genesissleutel
boeken

De Genesissleutel, 15 vragen aan Jeroen Windmeijer

‘De Genesissleutel’, het nieuwste boek van thrillerschrijver Jeroen Windmeijer, is net verschenen. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek stel ik hem 15 vragen. Zoals, waarover gaat de ‘De Genesissleutel’, hoe is het om fulltime schrijver te zijn en kunnen lezers al vakantaseren over wandelreizen in Peru?

Digitale wandeling met Jeroen Windmeijer over ‘De Genesissleutel’

Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer ‘De Genesissleutel‘ is voor mij een mooie aanleiding om weer contact met de Leidse auteur te zoeken. Al eerder maakten we leuke literaire wandelingen door Leiden op zoek naar belangrijke locaties uit zijn boeken. De eerste keer bezoeken we een aantal scenes uit ‘Het Petrus mysterie’ en ‘Het Paulus labyrint’. Tijdens onze tweede wandeling volgen we de voetsporen van de Pilgrim Fathers door de sleutelstad. In beide gevallen levert het mooie verhalen op. Het eerste artikel wordt zelfs het meest gelezen artikel op mijn site in 2017.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Aangezien zijn nieuwe boek ‘De Genesissleutel’ in Peru afspeelt, is een echte wandeling dit keer wat lastig dus kiezen we voor een digitale variant. Tijdens deze ‘digitale’ wandeling leg ik Jeroen Windmeijer 15 vragen voor over zijn nieuwste boek.

1. Wie is Jeroen Windmeijer?

Nog lang niet al mijn lezers kennen je, kun je kort toelichten wie je bent? Wie is de mens achter de schrijver Jeroen Windmeijer?

jeroen windmeijer

‘Van huis uit ben ik cultureel antropoloog, gepromoveerd op een onderzoek naar de Otavalo-indianen in het noorden van Ecuador. Ik heb een grote passie voor Latijns-Amerika. Na mijn promotie ben ik lange tijd leraar godsdienst en maatschappijleer geweest op een middelbare school in Leiden. In 2015 debuteerde ik met Het Petrusmysterie. Samen met Het Pauluslabyrint (2017) en Het Pilgrim Fathers Complot (2018) vormt die de zogenoemde “Leidse trilogie” – al kunnen de delen los van elkaar in willekeurige volgorde worden gelezen. Daarna volgden De Offers (2019), Het Isisgeheim (2020; met Jacob Slavenburg) en De Genesissleutel (2020).

2) Hoe is het om fulltime schrijver te zijn?

De eerste keer dat we elkaar spraken was je leraar godsdienst op een middelbare school. Nu ben je fulltime schrijver. Kun je uitleggen waarom je die stap hebt gemaakt?

Het werd te druk, het was alsof ik twee banen naast elkaar had. Beiden waren oorspronkelijk ieder op zich een bron van vreugde, maar samen werden het twee bronnen van stress. Ik moest een keuze maken, ook al omdat mijn boeken steeds succesvoller werden en ik het drukker kreeg met lezingen, signeersessies en stadswandelingen. Toen heb ik echt mijn hart gevolgd en voor het schrijverschap gekozen. In gesprekken hierover met andere mensen ontdekte ik dat heel veel mensen niet doen wat ze eigenlijk echt willen – en zo iemand wilde ik niet zijn.

Toen heb ik echt mijn hart gevolgd en voor het schrijversschap gekozen

3) Wat valt je het meest tegen als fulltime schrijver?

Wat vind je het leukste aspect van fulltime schrijver zijn en wat valt je het meest tegen?

Het leukste is de totale vrijheid

Het leukste is de totale vrijheid en het hele dag doen wat ik het liefste doe: schrijven en lezen/ studeren. Daarij houd ik me aan kantoortijden en ga naar een kantoortje in de stad waar ik een bureau huur. Maar ik kan gaan en staan waar ik wil. Vorig weekend ben ik naar Zeeland gegaan om onderzoek te doen voor mijn volgende boek over Paaseiland. Je hoeft niemand om toestemming te vragen of vakantiedagen op te nemen.

Wat soms tegenvalt, is dat het wel wat allenig is, zeker nu het kantoor is uitgestorven omdat al de andere mensen thuis werken. Er liepen ook altijd veel buitenlandse stagiaires rond en dat was heel gezellig, maar die zijn er nu ook niet meer. Op een school maakte je echt deel uit van een gemeenschap en dat heb je nu niet meer, dat vind ik wel eens jammer.

