avontuurlijk,  fotografie,  Gezinsvakantie,  IJsland,  Noorderlicht,  Pharos Reizen,  SNP,  vakantaseren

Vakantaseren over een reis naar het Noorderlicht, met budget tips van deskundigen

Al jaren staat een reis naar het Noorderlicht bovenaan mijn vakantaseren lijst. Deze winter wil ik proberen het een keer in het echt zien. In dit artikel ga ik op zoek naar de plaatsen met de beste kansen op Noorderlicht. Ook onderzoek ik de mogelijkheden voor Noorderlichtreizen met een wat kleiner budget.

Het Noorderlicht zien, wie vakantaseert er niet over?

Het Noorderlicht met eigen ogen zien, het staat al jaar en dag bovenaan mijn vakantaseren wensenlijstje. Ik ben niet de enige. Welk onderzoek ik er ook op nasla, dit bijzondere natuurfenomeen staat steevast in de top 5. Ik ben al eens een keer in de winter in Midden-Noorwegen geweest maar toen had ik geen geluk.

Ik heb nu besloten een stap verder te gaan. Deze winter afreizen naar een plek waar ik een grote kans heb om het te zien. Maar hoe kom je er achter waar je heen moet?

Wie kun je dat beter vragen dan de reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in dit soort reizen. Ik google “Noorderlichtreizen” en schrijf alle reisbureaus aan die dit soort reizen aanbieden. Ik wil ze graag 2 vragen voorleggen. Het levert me een flink aantal reacties op.

Twee vragen voor de deskundigen: de beste plek en budget tips.

De eerste vraag die ik voorleg: wat is volgens de experts van de reisorganisatie DE beste plek om het Noorderlicht te zien.

Noorderlichtreizen staan erom bekend nogal prijzig te zijn, dus met mijn tweede vraag wil ik er achter komen of ze ook budget tips hebben om op een betaalbare wijze en met een gezin toch het Noorderlicht te kunnen zien.

Graag deel ik de antwoorden van deze experts met jullie in dit artikel. Ik heb met de bedrijven afgesproken dat ik alle organisaties die meewerken aan mijn verhaal zou noemen en waar relevant een link zou toevoegen.

image

Beste plekken om het Noorderlicht te zien volgens deskundigen

Over een paar dingen zijn de meeste experts het wel eens. Hoe noordelijker, des te groter de kans. Daarnaast spelen natuurlijk factoren als het weer (bewolking is een spelbreker) en de mate van lichtvervuiling (in de buurt van steden zie je minder) een belangrijke rol.  Op geen enkele plek heb je een garantie op het Noorderlicht.

Esther van “Norge Reiser” adviseert Noord-Zweden of Finland in verband met het meer stabiele weer dan in Noord-Noorwegen. Aan de andere kant is de natuur in Noord-Noorwegen een stuk indrukwekkender. Esthers’ advies, boek een winterreis met diverse activiteiten die je graag wil doen en geniet van de week. Als je het Noorderlicht ziet, is dat een extra kadootje.

image

Lieke van “Askja Reizen” kiest allereerst voor Noord-Noorwegen, bijv. de omgeving van Tromsø. Ook prachtige plekken zijn de Lofoten en de Vesteralen. Deze kenner noemt twee plekken waar ik nog niet eerder van gehoord had: Sømmaroy en Lyngen Alpen, beide niet zo ver van Tromsø. Naast Noorwegen is volgens Lieke ook Fins Lapland erg geschikt, vooral vanwege de avontuurlijke winteractiviteiten (huskytochten, sneeuwscooters etc.).

Ook volgens Esther van Buro Scanbrit is Tromso de beste plek om het te spotten. Door het relatief heldere weer en de ligging in de aurora zone.

Loek van SNP Natuurreizen adviseert de Lofoten als beste plek om het Noorderlicht te zien.

imageDe Aurora zone

De favoriete plek van Brent van “Xplore the North” is de Aurora Mountain Lodge in Zweeds Lapland. Onbekend en onbemenst, maar een perfecte ligging in de Aurora zone, op 68 graden Noorderbreedte. In een straal van 85 km is er geen ander hotel. Brent schat de kansen hier nog net iets beter in dan bijv. in het beroemde Abisko, ook in Zweden.

Hugo van “Pharos Reizen” kiest voor Noord-Noorwegen. Omdat dit landschappelijk gezien meer uitdaging biedt, heeft dit zijn voorkeur boven Noord-Finland. Hugo heeft zelf het Noorderlicht gezien vanaf de Noorse Hurtiguten-postboot. Een van de mooiste ervaringen uit zijn leven. Pluspunt van deze trip is dat er een wekdienst aan boord is. Je kunt je laten wekken als er Noorderlicht gesignaleerd is.

image

Edith van “Riksja Travel” geeft aan dat zij bezig zijn met het opzetten van 2 nieuwe winterse bestemmingen (Lapland en IJsland) met kans op het Noorderlicht. De beste bestemming van Riksja Travel is Lapland omdat dit Noordelijker ligt dan IJsland.

