boeken

Vakantaseren over de omgekeerde werkweek

5  redenen om “De omgekeerde werkweek” van Gerhard Hormann te lezen

Vorig jaar las ik met veel plezier “Het Nieuwe Nietsdoen” van journalist Gerhard Hormann. Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van hem verscheen, kon ik niet wachten om dat ook te lezen.

In dit blog geef ik je 5 redenen waarom je dit boek zou willen lezen. Ik ga geen uitgebreide recensie schrijven maar zal vanuit mijn uit eigen leeservaring beschrijven waarom ik dit een interessant boek vond.

Voor degenen die nog niet van Gerhard Hormann of zijn boeken hebben gehoord, schets ik heel kort de inhoud. Kort en goed; in ” De omgekeerde werkwerk”pleit Hormann voor een tweedaagse werkweek. Je leest het goed, een werkweek die net zo lang is als het weekend nu. Dit boek is een logisch vervolg op zijn eerdere boeken waarbij hij in wezen ruimte (financieel en in je hoofd) creëert om dit mogelijk te maken. Hormann is ook auteur van “Hypotheekvrij” waarin hij tegen het gangbare gedachtegoed ingaat door zo snel mogelijk zijn hypotheek af te willen lossen. Een paar jaar terug was dat nog een behoorlijke radicale aanpak maar door de dalende huizenprijzen van de afgelopen periode zie je dat veel meer mensen dit inmiddels zijn gaan doen. Je merkt het immers direct in je portemonnee via lagere maandlasten.

Waarom zou je Hormann’s nieuwe boek willen lezen?

Hormann houdt je een spiegel voor

De belangrijkste reden om “De omgekeerde werkweek” te lezen is dat boek je een spiegel voorhoudt en je ogen opent over je eigen gedrag. Hormann stelt in dit boek dat betaalde arbeid niets anders is dan het verkopen van je vrije tijd voor geld. Stel je voor dat je weekend niet twee dagen duur maar vijf dagen! Ergens in het boek schrijft hij: Sommige mensen wachten hun hele leven tot het eigenlijk weekend wordt om vervolgens te ontdekken dat hun begrafenis gepland staat op vrijdagmiddag 4 uur. Wellicht cru gesteld maar erg waar. Mijn eigen vader bijv. heeft zijn hele leven hard gewerkt en was van plan lekker te gaan genieten van zijn pensioen. Dat heeft hij helaas door ziekte niet gehaald. De les die ik hieruit heb geleerd dat je niet tot je pensioen moet wachten met de dingen te doen die je graag wil doen. Er zijn weinig mensen die aan het eind van hun leven denken, “had ik maar harder gewerkt”.

Het heft in eigen handen

“De omgekeerde werkweek” laat zien dat je op ieder moment in je leven het heft in eigen handen kunt nemen. Hormann werd er zelf min of meer door gedwongen door een reorganisatie van het bedrijf waar hij werkte maar leeft nu naar eigen zeggen op zijn 52e als een student van 25. Hij geniet intens van zaken waar hij toen hij werkte veel minder aan toe kwam. Lezen, wielrennen, muziek luisteren. Geen verre reizen of bucket lists afwerken. Gewoon lekker dicht bij huis genieten van de vrijheid.

Werken kost vrije tijd

De vraag hoeveel uren je zou moeten werken om rond te komen zou je eigen moeten vervangen door de vraag hoeveel geld denk je echt nodig te hebben. Waar wil je echt voor werken,wat wil je nog echt doen dat je bereid bent daarvoor vrije tijd in te leveren om betaalde arbeid te verrichten. Als je dat bijv. koppelt aan het aflossen van je hypotheek, zie je hoeveel vrije tijd je dat kan opleveren. Stel dat je een kwart van je inkomen kwijt ben aan rentebetalingen van je hypotheek, kun je snel uitrekenen hoeveel extra vrije tijd je dat zou kunnen opleveren als je dat niet meer hoeft te betalen. Dit soort rekensommetjes werken als inspirerende eye-openers.

Minder werken bijv. voor mantelzorg

In zijn boek schetst Hormann ook andere inhoudelijke argumenten om serieus na te denken over minder werken. Door de stijgende kosten van zorg bijv. zullen veel mensen te maken krijgen met de keuze om zelf mantelzorg te verrichten dan wel door te blijven werken maar hiervoor de steeds hoger wordende rekening gepresenteerd te krijgen.

Minder werk is meer vakantaseren

Als je minder werkt, heb je uiteraard ook meer tijd om te vakantaseren! Voor de een zal dat betekenen dat het bij vakantaseren blijft, via boeken, films of muziek. Voor de ander ontstaat er meer tijd om leuke dingen te doen, te wandelen, fotograferen, reizen te maken.Voor mij was dat ook een van overwegingen om een dag minder te gaan werken en meer te gaan doen met “Vakantaseren”.

Leef je om te werken of werk je om te leven?

Leef je om te werken, of werk je om te leven? Voor Hormann geldt overduidelijk het laatste. “Met de omgekeerde werkweek maak je die keuze wel, ondubbelzinnig, overduidelijk en onomkeerbaar. Dan ligt de focus niet langer op financieel gewin, functioneringsgesprekken en futloze avondjes op de bank voor de tv, maar op fun, flierefluiten, feelgood en fiesta.” En vakantaseren natuurlijk!

Andere boeken van Gerhard Hormann:

  • Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stapppen
  • Helemaal Vrij! Doorwerken tot je 67ste is echt niet nodig
  • Het Nieuwe Nietsdoen
  • Het Plakband Pensioen. Over dit laatste boek schreef ik een artikel Werk jij al aan je plakband pensioen?

 

Hormann zit ook op twitter @GerhardHormann
Denk jij wel eens na over jouw omgekeerde werkweek?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.