lofoten, noorderlicht, vakantaseren
vakantaseren

18 openhartige vragen aan Mario van Vakantaseren

Ongeveer 5 jaar geleden ben ik begonnen met bloggen. Tot vandaag al 249 artikelen. Voor het 250-ste jubileumartikel heb ik jullie op twitter gevraagd wat je graag van mij van wil weten. In dit artikel geef ik openhartig antwoord op jullie leuke, intrigerende en soms ondeugende vragen. Op het eind van het artikel heb ik nog een leuke verrassing waarmee je iets kunt winnen…

Jubileum: 250 artikelen

Al 250 artikelen. Dat is het resultaat van 5 jaar bloggen. 250? Eigenlijk 249 als je deze nog niet meetelt. 250 keer heb ik jullie meegenomen op reis. Ik heb geschreven over mijn reizen, weekendjes weg en dingen waar ik over vakantaseer. Om daar vandaag even bij stil te staan, wil ik graag van dit 250-ste blog een bijzonder blog maken.

Om die reden heb ik mijn lezers en volgers in de afgelopen week op twitter gevraagd wat ze graag van mij willen weten. Het resultaat zijn 18 leuke, intrigerende en soms ondeugende vragen. In dit antwoord zal ik ze allemaal openhartig beantwoorden.

‘Vakantaseren is de juiste kant op piekeren’

Voordat ik daarmee begin, blik ik nog heel kort terug. Wat is het allereerste blog dat ik heb geschreven? Als ik terugzoek, vind ik het snel. Grappig genoeg is het maar een heel kort verhaaltje. Eigenlijk meer een twitterbericht dan een blog. Het heet ‘vakantaseren is de juiste kant op piekeren’.

Vakantaseren is een concept dat ik anderhalf jaar terug bedacht. Mensen vinden het leuk om over hun vakantie te fantaseren, of denken met veel plezier terug aan hun vakantie of weekendje weg. Vakantaseren geeft voorpret. Vakantaseren is dus de juiste kant op piekeren šŸ™‚

Kort en krachtig zal ik maar zeggen. Mijn verhalen zijn in de loop van de jaren een stuk langer geworden. En met meer foto’s. Daarnaast heb ik ook mijn website geprofessionaliseerd en veel meer aandacht gekregen voor de layout. Maar in de kern is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Vakantaseren is de juiste kant op piekeren. Ja toch?

Ok, zijn jullie er klaar voor? Daar gaan we dan!

1) Je was hier een tijdje afwezig, wat heeft het je gebracht?

Het klopt inderdaad, jullie hebben vast gemerkt dat ik een tijdje afwezig ben geweest. Ik had even geen inspiratie voor nieuwe verhalen. Ik kan alleen schrijven als ik enthousiast ben. Voor mij is dat de belangrijkste voorwaarde om creatief te kunnen zijn. Dat miste ik best wel een tijd lang. Ik had volgens mij last van writer’s blog….

Tot een paar maanden terug. Ik merkte bij mezelf dat het weer begon te kriebelen. Want ik had heimwee naar al die mooie ervaringen en ontmoetingen die ik tijdens 250 x vakantaseren heb mogen meemaken. Onderweg naar dit artikel heb ik veel inspirerende avonturen beleefd, prachtige mensen ontmoet en oprechte verhalen geschreven.

Nieuwe inzichten

Dat inzicht heeft ertoe geleid dat ik de draad weer opgepakt heb. Ongeveer een maand geleden ben ik met vernieuwde energie en ideeƫn opnieuw aan de slag gegaan. Maar ik heb wel wat geleerd tijdens mijn blog sabbatical. Ik wil nog steeds oprechte verhalen blijven maken, het gaat mij zeker niet alleen om de kijkcijfers. Tegelijkertijd wil ik de zaken wel slimmer aan gaan pakken. Ik heb de afgelopen 5 jaar heel veel tijd en energie gestoken in mijn blogs. Vanaf nu wil ik dat combineren met een zakelijker aanpak. Vandaar dat er bijv. sinds een paar dagen een paar banners op mijn site staan. Kijk maar eens rond op de rest van mijn site, daar staan nu twee banners, 1 van Landal GreenParks en 1 van Bol.com.

