Alde Feanen
Actief,  avontuurlijk,  dagtrip,  De Alde Feanen,  duurzaam,  kajak,  natuurpark,  outdoor,  wandelen

10 manieren om De Alde Feanen te ontdekken

In september ga ik voor de tweede keer binnen een half jaar naar Nationaal Park De Alde Feanen. Er is nog zoveel moois te ontdekken dat ik graag terugkeer naar dit prachtige natuurgebied. In dit artikel deel ik met jullie 10 manieren om De Alde Feanen te ontdekken.

Terug naar De Alde Feanen

In het voorjaar van 2016 ben ik voor het eerst in De Alde Feanen in Friesland. Het bevalt me zo goed dat ik in september terugkeer. Er valt nog zoveel te zien. Het is een prachtig natuurgebied dat je op allerlei verschillende manieren kunt ontdekken.

aldefeaneni

Nationaal Park De Alde Feanen is het jongste Nationale Park van Nederland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er voor mijn eerste bezoek nog niet van had gehoord. Ik hoop dat via mijn verhalen meer mensen het park leren kennen en daarna gaan vakantaseren over een bezoek.  Het is een oud veengebied dat perfect geschikt is voor allerlei vormen van watersport. Maar ook op de vaste wal kun je genieten van dit bijzondere stukje Friesland.

image

Tijdens mijn twee bezoeken heb ik het gebied op maar liefst 10 verschillende manieren verkend. Er zit er vast 1 tussen die geschikt is voor jou.

Begin bij het bezoekerscentrum

Om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is in dit natuurgebied, is een start bij het Bezoekerscentrum zeker aan te bevelen. Er zijn behulpzame mensen aanwezig die veel weten over de Alde Feanen. In het bezoekerscentrum is ook een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het gebied. De aanwezige flora en fauna worden uitgebreid getoond.  Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken allerlei wandelingen en vaartochten en er zijn diverse kaarten te koop. Naast het bezoekerscentrum ligt Restaurant De Buitenplaats met een heerlijk terras aan het water. Een lekker plekje voor of na je activiteit in het Nationale Park.

 

Kajakken in de kreken

Mijn allereerste kennismaking met De Alde Feanen is met een kajak. Vroeg in de ochtend vertrekken we met mijn gezin verdeeld over een paar kajaks. Verhuurder Hollema geeft ons instructies over de route die we het beste kunnen nemen. Er staat een flinke tegenwind en het is flink werken om tegen de stroom op te kajakken. We zijn meteen goed wakker. Na het glazen huis, slaan we volgens de aanwijzingen rechtsaf en ineens zitten we in een prachtig krekengebiedje.

image

Het water is hier spiegelglad, de begroeiing prachtig groen. We doen rustig aan om eventueel broedende vogels niet te storen. We worden er zelf ook stil van. Wat een perfecte manier om deze kleine zij-armen in de Alde Feanen te verkennen.

image

De Alde Feanen te voet

Bij mijn terugkeer aan De Alde Feanen ben ik in mijn eentje. Tijdens mijn eerste bezoek zijn we vooral op het water geweest. Nu wil ik graag ook het gebied te voet verkennen. Bij het bezoekerscentrum vraag ik om advies. Een mooie wandeling ligt bij het begin van het dorp Eernewoude. Ik koop een kaart van het gebied en rijd erheen. Op de kleine parkeerplaats staat 1 andere auto. Ondanks het prachtige weer, is het hier erg rustig. Ik trek mijn wandelschoenen aan en ga op pad.

aldefeanena

Ik geniet ervan weer terug te zijn in dit gebied dat me zo goed is bevallen een paar maanden terug. Onderweg zie ik vogelkijkhutten, molens en uitzichtpunten.

