corona
gezondheid

25 inspirerende tips om de coronatijd goed door te komen

Deze week is Nederland de tweede lockdown in gegaan. Daarom deel ik in dit artikel 25 + inspirerende tips om samen de coronatijd goed door te komen. Als jij ook een leuke tip hebt, voeg ik hem toe. Samen maken we er een mooi verhaal van.

Hoe kunnen we ons de komende tijd goed blijven voelen?

Het zal je zeker niet ontgaan zijn, Nederland is een tweede lockdown ingegaan. Op twitter ontstaat er meteen een golf van negatieve berichten en verwijten. Ik wil daar niet in meegaan en vraag mijn volgers op twitter om minimaal 1 positief bericht te maken.

Dan valt een paar minuten later mijn blik op het volgende twitterbericht van @Hesterloeff.

Hesters oproep heeft iets moois losgemaakt

Dit is precies waar ik naar op zoek ben. Ik retweet haar bericht en ’s avonds kijk ik nog eens terug naar de reacties. Wauw. Haar bericht is echt viral gegaan. 875 likes, 150 retweets en 216 reacties. Ze heeft iets moois losgemaakt op twitter.

25 inspirerende tips

Dit brengt me op een idee en ik stuur Hester de volgende vraag: zullen we hier samen een artikel van maken op mijn site? Deze inspirerende ideeën en de talloze reacties zijn het waard om meer mee te doen. Hester stemt meteen in met mijn voorstel. Daarna spreken we af dat ik een eerste opzet maak en Hester het aanvult.

Heb je zelf een goede tip? Deel het met mij

Wat ons betreft blijft het hier niet bij. Dit is pas het begin. Als jij na het lezen zelf een goede tip hebt, kun je die aan mij sturen. Ik zal de lijst wekelijks aanvullen. Zo komen we samen de Corona tijd goed door. De eerste 25 tips zijn gebaseerd op het twitterdraadje van Hester Loeff. Aangevuld met een aantal tips van mijn kant. Graag nodigen we jullie uit om tips te delen. Mag via twitter of als een reactie onder dit bericht. Als je een leuke tip instuurt, ga ik ervan uit dat je daarmee ook meteen toestemming geeft om deze toe te voegen in dit bericht. Ik zal je naam erbij vermelden tenzij je dat niet wilt.

Daar gaan we dan!

1. Inspirerende boeken kopen of lenen

Op 1 staat natuurlijk: nieuwe inspirerende boeken lenen of kopen en daarna uiteraard lezen. Eventueel met een e-reader. Een abonnement op Kobo plus is niet duur. Maar je kunt ook bij de bieb e-boeken lenen die je kunt lezen op een e-reader. In een Koboplus account zitten ook luisterboeken en hoorcolleges. Er verschijnen regelmatig blogs met tips voor inspirerende boeken.

Je hebt ook vast nog een stapel boeken liggen waar je nog niet aan toegekomen was. Dit is je kans.

EreadersEreaders

2. Nieuwe recepten uitproberen

Probeer eens nieuwe recepten uit. Ga gewoon taarten bakken, koekjes of een ouderwets stoofpotje kokkerellen. Lekker kneuterig. Je huisgenoten zullen je dankbaar zijn.

3. MOOCs volgen

Een MOOC is een Massive Open Online Course. Op bijvoorbeeld Coursera kun je geweldige cursussen volgens van universiteiten over de hele wereld. Bij sommige kun je ook voor een certificaat gaan. Een slimme investering.

4. Open Universiteit

Studeren aan de Open Universiteit of andere opleidingsinstituten is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt daar ook losse cursussen volgen.

5. Online collecties van musea

Via de computer kun je de hele wereld over, ook naar bijna alle musea in de wereld. Heel veel grote musea hebben online virtuele tours. Dat is echt heel tof. Gave ervaringstips zijn van harte welkom.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

6. Familiebanden uitzoeken

Op archieven.nl en Delpher kun je diep de geschiedenis van je eigen familie induiken om zo geweldige verhalen boven water te krijgen. Wat deden je voorouders? Hoe ver kun je je stamboom terugvinden? Gegarandeerd urenlang zoekplezier.

7. Handwerken

Ga handwerken of klussen: breien, haken, borduren of houtbewerken. Heb je altijd al een poppenhuis of houten speelgoed willen maken? Nu is de kans. Of papercut lightboxen. Op youtube staan filmpjes om je te helpen.

KlussenKlussen

8. Overbodige spullen verkopen

Verkoop al je overbodig spullen op Marktplaats, boekwinkeltjes of laat ze veilen op Catawiki. Dat is ook nog eens leuk en spannend. Sowieso is het tof om veilingen te volgen. Het ruimt je huis lekker op en je houdt er ook nog wat extra geld aan over.

