Actief,  avontuurlijk,  bergsport,  citytrip,  Gezinsvakantie,  Schotland

Ieder najaar heeft zijn voordeel: een rondreis door Schotland

In 2007 beloofden we elkaar in de buurt van Loch Ness om binnen 10 jaar terug te keren naar Schotland. In de herfstvakantie van 2016 is het zover. We boeken vliegtickets, huren een camper en gaan op rondreis door Schotland

Onze rondreis per camper door Schotland

Begin dit jaar herinner ik me dat we elkaar in 2007 hebben beloofd om binnen 10 jaar terug te keren naar Schotland. Dat deden we bij de “Clootie Well”, een bijzondere magische plek in de buurt van Loch Ness. Mijn dochter vindt dat je beloftes moet nakomen dus we nemen ons voor in de herfstvakantie van 2016 te gaan. We hebben maar een week tot onze beschikking dus om de reis helemaal met de auto te doen lijkt te krap. We besluiten om naar Edinburg te vliegen en van daaruit met een camper rond te reizen. Gezien het seizoen lijkt me dat geen slecht plan. Schotland staat niet echt bekend om zijn goede weer. Ik vind het best wel een beetje spannend. Ik heb nog nooit met een camper gereden. En dan ook aan de linkerkant van de weg. Maar de kogel is door de kerk, we gaan naar Schotland! Ga je mee?

scot55

Etappe 1: Edinburg-Gartmore

Vanaf de luchthaven in Edinburg gaan we met een taxi naar de plek buiten de stad waar we onze camper moeten ophalen. Ik moet even slikken als ik de camper zie, hij is best wel groot! Met de vertegenwoordiger van Bunk Campers regelen we alle administratieve zaken. Even schrik ik want mijn credit card lijkt het niet te doen. Gelukkig kan ik het oplossen en even later krijgen we praktische uitleg over de camper. Een uur nadat we aankwamen, draai ik de weg op. Onze eerste etappe is gezien het late tijdstip vrij kort. We rijden richting de Trossachs, vlakbij Loch Lomond. Hier begonnen we ook de allereerste keer aan een rondreis door Schotland.

Als we aankomen op de camping, schemert het al. We krijgen een tip voor een leuk restaurant in het dorp. Een busje haalt ons op en al snel zitten we in de Black Bull aan een pint! De kinderen maken kennis met Iron Brew, al snel hun lievelingssoda! Het wordt een gezellige avond, niet in de laatste plaats door de gastvrije Hongaarse eigenaar. Het busje van de Black Bull brengt ons terug naar de camping.

scot15

Etappe 2: Gartmore – Fort William

De volgende ochtend word ik wakker van de druppels die op het dak tikken. Ik heb heerlijk geslapen in de alkoof van de camper, beter dan ik had verwacht. Het matras ligt prima en het was zeker niet te koud. Buiten regent het lichtjes. Na een ontbijt met noedel soepjes, gaan we op pad. Bestemming voor de dag is Fort William. Al snel wordt het ons duidelijk dat dit een prachtige tijd is om in Schotland te rijden. De herfstkleuren zijn prachtig. Regelmatig zien we regenbogen. Af en toe stoppen we bij een mooie plek om te genieten van al die mooie uitzichten.

scot61

We rijden door de vallei van Glencoe, een prachtig dal waar we ooit een wandeling maakten met onze baby-dochter. Vandaag is het weer niet zo geweldig als toen maar mooi is het er wel.

scot2

In Fort William slaan we af richting Ben Nevis. Dat is de hoogste berg van Schotland en vlakbij ligt een camping. We checken in en hebben nog tijd om een wandeling te maken. We lopen een heel klein stukje richting op het “Ben Path”.

scot6

Het licht van de late namiddag is prachtig.

camper5

scot7

We hebben een keukentje in de camper maar vlakbij de camping zit een leuke pub. We gaan weer lekker uit eten. Met een pint en Iron Brew.

