Gambia, vakantaseren
Actief,  afrika,  Gezinsvakantie,  hotel,  natuurpark,  winterzon

De lachende kust van Gambia

Hello, happy family!

Het begint al goed als we de eerste ochtend na aankomst het strand bij ons hotel oplopen: “Hello, happy family!” Een Gambiaan begroet ons uitbundig en begint een praatje. Uiteindelijk blijkt hij een sapkiosk te hebben iets verderop. We slaan zijn aanbod om daar wat te komen drinken voor nu even af.

We zijn net aangekomen en moeten nog even wennen. Ik ben voor het eerst met mijn gezin op vakantie naar een land in Afrika. Vooraf gaf dat nog wel wat spanning. Hoe lang is het vliegen? Hoe zit het met malaria? Welke enge dieren komen we tegen? Maar alle spanning glijdt van ons af als we door de prachtige tuin van het hotel lopen.

aap

Overal zitten apen en er vliegen prachtige vogels tussen de bomen. Het is nog wat fris aan het begin van de dag en we trakteren ons zelf op een ontbijtje bij het restaurant aan zee. Die dag doen we lekker rustig aan. In de middag komt er iemand van de reisorganisatie TUI om ons verder te informeren. We kunnen bij haar ook allerlei uitstapjes boeken. Wellicht voor later die week.  Rond etenstijd lopen we naar de Senegambia strip waar veel restaurantjes en winkeltjes zitten. Overal horen we weer “Hello, happy family” om ons heen. We besluiten om pizza te gaan eten. En die smaakt uitstekend. We zijn geland.

Mangroves, ijsvogels en brutale apen

De volgende dag hebben we zin om er op uit te gaan. Er zijn verschillende manieren om uitstapjes te doen. Je kunt meegaan met een van de excursies van de touroperator, in ons geval TUI. Maar je kunt ook je eigen trips organiseren. We kiezen voor het laatste. Buiten het hotel staat een aantal groene taxi’s. We lopen er heen en binnen 5 minuten zitten we in de auto bij Omar. Omar blijkt een aardige man van 35 jaar die veel vertelt over Gambia en over de plekken waar we komen.  Gelukkig spreken de kinderen ook al een beetje Engels zodat ze het ook een beetje kunnen volgen.

We beginnen op de markt van Serrekunda. Een echte levendige Afrikaanse markt waar van alles te koop is. We kijken onze ogen uit. Voor onze kinderen is dit de eerste keer dat ze echt in Afrika zijn en het is vooral voor hen wel even schakelen. Na een half uurtje vinden we het wel genoeg en vragen aan Omar of hij ons naar Lamin Lodge wil rijden. Lamin Lodge is een prachtige plek tussen de mangroven aan de rivier. Daar genieten we bovenop een terrasje van het geweldige uitzicht. Hier komen we voor! Een brutale aap loert op onze lunch en gaat er uiteindelijk met een lolly van een klein meisje naast ons vandoor.

DSC_1387

 

Na de lunch besluiten we een tochtje over de rivier en langs de mangroven te maken. Ik moet eerst nog stevig onderhandelen over de prijs maar uiteindelijk varen we bij laagtij de mangrove in. Overal zie je de mangrovewortels uit het water steken. Er groeien oesters aan. IJsvogels scheren voor onze boot langs. In de verte zie ik allerlei andere prachtige vogels, zelfs een hamerkop. Het wordt een heerlijk relaxed tochtje. Na een half uurtje stappen we even uit om op een zandbank te kijken naar de krabbetjes en andere schelpdiertjes. Vrouwen uit een naburig dorp zijn bezig om de kokkels en scheermessen te verzamelen. Wat een heerlijk middagje!  Omar zet ons na dit tochtje weer af bij het hotel en we spreken af dat we de volgende dag weer met hem op pad gaan.

