“Hoe vind je zélf dat het gaat?” is het nieuwste boek van Japke-d. Bouma. Het is een erg herkenbare en onderhoudende bundeling van haar columns over werk, carrière en (kantoor)taal in nrc.next en NRC Handelsblad. “Hoe vind je zélf dat het gaat?” is ook vooral een erg humoristisch boek. Tijdens het lezen schiet ik regelmatig in de lach.
Wie is Japke-d. Bouma?
Ik volg Japke-d. Bouma al een paar jaar op twitter. Ze is columniste bij de nrc.next en NRC Handelsblad waar ze wekelijks een artikel schrijft over werk, carrière en kantoortaal. Veel van haar informatie krijgt ze via haar volgers op twitter en LinkedIn. “Hoe vind je zélf dat het gaat?” is inmiddels haar zesde boek en bevat 281 gouden tips voor op je werk. Al eerder las ik al boeken van haar hand zoals “Werken doe je maar thuis”. Je mag me wel een fan noemen.
Bestel voordat je verder leest hier alvast haar allernieuwste boek (oktober 2022).
“De d staat voor Doutzen”
Tijdens het schrijven van dit artikel vraag ik me af waar de “d” voor staat in haar voornaam “Japke-d.”. Ik vraag het haar gewoon. Ze antwoordt heel snel.
“De ‘d’ staat voor Doutzen. Ik heet voluit Japke-Doutzen, zoals andere mensen Jan-Willem heten, maar niemand noemde me ooit zo, helaas. Ik had liever Doutzen geheten, naar mijn grootmoeder die ik altijd een zeer warm hart heb toegedragen. Ik ben in de jaren 80, 90 begonnen met ‘Japke D. Bouma’, zoals Peter R. de Vries, dat vond ik toen interessant staan, pure kapsones. Later, toen mijn grootmoeder overleed in 1994, heb ik er een kleine d van gemaakt, zodat ze altijd met me mee kan, en met een streepje aan mijn naam vast zodat ik haar nooit meer kan kwijtraken.”
Japke heeft een scherp gevoel voor humor en gebruikt dat op een zeer onderhoudende manier in haar boeken. Iedereen die op een kantoor werkt, of nu juist thuiswerkt vanwege corona, zal veel herkennen in haar columns. Ze houdt je een spiegel voor waardoor je ook op een andere manier naar je werk en je collega’s gaat kijken. Hoe overleef je de groepsapp van je werk? Wat trek je aan voor een zakelijke zoomvergadering? Of wat zou jij doen met een paar miljoen? Het komt allemaal aan bod in dit boek en nog veel meer.
Moderne variant van het Bureau van Voskuil
Terwijl ik haar nieuwe boek zit te lezen, bedenk ik me dat de columns van Japke-d. Bouma eigenlijk een moderne variant van “Het Bureau” van Voskuil zijn. “Het Bureau” is een romanserie van 7 delen en ongeveer 5000 bladzijden van J.J. Voskuil. In deze boeken beschrijft de auteur de dagelijkse gang van zaken op het bureau waar hij heeft gewerkt. Ik heb zelf eind jaren 90 erg genoten van de vileine en humoristische manier waarop Voskuil zijn collega’s en zijn werk neerzet.
Maar de verhalen van Japke zijn tegelijkertijd veel toegankelijker dan het werk van Voskuil. Ik betrap me erop dat ik regelmatig hardop zit te lachen terwijl ik zit te lezen. Daar moet je wel mee uitkijken als je haar boek in de trein meeneemt.
Jeukwoorden de wereld uit
Kantooramazone Japke-d. Bouma is ook erg bekend vanwege haar aanhoudende strijd tegen jeukwoorden. Jeukwoorden zijn woorden die voornamelijk binnen kantoorsferen worden gebruikt en objectief gezien inhoudelijk weinig tot niets voorstellen. Veel van haar columns gaan over nieuwe jeukwoorden. Ze schroomt niet om mensen daarmee te confronteren. Dit resulteert in interessante interviews die ook in het boek opgenomen zijn.
