Actief,  bergsport,  Gezinsvakantie,  Wallis

Vakantaseren in Wallis

Er is een tijd van vakantaseren en is een tijd van vakantie vieren. Afgelopen zomer was het zover; na maanden vakantaseren, gingen we nu echt naar Wallis.

Wallis: 300 dagen per jaar zon
Wallis ligt in Zuid-Zwitserland tegen de Italiaanse grens. In Wallis schijnt volgens de reisgidsen de zon gemiddeld 300 dagen per jaar. We hadden er veel zin in om kennis te gaan maken met dit kanton. We waren van plan te gaan ontdekken wat Wallis te bieden heeft voor gezinnen met kinderen. Vooraf hebben we samen met onze eigen kids een top 5 opgesteld. Hopelijk konden we in deze week kennismaken met een aantal onderdelen uit onze kids top 5 (Vakantaseren over Wallis, onze kids top 5)

Reka vakantiedorp Blatten-Belalp
We zaten in een mooi appartement in het nieuwe Reka Vakantiedorp (meer informatie over Reka Vakantiedorpen in het kader onderaan) in Blatten. Op heldere dagen hadden we prachtig uitzicht op de Simplonpas. Het vakantiepark lag recht tegenover de kabelbaan waarmee we naar het hoger gelegen Belalp konden. In de recreatieruimte waren diverse speelmogelijkheden. En tot grote vreugde van onze kinderen was er ook een overdekt zwembad.
Website Blatten-Belalp

Met een lama door de bergen
Op onze eerste echte vakantiedag hadden we een afspraak met een Zwitsers stel dat lama trekkings organiseert. Het vertrekpunt lag in Fiesch, ongeveer een half uurtje met de auto vanuit Blatten. Bij aankomst stonden er 4 lama’s op ons te wachten. De rest van de lama’s waren bij het bergstation Martisberger Alp, waar de meerdaagse lamatrekkings vertrokken. Samen met de Zwitsers en de lama’s gingen we op pad. Onze kinderen hielden in het begin wat afstand omdat een van de lama’s even even wat bokkesprongen maakte en een andere lama probeerde te bespugen. Leonardo, zo heette de lama, was een echte uitbreker volgens onze gids.

 

Tijdens de lamatocht vertelden onze begeleiders over hun bijzondere ervaringen met de lamatrekkings. De lama’s hebben op de meeste mensen een rustgevend effect. We merkten het zelf ook. Het voelde goed om samen met de lama’s te wandelen. Onze kinderen wilden na een tijdje ook de lama wel eens vasthouden.

Ondertussen genoten we van het prachtige uitzicht op de vallei. In de verte zagen we bijv. het “mooiste dorp” van Zwitserland. Dit dorp, Ernen, heeft in 2015 deze titel in de wacht gesleept. Het werd een gezellige en leerzame wandeling. Het echtpaar doet dit werk al vele jaren en is iedere keer weer aangenaam verrast van het effect van de lama’s op mensen. Zelfs tieners passen zich aan de lama’s aan en genieten na aanvankelijke schroom van de trekkings.

Na een paar uur gemoedelijk wandelen en kletsen zat het er helaas al weer op. De gids tipte ons om nog even een bezoekje te brengen aan de nieuwe hangbrug net buiten Fiesch. Deze hangbrug was net geopend en volgens hem erg de moeite waard. Na even zoeken hadden we de brug gevonden. De hangbrug was inderdaad erg spectaculair. Tot onze verbazing leidde de brug aan de overkant naar Ernen, het mooiste dorpje van Zwitserland dat we vanuit de verte hadden zien liggen. We begrepen nu nog beter waarom dit dorp uitverkozen is.

 

Meer info over lama trekkings: Lama trekkings Fiesch

Een tokkelbaan van 200 meter!
In Wallis zijn op diverse plekken speciale klimparken aangelegd. Pal naast ons Reka Vakantiedorp lag toevallig ook zo’n klimpark, Hexenkessel genaamd, een heksenketel dus. Dat beloofde wat!
In Nederland heb ik dit nog nooit gedaan maar ik vond het een goed moment om het ook maar eens te gaan uitproberen. Eerst kregen we de uitrusting; een heupgordel met een aantal haken en een paar handschoenen. Na een korte veiligheidsinstructie, mochten we op pad. Letterlijk! Mijn oudste 2 kinderen waren in een mum van tijd uit het zicht. Mijn vrouw, onze jongste en ik gingen een stuk langzamer.