Etappe 3: Fort William- Mallaig – Sligachan (Skye)

Vandaag staan we in dubio, gaan we naar Skye of willen we direct naar de North Coast 500. Mijn dochter wil heel graag naar Skye want ze heeft hier mooie foto’s van gezien. We zijn er met haar 13 jaar geleden ook geweest en ik herinner me daar vooral veel regen van. Als we horen dat er regelmatig ferries gaan vanaf Mallaig naar Skye, hakken we de knoop door. De route naar Mallaig is namelijk erg mooi. We gaan op pad. Na een uur rijden, komen we bij Glenfinnan.

scot9

Deze plek is beroemd vanwege de spoorbrug die een rol speelt in een Harry Potter film. En vanwege een bijzonder monument. We kijken hier onze ogen uit! Vanaf een uitzichtpunt op een heuvel heb je prachtig panorama op zowel de brug als het monument.

scot10

De route naar Mallaig is prachtig, regelmatig parkeren we langs de kant om het landschap te bewonderen. We zijn ruim op tijd in Mallaig voor de boot van half 5. Helaas is het daar drukker dan we hadden gedacht, de ferry die we wilden is vol. We hebben er niet aan gedacht om te reserveren. De volgende gaat pas om tien over 6 in de avond.

scot20

Veel keus hebben we niet dus we wachten. Mallaig is een leuk vissersdorpje en vlakbij is een mooie plek waar we Skye in de verte zien liggen.

scot17

scot18

Rond 6 uur schepen we in en een half uur later rijden we Skye op. Inmiddels is het bijna donker. Er zijn weinig campings en 1 plek die we op het oog hadden, blijkt niets te zijn. We rijden nog een uur verder door de regen en duisternis. Mijn humeur daalt. Gaan we nog iets vinden? Bij Sligachan zie ik een hotel en pub en vraag ik binnen waar de camping is. Die blijkt helaas gesloten maar we mogen de camper naast de pub parkeren. Toiletten kunnen we in de pub gebruiken of de volgende ochtend in het hotel. Handig als je met een camper bent!

camper9

Ook hier gaan we lekker in de pub eten en het wordt een gezellige avond. Het is een beroemde plek, met een enorme variatie aan whisky’s.

scot22

Rond half 11 lopen we terug naar onze camper en gaan lekker slapen.

Etappe 4: Sligachan (Skye) – Eilean Donan Castle

Als we de volgende ochtend wakker worden, is het prachtig weer. We stappen de camper uit en zien voor het eerst pas goed waar we zijn. Wat een prachtplek. We hebben uitzicht op de Cuillins, een bergketen op Skye. De toppen zijn gehuld in wolken en het ziet er adembenemend uit. Zo hadden we Skye de vorige keer niet gezien!

scot25

Bij het hotel lopen we richting een bruggetje en kijken onze ogen uit. We zijn niet de enigen. Veel mensen parkeren hier om te kijken. Ik maak de ene na de andere foto.

scot26

Na het ontbijt rijden we richting de Fairy Pools. Bij het Sliganach hotel kregen we de tip om hier een wandeling te maken. Ik moet voor het eerst op een single track road rijden met de camper. Single track road is een eenbaansweg. Gelukkig zijn er regelmatig stukken weg waar je elkaar kunt passeren. Ik parkeer de camper en we gaan op pad.

scot37

Een mooie wandeling langs watervalletjes en rotsformaties. Onderweg zien we allerlei poeltjes met zuiver water. Het is hier drukker dan ik zou hebben verwacht, een populaire wandeling.

scot36

scot35

Na deze wandeling rijden we naar de noordkant van Skye. Ik wil graag “The Old men of Storr” van dichtbij zien. Dit is een beroemde rotsformatie die ik vaak op foto’s van natuurfotografen heb gezien. In het leuke stadje Portree kopen we onderweg lunch en we vervolgen onze route. Het laatste stuk naar de “Old men” moeten we lopen. Het is ongeveer een uur klimmen om er te komen.

