Schoorl, MTB, fietsen, duinen
natuurpark

7 onbekende en verrassend mooie natuurgebieden in Nederland

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om te genieten van mooie natuur. Naast bekende gebieden als de Hoge Veluwe, de Wadden en de Veluwezoom valt er nog veel meer te genieten. Vaak ook dichterbij dan je denkt. Daarom deel ik in dit artikel 7 onbekende en verrassend mooie natuurgebieden in Nederland. Ken jij ze al?

1) De Alde Feanen in Friesland

alde feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is het jongste Nationale Park van Nederland. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er ook nog niet van gehoord had toen ik een uitnodiging kreeg om dit gebied te komen verkennen. Het is een oud veengebied dat uitermate geschikt is om allerlei vormen van watersport te beoefenen. Maar ook op de vaste wal kun je genieten van dit mooie stukje Friesland. Tijdens 2 bezoeken heb ik 10 manieren ontdekt om de Alde Feanen te verkennen.

alde feanen

2) Schoorlse Duinen in Noord-Holland

Schoorl, MTB, fietsen, duinen

Voor 1 van mijn eerste opdrachten werd ik uitgenodigd om een weekend door te brengen vlakbij de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen liggen in Noord-Holland tussen Bergen en Schoorl. Ik zal het maar eerlijk toegeven, ik werd spontaan verliefd op dit gebied. Vooral een fietstocht in het prachtige duingebied opende mijn ogen. Omdat er ook best nog wat hoogteverschillen zijn, heb je onderweg prachtige uitzichten. Ook voor mountainbikers is dit een paradijs. Sinds ik hier ben geweest, vakantaseer ik er al over om een keer terug te komen.

Schoorlse duinen

3) De Meinweg in Midden-Limburg

vakantaseren, Meinweg, Limburg

Het begint met een woordspeling op twitter “I did it Meinweg”. VVV Midden-Limburg vindt het een geslaagde grap en nodigt me uit om kennis te komen maken met dit natuurgebied. Samen met mijn gezin maak ik er een tocht met een huifkar. Ook verken ik het gebied via diverse wandelingen. Een andere leuke manier om hier op pad te gaan is te paard. Collega-blogger Henriette Bokslag vertelt er alles over in een speciaal artikel over paardrijden in de Meinweg.

De Meinweg is een mooi afwisselend Nationaal Park met bos, heide en vennetjes. Na afloop kun je er lekker smullen van koffie met vlaai bij diverse cafés zoals De Boshut of Manege Venhof. I did it Meinweg en ik heb er van genoten!

vakantaseren, Meinweg, Limburg

4) De Sallandse Heuvelrug in Overijssel

sallandse heuvelrug

Een van mijn top 3 natuurgebieden in Nederland is de Sallandse Heuvelrug. Ik ben er vaak geweest en kom er altijd weer graag terug. Het ligt in Overijssel tussen Holten en Nijverdal. De allereerste keer dat ik er ben, leg ik er een etappe van het Pieterpad af. Een van de mooiste trajecten van deze Lange Afstandswandeling volgens mij. Daarna kom ik nog vaker, meestal vanuit een van de twee nabij geleden Landal GreenParks vakantieparken Twenhaarsveld of Hellendoornse Berg. Wat me er enorm aanspreekt, zijn de mooie vergezichten. Door het heuvelachtige terrein heb je regelmatig prachtige uitzichtpunten. Ook de afwisseling van hei (zeker wanneer die in bloei staat) en bos spreekt me erg aan.

Sallandse heuvelrug

5) De Zanding in Gelderland

vakantaseren, Droomparken, De Zanding

Begin van dit jaar ontdek ik een nieuw natuurgebied op de Veluwe: de Zanding. Het is een mooi rustig gebied naast het gelijknamige Droompark. Je loopt vanuit het vakantiepark zo de natuur in. Tijdens mijn weekend verken ik De Zanding op allerlei tijden, van zonsopkomst tot zonsondergang. Vanaf het vakantiepark is de rode route zeker een mooie wandeling die je dwars door het gebied heen leidt. Ik ben zeer verrast en weet zeker dat ik hier nog eens terug ga komen.

vakantaseren, Droomparken, De Zanding

6) De Marker Wadden in Flevoland

Marker Wadden, vakantaseren

Tijdens een weekend in Flevoland maak ik kennis met 3 nieuwe natuurgebieden die ik nog niet eerder heb bezocht: het Waterloopbos, het Horsterwold en de Marker Wadden. Ik neem me voor om de Marker Wadden nog eens te bezoeken omdat ik de eerste keer niet aan land kom. De tweede keer dat ik er ben is tijdens de opening van dit nieuwe Natuurgebied in het Markermeer. Ik wandel over het hele eiland en geniet ervan als een soort ontdekkingsreiziger. Bij de vele vogeluitkijkplaatsen geniet ik van de vele vogels die het eiland al voor mij ontdekt hebben. Aan de Noordkant van de Marker Wadden kom ik nauwelijks mensen tegen omdat dit het verst van de haven af ligt. De Marker Wadden zijn een aanwinst voor Nederland.

Marker Wadden

7) Het onbekende en verrassend mooie natuurgebied om de hoek

Op twitter vraag ik aan mijn volgers: wat is jouw mooiste en tegelijkertijd meest onbekende natuurgebied in Nederland? Ik krijg tientallen reacties die ik jullie niet wil onthouden. Vaak zijn het pareltjes in de directe woonomgeving van de inzender. Het heeft mij ook weer op een aantal leuke ideeën gebracht.

 • Kanaalpark Rosmalen (Noord-Brabant)
 • kustgebied van Julianadorp (Noord-Holland)
 • Gelderse Poort (Gelderland)
 • Vogeleiland in het Zwarte Meer (Overijssel)
 • Gaasterland (Friesland)
 • Meijendel (Zuid-Holland)
 • Tiengemeten (Zuid-Holland)
 • de Dordtse Biesbosch (Zuid-Holland)
 • De Schat van Schoonderloo (Zuid-Holland)
 • het Boetelerveld (Overijssel)
 • Kempenerbroek (Limburg)
 • Sarsven en de Banen (Limburg)
 • Oerd (Ameland)
 • Twickel (Overijssel)
 • De Regte Heide (Noord-Brabant)
 • Mariapeel (Limburg)
 • Schokland (Flevoland)
 • Montferland (Gelderland)

ReizenReizen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.