2) Ging je als kind al veel op reis?

vakantaseren, Resort Mooi Bemelen

Je zou misschien verwachten dat ik als kind al veel op reis ging. Dat ik het reislustige van huis heb meegekregen. Gek genoeg is dat niet het geval. Met mijn ouders en broer ging ik in mijn jeugd 1 maal per jaar op vakantie. Kamperen met een vouwwagen. Meestal gingen we naar camping Klein Vink in Arcen. Volgens mij ben ik maar 2 keer in het buitenland geweest, 1 x naar Luxemburg en 1 x naar Duitsland. Ik herinner me dat ik die reis naar Luxemburg echt geweldig vond. Voor het eerst in mijn leven zag ik heuvels en watervallen.

Ik ben later met mijn vriendin nog eens teruggegaan naar de waterval van MĆ¼llertal dat ik toen ik nog klein was heel groots vond. Dat had ik beter niet kunnen doen. In mijn herinnering was deze toch echt een stuk hoger en indrukwekkender.

In mijn jeugd was ik overigens wel in mijn fantasie vaak op reis. Dankzij de boeken van Jules Verne bijv. “In 80 dagen rond de wereld” maakte ik ook een wereldreis. En de piramides van Egypte en mysterieuze plekken als de Paaseilanden intrigeerden mij enorm. Daarom was ik superblij dat ik samen met mijn vriendin tijdens mijn allereerste reis buiten Europa naar Egypte kon. Een droom kwam uit toen ik voor het eerst in mijn leven in Gizeh de piramides zag opdoemen.

3) Welke bestemming viel je enorm tegen?

Een twittervolger stelt me een lastige vraag: is er een plek waarvan iedereen zegt ‘daar moet je echt een keer naar toe want dat is fantastisch’ en dat het dan enorm tegenvalt?

Over deze vraag moest ik best wel even nadenken. Over het algemeen vind ik heel veel bestemmingen, waar ik nog niet eerder ben geweest, interessant. Maar na lang nadenken herinner ik me ineens iets.

Venetiƫ in de zomer

Een jaar of 5 geleden waren we op vakantie in ItaliĆ«. Voor mij is ItaliĆ« inmiddels 1 van mijn favoriete vakantielanden. Tijdens die vakantie zaten we niet heel ver van VenetiĆ«. Het leek mij al niet zo’n goed idee om in hartje zomer naar deze stad te gaan maar de kinderen drongen aan. En zeg nou zelf, wie droomt er niet van om een keer de ‘brug der zuchten’ te zien en over het San Marco plein te flaneren? Dat hadden we beter niet kunnen doen. Het was die dag veel te warm en druk. Al na een paar uur keken we elkaar aan: zullen we teruggaan naar ons fijne plekje in de bergen? Iedereen vond het prima. VenetiĆ« lijkt me nog steeds een mooie stad om nog eens naar terug te komen maar nooit meer hartje zomer en midden op de dag.

4) Verdien je geld met je blog?

Zoals gezegd, heb ik beloofd om openhartig te zijn. Dus ook deze vraag wil ik beantwoorden. Ja, ik verdien geld met mijn blog. Maar veel minder dan jullie waarschijnlijk denken.

Ruwweg zijn er drie manieren waarop ik iets verdien. In de eerste plaats wordt ik af en toe benaderd door bedrijven en die graag een verhaal of link op mijn site willen plaatsen. Daar ga ik heel voorzichtig mee om. Jullie volgen mij immers en niet die bedrijven. Toch plaats ik af en toe zo’n artikel of link als ik denk dat het goed past bij mijn blog. Daar krijg ik dan een bedrag voor. Stel je daar niet te veel bij voor. Die opbrengsten gebruik ik eigenlijk vooral voor de onkosten die ik maak. Een website in de lucht houden kost geld en ik heb natuurlijk ook apparatuur nodig, zoals een camera en laptop.

Leuke klussen

Af en toe word ik ook uitgenodigd door organisaties om op bezoek te komen en een verhaal te schrijven over hun regio of vakantiebestemming. Dat vind ik zelf altijd leuke klussen. Ik heb dan de vrijheid zelf een verhaal insteek te bedenken. Ik reken dan soms een bescheiden onkostenvergoeding. Die dekt meestal niet eens de kosten want het kost me natuurlijk ook tijd, ik moet eten en een auto huren. Voor mij zijn dit echter wel leuke klussen om te doen, niet voor het geld maar voor de ervaring. Dit ga ik overigens vanaf nu wat zakelijker aanpakken.

Affiliate marketing, wat is dat?

