camper, camper huren, rondreis, Schotland
Actief,  Camper,  rondreis,  Schotland

7 redenen waarom een camper ideaal is voor een rondreis in Schotland

In oktober vlieg ik met mijn gezin naar Edinburg. We gaan een rondreis door Schotland maken. We hebben ervoor gekozen om ter plekke een camper te huren bij Bunk campers en daarmee in een week de Schotse Hooglanden te verkennen. In dit artikel geef ik je 7 redenen waarom een camper ideaal is voor een rondreis door Schotland.

camper, rondreis, Schotland

1) Met een camper ben je onafhankelijk van het weer en seizoenen

Vanaf het moment dat we hebben besloten om in de herfstvakantie naar Schotland te gaan, denken we na over hoe we gaan rondreizen. Er is een bekende uitdrukking in Schotland (en Noorwegen, Ierland etc.): slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Een camper waarin we allemaal passen, voelt voor mij als een goede jas waarmee we voorbereid zijn op eventueel slecht weer. Met een camper kun je het hele jaar op pad in Schotland, weer of geen weer. Onze camper is voorzien van verwarming en we passen er met zijn vijven gemakkelijk in. We hebben tijdens onze rondreis af en toe wat regen maar toch ook verrassend goed weer. In de ochtenden is het meestal wel flink afgekoeld en als ik ’s morgen wakker word, ben ik blij dat ik niet in een tentje lig maar lekker in mijn bed in de camper.

camper, Schotland, rondreis

2) Met een camper kun je gaan en staan waar je wilt

Een van de belangrijkste voordelen die ik tijdens onze rondreis door Schotland ervaar, is dat je met een camper kunt gaan en staan waar je wilt. We hadden vooraf wel een idee van de route die we zullen afleggen maar willen daar ook van af kunnen wijken. Als je hotels hebt gereserveerd, zit je vast aan die route. We bedenken in Fort William bijv. dat we eigenlijk toch graag naar Skye willen en rijden daar spontaan heen via de prachtige route naar Mallaig.

camper, rondreis, Schotland

Op Skye ontdekken we een ander groot voordeel. We hebben op de kaart een camping uitgekozen bij Sliganach maar ter plekke blijkt dat de camping al gesloten is. Gelukkig mogen we van de hoteleigenaar de camper naast de pub parkeren. Ideaal!

camper9

Stel je voor dat we in het donker en in de regen nog verder op zoek hadden gemoeten naar een camping?  Deze avond eten we gezellig in de pub en de volgende ochtend prijzen we ons helemaal gelukkig, we bevinden ons op een van de mooiste plekken in Schotland. Wat een magnifiek uitzicht op de Cuillins, de beroemde bergen van Skye.

scot25

3) Met een camper ben je zelfvoorzienend

We hebben een camper gehuurd die van alle gemakken is voorzien. Er zijn een koelkast en keukentje met bijbehorende inventaris. We hebben zelfs een eigen toilet en douche aan boord! Ik kan je uit ervaring zeggen dat het erg fijn is om midden in de nacht niet naar een toiletgebouw te hoeven lopen. Onderweg doen we vaak al de boodschappen bij een supermarkt. Als we dan ’s ergens aankomen aan het eind van de middag, hoeven we nergens meer heen.

camper7

Als je alles bij elkaar optelt is een camper huren kostentechnisch ook interessant. Als je in een hotel zit, betaal je naast kamerhuur ook kosten voor uit eten. En als je niet je eigen auto mee hebt, kun je daar ook nog autohuur bij optellen.

camper, rondreis, Schotland

4) Met een camper ben je zo geïnstalleerd op een camping

Voor ons is dit de eerste keer dat we met een camper op pad gaan. Een van de grote voordelen vind ik dat als je ergens aangekomen bent, je niet uren bezig bent met het opzetten van je tent, de bedden klaarmaken etc. Je zoekt een plekje uit, plugt de elektriciteitskabel in, draait de gaskraan open en je bent in feite al klaar. Wat een tijdswinst!