20160224_173546_HDR

Paradise beach

Het blijkt een perfect recept voor de rest van de week. In de ochtend doen we lekker rustig aan, onze kinderen zwemmen in het zwembad voor de deur en wij genieten van het heerlijke weer en uitzicht vanaf ons terras. Rond de middag pakken we de spullen in en zoeken we Omar op. Er is van alles te doen in de omgeving. We bezoeken diverse natuurparken, paradijselijke stranden, een krokodillenpark en we gaan zelfs met de kinderen naar een schooltje.  Iedere avond gaan we uit eten. Het favoriete tentje wordt de “African Queen”. Het enthousiasme van de obers werkt aanstekelijk. De kinderen willen nergens anders meer heen. We voelen ons hier echt een “happy family”.

20160225_191648

De visafslag bij Tanji

Het hoogtepunt van de week vind ik ons bezoek aan de visafslag bij Tanji. Iedere middag vanaf een uur of 4 komen de prachtig gekleurde vissersboten weer terug naar de kust. Aan het strand drommen vele honderden mensen samen om de vis binnen te halen. Met manden op het hoofd rennen ze naar de boten en met de volle manden lopen ze weer terug. Er lopen een paar kinderen achteraan. De kinderen mogen de vis die er afvalt zelf houden en doorverkopen. Het is er een drukte van belang. Verder op het strand wordt de vis schoongemaakt. In de straatjes achter het strand zitten de visrokerijen en op weer een andere plek wordt de vis op grote houten stellages gedroogd. Ik kijk mijn ogen uit. Hier kan ik uren naar kijken. Wat een geweldig tafereel.

20160222_183242_HDR

1456577000915

20160222_180845

Winterzon in Gambia

We hebben een heerlijke week gehad in Gambia. De combinatie van het heerlijke weer, ontzettend aardige mensen en leuke uitstapjes maken het tot een groot succes. Wij vonden Gambia een ideale bestemming om met onze kinderen voor het eerst kennis te maken met Afrika.

Het enige nadeel vond ik dat met name in de toeristengebieden en op de stranden de verkopers en restauranteigenaars zich nogal opdringen. Best begrijpelijk als je bedenkt dat de mensen hun inkomen gedurende het toeristenseizoen moeten verdienen. Het andere deel van het jaar hebben ze geen werk. Maar soms wel vervelend. Mijn ervaring was dat blijven lachen en een grap maken het beste werkt.
We zitten toch aan de “lachende kust” van Gambia!

Zou jij ook ooit naar Gambia willen?

 

Praktisch

Gambia ligt op ongeveer 6-7 uur vliegen vanaf Schiphol. Voertaal is Engels. In Gambia komt malaria op uitgebreide schaal voor. Wij hadden geluk dat er in onze week nauwelijks muggen waren maar neem zeker voorzorgsmaatregelen (klamboe, insmeren, malariapillen).

Je kunt ter plekke allerlei uitstapjes boeken. Er zijn vele aanbieders. Via de touroperator is uiteraard het makkelijkst. Dat is echter wel duurder. Wij kozen ervoor het zelf te regelen. Er zijn heel veel taxi’s. De groene taxi’s zijn er speciaal voor toeristen. Wel wat duurder maar je  bepaalt zelf bestemming en je chauffeur kan meteen als een soort gids met je meegaan. De gele taxi’s zijn goedkoper maar zitten vaak op een vast traject. Onderhandel altijd over de prijs van taxi’s, boten etc.

Je kunt in het toeristengebied op veel plaatsen geld pinnen maar er is maar 1 bank waar je met een Maestro pas terecht kunt (GT Bank). Hou er ook rekening mee dat je per keer max. 3000 Dalasi kunt pinnen (ca. 75€). Cash geld wisselen is ook mogelijk bij diverse wisselkantoortjes en hotels.

 

Tips voor trips

We hebben tijdens ons verblijf een aantal leuke uitstapjes gedaan. Bijna alles bevond zich op max. 1,5 uur rijden vanaf Kololi.

