In Zweeds Lapland. Fantastisch verhaal ter voorbereiding dit Mario. Dankjewel!

 • Manouschka Groenewour

  Wij zijn hier ook in de voorjaarsvakantie geweest, hebben in zo’n zelfde huisje geslapen op het eiland in Svolvaer en hebben de groep fotografen ook meerdere keren gezien, hihi! Super leuk om deze blog te lezen. 🙂

 • Jannie

  Was die prachtige show in de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 februari?
  Dan hebben wij dit spektakel ook gezien toen we terugreden naar ons huisje in Svolvaer. Om 00.40 uur sprongen wij uit de auto om te zien wat er boven hoofden gebeurde. We hadden dezelfde sms van Rob gekregen. Wat was het fantastisch! En wat is het bijzonder als je dat samen met je gezin mag beleven, vind je ook niet?

  Groeten van familie Groenewoud

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.