Bij zo’n klimparkoers is het de bedoeling dat je via allerlei touwen, kabels, balken en andere obstakels een route aflegt. Je bent altijd gezekerd dus als je valt, val je nooit meer dan 1 meter. Maar liever val je natuurlijk helemaal niet. Sommige stukken vond ik behoorlijk pittig. Er werd een stevig beroep gedaan op mijn evenwichtsgevoel. Verderop tijdens het parkoers kwamen we in het deel terecht waar je via een serie van tokkelbanen flink wat meters maakt. Geweldig! De grote finale was een tokkelbaan van 200 meter!! Heerlijk! Met de wind door je haren zoef je door de lucht ver boven de grond. Toen ik bij het einde kwam, zaten de 2 oudsten daar al tijden op me te wachten. “Mogen we nog een keer?” Ook zij vonden het een geweldig leuke sport. Wat ons betreft een topactiviteit om samen met je gezin te doen.

 

Website Klimpark Hexenkessel 

“Zeg maar Ed”
Als je in Wallis bent, is de Aletsch gletsjer natuurlijk een must!! Dit is, ondanks het smeltende ijs, nog steeds de grootste gletsjer van de Alpen, de Koning onder de gletsjers. We werden bij het begin van de kabelbaan opgewacht door Edelbert Kummer (“zeg maar Ed”), de gids die ons zou begeleiden tijdens een flinke wandeltocht van Belalp naar Riederalp. Op papier een tocht van minimaal 5 uur.

Het begon als een grijze, natte dag maar gelukkig stopte het met regenen toen we met de kabelbaan aankwamen. Onze gids Ed was een krasse man van 70+,  die al zijn hele leven in het gebied woont. Boven aangekomen was het nog steeds mistig en bewolkt maar af en toe kregen we in flarden de eerste uitzichten te zien. Bij Hotel Belalp, na ongeveer een half uur lopen, trok de nevel nog meer op waardoor we voor het eerst de Aletsch gletsjer te zien kregen. Een indrukwekkend natuurfenomeen. Diep verstopt in het dal zagen we ook de hangbrug waar we overheen moesten. En helemaal in de verte zagen we aan de overkant onze eindbestemming liggen.

Het werd een prachtige en pittige wandeldag. Onderweg stopte Ed regelmatig om ons iets te vertellen of te laten zien. Net voor de hangbrug wist hij een mooie plek voor een picknick. Hij had niets teveel gezegd. Ik heb al in heel wat bergen gewandeld maar dit was toch echt een plekje dat thuishoort in mijn persoonlijke top! Met een fantastisch uitzicht op Koning Aletsch en alle omringende bergen. Kon ik daar mijn tentje maar neerzetten…

Na de picknick moesten we weer op pad. Even verderop kwamen we bij de hangbrug die erg wiebelig leek zo hoog boven het snelstromende smeltwater. Na de hangbrug moesten we een flink stuk klimmen door het bos. Omdat het nacht ervoor flink geregend had, leek het wel of we door een waterval liepen. Mijn jongste zoon had er daardoor wel lol in. Gelukkig maar want de vermoeidheid die we allemaal begonnen te voelen, maakte het voor hem best pittig. Na de klim kwamen we bij een toverachtig meertje uit waar we nog een keer genoten van het geweldige uitzicht.

Het laatste stuk was niet meer zo steil en na in totaal een uur of 8 onderweg te zijn, arriveerden we bij Villa Kassel. Dit was vroeger een villa van een miljonair maar inmiddels omgetoverd tot een natuurmuseum. Met gelukkig ook een cafeetje. Ed, toch niet meer de jongste, leek nergens last van te hebben en praatte vrolijk verder terwijl wij zaten uit te puffen. Bij de kabelbaan van Riederalp namen we afscheid van hem.

Onze laatste etappe bestond uit het uittesten van het openbaar vervoer van Wallis. Gelukkig sloten de kabelbaan, trein en bus goed op elkaar aan. 10 uur na ons vertrek stonden we weer in Blatten. Moe en ontzettend voldaan. Wat een topdag!

Website gids Ed Kummer
Website Aletsch regio

Trottibiken
Een van de activiteiten waar ik me vooraf erg op had verheugd, was het trottibiken. Een trotti of trottibike is een step met handremmen waarmee je zo hard als je durft een berg afracet.
We vertrokken samen met een ander Belgisch gezin weer met “onze” kabelbaan omhoog. Boven bleek de kabelbaanoperator ook de verhuurder van de trottibikes. In onverstaanbaar Zwitsers gaf hij uitleg. Gelukkig kreeg ik een formulier waarop de regels stonden uitgelegd. Altijd 1 volwassene voor- en achteraan, niet achterop gaan zitten, alleen de rem van het achterwiel gebruiken anders ga je over de kop. We verklaarden dat we het begrepen hadden en gingen op pad. In het begin deden we voorzichtig, het was  even aftasten hoe hard je kon op de onverharde weg.