aldefeanenb

Op de kaart heb ik een kleine camping gezien die ik wil gaan bezoeken. Als ik daar het terrein op kom, loopt de eigenaresse naar me toe en begroet me bij mijn naam. Hoe kan dat? Het is de vrouw van Jurjen Veldboom met wie ik in mei ben gaan suppen. Ze herkende me van mijn foto op twitter! Ik heb een leuk gesprek met Barbara en ik bewonder de leuke stek waar ze zitten, midden in het Natuurgebied. Dit is zeker een camping om nog eens terug te komen. Ik neem afscheid van haar en loop verder. Wandelen is een heerlijke manier om De Alde Feanen op het vasteland te ontdekken. je bepaalt je eigen tempo, het is er heerlijk rustig en er zijn diverse mooie uitzichtpunten.

aldefeanenc

Suppen, een groeiende watersport

Tijdens mijn eerste bezoek maak ik voor het eerst kennis met suppen. Suppen staat voor Standing Up Paddling. Een groeiende watersport. Ik krijg les van Jurjen Veldboom en slaag er tot mijn eigen verbazing in droog te blijven.

image

Mijn kinderen hebben er helemaal geen moeite mee en lopen over de plank heen alsof ze nooit anders gedaan hebben. Wij beperken ons tijdens deze kennismaking tot een klein watertje in Eernewoude. Jurjen vertelt dat het ook mogelijk is om hele tochten te suppen door De Alde Feanen. Het is een bijzondere manier omdat je rechtop staat. Je hebt daardoor meer uitzicht dan bijv. in een kano of sloep. Ik kan me goed voorstellen dat dit een populaire sport gaat worden in dit Nationale Park, niet in de laatste plaats dankzij de jonge enthousiaste Jurgen!

 

 

Swing-triken en Fat Max

Bij de voorbereiding van mijn terugkeerbezoek lees ik iets over swing-triken en elektrisch steppen. Het lijkt me gaaf om ook op die manier het gebied te doorkruisen al weet ik niet precies wat ik me bij een swing-trike moet voorstellen.

Op een zonnige zaterdagmiddag meld ik me met 4 anderen bij De Twirre. Dat is de vertrekplaats voor de swing-trikes. Eigenaar Rene heeft de voertuigen al klaar zijn. Er zijn 2 swing-trikes, 2 e-scooters en 1 elektische step, Fat Max genaamd. Allemaal duurzaam! Rene legt ons uit hoe het werkt en neemt ons mee naar een rustig weggetje waar we kunnen oefenen. Ik heb direct een klik met de swing-trike.

aldefeanenh

Het is een soort elektrische step waar je op staat. je houdt je handen aan het stuur. Sturen doe je niet met het stuur maar door je gewicht te verplaatsen. Dat klinkt spannender dan het in werkelijkheid is. Binnen no-time scheur ik vol gas over de weg. We gaan met zijn vijven op pad. De route is te volgen via een ipad op een van de e-scooters maar staat ook aangegeven op lantarenpalen langs de weg. We genieten allemaal van deze originele voertuigen. Onderweg wisselen we af. Halverwege hebben we een heerlijke pauze bij een boerderij. Tijd om Fries suikerbroodijs uit te proberen! Na deze smakelijke break, tuffen we weer terug richting De Twirre. Voor een groep die eens wat anders wil, is een tocht met een swing-trike, e-scooter of elektrische step door De Alde Feanen echt een aanrader. En bovendien nog duurzaam ook!

aldefeaneng

Nachtvaren door de Alde Feanen

Een andere unieke manier om De Alde Feanen te ontdekken is nachtvaren. Tijdens mijn eerste bezoek ga ik samen met mijn vrouw mee met schipper Ulbe Postma.

 

Tijdens de schemer vertrekken we in zijn sloep en langzaam zien we hoe de nacht het gebied overneemt. We zitten in de sloep met mensen uit het gebied zelf en ook zij zijn onder de indruk van wat we meemaken. Het is een speciale ervaring om in het donker te varen. Af en toe zet Ulbe de motor uit en horen we alleen het kabbelen van het water of een vogel in de verte. Ulbe vertelt spannende verhalen die verbonden zijn aan de verschillende plekken waar we langs komen. Ik zou ze best willen delen maar nog beter is om ze zelf een keer te horen tijdens zo’n nachtvaart. Deze ervaring heeft veel indruk op me gemaakt. Tijdens mijn tweede bezoek heb ik de gelegenheid om nog een keer mee te gaan, maar ik koester graag de herinnering aan die bijzondere tocht in mei.

