nieuwe spelletjes lockdown
Actief

5 leuke spelletjes voor een nieuwe lockdown

Komt er een nieuwe lockdown? Dan zijn spelletjes de manier om met elkaar de avonden door te komen. Ik heb de afgelopen tijd een paar nieuwe spelletjes ontdekt om een lange winter door komen. In dit artikel deel ik 5 leuke spelletjes voor een nieuwe lockdown.

Spelletjes verbinden

De laatste dagen is het vaak in het nieuws. Komt er een nieuwe lockdown? Want het aantal corona besmettingen stijgt erg hard. Hoe gaan we de lange avonden met elkaar doorbrengen als het echt zover komt?

Spelletjes spelen daar een hele belangrijke rol in. Zelf heb ik in de afgelopen maanden ontdekt dat het spelen van een leuk spelletje je met anderen kan verbinden. In het vuur van de strijd, ontdek je het speelse kind in je. Je hebt samen lol en de tijd vliegt voorbij.

Ik heb 5 nieuwe en leuke spelletjes geleerd die ik graag met je deel.

1. Fantaseren met Dixit

Dixit is met stip het leukste spel dat ik de afgelopen tijd heb ontdekt. De eerste keer dat ik het speelde, won ik met glans. Maar dat bleek beginnersgeluk…

Het sprookjesachtige spel bevat fantasierijke kaarten die je op verschillende manieren kunt uitleggen. In dit gezellige bordspel is het van belang om je medespelers goed in te schatten. Vind jij he heerlijk om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Binnen 5 minuten kun je van start. Dixit is ook het favoriete nieuwe spel van mijn jongste zoon.

Welke kaart is van de verteller?

Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop raadselachtige tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dat doe je via een woord of een zin. Je hebt een vrije hand. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun eigen kaarten die ze bij de omschrijving van de verteller vinden passen. Hierna worden alle kaarten geschud en open op tafel gelegd, waarna het stemproces plaatsvindt.

Welke kaart is nu van de verteller? Probeer de kaart van de verteller te ontdekken, laat je niet misleiden door de kaarten van de andere spelers, maar zorg dat zij wel op jouw kaart stemmen. Want dat levert punten op. Op deze manier kun jij de winnaar van Dixit worden!

Je kunt het spelen vanaf 3 spelers en het duurt ongeveer een half tot een heel uur.

2. De seconden tikken af bij 30 seconds

Vorig jaar tijdens de Kerst heb ik dit spel voor het eerst gespeeld. We waren bij mijn broer en zijn gezin uitgenodigd en wilden wel een spelletje spelen. Ik merkte al snel dat 30 seconds een kolfje naar mijn hand is en deed fanatiek mee. Ik ben gek op kennis games zoals “De slimste mens” en “Triviant”. Bij dit spel gaat het niet alleen om kennis maar ook om het zo goed mogelijk beschrijven onder tijdsdruk.

Je speelt 30 second in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen je team raadt, des te meer velden je op het speelbord vooruit mag. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

Je 30 seconds gaan nu in!

Het is een ideaal spel voor grotere gezelschappen. Omdat je het kunt spelen met max. 6 teams. Tieners vinden het een leuk spel omdat er ook veel vragen bij zitten over onderwerpen van deze tijd. Ik heb het de afgelopen tijd trouwens ook vaak met volwassenen gespeeld. De tijdsdruk van 30 seconden bij iedere kaart verhoogt de spanning. En houdt het tempo er lekker in. Je 30 seconds gaan nu in!

3. BEVERBENDE!

Een ander verrassend leuk kaartspel dat ik heb leren kennen, is Beverbende. In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers.

Het spel gaat zo lang door totdat 1 van de spelers denkt dat hij een goede combinatie heeft. Deze speler roept dan: BEVERBENDE! Daarna mag iedereen nog 1 beurt en is het spel voorbij. Alle kaarten worden omgedraaid en de punten opgeteld. De speler met het minste puntenaantal wint deze ronde.

Het is een ideaal spel voor gezinnen met kinderen. Je kunt het met minimaal 2 en maximaal 6 mensen spelen. Naarmate je het spel vaker doet, leer je om het tactischer te spelen.