 • Serrakunda markt: een grote levendige Afrikaanse markt waar van alles te koop is.
 • Lamin Lodge: een mooi terras aan het mangrovegebied. hier vandaan kun je ook langere tochten met een boot maken  de mangrove in of vistochten
 • Sanyang of Paradise beach: een prachtig strand ten zuiden van Kokoli. Relaxte sfeer bij heerlijke strandtentje met mooie palmbomen

kololi

 • Tanji: vissersdorp ten zuiden van Kololi met dagelijks het spektakel van het binnenbrengen van de vis

20160222_165734_HDR

 • Bijilo Forest park: een klein natuurpark tegenover Kololi Beach hotel. Een prachtig natuurgebied met veel vogelsoorten en ook twee apensoorten. Daarnaast ook veel geneeskrachtige planten en bomen. Je kunt hier zelf rondlopen maar met een gids zie en leer je meer. Wij gingen met Sam Saidy.

1456659432332

 • Abuko National park; een natuurpark net voorbij Serrakunda waar je met of zonder gids kunt wandelen. Diverse bomen met een verhaal, apen, antilopen, hagedissen. Er is ook een krokodillenvijver.

gambia 2016

 • Kachikally Crocodile park: Dit is een speciale krokodillenpoel vlakbij Bakau. Dit is een plek met speciale betekenis voor de Gambianen. Vrouwen baden er met het water uit de poel om de vruchtbaarheid te bevorderen. Je kunt er tussen de krokodillen lopen en zelfs 1 aaien.

kroko

 • Makasutu Cultural forest: een natuurpark met mangroven en bos. Tijdens de wandeling kom je onder meer langs een waarzegger en een palmtapper. Je kunt zelf ook een palmboom beklimmen of de palmwijn proeven. In dit park zitten ook bavianen. De entree is niet goedkoop en niet onderhandelbaar.

20160225_145324_HDR

 • Schooltje bezoeken: veel toeristen bezoeken een lokale school. Wij bezochten op onze laatste dag ook een school van een ober die we eerder hadden ontmoet. De scholen kunnen ondersteuning goed gebruiken (materialen, geld). Wij bezochten de Redroofs Nursery School in Bundung (nyassiablie@yahoo.com)
 • Stranden: de smiling coast van Gambia heeft een prachtige kustlijn met heerlijke stranden.
 • Gidsen: tijdens onze week hebben we diverse gidsen en chauffeurs ontmoet die we zeker aan kunnen bevelen. We gingen op pad met Omar Jallow (jallowomar61@hotmail.com, +2209958802). Sam Saidy was onze gids in Bijilo Forest Park. Sam weet ontzettend veel en heeft ook een eigen guest house in de buurt van Georgetown (1 dag rijden vanaf Kololi). samlsaidy55@gmail.com, +2207007362/6496556)

 

TUI
Wij gingen met TUI naar Gambia. TUI heeft een uitgebreid aanbod van hotels in Gambia en heeft ook eigen directe vluchten naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Kijk hier voor het aanbod in Gambia van TUI.
Via TUI kun je ter plaatse ook excursies bijboeken.  Het motto van TUI is Discover your smile.  Die slogan past perfect bij de Smiling Coast van Gambia.

1456659401719

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reacties

 • yvonnevdlaan

  Leuk om te zien dat er zoveel te doen is in Gambia, dat had ik niet verwacht! Prachtige foto’s, vooral van de visafslag, zo mooi die zonnestralen

 • Johan

  Een heel mooi verslag van een mooi land. Blijkbaar nog veel aan te winnen qua bekendheid. Gambia was enige decennia toch vooral bekend als het land waar Engelse dames op leeftijd gezelschap zochten van jonge Gambiase mannen, althans dat is mij toen wel gebleken toen ik op bezoek ging.

 • liesronddewereld

  Fijn stukje en wat een mooie foto’s. Die bij de visafslag zijn groot favoriet hier! We zijn aan het twijfelen om van de winter even aan de kou te ontsnappen en naar Gambia of Senegal af te reizen. Beide lijken me mooi en jouw stukje maakt het niet makkelijker. Of misschien toch wel 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.