Pas op voor lichtvervuiling

Mirjam van “Voigt Travel” adviseert ook een trip naar Lapland. Als het helder weer is en er is niet te veel lichtvervuiling, kun je het daar eigenlijk overal zien. Voigt organiseert speciale Noorderlichtreizen. Onder leiding van Ruben Weytjens, een weerman en Noorderlichtdeskundige, ga je op jacht naar het Noorderlicht.

Marrit van Sawadee Reizen geeft aan dat bij hen alleen groepreizen te boeken zijn. Dat zijn geen specifieke Noorderlichtreizen maar het is wel mogelijk een groepsreis naar IJsland of Fins Lapland te boeken met kans op Noorderlicht. Het draait bij dit soort reizen om het programma. Zie je ook het Noorderlicht, dan is dat mooi meegenomen!

Volgens Jacques van TUI is de luchthaven Ivalo, een van de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen zien. Dit is de meest Noordelijke luchthaven in Finland.

Vanaf de postboot

Vibeke van BBI Travel adviseert om te kiezen voor bestemmingen in Noord-Noorwegen zoals de Lofoten of Tromso of in Lapland. Maar als ze echt een plek moet kiezen, dan is het Longyearbyen, Spitsbergen.

Volgens Femke van Norske Noorwegen Reizen is een van de beste plekken om het Noorderlicht te aanschouwen, aan boord van een van de postboten van Hurtigruten. Vanaf het dek, ver weg van de verlichte bewoonde wereld, leent deze plek zich uitstekend om dit magische fenomeen voorbij te zien trekken. Bovendien kan de kapitein je via de boordradio wekken zodra hij het Noorderlicht heeft gesignaleerd. Uiteraard is de kans daarop het grootst boven de poolcirkel.

Het Noorderlicht met een kleiner budget

De tweede vraag die ik aan de experts voorleg, heeft betrekking op de kosten. Wat is hun advies om het Noorderlicht te kunnen zien voor mensen of gezinnen met een kleiner budget?

Volgens Esther van “Norge Reiser” is Finland het meest goedkoop om dit soort reizen te maken, de activiteiten worden namelijk aangeboden in grotere groepen. Haar tip: boek meteen zodra de vluchten te boeken zijn, 11 maanden van tevoren. Dit scheelt vaak honderden euro’s t.o.v. later boeken. Norge Reiser werkt zelf met een nieuw gebouwde lodge op de grens van Finland en Zweden. Volgens haar zijn ze gunstig qua tarieven.

Ook Lieke van Askja schat in dat een reis naar Fins Lapland iets betaalbaarder is dan Noord-Noorwegen. Ze hebben daar een mooi aanbod voor actieve winterreizen, ook op een kleinschaliger manier. Een andere tip die Lieke geeft: IJsland. Het ligt weliswaar zuidelijker dan de andere plaatsen maar de afgelopen jaren is ook hier vaak Noorderlicht te zien geweest. Er is veel aanbod van betaalbare vluchten en accommodatie in Reykjavik.

“Regel het zelf”

Boek gewoon een leuk chalet, doe aan self-catering en kies voor Zweeds Lapland, nog relatief onbekend t.o.v. Finland en veel goedkoper dan Noorwegen, zegt Brent van “Xplore the North”. Met zijn vieren betaalt je dan bijv. €745 p.p. in januari. Chalets, transfers en rechtstreekse vlucht uit Amsterdam inbegrepen.

Goedkoop naar het Noorderlicht gaan is erg moeilijk, zegt Hugo van “Pharos Reizen”. Immers, je moet ver naar het Noorden en bij voorkeur buiten de stad zitten. Dat kost vaak meer geld. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud in deze landen ook hoog. Wil je een grote kans hebben op het Noorderlicht, dan maak je flinke kosten. Maar het is het zeker waard. Een budget tip wil hij nog wel verklappen. Heel af en toe is het Noorderlicht op de Wadden te zien, zij het nauwelijks met het blote oog. Wil je echt goedkoop, ga met een goede camera naar de Wadden. De kans op succes is klein, maar je weet het maar nooit.

Wil je met je gezin het Noorderlicht zien en je reis betaalbaar houden, suggereert Edith van “Riksja Travel” dan is het vooral handig om je accommodatie slim te kiezen. Het is dan misschien voordeliger om bijv. een houten cabin met meerdere slaapkamers te boeken i.p.v. aparte hotelkamers. Het is bovendien lekker knus om ’s avonds na een actieve dag lekker op te warmen bij de open haard of in je eigen sauna.

Een mooie plek om met kinderen heen te gaan is volgens Mirjam van “Voigt Travel” Salla, in the middle of nowhere. Hier kom je volgens haar in een echt Winterwonderland terecht.