Jeroen Windmeijer

4) Kun je in het kort vertellen waar je nieuwste boek ‘De Genesissleutel’ over gaat?

genesissleutel

De Genesissleutel’ speelt in Peru, om precies te zijn in de Nazca woestijn. In het rotsachtige zand liggen al eeuwenlang raadselachtige tekeningen tot wel driehonderd meter groot, die alleen vanuit de lucht te zien zijn. Deze tekeningen zijn altijd met veel raadsels omgeven geweest. Wie heeft ze gemaakt? Voor wie? En vooral: waaróm zijn ze gemaakt?

genesissleutel

Schrijvers zoals Erich von Däniken (Waren de goden kosmonauten?) geloven dat deze tekeningen boodschappen zijn aan aliens die ooit de aarde hebben bezocht – dit heet de Ancient Astronauts theorie. Volgens deze theorie zouden buitenaardse wezens op veel plekken op aarde bouwwerken hebben achtergelaten zoals de piramides in Egypte of tempels zoals in Tiahuanaco (Bolivia) of Sacsayhuaman (Peru). Zij beloofden op een dag terug te komen. Het thema van goden die beloven terug te komen is een universeel thema in de mythologie en godsdiensten wereldwijd, een fascinerend gegeven.

Genesissleutel

In ‘De Genesissleutel’ zien de Nederlandse Ángel Trustfull en zijn Peruaanse collega Luz Feria tijdens een toeristische vlucht boven deze tekeningen in de woestijn onder hen een man in nood. Ze raken betrokken in een bizar verhaal, waarin alles was ik net vertelde een rol speelt.

5) Zijn de hoofdpersonen autobiografisch?

Deze vraag is afkomstig van een lezer van jouw boeken. In hoeverre zijn de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch qua karakter en beleving of temperament?

Peter de Haan uit de “Leidse trilogie” heeft nog het meest weg van mij

Ik denk dat Peter de Haan uit de “Leidse trilogie” nog het meest wegheeft van mij. Ik werkte ook bij de universiteit, rook(te) cigarillos, kom uit een katholiek nest en heb een grote belangstelling voor het geloof, het (vroege) christendom in het bijzonder, ben nieuwsgierig en onderzoekend. De Offers is mijn meest persoonlijke boek. Want het is deels gebaseerd op mijn eigen herinneringen aan de zes maanden die ik als student in een indiaanse gemeenschap aan de oevers van het Titicacameer woonde. De dagboekfragmenten van Jan-Willen Pijnakker komen soms letterlijk uit mijn eigen dagboek van die tijd. Jan-Willem = JW = Jeroen Windmeijer. Pijnakker = Pijnacker, het dorp waar ik tot mijn 18e heb gewoond.

6) Wat trekt je aan in Zuid-Amerika

Je eerste 3 boeken spelen zich vooral af in je woonplaats Leiden. Met ‘De Genesissleutel’ reis je helemaal af naar Zuid-Amerika. Wat trekt je daarin aan?

Vakantaseren, Pieterskerk Leiden, tiltshift

Ik was bang dat ik in Leiden in herhaling zou vallen. Je komt toch weer uit op plekken als de Burcht, de Pieterskerk, de Hortus, het Rapenburg… Zo groot is Leiden niet. Nu denk ik dat het wel meevalt. Het Isisgeheim speelt voor een belangrijk deel in Leiden en ook Het Evacomplex (2021; met Jacob Slavenburg) weer. In Latijns-Amerika heb ik als student gewoond en later als promovendus. Daarna heb ik er als reisleider gewerkt in Mexico, Guatemala, Belize en Venezuela. Vorig jaar ben ik naar Peru geweest om me voor te bereiden op het boek De Genesissleutel. Ik vind het daar fascinerend, het landschap, de mensen, het eten, de muziek, de literatuur, de manier waarop het inheemse geloof (Moeder Aarde) zich heeft vermengd met het katholieke.

7) Belangrijke rol van religie

Je werk staat bekend vanwege de belangrijke rol van religie in je boeken. Ze worden zelfs reli-thrillers genoemd. Wat boeit je daar zo aan?