scot40

Het is een van de mooiste wandelingen die je volgens mij in Schotland kunt maken. Boven aangekomen, ben je echt in een andere wereld. Het uitzicht is magnifiek en de rotsformaties torenen boven je uit. Het is al weer laat in de middag dus we kunnen helaas niet te lang blijven. Ik zou hier wel uren kunnen rond dwalen.

scot42

De kinderen willen wel nog voordat we teruggaan aan de voet van de “old man” staan. Het levert een paar bijzondere foto’s op!

scot43

scot45

scot48

Terug op de parkeerplaats, stappen we weer in en vertrekken we naar het vaste land. Net voor het donker wordt, rijden we een kleine camping op met uitzicht op het beroemde kasteel Eilean Donan. De camping stelt niet veel voor maar het uitzicht compenseert dat meer dan voldoende. Voor het eerst maak ik een maaltijd klaar in de camper. Na het eten wil ik nog naar het kasteel wandelen. Langs de oever en door het donker lopen we erheen. Het kasteel ziet er spookachtig uit en mijn kinderen vinden het een beetje griezelig. Ik vind het door deze belichting juist erg mooi.

scot49

Dit is echt een topdag geweest. Skye is zo mooi. Hier komen we zeker weer een keer terug!

Etappe 5: Eilean Donan Castle – Gairloch

De volgende ochtend gaan we weer op pad. Vandaag komen weer voor het eerst op de zogenaamde North Coast 500 route. Dit is een nieuwe autoroute langs de kust van Schotland. Hij begin en eindigt in Inverness en is ca. 500 mijl lang. Vandaar de naam.

Vrij snel na vertrek komen we weer bij een zogenaamde Single Track road. Het is de weg over de pas van het vee, de “Bealach na Ba” route. Langzaam maar zeker slinger ik met de camper over de weg de bergen in.

scot51

Ik kijk mijn ogen uit! Regelmatig moet ik op een passeerstukje wachten op tegenliggers. Dit is een van de mooiste wegen waar ik ooit gereden heb. Met een camper maakt het alleen nog maar spannender! Bovenop de pas parkeer ik en stappen we uit. Zelfs de camper lijkt van het uitzicht te genieten!

camper14

In de verte zie ik Skye liggen en als je heel goed kijkt, zie je zelfs de “Old man of Storr”. Op zo’n moment zou ik graag een 360 graden camera bij me hebben! Het is hier fris maar het uitzicht verwarmt ons. Mijn vrouw en ik hebben een leuk gesprek met een Schot die hier ook na vele jaren weer een keer terug is.

scot52

We rijden weer omlaag en de North Coast 500 volgt daarna de kustroute. Vaak stoppen we even om te kijken en rijden dan weer verder. In Shieldaig is het tijd om te lunchen. Ik herinner me dit dorpje van onze eerste rondreis. In het bijzonder het gekke eilandje met bomen voor de kust staat nog in mijn geheugen gegrift.

camper15

Bij het enige cafeetje in het dorp lunchen we en het ziet er nog precies hetzelfde uit. Dit dorp straalt een heerlijke rust uit. Hier zou ik wel een keer wat langer willen blijven.

Na de lunch rijden we door. Het doel voor de dag is Gairloch. Even buiten het stadje ligt onze camping. Camping Sands ligt in de duinen en aan zee. Een waardige plek om deze mooie dag af te sluiten. Ruim voor zonsondergang staan we op het strand.

scot58

scot71

scot56

We genieten van de kleuren en het spel van de  zonnestralen, wolken en golven. Dit is vast een van de mooiste campings van de North Coast 500.