De laatste manier waarop ik wat verdien, is via affiliate marketing. Wat is dat in godsnaam, hoor ik je denken? Bij affiliate marketing plaats ik een link of banner in mijn artikelen. Als jullie dan op die link klikken en ook nog wat bestellen binnen een paar dagen, krijg ik een kleine provisie. Denk bijv. bij een boek van ā‚¬20,- aan een bedrag van ā‚¬1,-

Het mooie is dat het jou als lezer niets extra’s kost. Dus je kunt mij gratis steunen door iets te bestellen wat je toch al van plan was. Hoe mooi is dat?

Ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik hier de afgelopen jaren meer inkomsten van had verwacht. Maar je moet al heel veel bezoekers op je website hebben die ook nog klikken op die links en dan ook nog wat bestellen om iets te verdienen. Toch geloof ik hier in. Vanaf nu zal je iets vaker dat soort links en banners in mijn artikelen tegenkomen. Als het teveel is, trek maar aan de bel.

Klikken mag…

Misschien is het je opgevallen? Sinds een paar weken staan er aan de rechterkant van mijn artikelen een tweetal banners. EĆ©n van Landal GreenParks die meteen doorklikt naar de beste last minutes. Handig toch? En bijv. deze van Bol.com die doorklikt naar een reizen pagina.

Ik wilde nooit advertenties op mijn pagina omdat ik dat zelf ook irritant vind bij anderen. Maar deze banners storen niet. Dus als je volgende keer overweegt om bij Landal te boeken of iets te bestellen bij Bol.com, klik dan eens op deze banner hieronder. Het kost jou helemaal niets extra’s en levert mij wat inkomsten op. Alvast bedankt.

ReizenReizen

5) Als alles mogelijk is, wat zou je dan het liefst willen?

Dit vind ik geen gemakkelijke vraag. Ik kan deze vraag natuurlijk op vele manieren beantwoorden. Maar mijn eerste reactie is dat ik het geweldig zou vinden als ik met mijn verhalen steeds meer mensen kan inspireren. Als ik mensen echt op een idee kan brengen waardoor ze een bijzondere ervaring hebben. Die ze nooit meer vergeten. Daar droom ik over.

Blijf dromen

Wat ik ook graag zou willen is dat mensen blijven dromen. Geef je dromen nooit op. Zo vakantaseerde ik al 25 jaar over het Noorderlicht. 2 jaar geleden kwam mijn droom uit en zag ik samen met mijn gezin dit fantastische natuurspektakel. Daar kan niets tegenop.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Ik hoop dat vanaf nu Vakantaseren gaat groeien, dat meer mensen zich laten inspireren door mijn verhalen en dat dit zich ook vertaalt in meer bezoekers. Deze maand bijv. lijkt op een bezoekersrecord af te stevenen. Een mooi resultaat na bijna een heel jaar niet bloggen.

Nieuwe projecten

De afgelopen weken heb ik een tweetal projecten bedacht waarvan ik hoop dat jullie er net zo enthousiast van worden als ik. Het wordt echt heel leuk volgens mij!

vakantaseren bron van de nijl
Hier sta ik aan de bron van de Nijl

6) Heb je een vriendin?

Haha, waar komt deze vraag vandaan? Jazeker, ik heb een vriendin. We zijn al heel wat jaartjes samen maar nooit getrouwd. Soms noem ik haar ook mijn vrouw omdat als ik het over ‘mijn vriendin’ heb, iedereen denkt dat ik een minnares heb. Mevrouw Vakantaseren gaat ook soms mee op reis en monteert bijv. de filmpjes die ik maak. Zoals deze over de Lofoten. Ik vind dat ze dat super goed doet. Eens?

7) Waarom heb je erover gekozen je als de Stig van de bloggerswereld te bewegen

Even vooraf voor diegenen die niet weten wie Stig is. Hij is een soort mystery coureur in het auto tv programma Top Gear. Niemand weet wie hij is.

In het begin van mijn blogtijd heb ik er inderdaad voor gekozen om op de achtergrond te blijven. Wie zit er achter Vakantaseren? Bij een event voor bloggers waar ik toen ook uitgenodigd was, waren veel collega-bloggers verrast dat ik een man van middelbare leeftijd bleek te zijn. Vrij uitzonderlijk in dit wereldje.