Ik ben heel erg geïnteresseerd in de manier waarop mensen zin aan hun leven (proberen te) verlenen en religie speelt daarin nu eenmaal een grote rol. En ik hou heel erg veel van verhalen en die kom je ook in alle religieuze tradities tegen. Daarbij vind ik het bijzonder dat gelovige christenen hun eigen verhalen als “historisch” zien en de vaak veel oudere verhalen die exact hetzelfde vertellen tot mythologie bestempelen.

8) Dan Brown, de Jeroen Windmeijer van Amerika

Je wordt wel vaker de Dan Brown van de Lage Landen genoemd. Vanaf wanneer denk je dat Dan Brown bekend zal worden als de Jeroen Windmeijer van de Verenigde Staten? Dat is een flauw grapje natuurlijk maar ik vroeg me wel af of je inmiddels al wel eens contact met hem hebt gehad?

Nee, ik heb nog geen contact met hem gehad. Misschien is het een goed idee om St Paul’s Labyrinth of The Pilgrim Conspiracy op te sturen naar hem.

Misschien is het een goed idee om ‘The Pilgrim Conspiracy op te sturen naar Dan Brown

9) Wandelreis in Peru?

Het leuke van jouw boeken in Leiden vind ik ook dat je stadswandelingen met jou kunt boeken gebaseerd op jouw boeken. Veel van mijn lezers zijn gek op verre reizen. Kunnen ze al gaan vakantaseren over een wandelreis met jou in Peru?

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Jaaaaa, dat zou geweldig zijn! En dan meteen doorreizen naar Bolivia. In de voetstappen van Erich von Däniken bijvoorbeeld. We zouden al die fantastische plekken kunnen bezoeken als Sacsayhuaman, het Isla de la Sol, Machu Picchu, Tiahuanaco… Ik zou best de reisleider van zo’n reis willen zijn.’

Ik zou best de reisleider van zo’n reis naar Peru en Bolivia willen zijn

10) Over welke bestemming vakantaseert Jeroen Windmeijer?

Over vakantaseren gesproken, over welke bestemming vakantaseer jij het liefst en waarom?

Ik zou afgelopen september naar Paaseiland zijn gegaan voor mijn nieuwe boek over Paaseiland, maar dat ging natuurlijk niet door. Nu zit ik helemaal in het onderwerp, ik lees er heel veel over, zit gebogen over gedetailleerde kaarten, loop virtueel over het eiland via Google Maps, maar het liefst zou ik er zelf écht heengaan natuurlijk!’

paaseiland

11) Door welke stad ben jij al benaderd?

De boeken van Dan Brown lijken inmiddels een belangrijk city marketinginstrument voor de steden die hij in zijn boeken aan de orde laat komen. Word jij ook al door bekende steden benaderd of je niet een verhaal in hun stad kunt laten afspelen?

Haha, nee, dat niet. Hm, dat zou wel een goed idee zijn eigenlijk… Ik zit wel te denken over een serie boeken in Delft, waar ik naar de middelbare school ging. Die stad is goed te vergelijken met Leiden en er ligt ook heel veel geschiedenis, met de Oranjes. Misschien moet ik Delft maar eens benaderen om te vragen of ze een bijdrage kunnen leveren…

Misschien moet ik Delft maar eens benaderen…

12) Tipje van de sluier over het volgende boek

Kun je voor de lezers alvast een tipje van de sluier oplichten over je volgende boek?

In 2022 is het driehonderd jaar geleden dat de Nederlander Jacob Roggeveen Paaseiland “ontdekte” – het bestond al natuurlijk en er woonden mensen dus “ontdekken” is een beetje een gek woord. In mijn nieuwe boek speelt een Zeeuw de hoofdrol, iemand uit Middelburg die in zijn familiegeschiedenis de Watersnoodramp heeft. Het thema van het boek is de Zondvloed, een thema dat je wereldwijd tegenkomt. En dat wil ik verbinden met de huidige problematiek van de zeespiegelstijging. Ik heb nog niet direct een verhaal, maar al lezende en studerende dringt zich op een gegeven moment een verhaal aan me op. Ik vertrouw erop dat dat ook deze keer zal gebeuren.’

paaseiland

13) Leukste reactie op je nieuwe boek?

Je nieuwe boek is nu een paar weken terug uitgekomen. Wat is de leukste reactie die je nog toe hebt gehad van lezers en wat is de stomste?

