daglichtlamp, winterdepressie, winter blues
gezondheid

Een daglichtlamp tegen de winter blues?

Herken je dit? Als in de nazomer de dagen korter worden, krijgen veel mensen last van somberheid, winter blues, ja zelfs winterdepressie. Ik hoor ook bij die grote groep. Daarom test ik een daglichtlamp uit. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de Beurer TL 30.

Last van winter blues, probeer een daglichtlamp

Al een paar jaar merk ik dat ik meer last krijg van somberheid als in september de dagen korter worden. Het gaat meestal heel geleidelijk zodat ik niet echt doorheb waardoor dit komt. Een paar weken terug vertelt een deskundige psycholoog bij een presentatie over chronotherapie dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Veel mensen lijden aan de winter blues. Sommigen hebben zelfs last van een seasonal affective disorder, oftewel winterdepressie. Het heeft meestal te maken met een tekort aan daglicht. Zijn remedie: probeer eens een daglichtlamp uit.

daglichtlamp, winter blues, winterdepressie

Haal het daglicht in huis

Met een daglichtlamp haal je letterlijk het daglicht in huis. Ik besluit er eentje aan te schaffen en het zelf uit te gaan proberen. Volgens de psycholoog is het van belang er 1 te kopen die minimaal 10.000 Lux lichteenheden heeft. Door iedere dag te beginnen met de daglichtlamp werk je actief aan je stemmingsverbetering. Je zult met een meer uitgerust gevoel de dag starten en je steeds beter gaan voelen. Daar teken ik voor dus ik ga op zoek naar een geschikte lamp.

Keuze valt op Beurer TL 30

Ik ga op zoek naar een geschikte daglichtlamp. Op Bol.com zie ik dat er een enorm aanbod is. Hoe ga ik kiezen? Ik besluit het aanbod te sorteren op basis van de positieve beoordelingen. Er blijven er twee over die beide erg goed scoren. Ik lees de beoordelingen en kies uiteindelijk voor deze Beurer TL 30.

De Beurer TL 30 heeft de meeste positieve beoordelingen, is compact, dun en is ook qua prijs gunstig (ca. € 60,-). Zeker in relatie tot veel andere dure lampen. Er zijn er een paar die hoger scoren maar dat is op basis van slechts 1 of 2 beoordelingen. Die kunnen net zo makkelijk van de producent zelf afkomstig zijn. Er zit tenslotte ook nog een handige opberghoes bij. 

daglichtlamp, Beurer TL 30, winter blues, winterdepressie

7 dagen uitproberen

Een dag later is de daglichtlamp al in huis. Ik open het pakketje en ga er meteen mee aan de slag. Daarna installeer ik de lamp en zet hem naast me terwijl ik op mijn laptop zit te werken. Volgens de gebruiksaanwijzing moet ik het langzaam opbouwen. Hoe dichterbij de lamp bij mijn gezicht staat, hoe beter. Ik begin met een kwartier, daarna een half uur en zo bouw ik dat in de loop van de week op naar 2 uur per dag. Terwijl ik mijn werk doe, kijk ik af en toe even kort in de lamp.

daglichtlamp, winter blues, winterdepressie

De wetenschap achter de daglichtlamp

Waarom helpt een daglichtlamp tegen de winter blues? Omdat iemand mij deze vraag op twitter stelt, ga ik op onderzoek uit. Al snel heb ik de uitleg gevonden. Op de site van Mentaal Beter vind ik de volgende verklaring.

De aanmaak van serotonine en melatonine wordt beïnvloed door het daglicht. Deze twee neurotransmitters hebben weer invloed op het gevoel van welzijn en de biologische klok. Een daglichtlamp bootst het soort licht na dat serotonine en melatonine aanmaakt, en dus het humeur, kan oppeppen.

Ik ben natuurlijk geen deskundige op het terrein van daglichtlampen en winter blues. Wil je er meer over weten, dan raad ik dit artikel aan van een echte psycholoog.

daglichtlamp, licht therapie

Opgewekter na 7 dagen daglichtlamp

Ik heb de daglichtlamp 7 dagen uitgeprobeerd. Na deze eerste week merk ik dat ik voor mijn gevoel wel met een frisser en opgewekter gevoel op sta. Verder ben ik er erg snel aan gewend geraakt dat de lamp de eerste 2 uur van de dag naast me staat. Ik heb er helemaal geen last van. Het is misschien nog te vroeg om al te juichen maar ik ga hier zeker mee door. Ik heb het licht gezien!

Via social media krijg ik tijdens deze testweek talloze positieve reacties van mensen die echt zweren bij zo’n lamp. Ze knappen er in het najaar altijd echt van op en willen niet meer zonder. Dan hoor je het ook eens van een ander!

Je hoeft natuurlijk niet alleen te werken voor de daglichtlamp maar je kunt natuurlijk ook vakantaseren over een zonnige winterbestemming zoals Gambia.

Probeer het zelf ook uit en bestel een daglichtlamp

Mijn tip: heb je ook last van de winter blues? Probeer net als ik zelf eens uit of je meer daglicht nodig hebt en bestel een daglichtlamp. Doe dit wel in contact met je huisarts of psycholoog. Vooral als je medicatie gebruikt. En lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Soms kan het voorkomen dat je zeer ogen en hoofdpijn krijgt in het begin. Dit gaat volgens de manual voorbij als je zenuwstelsel went aan nieuwe de stimulering. In zeldzame gevallen wordt een manie genoemd.

Via de onderstaande link vind je het aanbod bij Bol.com gesorteerd op basis van positieve beoordelingen. Mij bevalt de Beurer TL 30 zo goed dat ik niet meer verder hoef te zoeken. Ik heb het licht gezien!

Daglichtlampen op basis van positieve beoordeling

GezondheidGezondheid

Affiliate links

In dit artikel staan affiliate links. Dat houdt in dat als jij een bestelling bij Bol.com doet, ik daar een kleine provisie van krijg. Het mooie is dat dit jou niets extra’s kost en mij wat inkomsten oplevert voor de onkosten van mijn website. Bedankt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.