Mario van Vakantaseren

75 jaar bevrijding Zuid-Limburg, Zuid-Limburg, Mesch

Later heb ik me zelf wat vaker laten zien maar nog steeds zie ik als ik bijv. mijn foto’s op instagram of verhalen terugkijk, dat ik er zelf niet vaak op sta. Tegelijkertijd merk ik dat als ik mezelf wel laat zien, mensen dat ook leuk vinden omdat het persoonlijk is. Dat ga ik vaker doen. Dit artikel is daar natuurlijk ook al een stap in. Heb in dat kader ook op twitter mijn naam ook aangepast in Mario van Vakantaseren. Dank je wel Japke-d. Bouma voor die wake-up call! En er staat nu een foto bij waarop je een cartoonversie van mij kunt zien. De Stig is verleden tijd vanaf nu.

8) Welke landen zou je bezoeken als je in een jaar een wereldreis mag maken?

Mijn eerste gedachte is niet dat ik in die tijd zoveel mogelijk landen zou willen bezoeken. Misschien zou ik juist wel terug willen naar een aantal plekken die ik erg indrukwekkend vond. Costa Rica, Namibiƫ en Nepal bijv. Natuurlijk zijn er aan paar bestemmingen die al jaren hoog op mijn bucket list staan. Amerika, IJsland, Australiƫ en Nieuw-Zeeland bijv.

Maar ik zou in in die landen langzamer willen reizen. Niet als een gek rondreizen om alles te zien maar vertragen. Door bijv. een lange wandeltocht te maken in Nieuw-Zeeland. Te Araroa, Maori voor “lange route”, staat dan bovenaan de lijst. Of te schilderen met de Aboriginals. Meer beleven dan reizen eigenlijk.

dot painting vakantaseren

En misschien dan ook maar een tussenstap maken op Bora Bora om mijn project van WakaWaka tot Bora Bora af te ronden…

Van wakawaka tot Bora Bora

9) Hoe gaat het tegenwoordig met je camera?

Tot een paar geleden fotografeerde ik alles met mijn Nikon D70, een spiegelreflexcamera. Die heb ik speciaal aangeschaft voor Vakantaseren. Maar sinds een jaar of 2 neem ik in plaats daarvan mijn Canon G7X mee. Voordeel van deze camera is dat ie veel lichter is, ook prachtige foto’s en filmpjes maakt Ć©n ik kan de foto’s meteen delen met mijn telefoon. Ik herinner me nog goed dat ik op de Lofoten enorm stond te hannesen met mijn Nikon om het Noorderlicht goed te fotograferen. Toen ik hem omwisselde voor mijn Canon ging het ineens vanzelf. De eerste foto van dit artikel was het resultaat.

Ik gebruik mijn spiegelreflex alleen nog maar voor speciale opdrachten of nu bijv. tijdens een fotocursus waar ik weer mee begonnen ben.

Ik zou kiezen voor een systeemcamera

canon eos m50

Als ik een nieuwe camera zou moeten kopen, zou ik denk kiezen voor een systeemcamera van Canon of Olympus. Deze combineert de voordelen van een spiegelreflex (verschillende lenzen, handmatig instellen, hoge kwaliteit foto’s) met een compactere camera (licht, compact, makkelijk te bedienen, wifi).

10) Waar ben je op reis het meest dankbaar voor?

Allereerst ben ik onderweg altijd erg dankbaar voor de mooie ontmoetingen met bijzondere mensen. Zeker ook tijdens mijn vele blogtrips in Nederland, heb ik zoveel prachtige gesprekken gehad waarvan ik de herinneringen erg koester.

Onderweg ben ik vaak heel blij dat ik het voorrecht heb om zo te kunnen genieten van de prachtige natuur, mooie musea of spannende outdoor-activiteiten. Dat is ook mede mogelijk dankzij vakantaseren en jullie, dat realiseer ik me heel goed. Bedankt!

11) Zou je fulltime reisblogger willen zijn?

Je zou misschien verwachten dat ik hier volmondig ja op zeg. Toch doe ik dat niet. Ik hoef echt niet het hele jaar onderweg te zijn. Het mag best speciaal blijven om verder weg te gaan. Wat ik wel zou willen, is om vaker bijzondere projecten in binnen- en buitenland te bezoeken en daarover te verhalen op een originele manier. Positieve projecten waar mooie dingen gebeuren. Een soort social reporter zoals ik bijv. bij het Springtijfestival was. Dat zou ik ook graag voor goede doelen doen.