Het klinkt heel flauw maar ik heb nog geen stomme reacties gekregen. Wat ik wél al van verschillende mensen heb gehoord, is dat ze heel veel hebben zitten googelen tijdens het lezen om te kijken wat er nou waar was en wat niet. Tot hun verrassing bleek er veel meer waar te zijn van wat ik schreef dan ze hadden verwacht!’

14) Waarom moeten we ‘De Genesissleutel’ echt gaan lezen?

genesissleutel

Mijn laatste vraag, waarom zouden mijn lezers en ik ‘De Genesissleutel’ volgens jou echt moeten gaan lezen?

Net als mijn andere boeken is De Genesissleutel niet alleen een spannend verhaal, maar zit er ook veel geschiedenis en godsdienst doorheen verweven, op zo’n manier dat het het verhaal niet ophoudt, maar juist iets extra’s geeft. Mijn boeken onderscheiden zich van andere thrillers juist door dit aspect.

In De Genesissleutel staat bovendien de vraag centraal of wij alleen zijn in het universum – en dat is een kwestie die iedereen intrigeert.

In ‘De Genesissleutel staat bovendien de vraag centraal of wij alleen zijn in het universum – en dat is een kwestie die iedereen intrigeert.

Genesissleutel

15) Wat wil jij graag weten van Jeroen Windmeijer?

Deze laatste vraag is voor jou, lezer! Wat zou jij nog graag willen weten van Jeroen Windmeijer? Dit is jouw kans. Ik leg jouw vraag voor aan Jeroen Windmeijer en ik zorg dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Meer info over Jeroen Windmeijer en zijn boeken vind je op zijn eigen website.

Bestellen?

Zijn boeken zijn allemaal te koop bij bol.com. Klik op het boek om te bestellen.

Review ‘De Genesissleutel’

Dit is het vijfde dat boek dat ik van Jeroen Windmeijer (ook wel de Dan Brown van de Lage Landen genoemd) heb gelezen en ik moet eerlijk zeggen dat hij me weer enorm heeft weten te verrassen. De Genesissleutel is een zeer vlot geschreven thriller waarin spanning, science fiction en religie een heerlijke mix vormen. De setting van het boek in Peru, in de buurt van de Nazca lijnen, de link met buitenaardse wezens en de religieuze ondertoon maken dat ik van pagina 1 tot het eind geboeid werd. Op het eind blijf je achter met de gedachte, zit hier misschien toch een kern van waarheid in? Ik vind dit het beste werk van hem tot nu toe. Als hij zo doorgaat, wordt Dan Brown straks de Jeroen Windmeijer van de Verenigde Staten. Aanrader dus!

In de toekomst meer van dit soort leuke artikelen? Abonneer je op de Vakantaseren Nieuwsbrief

* indicates required


Fotoverantwoording

Een deel van deze foto’s heb ik gebruikt met toestemming van Jeroen Windmeijer. De close-up portretfoto van Jeroen Windmeijer is gemaakt door Taco van der Eb. De foto waarop de auteur signeert, is gemaakt door Emile van Aelst. De foto’s waarop hij voor de Waag staat en die waar hij poseert met het boek over de Pilgrim Fathers zijn van mezelf. De foto van Paaseiland is van pexels.nl, een rechtenvrije fotostocksite.

BoekenBoeken

In dit artikel staat een paar affiliate links. Als je via die links iets koopt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets kost!

3 reacties

 • jan van der meulen

  Mooi interview! Welke thrillers leest Jeroen zelf graag, en leest hij naast thrillers ook nog “gewone” literatuur? En zo ja, van wie?

  • vakantaseren

   Hartelijk dank voor deze mooie vraag Jan. Ik ga hem voorleggen aan de auteur. Ik zal even een paar dagen wachten om de vragen te verzamelen. Het antwoord zal ik toevoegen aan het artikel en u dan een seintje geven.

  • vakantaseren

   Jeroen Windmeijer heeft geantwoord: “Ik lees graag thrillers ook om te zien hoe anders schrijvers spanning opbouwen, informatie doseren, een bepaald thema aanpakken. Dat moet je denk aan boeken van schrijvers als Dan Brown, Kathleen Macgowan, Robbert Harris, Kate Moss, Glenn Cooper et ceteraVerder lees ik veel “gewone” literatuur, vnl Nederlands zoals Pieter Waterdrinker, Buwalda, Wierenga en Oek de Jong”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.