9. Minstens 10.000 stappen per dag

Neem jezelf voor om elke dag minstens 10.000 stappen te doen. Daardoor voel je je beter, je komt dagelijks buiten en het draagt ook bij aan een betere stemming. Zelfs bij regen of slecht weer. Veel bloggers bieden wandelinspiratie op hun site, ook bij jou in de omgeving.

10. Oh was ik maar een vogelaar

Ga vogels in je tuin of op je balkon bestuderen. Er vliegt veel meer langs dan je zou denken. Als je vetbollen ophangt, dan komt daar veel leuks op af. Een verrekijker en een vogelgids zijn daarbij natuurlijk handig.

11. Fotoalbum maken

Dit is de uitgelezen kans om al je foto’s eens uit te zoeken en er albums van te maken. Ook een mooi moment om ze samen met je gezin op de tv te bekijken. Lekker herinneringen ophalen met een drankje en een knabbeltje.

12. Verdiep je in iets nieuws

Wat vond je als kind super interessant en heb je daarna nooit meer iets mee gedaan? Verdiep je eens in iets nieuws waar je normaal geen tijd voor vrijmaakt. Wat denk je van schelpen verzamelen en determineren? Of verdiep je in de insectenwereld. Kijk ook eens op de site van Hesters Rariteitenkabinet voor meer inspiratie.

13. Teel je eigen eten

Neem wat pitten of zaden van groente en fruit en kijk of je ze op kunt kweken. Zo kun je je eigen eten gaan telen. Het geeft je veel voldoening als het lukt.

14. Schrijf!

Hou een dagboek bij of ga een boek of verhaal schrijven. Gewoon om het schrijven, het hoeft niet perse uitgebracht te worden.

15. Gamen

Ga weer games spelen die je vroeger vaak speelde. Bestaat het spel Carmen Sandiego nog? Where in the world is Carmen Sandiego gebleven?

GamesGames

16. Luisterboeken

Tijdens het wandelen of gewoon thuis kun je ook luisterboeken en podcasts luisteren. De podcast “De Bourgondiërs” van Bart van Loo of de spannende geschiedenis luisterboeken van Ton van Reen bijv. zijn echt een aanrader.

17. De jonge onderzoeker

Haal op het strand een zak schelpengruis en ga dat thuis uitzoeken. Gewoon even zeven met een keukenzeef, wel eerst even laten drogen. Het fijnste materiaal kun je vervolgens door de microscoop bekijken. Er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open!

18. Een vroege ochtendwandeling met camera

Sta vroeg op en neem je camera mee. In de ochtend is het licht prachtig en je komt helemaal niemand tegen. Je kunt dan de mooiste foto’s maken.

19. Met een beetje vakantaseren kom je overal

Vakantaseren is fantaseren over vakanties. In Nederland zijn er allerlei plekken die doen denken aan andere bestemmingen ver weg. Als je die plekken bezoekt, is het een beetje of je ver weg bent, terwijl je ’s avonds toch weer in je eigen bed ligt. Ga je mee Van Afrika tot zevenlandenhuizen?

Van Afrika tot Zevenlandenhuizen
Processed with MOLDIV

20. Citizen science projecten.

Doe mee met citizen science projecten waar je thuis vanuit je luie stoel aan mee kunt werken. Op Zooniverse vind je veel toffe projecten om eens rond te neuzen. Een andere tip is MapSwipe. Dan kun je meehelpen om via satellietbeelden afgelegen regios’s in kaart te brengen. Zodat men bij calamiteiten weet waar mensen wonen.

21. Op wereldreis via google earth

Ga met google earth op wereld reis naar Machu Picchu in Peru, de piramides in Egypte, Efese en in Turkije of verken de Lords of the Rings locaties in Nieuw-Zeeland.

22. Geocachen

Ga alleen of samen met anderen Geocachen. Geocaches zijn verstopte doosjes die je kunt vinden als je met je GPS de coördinaten weet te ontcijferen. Je zult verbaasd zijn hoeveel er in jouw directe omgeving liggen.

23. Bezoek een dorp waar je nog niet was

Zoek op de kaart een dorp of stad waar je nog nooit bent geweest. Hester is nog nooit in Ouddorp geweest en wil daar wel eens heen.