12) Wat is je favoriete land?

Dit is zo’n lastige vraag omdat ik nooit kan kiezen. Van de landen waar ik geweest ben, vormen Noorwegen, Costa Rica, NamibiĆ«, Madagascar en Nepal mijn top 5. In deze landen heb ik de meest bijzondere ervaringen gehad. Van de landen waar ik nog niet ben geweest, heb ik mijn top 4 bij vraag 8 al beantwoord.

13) Zou je in het buitenland willen wonen en waar dan?

Het lijkt me heerlijk om eens een tijd in een klein dorp in Italiƫ te wonen en daar het dagelijkse leven in alle seizoenen mee te maken. Ik zou ook wel eens een tijd in Afrika willen wonen en daar heel dicht bij de natuur zijn.

sopra e sotto, safaritent

14) Ga je graag kamperen en waarom wel/niet?

Tijdens mijn zomervakanties blijf ik meestal in Europa en kamperen we. Ik heb altijd even nodig om erin te komen maar ik beland meestal na een tijdje wel in een kampeer mood. We kamperen als gezin al jaren heel compact. Met 2 kleine tentjes en echt buiten leven. Ik ben wel een echte mooi-weer-kampeerder. Als ik ergens een hekel aan heb, is het regen en slecht weer.

Inpakken voor vakantie vind ik vreselijk, maar gelukkig is mijn vriendin heel systematisch en dankzij een paklijst komt het ieder jaar weer goed.

Mijn meest bijzondere kampeerervaringen heb ik gehad in Kenia, Zimbabwe en NamibiĆ«. Slapen op de savanne terwijl de wilde dieren om je tent sluipen. Dat vind ik prachtig. Totdat ik ’s nachts naar de wc moet…

15) Welk land trekt je totaal niet?

Rusland heeft eigenlijk nog nooit op mijn bucket list gestaan. Maar verder lijken me de meeste landen wel interessant.

16) Wanneer ben je echt verrast?

Tijdens mijn verblijf aan het Parkhotel in Rotterdam werd ik bij aankomst erg verrast. Ik mocht daar samen met mijn zoon een nacht doorbrengen in de suite. Wat een prachtige kamer was dat. Toen we de kamer binnenliepen, rende mijn zoon opgewonden de suite door. Even later hoorde ik hem roepen ‘pap kom eens kijken’. Naast het bed stond een fotolijstje met daarin een foto die ik had gedeeld op Instagram. Het was een foto van mijn twee oudste kinderen die aan het strand aan het schaduwvechten waren. Ik vond dit zo’n mooi persoonlijk gebaar. Het lijstje staat nog steeds op de kamer van mijn zoon. Hij heeft het nog regelmatig over dit bijzondere vader-zoonweekend.

17) Heeft Vakantaseren je gebracht wat je voor ogen had toen je begon?

Goeie vraag. Hij is gesteld door iemand die me al vanaf het begin volgt. Ooit ben ik met vakantaseren begonnen als een uit de hand gelopen grap. Samen met Bas Hoogland, toen directeur van Landal GreenParks, lanceerden we dit woord eind 2012 op twitter. Het haalde de top 3 van trending topics. Later realiseerde ik me dat ik hier meer mee kon doen en ben ik aanvankelijk via een apart twitter account @vakantaseren en weer later met een aparte blogsite ermee door gegaan.

In 2015 koos ik ervoor om ook via een eigen bedrijfje te proberen meer inkomen te verdienen met Vakantaseren. Dat is niet zo uit de verf gekomen als ik toen had gehoopt. Tegelijkertijd heb ik dankzij vakantaseren zoveel unieke ervaringen gehad dat ik echt superblij en trots ben dat ik dat concept ooit heb bedacht. Ik denk ook nog steeds dat er nog veel meer potentie in zit, zeker als ik er meer tijd in zou steken. Ik heb het altijd naast mijn betaalde werk gedaan. Mensen vragen zich vaak af waar ik de tijd vandaan haal. Die vraag stel ik me zelf ook regelmatig.

18) Op welke manier heeft de coronacrisis jou positief en negatief beĆÆnvloed?

Ook in dit artikel kan ik er niet aan ontkomen. Corona heeft zo’n enorme impact op alles en iedereen. Mij beĆÆnvloed het ook uiteraard ook. Dit jaar was ook voor ons een raar jaar. In april zou ik met mijn dochter een droomreis gaan maken, we zouden samen een road trip maken met een camper door de Nationale Parken in Zuidwest-Amerika. Dat ging helaas niet door.

