amsterdamse waterleidingduinen
natuurpark

Burlende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Burlende herten horen staat al jaren op mijn bucket list. Maar deze week is het dan eindelijk zo ver. Want ik ga naar de Amsterdamse Waterleidingduinen en voor het eerst in mijn leven hoor ik burlende herten. Ik geniet enorm van dit natuurspektakel.

Burlende herten op mijn bucket list

Het staat al jaren op mijn bucket list: een keer burlende herten horen. Al een paar keer heb ik pogingen ondernomen maar tot voor kort is het nog niet gelukt. Zo ben ik een keer door Staatsbosbeheer uitgenodigd om mee te gaan in de Oostvaardersplassen voor een speciale burlende hertenexcursie. Vol goede moed huur ik een ov-fiets bij station Lelystad en fiets ik richting het bezoekerscentrum. Helaas weet ik de weg niet, verdwaal ik enorm en loopt tot overmaat van ramp mijn telefoon ook ineens leeg. Ik kan het echt niet meer vinden en teleurgesteld keer ik weer om.

Een andere keer bij vakantiepark de Miggelenberg zet ik op een mooie herfstdag de wekker en ga samen met mijn vriendin op pad. Na een uur wandelen, komen we bij een wildscherm. Daar zien we een edelhert voorbij lopen. Vol spanning blijven we staan. Hij verdwijnt en komt niet meer terug. Van andere mensen horen we dat de dag ervoor 2 edelherten flink hebben staan burlen en vechten. Waren we toch maar die dag eerder vroeg opgestaan….

Burlende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Via mijn broer hoor ik dat het weer zover is. In de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen heel veel herten en als je in deze tijd van het jaar gaat, is de kans groot dat je ze tegenkomt. Burlend en wel.

Op een herfstige maandag, aan het eind van de werkdag, hakken we de knoop door. Ik huur een deelauto en samen met mijn vriendin rijd ik naar de Waterleidingduinen. Volgens mijn broer kan ik het beste bij ingang Panneland parkeren. Helaas is het café daar vanwege corona dicht dus geen warme koffie. We kopen een toegangskaartje en wandelen het gebied in. Meteen linksaf na de ingang, tipt mijn broer.

Al na een paar minuten horen we iets rechtsachter ons. We draaien om en lopen richting het geluid. Het stopt weer dus we lopen verder.

Indrukwekkend spektakel

Een minuut of 5 later horen we het weer. De pas versnellend, begint ons hart ook harder te kloppen. Zou het dit keer wel gaan lukken? Onderweg zien we regelmatig herten en na een kwartiertje neemt het geluid in volume toe.

We zien wat mensen staan en lopen naar hen toe. Ineens staat een paar meter voor mij een hert met een gewei. BURRRLLLLLL. Wauw. Die mag er zijn. Hij loopt rustig weg en laat regelmatig zijn burl horen. Twee hindes lopen met hem mee.

burlende herten amsterdamse waterleidingduinen

Verderop waar een groepje mensen staat, lijkt het inmiddels wel een natuurconcert. Vele tientallen herten lopen er rond en regelmatig wil er eentje zich even laten horen. Om indruk te maken op de hindes. Het is een indrukwekkend spektakel. Dan wijst mijn vriendin me op iets vreemds achter ons. Wat is dat in godsnaam?

Het blijkt een natuurfotograaf die zich wel heel erg goed heeft gecamoufleerd. Ik moet er erg om lachen en maak stiekem een foto van hem terwijl hij wegloopt.

burlende herten amsterdamse waterleidingduinen

Genieten van de burlende herten

Inmiddels is het concert van de natuur echt in volle gang. We genieten met volle teugen. Hier zijn we voor gekomen. Eigenlijk vreemd dat we dit nog niet eerder hebben gehoord, terwijl het maar een half uur rijden is. Maar daarom des te mooier om dit vandaag samen mee te maken.

burlende herten amsterdamse waterleidingduinen

Af en toe horen we ineens wat gekletter. Twee mannetjesherten kruisen even de degens met hun geweien. Soms horen we een wat hoger geluid. Dat blijkt het geluid van de hinden te zijn volgens een van de mensen die net langs komt lopen met een indrukwekkende camera.

burlende herten amsterdamse waterleidingduinen

Het begint te schemeren en langzaam lopen we weer richting de uitgang. Onderweg kom ik dit hert tegen. Hij heeft wel een hele bijzondere klank, het is net of ie de hele tijd loopt te boeren. Zet je geluid wel even goed aan!

Teveel cola gedronken misschien?

3 x is scheepsrecht

burlende herten amsterdamse waterleidingduinen

Terug bij de auto, kijken we elkaar aan. Het was echt genieten van de burlende herten. Daar hoef je geen verre reis voor te maken naar Afrika. Na twee eerdere pogingen in Lelystad en op de Veluwe is het ons gelukt. Dit kan van de bucket list af. Gelukkig staat daar nog meer dan genoeg op. Voldoende te vakantaseren.

Praktisch

De beste tijd van het jaar om burlende herten te horen, is in september en oktober. Wij beginnen onze wandeling rond half 6. Een uur later als het donker wordt, is het ook wel afgelopen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen aan de kust van Noord-Holland zijn een goed gebied om burlende herten te ontmoeten. Er zijn er daar namelijk best wel heel veel. Wij kiezen voor ingang Panneland waar je kunt parkeren. Daar is ook een gezellig café (helaas nu gesloten vanwege corona). De herten verspreiden zich uiteraard over het gebied dus het is niet echt makkelijk aan te geven waar je heen moet. Wij volgen vanaf de ingang de rode route (4 km) en dat blijkt een goede keus.

Vergeet niet een toegangskaartje te kopen (€1,50) per persoon. Natuurlijk handig om je camera mee te nemen maar vergeet vooral ook niet om te genieten van het moment.

Mijn cameratip: Canon EOS M50

Ben je op zoek naar een goede camera? Ik heb zelf een Canon G7x wat ik een hele fijne camera vind. Die heb ik ook tijdens deze burlende herten safari meegenomen. Ik heb daarnaast een Nikon F70 spiegelreflex met diverse lenzen maar die neem ik niet meer zo vaak mee vanwege het gesjouw.

Als ik nu een nieuwe camera zou moeten kopen, kies ik voor de Canon EOS M50. Ik heb camera die vorig jaar een keer mogen uittesten en ik vond het echt een ideale systeemcamera. Je kunt wel lenzen wisselen maar tegelijkertijd is het makkelijk mee te nemen omdat ie compact is. De fotoresultaten zijn prachtig want hij heeft echt een mooie lens.

ReizenReizen

Affiliate links

Dit artikel bevat een affiliate link. Dit betekent dat als jij een bestelling doet via deze link ik daar een kleine provisie van krijg. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. Ik gebruik deze inkomsten voor de onkosten van mijn site. Het copyright van alle foto’s is van mij.

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.