 

 

Excursieboot de Blaustirns

Tijdens mijn eerste bezoek kwam ik hem al tegen tijdens de nachtvaart, de Blaustirns (Zwarte stern).

aldefeanenk

Bij mijn tweede bezoek mag ik zelf met deze bijzondere excursieboot mee. Het is een catamaran die volledig vaart op zonne-energie. Via zonnepanelen aan de zijkant van het dak worden accu’s opgeladen. Vandaag schijnt de zon volop maar ook op bewolkte dagen zit er voldoende energie in de accu’s om duurzaam door de Alde Feanen te kunnen varen. Leuk is ook dat je bovenop het dak kunt staan waardoor je een 360 graden uitzicht hebt op het gebied.

aldefeanenl

En een boot op zonne-energie maakt nauwelijks geluid. Aan boord is een gids van It Fryske Gea (het Friese Landschap) die veel weet te vertellen over de historie van en de natuur in het gebied. Een perfecte manier om op een duurzame wijze veel van het gebied te zien en te horen!

aldefeanenj

Varen met verhalen

Tijdens mijn eerste bezoek maken we kennis met Age Veldboom. We schepen in op zijn aak en hij neemt ons mee op een bijzondere tocht vol met verhalen. Age is een geboren verteller en terwijl we genieten van de zeilervaring op dit historische schip hangen mijn kinderen aan zijn lippen.

 

Een trip met Age Veldboom is meer dan een  vaartocht met een aak. Het is een beleving die ervoor zorgt dat je terug wilt komen naar dit gebied. Als ik terugkijk naar de foto’s die ik maakte tijdens deze tocht, zie ik de ogen van mijn kinderen weer glinsteren. Daar kan geen Netflix of computerspel tegenop. “Varen met verhalen” zorgt weer voor nieuwe verhalen, die ik graag verder vertel.

 

Skûtsjesilen met de Dikke Otter

Een bezoek aan dit Friese watersportgebied is natuurlijk niet compleet zonder dat  we met een skûtsje hebben gezeild. Ik heb geluk want ik mag mee met de Dikke Otter, een origineel skûtsje uit 1898. Er zijn nog maar 400 skûtsjes over van de 4000 die er gebouwd zijn. De laatste werd in 1930 afgeleverd.

Voor vertrek legt schipper Catrinus ons de regels aan boord uit. Het is de bedoeling dat we allemaal meehelpen. Het eerste stuk varen we op de motor maar na een tijdje moeten de zeilen gehesen worden.

aldefeanend

Het is zwaar werk maar het lukt ons het grootzeil omhoog te krijgen. Daarna mag ik de fok omhoog trekken. Om de beurt bedienen we de fok en het roer. Ik begin met de fok. Het waait niet echt hard maar voldoende om op pure windenergie in beweging te blijven.

aldefeanene

Wat is zeilen toch een prachtige manier om vooruit te komen! De hele tijdelijke bemanning geniet van deze unieke ervaring.

aldefeanenf

Het laatste kwartier sta ik als een echte kapitein aan het roer. Catrinus zegt niks dus ik vaar gewoon door richting de haven. Met een paar kleine aanwijzingen van de kapitein leg ik de Dikke Otter netjes aan de steiger. Dat voelt best wel stoer! Ik moet eerlijk bekennen dat zeilen met een skûtsje al heel lang op mijn vakantaseren lijstje stond. Tof dat ik het nu echt een keer heb meegemaakt.