Ook in Nederland kleine kans op Noorderlicht

Ook volgens Loek van SNP is het bijna niet mogelijk om dit soort trips te maken met een klein budget. Je moet naar de Noordelijke bestemmingen en dit zijn kostbare landen, zeker als je met je gezin wilt gaan. Als de zon zeer actief is en er dus Noorderlicht kan komen, heb je ook een kleine kans om dit in het Noorden van Nederland te zien. Hou de media in de gaten, aldus Loek.

De meeste geschikte reis als je wat voordeliger wilt reizen is Tromso, zegt Esther van Buro Scanbrit.

Jacques van TUI tipt Kiilopaa Fell in de buurt van Saariselka in Noord-Finland.

De budget tip van Vibeke van BBI Travel is kort en krachtig: boek op tijd!

Femke van Norske Noorwegen Reizen geeft aan dat zij op een aantal geselecteerde data individuele groepsreizen aanbieden, waarbij men individueel kan reizen maar wel het financiële voordeel van een groepsreis heeft.

Goede tips van de deskundigen over budget en de beste plekken

Na mijn zoektocht naar de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen zien, ben ik weer een stuk wijzer geworden. Ik heb goede tips ontvangen van deze deskundigen. Ook nuttige adviezen voor een kleiner budget. Aangezien je nooit een garantie kunt krijgen, lijkt het me het leukste om een leuke actieve winterreis te zoeken met leuke activiteiten. Ik ga maar eens wat offertes opvragen!

image

Ik kijk er naar uit om te gaan sneeuwschoenwandelen, ijsvissen en een sleehondentocht te maken. En als dan op de laatste avond als slagroom op de taart het Noorderlicht in al zijn glorie te bewonderen is, ben ik de gelukkigste man op aarde!

image

Praktisch

De meeste reisorganisaties mailden me een link met een aanbod dat past bij dit artikel. Ik deel ze graag zodat jullie zelf ook verder kunnen kijken.

SNP Natuurreizen: Lofoten Winterwandelreis op de Lofoten

Riksja Travel: Lapland reizen

Voigt Travel: Winterwonderland Lapland

TUI.nl: Best of Northern Light Lapland

BBI Travel: Spitsbergen en Lofoten winteravontuur

Sawadee Reizen: Sneeuwsafari bij de Poolcirkel

Vakantaseer jij over een Noorderlicht reis? Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Verantwoording
Dit artikel is op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid gemaakt. Ik heb een aantal reisorganisaties een tweetal vragen voorgelegd en met hen afgesproken dat ik hun organisatie, en waar relevant, links naar hun reisaanbod zou opnemen. Ik wil alle reisorganisaties die mee hebben gewerkt, hartelijk danken.
Af en toe werk ik met affiliate links. Als iemand via een dergelijke link een reis zou boeken, krijg ik daar een kleine provisie van. Dit gaat niet ten koste van de prijs.
De rechten van deze foto’s berusten bij Pharos Reizen. Ik heb toestemming om deze voor dit artikel en voor de promotie van dit verhaal te gebruiken.

Geen reacties

 • Shirley

  Wat een goed artikel. Ik heb nog 2 aanvullendr tips voor als je het noorderlicht op een foto wil vastleggen: zoek van tevoren op internet op wat met jouw camera de beste instellingen zijn. En: neem voor de zekerheid een extra accu mee, het schijnt dat die door de kou zomaar opeens leeg kunnen zijn.

 • Saliema Saboerali

  Wij hebben het noorderlicht begin oktober 2015 een aantal keren gezien. Eenmaal in Finland en 3 * in Noorwegen. Allemaal lowbudget aangezien we gewoon onderweg ( we waren met eigen vervoer) stugby’s / cabins huurden, ongeveer €50,- per nacht. Het geheim is om vanaf 22.00 uur naar buiten te gaan 😀

 • andre

  Mijn ervaring met het noorderlicht is dat het op een foto vaak veel groene ziet dan je het zelf ziet. Zeker als het zwak noorderlicht is zie je maar vaag wat groen aan de lucht en op je foto is het veel sterker. Ook een waarschuwing je heb ook wit pulserend noorderlicht is dus een wit streep aan de hemel ook mooie om te zien maar je moet het wel herkennen de eerste keer heb ik het niet herkend als noorderlicht en hoorde de volgende ochtend heb je het mooie pulserende wit noorderlicht nog gezien nee dus.
  Maar ik heb er 5 vakantie voor nodig gehad om eindelijk een keer echt prachtig noorderlicht te zien en dat was al om 8 uur avonds van uit de hotpot bij een vakantie huisje in Ijsland.

 • Shamira | Kompas24

  Leuk om van alle experts en reisorganisaties te lezen welke plek het beste is om het noorderlicht te aanschouwen. Wellicht dat het ook nog uitmaakt welke maand je in de winter gaat? Ik ben benieuwd waar je deze winter heen gaat en of je zoektocht naar het noorderlicht wordt beloond 🙂

  • vakantaseren

   Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Ik wil graag met mijn gezin en dat het maakt het zo duur omdat ik vast zit aan de vakantieperiodes. Ik heb wel wat offertes opgevraagd, het lijkt erop of het Lofoten of Tromso wordt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.