camper, rondreis, Schotland

’s Avonds voor het slapen gaan, moeten we alleen nog 1 bed klaarmaken. De zithoek wordt dan omgetoverd in een tweepersoonsbed. In onze camper hebben we 5 a 6 slaapplekken. De spullen in het stapelbed achterin en in de alkoof (op het dak boven de bestuurder) kunnen we gewoon de hele week laten liggen.

camper18

5) Met een camper heb je goed uitzicht

Een van de verrassende voordelen van met een camper onderweg zijn, is dat je erg goed uitzicht hebt op de weg en de omgeving. Je zit namelijk veel hoger waardoor je over andere auto’s uit kunt kijken. En dat is erg prettig als je door prachtige natuurgebieden in de Schotse Hooglanden rijdt!

camper17

Tijdens onze rondreis heb ik ook ervaren dat mensen met campers iets speciaals hebben met elkaar. Ik merk al snel dat mensen vanuit tegemoetkomende campers me altijd groeten. Het is blijkbaar een soort ongeschreven regel dat je naar elkaar zwaait. Ik heb dit snel door en vanaf dag 2 zwaai ik ook vrolijk terug!

camper10

6) In een camper slaap je perfect

Ik ben vooraf benieuwd hoe we zullen slapen in de camper die we gehuurd hebben en ik word aangenaam verrast. We zijn met zijn vijven maar het past allemaal gemakkelijk. Achter in de camper is een stapelbad waar onze oudste twee kinderen zich terug kunnen trekken.

camper12

Deze ruimte is deels met een schot af te sluiten. Wij slapen zelf in de alkoof boven de bestuurdersplek.

camper20

Onze jongste zoon kan op het bed in de zithoek. Ik slaap echt goed! De matrassen zijn van prima kwaliteit en we hebben dekbedden zodat we het echt niet koud krijgen. De verwarming hoeft ’s nachts niet eens aan. Met speciale rolluiken kunnen we de boel verduisteren, zodat we niet wakker worden van de zonsopgang. Tenzij je dat wilt natuurlijk want wakker worden vlakbij Eilean Donan Castle met een prachtige rode zonsopkomst is ook niet mis.

7) Met een camper kom je op de mooiste plekken

Last but not least, met een camper kun je naar de mooiste plekken in Schotland. Ik was vooraf benieuwd hoe het zou gaan met het rijden met een camper maar ik moet toegeven dat ik snel gewend ben. Natuurlijk pas je je rijgedrag aan. Wat ik bijzonder vind, is dat anderen zich ook aan jou aanpassen. Vaak rijden we op een single track road (eenbaansweg) en zie ik een tegenligger al honderden meters verderop wachten om mij er langs te laten.

scot51

We kunnen met de camper overal heen waar we willen en stoppen regelmatig om te genieten van de prachtige panorama’s die we onderweg tegen komen. Ook vinden we altijd wel een plek om te parkeren. Zoals bij de Fairy Pools op Skye waar we een wandeling gaan maken. Als we terugkomen, moet ik een stukje doorrijden om een keerpunt te vinden op deze single track road.

Kijk en geniet maar even mee…

camper11

camper15

camper16

camper, Schotland, rondreis

Kortom, een camper is ideaal voor een rondreis door Schotland

Ik weet het nu zeker, een camper is ideaal voor een rondreis door Schotland. Dankzij de camper kunnen we optimaal genieten van een fantastisch land. We komen snel weer terug en hoeven dan niet lang te denken. We gaan weer camperen door Schotland!

Praktisch

We huurden onze camper bij Bunk Campers. Bunk Campers heeft vestigingen in diverse steden in Engeland (Londen), Schotland (Edinburg, Glasgow) en Ierland (Dublin, Belfast). We hadden het type Grande. We kozen voor dit type omdat we minstens 5 gordels nodig hadden.

Een andere interessante mogelijkheid is om een camper te huren via verhuurplatform Goboony. Een andere mogelijkheid is camperverhuurder Travelhome. Bij hen kun je ook een vrijblijvende offerte aanvragen via deze link.

camper8

Hou er rekening mee dat je een borg moet betalen. Dat kan via je creditcard. Zorg er wel voor dat er voldoende bestedingsruimte beschikbaar is.