Tijdens de zomervakantie zijn we voor het eerst in 30 jaar in Nederland gebleven. En dat is eigenlijk best goed bevallen. We hebben genoten van Drenthe en de Veluwe.

Ik mis de blogtrips

Ik werk nu al een half jaar thuis en mis vooral de collegiale contacten. Afspreken met vrienden is lastiger, festivals gaan niet door. Op dit moment vind ik het ook jammer dat ik niet een lekker bakkie kan doen in een cafeetje. En ik mis ook de blogtrips natuurlijk.

Maar er zijn ook positieve kanten. We zijn als gezin weer meer met elkaar bezig, door samen vaker spelletjes te doen of gezellig te kletsen. Daarnaast merk ik ook dat ik weer meer aandacht en waardering opbreng voor mijn directe omgeving, de parken, de musea etc. Wat ik zeker niet mis, is de dagelijkse treinreis naar mijn werk via het overdrukke Schiphol. Mijn volgers missen mijn geklaag daarover vermoedelijk ook niet.

Ik probeer corona nu maar vooral om te denken. Het is een voldongen feit dus hoe kan ik daar het beste van maken? Het is een ideale tijd om te vakantaseren, te dromen over je volgende reis. Bovendien heb ik nu tijd om nieuwe plannen te maken voor een spannend nieuw project. In mijn hoofd heb ik het al rond. De komende maanden ga ik het verder uitwerken en er sponsors bij zoeken. De eerste sponsor die ik heb benaderd, reageerde erg enthousiast. Volgens mij ga ik deze coronatijd wel goed door komen.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief en maak kans op een leuke verrassing!

Update: deze winactie is verlopen

Wil je in de toekomst geen blog van mij meer missen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Deze zal maximaal 1 x per maand verschijnen. Met de leukste nieuwtjes, blogs en acties. In de eerste nieuwsbrief komt bijv. een leuke winactie waarmee je het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer, “De Genesissleutel” kunt winnen.

Onder iedereen die zich de komende weken voor mijn nieuwsbrief inschrijft, ga ik een leuke verrassing verloten. Wat die verrassing is? Dat hou ik nog even geheim maar het heeft met vakantaseren te maken….

Subscribe

* indicates required

Ā 

Ā 


Dankwoord

Graag wil ik alle mensen bedanken die de moeite hebben genomen mij een vraag voor te leggen. In alfabetische volgorde zijn dat; Guiselaine, Ingrid, Joke, Manouk, Marianne, Marike, Marinka, Mellisa, Nanda, Peter, Petra, Suus en Wietske.

In de toekomst meer van dit soort leuke artikelen? Abonneer je op de Vakantaseren Nieuwsbrief

* indicates required


Affiliate links

In dit artikel heb ik een aantal affiliate links verwerkt. Als jij daar op klikt en ook nog iets besteld, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niks extra’s kost. Ik gebruik dat geld voor de onkosten van mijn website etc. Alle foto’s zijn van mezelf. Behalve de foto van de piramide. Die is afkomstig van een rechtenvrije site Pexels.com

3 reacties

 • Ivonne

  Leuk om zo weer wat meer van je te lezen Mario. Een deel wist ik al maar ook veel ” verrassingen”. Ik ben ook zo’n mooi weer kampeerder maar vooral een droog weer kampeerder ?. Het Noorderlicht zag ik in Lapland ā¤ en ik wil dolgraag naar Nieuw-Zeeland en weer naar de USA. Of naar de Noordkaap. Mis het spontane sociale leven, de oneindige tripjes en kan je VenetiĆ« buiten de topdrukte warm aanbevelen. (wij waren er dit jaar, coronatijd) Op naar de 500 blogs en de gezellige reisjes en afspraken.

 • reisoverdegrens

  Wauw, leuke Q&A! Ik heb wel alkemasl reizen doir Rusland en de voormalige SU op mijn lijst stasn. Dat maskt het bloggen heel divers. Mijn favoriete blogs op jouw site zijn toch wel die over de camper in Schotland. Op naar de 10 jaar bloggen?

  • vakantaseren

   Dag Henriette, dank voor je complimenten. Die reis in Schotland is ook wel 1 van mijn meest favoriete trips moet ik zeggen. Een goede keus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.