vakantaseren, boeken
boeken

5 inspirerende boeken die me echt aan het denken hebben gezet

Boeken zijn ideaal om kennis te maken met nieuwe inzichten. De afgelopen maanden heb ik een aantal inspirerende boeken gelezen. Daarom deel ik in dit artikel 5 boeken die me echt aan het denken hebben gezet.

Lezen is dromen met je ogen open

Laatst las ik ergens het volgende citaat: “Lezen is dromen met je ogen open”. Een goed boek kun je niet wegleggen omdat het je aan het denken zet, je inspireert of heerlijk laat vakantaseren. De volgende Loesje uitspraak typeert dat gevoel op een rake wijze: “Sorry dat ik dit boek zo laat terugbreng maar het wilde me maar niet loslaten”.

Ik lees graag en de afgelopen tijd heb ik een aantal inspirerende boeken ontdekt die ik niet zo maar los kon laten. Ik deel graag deze 5 boeken die me echt aan het denken hebben gezet.

1) Drawdown, een inspirerend koffietafelboek over klinkende klimaatregelen

vakantaseren, Drawdown

Over het eerste boek, Drawdown, heb ik een paar maanden geleden al een review geschreven. In Drawdown, een inspirerend koffietafelboek over klinkende klimaatregelen beschrijf ik waarom dit bijzondere boek me inspireert. Nadat ik het boek gelezen heb, laat het me maar niet los. Bij toeval ontmoet ik een aantal mensen die hetzelfde gevoel hebben: hoe kunnen we dit inspirerende en hoopgevende verhaal van Drawdown verder vertellen. Met hen ben ik nu bezig met een initiatief om in Nederland meer aandacht te krijgen voor de inspirerende klimaatregelen uit dit boek.

Daarnaast ben ik als gastblogger aan de slag gegaan bij Het Kan Wel waar ik met enige regelmaat artikelen schrijf die zijn geïnspireerd op het gedachtengoed van Drawdown. Zoals bijv. het artikel “Kan zeewier de wereld redden“. Bestel het boek nu via de bestellink hieronder. Voor ieder boek dat via deze link wordt besteld, krijg ik een kleine provisie die ik doneer aan de Stichting Solar Cooker Kozon, waar ik bestuurslid van ben geworden.

2) Een pleidooi voor verveling

een pleidooi voor verveling, creatief door verveling

Het volgende boek dat me flink aan het werk heeft gezet, is “Een pleidooi voor verveling”. Vooral de ondertitel “Hoe je productiever en creatiever wordt door af en toe weg te dromen” triggert me. Daar wil ik meer van weten.

Schrijfster Manoush Zomorodi laat zien dat verveling een onmisbaar instrument is om gelukkiger, productiever en creatiever te worden. Door je telefoongebruik te verminderen, kun je je weer eens wat vaker echt vervelen.

creatief door verveling, een pleidooi voor verveling

Het blijft niet bij lezen alleen. In het boek staat een aantal uitdagingen. Ik pak de handschoen op en ga samen met mijn gezin een experiment aan. De resultaten hiervan lees je in een speciaal artikel dat ik hierover heb geschreven. Ook ben ik een facebookpagina Creatief door Verveling gestart om samen met lezers experimenten uit te voeren. Ik merk in ieder geval dat ik in de periode na dit experiment een tijd lang een stuk creatiever en productiever ben dan daarvoor.

Het experiment ligt al weer een tijdje achter me. Mijn creativiteit zakt weer wat weg en ik verval in oude gewoonten. Ik merk dat het goed is om de uitdagingen met enige regelmaat weer op te pakken. Daarom zal ik binnenkort voor mijn collega’s een workshop “Creatief door verveling” organiseren zodat ik er weer actief mee aan de slag ga.

Het wordt tijd om ‘nietsdoen” bovenaan je to-do lijstje te zetten. Bestel “Een pleidooi voor verveling” en leer je je weer ouderwets vervelen.

3) Uniek fotoverhalenboek: de adembenemende natuurbeleving van Licht

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Het boek “De adembenemende natuurbeleving van Licht” van beroepsavonturier Jolanda Linschooten is vakantaseren van de buitencategorie!