Deep dive in je broekje
Zo weet “deep dive” het zelfs tot het jeukwoord van het jaar 2019 te brengen. Maar “deep dive” heeft vorig jaar stevige concurrentie gehad van jeukwoorden als “de journey”, “integraal werken”, de “beslisboom” (“Is dat de beslisboom of ben je gewoon blij me te zien?”) en de “chief”. Ook bellen we tegenwoordig niet meer maar we “gaan een call in”. Zeker sinds corona hoor ik het mezelf ook af en toe zeggen. Niet meer vanaf vandaag dus.
Vanaf nu ook een jeukwoordencontrole
Terwijl ik het boek zit te lezen, bedenk ik me dat het toch wel handig zou zijn als we voortaan ook een jeukwoordencontrole los kunnen laten op onze teksten. Net als de spellingcontrole die we inmiddels normaal vinden. Welke slimme software ontwikkelaar pakt deze handschoen op?
Een point head van de Engelse Ziekte
Bouma krijgt niet alleen de kriebels van jeukwoorden maar ook een point head van de Engelse Ziekte. Word jij ook overspoeld door “save the dates” en “calls to action”? Ik wel namelijk. Let er maar eens op. Vanaf nu hoor je het jezelf en anderen ook zeggen. Een “no go” vanaf vandaag.
Waarom is “Hoe denk je zélf dat het gaat?” zo’n leuk boek?
Volgens mij is het vooral het feest der herkenning waarom ik de columns en dit nieuwe boek van Japke zo grappig vind. Ik werk zelf ook al jaren op kantoor en sinds corona al een half jaar thuis. Ik herken mezelf en onze kantoorgewoonten in heel veel van de voorbeelden die ze gebruikt. Maar ook zzp-ers (“vrije lansiers”) zullen zich uitstekend vermaken met deze bundeling want het gaat vooral ook om het taalgebruik dat we met elkaar ontwikkelen wanneer we het over allerlei aan werk gerelateerde onderwerpen hebben.
Leeswijzer: 3 columns per dag
De columns van Japke-d. Bouma zijn echt een verademing om te lezen in deze barre tijden waarin we plat gebombardeerd worden met veel negatieve berichten. Het is eigenlijk zonde om “Hoe vind je dat het zélf gaat?” in 1 keer achter elkaar uit te lezen.
Daarom heb ik het volgende voorstel. Begin iedere werkdag met een hoofdstuk, lees er tijdens de lunchpauze nog 1 en sluit de werkdag af met een derde verhaal. Als je dat doet, kun je zeker een paar weken vooruit met dit boek. En als je het uit hebt, begin je gewoon met 1 van de andere boeken die Japke geschreven heeft. Met een beetje geluk is daarna de Coronawinter voorbij en heb je iedere dag genoten van een aangename dosis kantoorhumor. Ik wens je veel leesplezier!
Bestel nu het boek via de link hieronder (klik op boek).
Probeer ook een van de andere boeken van Japke-d. Bouma
Streepje op de é
Hier hoef je niet verder meer te lezen. Dit stukje is eigenlijk alleen bestemd voor Japke-d. Bouma. Waarom heb je in je titel in godsnaam een streepje op de é gezet? Weet je wel hoeveel tijd het me iedere keer kost om uit te zoeken hoe je ook alweer zo’n teken op een letter zet? En welk accent gebruik je dan? Hoe heette dat streepje naar rechts ook alweer, accent grave of accent aigu? En waarom is daar geen Nederlands woord voor? Ik word echt er altijd kriegelig van als ik weer zo’n speciaal teken moet maken. Misschien kun je daar eens een column aan wijden?
Samenwerking
In dit artikel staan affiliate links. Als jij via zo’n link een boek bij Bol.com bestelt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. Ik gebruik deze kleine vergoeding voor de onkosten van mijn website. De foto’s in dit artikel heb ik met toestemming van Japke-d. Bouma gebruikt. De twee portretfoto’s zijn gemaakt door Charlotte van Egmond/EO.
Eén reactie
Bas
Leuk artikel Mario, je hebt me geïnspireerd en ben in het boek begonnen