Je kunt ervoor kiezen het eigen risico in te perken door het af te kopen. Dat kan bij Bunk Campers zelf maar ook via een eigen verzekering zoals bij Allianz Eigen Risico Autohuur. Ik heb zelf erg goede ervaringen met deze verzekering via Allianz.

Meer info over het aanbod, voorwaarden, beschikbaarheid en prijzen, vind je op de website van Bunk Campers website

camper13

Verantwoording
Het copyright van de foto’s berust bij mij en gebruik is alleen toegestaan in overleg en na toestemming van mij. Ik ben voor dit artikel een samenwerking met Bunk Campers en Camptoo aangegaan.

Vaker dit soort leuke verhalen lezen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required


17 reacties

 • Trudy

  Na nog een keertje lezen doe ik er nog een achtste reden bij: Als je met een camper reist, leef je niet vanuit je koffer. Zodra je de camper hebt, kun je je kleding, schoenen en andere spullen in de kastjes opbergen, waar je ze gedurende de reis gemakkelijk kunt vinden. Reis daarom met gemakkelijk opvouwbare tassen naar het verhuuradres. Dergelijke tassen kun je gemakkelijk in het ‘ achteronder’ van de camper opbergen.

 • Gilbert

  Lang geleden zijn wij ook met een camper op vakantie geweest en wel naar British Columbia, Canada. Vancouver en omstreken. Prachtige manier van reizen en kan het iedereen aanbevelen, zeker de mensen die niet van kamperen houden.
  Wij hadden alleen de pech dat het een slecht seizoen was, aantal National parken waren dicht omdat er nog te veel sneeuw lag. Zelfs de locals zeiden dat het in geen jaren zo slecht is geweest. Maar dat mocht de pret niet drukken, we konden alleen niet verder richting het oosten dan dat wij wilden.
  De camper:

  [img]http://i.imgur.com/kJtLUVF.jpg[/img]

 • ivonne calis

  Ik heb al je prachtige foto’s al voorbij zien komen en likes gegeven op Instagram. Kamperen met de tent zou ik in Schotland niet graag doen, maar mer de camper wel. De vrijheid die je hebt als je zomaar ergens kunt staan ervoeren wij al een aantal keer en op dit soort gave trips kun je je hart ophalen aan de mooiste plekken. Ik ben al overtuigd van de camper zonder er ooit in gereden te hebben. Kun je nagaan 🙂 Misschien volgend jaar zelf maar eens een tripje mee maken!

  • vakantaseren

   Dat is leuk om te horen! Sorry voor de late reactie, zat in Marokko. Daar wil je misschien na mijn volgende artikelen ook wel heen 🙂

 • Frans Cools

  Harstikke leuk om dit te lezen, ben enkele jaren gelden met een groepsreis naar Schotland geweest, hebben nu een camper en zou ook wel naar Schotland willen, maar eerlijk gezegd het links rijden ben ik een beetje huiverig voor

 • Chantal

  Een vraag die ik niet kan terugvinden ergens. En online veel verschillende antwoorden op vind. Kun je langs de weg gewoon parkeren of niet dit op een camping.

  • vakantaseren

   Hoi Chantal ik heb ook even gezocht. Volgens mij moet het kunnen zolang de regels respecteert. Kijk even bij Visit Scotland voor de zekerheid

 • anne

  Hallo. We denken er ook aan om een vakantie te plannen met een camper in het prachtige Schotland. We beseffen dat links rijden toch wel wennen zal zijn, maar vooral vragen we ons af of heel veel wegen niet te smal zijn voor campers? En zijn hierdoor alle wegen/ steden wel toegankelijk? Alvast bedankt!

  • vakantaseren

   Dag Anne,
   dank voor je reactie. Links rijden wende voor mij snel. De wegen zijn inderdaad niet breed maar op hele smalle wegen zijn er wel vaak passing lanes. Ik heb er geen moeite mee gehad moet ik zeggen maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen wel wat spannend kan zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.