4. Tactisch dobbelen bij Regenwormen

Dit snelle dobbelspelletje Regenwormen kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en het compact formaat zorgt ervoor dat je het thuis, in de trein of op de campingtafel kunt neerleggen. Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen!

Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.

Dit spel kun je met minimaal 2 en maximaal 7 spelers spelen. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Je speelt het in een half uurtje.

Geharrewar in de Sushibar

Een andere spelletje dat ik eigenlijk nog net iets leuker vind dan Regenwormen, is “Geharrewar in de Sushibar”. Het lijkt erg veel op Regenwormen maar is op dit moment helaas niet meer verkrijgbaar. Als het weer verkrijgbaar is, vul ik het hier aan.

5. Een potje kaarten blijft leuk

Tijdens de vorige “lockdown” hebben we met het gezin ook gewoon veel kaartspelletjes gedaan. Favorieten hier in huis zijn op dit moment ezelen, liegen, toepen en Uno.

Er is eindeloos veel variatie aan kaartspelen die je kunt spelen. Ik heb in mijn leven al heel wat verschillende spelletjes geleerd. Zwikken, stappen, klaverjassen, ass hole, rikken, hartenjagen, 21, pesten, solitaire en ga zo maar door. Je hebt bijna niks nodig, alleen 1 stok kaarten. Schudden, delen en spelen maar. En heb je toch geen zin in een spelletje, dan kun je altijd nog gaan lezen.

6. Ticket to ride

Huh, nummer 6? Het zouden toch maar 5 spelletjes zijn. Dat klopt maar op Tweede Kerstdag heb ik samen met mijn gezin voor het eerst Ticket to Ride gespeeld en dit bordspel hoort ook echt thuis in dit overzicht.

Want Ticket to Ride is namelijk een echt Vakantaseren spel. Met de trein reis je door heel Europa. In dit spel moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar.

Dit populaire bordspel is een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen, zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft. Spanning en plezier voor het hele gezin. Je mag 1 x raden wie de winnaar werd van dit ultieme vakantaseren spel (#kuch)…

Veel speelplezier

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb kunnen brengen met de nieuwe spelletjes in dit artikel. Je kunt natuurlijk ook de spelletjes weer uit de kast halen die je al hebt, maar mijn ervaring is dat nieuwe spelletjes ook weer nieuw elan opleveren. Ik wens je veel speelplezier. Ook als die lockdown er niet komt.

Wat is jouw favoriete spel?

SpeelgoedSpeelgoed

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op de Vakantaseren nieuwsbrief

* indicates required


Affiliate links

In dit artikel heb ik affiliate links opgenomen. Wat betekent dat? Als jij op een plaatje van Bol.com klikt en je bestelt iets, dan levert dat mij een kleine provisie op. Het mooie daarvan is dat het jou niets extra’s kost en mij wat inkomsten oplevert die ik gebruik voor de onkosten van mijn website. Hartelijk dank daarvoor. Ik heb bij de beschrijving van sommige spellen gebruik gemaakt van de beschrijvingen van de spellenmakers. De foto is een rechtenvrije foto afkomstig van Pexels.com.

2 reacties

  • Floris B

    Ik zoek altijd naar leuke spelletjes die ik samen met mijn gezin kan spelen. Zo maak je tijd voor elkaar en verbeter je ook de band binnen het gezin. Dank je voor het delen van deze tips.

    • vakantaseren

      Dag Floris dank voor je leuke reactie. Zat er een spel bij dat je nog niet kende? Ik was zelf aangenaam verrast door Dixit vooral ook omdat mijn zoon het ook zo leuk vond om dit te spelen. Toevallig heb ik vandaag ook een nieuw spel binnen gekregen, Vertellis. De kern daarvan is juist het verbindende element, bijv. met je gezin of vrienden. Ik zal daar ook binnenkort nog een verhaal over maken. Als je je abonneert op mijn site (rechtsboven op mijn homepage) hoef je geen verhaal meer te missen. Ik post gemiddeld 1 (soms 2) x per week.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.