Het is een prachtig boek om bij weg te dromen. Een schitterend fotoverhalenboek met fantastische fotografie en mooie verhalen over de bijzondere avonturen van Jolanda Linschooten.

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Ze neemt je mee op reis langs prachtige en desolate bestemmingen. Persoonlijke ervaringen worden afgewisseld met een prettige dosis natuurinformatie over allerlei natuurverschijnselen die met licht te maken hebben. Natuurlijk komt het Noorderlicht aan bod, maar ook de middernachtzon, regenbogen en andere lichtverschijnselen.

Ik ben echt geïnspireerd door dit boek en hoop dat ik ook wat vaker dit soort avonturen kan beleven en er dan ook hopelijk net zo mooi over schrijven en foto’s maken.

4) Gratis geld voor iedereen

vakantaseren, boeken, Bregman, Gratis geld

Een van de meest recente boeken die ik heb gelezen, is het boek “Gratis geld voor iedereen” van Rutger Brugman. Volgens de cover gaat het boek over het basisinkomen, de 15-urige werkweek en een wereld zonder grenzen. Maar dat doet eigenlijk niet voldoende recht aan de inhoud en kracht van zijn verhaal. Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, stelt Bregman. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, waarin koopkracht het laatste ideaal lijkt, schetst deze historicus nieuwe vergezichten.

Ik las het in 1 keer uit. Weer zo’n boek dat me echt aan het denken heeft gezet. Bijzonder zijn de hoofdstukken waarin de resultaten worden beschreven van diverse experimenten waarbij mensen gewoon geld wordt gegeven. In de meeste gevallen gebruiken mensen dit inkomen om zichzelf uit het armoedemoeras omhoog te trekken, niet om het aan drank of drugs te besteden.

Bregman beschrijft ook de resultaten van vergelijkbare initiatieven in Afrika waarbij een aantal mensen gewoon een bedrag krijgen. De resultaten laten iedere keer hetzelfde beeld zijn. Het zet mijn ideeën over ontwikkelingssamenwerking behoorlijk op zijn kop. Food for thought.

Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die graag kennis maakt met nieuwe perspectieven en bereid is om zijn wereldbeeld op zijn kop te laten zetten. Bestel het boek via de link en maak kennis met nieuwe vergezichten van Rutger Bregman.

5) Ananas

vakantaseren, boeken, ananas

Het laatste boek in dit artikel heb ik nog niet helemaal uit maar ik vind het de moeite waard om nu al mee te nemen in dit artikel. “Ananas: een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen” van Lex Boon is een leuke verhalende vorm van onderzoeksjournalistiek.

Net voordat zijn vriendin het uitmaakt, krijg Lex Boon een ananasplant van haar cadeau. Hij raakt geïnteresseerd in de vrucht en gaat op zoek naar de verhalen en geschiedenis van de ananas. Het is bijzonder om te lezen hoe hij van dit gegeven een zeer prettig leesbaar en vermakelijk verhaal weet te weven. Zijn liefdesverdriet ebt langzaam weg.

Zijn reis brengt hem van boze ananasboeren in Thailand, via een spookachtig ananaskasteel in Schotland tot een ananascongres in Costa Rica. Ik heb het boek nog niet helemaal uit maar zodra ik dit artikel af heb, pak ik het meteen op om uit te lezen.

vakantaseren, dunmore pineapple, ananas

Lex Boon heeft een mooie formule te pakken om een verhaal te vertellen. Vakantaseren dankzij een ananas, wie had dat gedacht?

Bestel het boek en maak kennis met de wondere wereld van de ananas.

BoekenBoeken

Ten slotte

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven. Als je via de links in dit artikel een boek bestelt bij Bol.com, krijg ik daar een kleine provisie voor. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. De opbrengst ga ik gebruiken voor een nieuw bijzonder wandelproject in 2020. Het copyright van alle foto’s in dit artikel berust bij mij. Behalve de foto uit Licht. Die foto heb ik met toestemming van Jolanda Linschooten gebruikt. En de foto van de Dunmore Pineapple. Deze is afkomstig van Creative Commons. 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.