24 . Samen spelletjes spelen

Dit is de tijd om nieuwe spelletjes uit te proberen. Samen een spel spelen is gezellig en het verbindt. Je kunt ook online samen met iemand een spel spelen die het zelfde spel thuis heeft. Ze je camera aan en spelen maar.

nieuwe spelletjes lockdown

25. Spininventarisatie

Doe eens een spininventarisatie in je huis,. Niet meteen “huu eng geen spinnen” roepen maar kijk eens echt naar deze wonderlijke beestjes. Met de app Obsidentify kun je ze determineren. Ook insecten en slakken in huis en tuin zijn fascinerend.

De ideeën die ik hieronder beschrijf, zijn allemaal nieuw en/of aangedragen door lezers.

26. Begin een mini-bieb

Begin een minibieb net buiten je huis want het is 1) leuk om te maken 2) leuk om een nieuwe aanwinst te lezen en 3) leuk om een ander te plezieren.

27. Begin je eigen huiskamercafé

Met een koffie-abonnement van Coffeebundles, kun je je eigen café thuis beginnen. Je krijgt een prachtige Siemens koffie-machine waarmee je echte capuccino of espresse maakt. Je betaalt alleen voor de kopjes die je daadwerkelijk drinkt. Onderhoud, koffie en de machine zijn allemaal inbegrepen. Meer info vind je ook in mijn speciale cadeautjes-artikel (tip 5).

Speciale vakantaseren-actie: 50 koppen koffie cadeau

Van CoffeeBundles mag ik je een leuke aanbieding doen! Als jij nu besluit in de komende tijd een koffie-abonnement te nemen bij CoffeeBundles, krijg je met de actiecode “vakantaserenactie” 50 koppen koffie cadeau (allemaal kleine letters)! Daar kom je de feestdagen wel mee door! Kijk hier voor meer informatie. Je kunt ook op de foto hieronder klikken trouwens.

CoffeeBundles abonnement

28. Kleurboeken

Kleurboeken voor volwassenen, daar heb je vast al eens van gehoord. Veel mensen vinden dit zeer ontspannend en belonend om te doen. Er zijn zelfs extreme kleurpuzzels voor volwassen met extra veel uitdaging.

29. Uitgebreid bellen met single of oudere

Goed voornemen. Wekelijks bellen met minimaal 1 oudere of single persoon in je omgeving. Niet ff snel maar uitgebreid bellen hoe het ermee gaat, persoonlijke interesse, het wordt ontzettend gewaardeerd. En ook de ouderwetse kaart brengt vele simpele geluksmomentjes. Via Greetz zijn er net regelmaat leuke acties met bijv. gratis postzegels.

30. Kruip in je Finse Kota

Kruip in je Finse Kota. Haal het ‘hygge’ Lapland gevoel naar je tuin. Je bent er echt uit in je Finse BBQ- hut op een paar meter lopen. Gezelligheid kent geen tijd in een echte Laplandhut. Dat is nog eens vakantaseren in je achtertuin!

finse kota

Wisdom of the crowd: Wat is jouw tip?

In de reacties op het twitterdraadje van Hester kwamen enorm veel reacties los. Samen hebben we ontzettend veel leuke en inspirerende ideeën om deze lastige coronatijd door te gaan komen. Dat noem ik de wisdom of the crowd.

Daarom vraag ik jullie om samen met mij verder aan dit artikel te werken.

Deel jouw tip als reactie op dit artikel of op de social media kanalen van Vakantaseren. Ik zal een aantal keer een update maken met de leukste tips. Als ik jouw tip meeneem, zet ik je naam erbij tenzij je dat niet wilt. Deel het verhaal met jouw vrienden zodat iedereen kan profiteren van deze “wisdom of the crowd”.

Samenwerking

Dit artikel is geïnspireerd op een twitterdraadje van Hester Loeff. We hebben afgesproken om dit samen in een artikel te verwerken op mijn site. De foto van de open haard, de spelende mannen en de piramides zijn rechtenvrij en afkomstig van pexels.com. De andere foto’s zijn van mezelf. De foto van de Finse Kota is afkomstig van hun website.

4 reacties

  • Hanneke

    Kruip in je Finse Kota. Haal het hygge Lapland gevoel naar je tuin. Je bent uit in je Finse BBQ? hut op een paar meter lopen. Gezelligheid kent geen tijd in een echte Laplandhut ?

  • Ineke Snels

    Hi Mario, wat een superactie.
    Vanaf begin Corona 1 nam ik me voor om wekelijks uitgebreid te bellen met minimaal 1 oudere of single persoon in mijn omgeving. Niet ff snel maar uitgebreid bellen hoe het ermee gaat, persoonlijke interesse, het wordt ontzettend gewaardeerd. En ook de ouderwetse kaart brengt vele simpele geluksmomentjes. Via Greetz zijn er net regelmaat leuke acties met bijv. Gratis postzegels. Groet Ineke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.