Etappe 6: Gairloch – Aviemore

Wat gaat een week toch snel. Vanuit Gairloch moeten we helaas al weer terug richting Edinburg. Een ding is zeker. We komen hier terug en pakken dan de North Coast 500 weer op! Maar ook de terugreis biedt nog mooie plekken. Bijv. de Torridon, een prachtige vallei en natuurgebied waar we doorheen rijden.

scot54

Ook hier stop ik regelmatig om het landschap even op me in te laten werken. Een andere mooie stop is een wandeling bij een enorme kloof met watervallen en een soort hangbrug, de Corrieshalloch Gorge.

scot62

Vandaag hebben we nog 1 andere bijzondere stop voor de boeg: Clootie Well op Black Isle, vlakbij Inverness. Hier beloofden we elkaar in 2007 om binnen 10 jaar terug te keren. Zie ook Schotland, terug naar Clootie Well

clootie8

Na de stop bij Clootie Well, rijden we richting de Cairngorm Mountains. Daar willen we de laatste nacht in de camper doorbrengen. Nadat we boodschappen hebben gedaan in Aviemore rijden we verder naar het nationaal park. Bij de camping die ik op het oog heb, krijg ik te horen dat het vol is! Er zijn geen plekken meer met stroom. Wie had dat verwacht? We proberen een camping een paar kilometer terug maar daar is het precies hetzelfde! We rijden terug naar de eerste camping en daar is toch nog een plekje met elektriciteit. Ook de Schotten hebben vakantie en daarom is het nu zo druk.

Als we eenmaal staan, lopen we naar een meertje, Loch Morlich, en we mijmeren een beetje over deze prachtig week. Vanaf morgen zitten we weer in de stad en de drukte. Wat hebben we genoten van deze prachtige week. Het weer was goed te doen, af en toe wat regen, beetje fris maar met een camper is het ideaal.

Etappe 7: Aviemore – Edinburgh

De laatste dag rijden we weer terug richting Edinburg. De wegen zijn breder maar ook hier is het nog steeds prachtige natuur.  We passeren het pittoreske stadje Pitlochry dat we op het lijstje voor volgende keer zetten. Bij het hotel waar we de laatste nacht zullen doorbrengen, laden we de spullen uit. We maken de camper schoon en ik breng hem terug naar de startplaats.

camper8

#Vakantaseren750

We hebben ca. 750 mijlen gereden! Wat mij betreft doop ik deze bijzondere route om tot #Vakantaseren750 naar analogie van de #NorthCoast500! Een prachtige route die ik iedereen kan aanraden!

De laatste avond in Schotland brengen we in Edinburg door. Een prachtige stad met mooie gebouwen, een kasteel en gezellige pubs. De laatste Schotse maaltijd moet natuurlijk in een pub plaatsvinden!

Wat een heerlijke week in een prachtig land. Na 3 keer in Schotland geweest te zijn, zeg ik, het najaar is echt de beste tijd voor een trip naar dit mooie land. Ieder najaar heeft zijn voordeel! En ik kom zeker weer een keertje terug.

Praktisch

We vlogen met KLM naar Edinburg.

De camper huurden we bij Bunk Campers. Dit is een camper verhuurbedrijf met diverse vestigingen in Groot-Brittannië en Ierland. We huurden het type Grande omdat we met zijn vijven zijn. Dit is een camper met minimaal 5 gordels en 5 slaapplaatsen. De camper is van alle gemakken voorzien. Er zijn zelfs een toilet en douche aan boord. Er is een keukentje en verwarming. Het is een ideaal vervoermiddel voor een rondreis in Schotland in het najaar.

Meer info over huren bij Bunk Campers kun je vinden op hun website: Bunk Campers.

Je kunt ook kiezen voor een huurcamper via Travelhome. Bij hen kun je een vrijblijvende offerte aanvragen via deze link.

Verantwoording
Deze reis vond plaats op eigen initiatief. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Met Bunk Campers ben ik een samenwerking aangegaan. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt en het copyright berust daarom ook bij mij. Gebruik is alleen toegestaan na overleg met en toestemming van mij.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.