Zeilles van een zeilopa

Ik sluit mijn tweede bezoek af met een activiteit die ook al jaren op mijn wensenlijst staat. Zeilles in een valk. Ik heb ooit wel eens een weekend gezeild met vrienden maar toen waren het vooral die vrienden die konden zeilen. Vandaag krijg ik les. In Akkrum meld ik me bij zeilschool Pean. Zeilschool Pean biedt zeilcursussen en zeilkampen aan voor allerlei groepen. Ze werken daarbij veel samen met zogenaamde “zeilopa’s”. Dit zijn iets oudere mannen uit de omgeving die het leuk vinden om zeilinstructie te geven. Onze “zeilopa” heet Jan en ziet er helemaal niet uit als een opa.

image

Jan woont vlakbij en is gek op zeilen. Regelmatig is hij bij zeilschool Pean om zeilles te geven. Wij hebben vandaag pech omdat er amper wind staat. Volgens Jan is het dan juist de kunst om toch te proberen vooruit te komen. We zijn met 3 leerlingen en om en om zitten we aan het roer. Soms dobberen we in afwachting van de wind. Als er een zuchtje wind opsteekt, varen we weer een stukje. Het is aangenaam weer en ik vind het een mooie afsluiting van mijn tweede weekend in De Alde Feanen. We hebben een leuk gesprek met Jan en kunnen alle indrukken van de afgelopen dagen een beetje laten bezinken. Terug bij zeilschool Pean, leidt de eigenaresse ons rond. Het lijkt me leuk om op een later moment nog eens terug te komen met mijn gezin om zeilles te nemen. Hopelijk staat er dan wel wat meer wind. Ik heb al weer een mooie aanleiding om te vakantaseren over mijn volgende bezoek naar dit gebied!

aldefeanenn

Een heerlijke afsluiting bij De Koken

Mijn tweede bezoek aan dit natuurgebied sluit ik af met een afscheidsmaaltijd bij De Koken. Dit restaurant ligt aan de haven in Akkrum.

aldefeaneno

De sfeer is er gemoedelijk en het eten is heerlijk. Ik kies voor de verse pompoensoep en heb er geen spijt van. Nog nooit at ik zulke lekkere pompoensoep. Zonder overdrijven. De wraps die ik daarna eet, smaken ook voortreffelijk.

aldefeanenp

En dan het toetje: Tiramisu met suikerbrood! Wauw. Zalig met die Friese twist. De Koken is echt een leuk plekje, met heerlijk eten en een mooie ligging aan de haven. Wat een perfecte manier om weer een geslaagd weekend in dit gebied af te sluiten.

 

De Alde Feanen, een plek om naar terug te keren

Ik ging dit jaar twee keer naar Nationaal Park De Alde Feanen en ontdekte het gebied op 10 verschillende manieren. Ik ontmoette er bijzondere ondernemers en genoot van de prachtige natuur. De Alde Feanen hebben alles in zich om een Nationaal Park van Allure te worden. Ik hoop dat mijn artikel jullie inspireert om hier binnenkort een keer heen te gaan!

 

Praktisch

Wil je zelf ook naar dit gebied en een van deze activiteiten doen, dan heb ik hier de links van de ondernemers en organisaties voor je.

 

Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast wordt over dit gebied als ik! Ben je van plan hier binnenkort heen te gaan?

Verantwoording
Ik ben door een aantal samenwerkende ondernemers uit het gebied van De Alde Feanen uitgenodigd om deel te nemen aan diverse activiteiten bij De Alde Feanen. Ik wil alle ondernemers hartelijk danken voor de door hun aangeboden activiteiten.
Ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud van dit verhaal. Als ik samenwerk met andere organisaties, behoud ik me het recht voor om mijn eigen mening over mijn ervaring te delen. Het copyright van alle foto’s in dit artikel berust bij mij.  Gebruik is alleen mogelijk na overleg en onder vermelding van Vakantaseren. De foto van mij op de swingtrike is gemaakt door Suzanne van Duijn. De persoon op de foto met de Fat Max is Michal van www.reiswijzerkidsenco.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.