Maar na een tijdje gingen we steeds harder. Af en toe stopten we om foto’s te maken. Ongeveer halverwege werd de weg beter en gingen we steeds harder. Door een val van 1 van de kinderen in onze groep, leerden we dat je toch echt moet blijven opletten en niet al te overmoedig worden.

We vonden het echter zo leuk dat we nog een keer wilden. Ik hield me zelf als smoes voor dat ik 1 foto nog een keer moest maken. De tweede ronde wisten we wat ons te wachten stond en zoefden we beheerst omlaag. Ik vond het een geweldige ervaring. Trottibiken is zeker een van de activiteiten die je in Wallis moet doen. Maar wees voorzichtig!

Trottibiken Blatten-Belalp

Brigerbad
De laatste dag voor ons vertrek stond het Brigerbad op het programma. Het Brigerbad is een groot thermaalbaden complex even buiten de stad Brig. Met een sauna en diverse binnen- en buitenbaden. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Door het mooie weer was het gezellig druk. Terwijl de kinderen zich buiten vermaakten, zochten wij de stoombaden op. Lekker even bijkomen van al onze enerverende activiteiten. In een speciale grot was er een zwembad met heerlijk warm water. Ik werd er helemaal loom van. En daarna in een bassin met ijswater. Ieks!

 

Uiteraard wilden de kinderen met ons de glijbaan af. Deze glijbaan ligt tegen de berghelling op en dat is te merken. Met een enorme vaart stuiter je naar beneden. Ik kon de remmen dit keer niet vinden.

De kids vonden het natuurlijk fantastisch maar ik had het na 2 keer wel gezien. In een ander bad zette de badmeester ieder uur de stroomversnelling aan. Probeer dan maar eens te blijven staan. Joelend en gillend lieten we ons door het snelstromende water meeslepen. Een gezellige afsluiting van onze week in Wallis.
Website Brigerbad

Wallis is waanzinnig leuk
Terugkijkend op onze week in Wallis is onze conclusie dat dit Zwitsers Kanton erg veel te bieden heeft voor gezinnen met kinderen. De natuur is prachtig, naast prachtige wandelingen zijn er veel leuke en originele activiteiten voor kinderen en hun ouders. Het openbaar vervoer is er perfect geregeld. Je kunt bijna overal komen met trein, bus of kabelbaan. We hadden vooraf samen met de kinderen een kids top 5 opgesteld. Het meeste daarvan hebben we kunnen doen!

Wat ons betreft is Wallis zeker een aanrader want Wallis is waanzinnig leuk!

_______________________________________________________________________________
Reka Holiday Villages
Wij verbleven tijdens onze Wallis week in een Reka Vakantiedorp. Reka Vakantiedorpen zijn onderdeel van de Zwitserse Reka-groep. Er zijn 13 verschillende Reka vakantiedorpen in Zwitserland. Ieder Reka vakantiedorp heeft een apart thema. In Blatten-Belalp is gekozen voor het thema heksen. Reka Blatten-Belalp is een nieuw park dat in december 2014 is geopend. Er is veel aandacht besteed aan een duurzame inrichting en exploitatie van het park. In totaal zijn er 50 appartementen verspreid over 6 verschillende complexen. Er is ook een overdekt zwembad en een gemeenschappelijke ruimte met een aantal speelruimtes. Reka vakantiedorpen hebben een animatie-programma voor de kinderen, het zogenaamde Rekalino-programma. Reka Vakantiedorp voldoet aan de criteria van het Family Friendly Destination Keurmerk. Dat betekent dat een aantal zaken die voor gezinnen belangrijk zijn, worden gegarandeerd zoals bijv. mogelijkheid van kinderopvang. Wil je meer weten over Reka, kijk dan hier: Website Reka
————————————————————————————————————————

Praktische info
Wil je meer weten over Wallis, dan raad ik je de volgende sites aan:
Website Wallis

Meer informatie over toeristisch Zwitserland vind je op de website van Zwitserland Toerisme:
Website MySwitzerland
Kan ook telefonisch (00800-10020030, gratis, ook voor boekingen)

Een handige app voor het plannen van je uitstapjes in Zwitserland (binnen en buiten) is de Family Trips app van Zwitserland Toerisme. Gratis te downloaden in de Appstore.

Een handige site voor activiteiten met kids is de Wallisgids top 20 kids

Dankwoord
Ik wil graag de medewerkers van Zwitserland Toerisme in Nederland, België en Zwitserland hartelijk bedanken voor hun support. Ook onze dank voor de mensen van Reka Feriendorf Blatten, Aletsch Arena en de regio Blatten-Belalp.

Fotoverantwoording
Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Op www.instagram.com/vakantaseren kun je ook andere foto’s van onze week in Wallis bekijken. Je kunt ze vinden via #vakantaserenoverwallis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.