Marker Wadden, vakantaseren
marker wadden

7 redenen om de Marker Wadden snel een keer te bezoeken

Op zaterdag 8 september vindt de officiële opening van de  Marker Wadden plaats. Dit zijn nieuwe natuureilanden in het Markermeer. Ik koop een ticket voor de opening en reis af naar Lelystad. Het wordt een topdag. In dit artikel deel ik 7 redenen om ook snel de Marker Wadden een keer te bezoeken.

Nieuwe natuureilanden: de Marker Wadden

De kaart van Nederland moet worden aangepast.

Marker Wadden, vakantaseren

Er komt een nieuwe archipel natuureilanden in het Markermeer. Zand, klei en slib uit het troebele Markermeer zijn de bouwstenen om eilanden te maken met natuurlijke oevers en paaiplaatsen voor vissen. Ook voor vogels is het een paradijs. Vanaf 8 september 2018 is het hoofdeiland van deze Marker Wadden toegankelijk voor het publiek.

Marker Wadden, vakantaseren

Toen ik eerder dit jaar in Flevoland was, ben ik al met een rib-boat om de eilanden heen gevaren. Zie ook mijn artikel 3 x onbekende en verrassend mooie natuurgebieden in Flevoland. Dat smaakt naar meer. Als ik op de facebookpagina van Natuurmonumenten zie dat je bij de opening kunt zijn, aarzel ik geen moment. Ik boek een kaartje voor de eerste boot van 8 september en op een vroege zaterdagochtend zit ik in de trein naar Lelystad. Het is even rennen, maar op het nippertje haal ik daar de bus. Niet als enige want er zitten al veel mensen met camera’s, wandelschoenen en rugzakjes. We schepen in op de Moby King en rond 10.00 uur verlaten we de haven van Lelystad richting deze nieuwe eilanden.

Marker Wadden, vakantaseren

Het is ongeveer een uurtje varen. Ik beleef daar een  topdag. Ik heb 7 redenen bij elkaar gezet waarom jij ook snel de Marker Wadden zou willen bezoeken.

1) Beleef het eilandgevoel

De Marker Wadden zijn alleen per boot bereikbaar. Net als die andere Wadden. Het is heerlijk om hierheen te varen. Zeker in de gedachte dat we op weg zijn naar een echt onbewoond eiland. Er staat een aardig windje waardoor het lekker uitwaaien is bovenop het dek. Na een tijdje zien we de eilanden al liggen. Na ongeveer een uurtje varen leggen we aan in het haventje op het enige eiland dat voor bezoekers toegankelijk zal zijn. De overige 4 eilanden zijn voor de vogels en de vissen. Net achter ons komt een prachtig schip aanzeilen, de Abel Tasman. Ik begrijp dat hier onder meer de Minister op zit die de officiële opening zal verrichten.

Marker Wadden, vakantaseren

Op het eiland zijn er voldoende plekken om het eilandgevoel te ervaren. Je hoeft maar even op een zandduin te klimmen om het Markermeer rondom te zien. Rond het eiland wordt er flink gezeild en ik zie prachtige zeilschepen voorbij varen. Het lijkt me heerlijk om op die manier de Marker Wadden te bezoeken.

Marker Wadden, vakantaseren

2) Nieuwe natuur in wording

Ruim 2,5  jaar geleden is men begonnen met de aanleg van de Marker Wadden. Tijdens mijn bezoek zie ik met eigen ogen dat er al flink veel bereikt is maar het is nog niet klaar. Dat is het leuke van dit soort nieuwe natuur. Door hier regelmatig terug te komen, zie je hoe de natuur zich ontwikkelt. Ik ben onder indruk van wat ik vandaag zie. Er is in korte tijd al best veel beplanting gekomen en de vogels hebben dit gebied snel gevonden.

Marker Wadden, vakantaseren

Ik zie er naar uit om hier volgend jaar weer een keer terug te komen en dan te ervaren hoe het natuurgebied zich verder ontwikkelt.

3) Paradijs voor vogels en vogelaars

Marker Wadden, vakantaseren

Vogels hebben nu al de weg weten te vinden naar de Marker Wadden. Het is daardoor ook een paradijs voor vogelaars. In de infrastructuur op het eiland is daarmee rekening gehouden. Op diverse plekken staan vogelkijkhutten en een groot vogelscherm.

Marker Wadden, vakantaseren

 

Ik ben zelf geen echte kenner maar spot tijdens mijn rondwandeling diverse soorten. Zwarte sterns, meeuwen, zwanen, diverse steltlopers  waaronder een bonte strandloper en nog veel meer vogels die ik niet thuis kan brengen.

 

4) 12 km aan wandelpaden

Marker Wadden, vakantaseren

Ook wandelaars kunnen op de Marker Wadden hun hart ophalen.  De totale lengte aan wandelpaden is 12 kilometer met diverse routes tussen 2,5 en 6 km. Vanaf de uitkijktoren de Steltloper aan het begin van het eiland heb je een goed uitzicht op alle eilanden.

Marker Wadden, vakantaseren

Tijdens mijn bezoek test ik bijna alle wandelpaden. Mijn favoriete plekjes bevinden zich aan de Noordkant waar er ook een mooi strandje is en flinke zandduinen. Hier is het lekker rustig en kun je optimaal genieten van de rust en ruimte.

Marker Wadden, vakantaseren

Marker Wadden, vakantaseren

Op weg naar het Noordelijkste puntje, zeg maar de Noordkaap van de Marker Wadden, stuit ik op een paar borden: Levensgevaarlijk. Drijfzand. Dat lijkt me een goed moment om weer terug te keren.

Marker Wadden, vakantaseren

Al met al wandel ik deze dag zo’n 11 km over het eiland met een grote variatie aan uitzichten.

Marker Wadden, vakantaseren

5) Fotogenieke plekken op de Marker Wadden

Tijdens mijn bezoek aan de eilanden merk ik hoe fotogeniek de Marker Wadden zijn. Het is half bewolkt en dat geeft mijn foto’s extra lading. Je kunt er weidse landschapsfoto’s maken en mooie close-ups.

Marker Wadden, vakantaseren

Voor  vogelfotografen is het ook perfect. Ik zie dan ook de nodige bezoekers rondlopen met flinke lenzen op hun camera’s geschroefd. Als ik eenmaal terugkom, zoek ik op instagram op de hashtag #markerwadden. Wat een prachtige plaatjes zie ik hier voorbij komen. Ik merk ook dat de foto’s op mijn Instagram account in goede aarde vallen. Er zijn diverse mensen die n.a.v. deze foto’s contact met me opnemen en wellicht komen hier nog leuke dingen uit voort!

Marker Wadden, vakantaseren

6) Op de Marker Wadden komen alle zintuigen aan hun trekken

De Marker Wadden zijn echt een plek waar al je zintuigen aan hun trekken kunnen komen. Luister naar de vogels, voel de wind door je haren en geniet van de mooie landschappen. Je moet op dit moment nog wel je eigen eten en drinken meenemen voor de smaakbeleving…. Maar er zijn al ideeën om een kleine horecagelegenheid te starten. (Update: er is een paviljoen). 

Marker Wadden, vakantaseren

7) Unieke ervaring: doe mee als vrijwillige eilandwachter

Marker Wadden, vakantaseren

Na slechts 5 minuten op het eiland te zijn, spreekt iemand van Natuurmonumenten me aan. Hoe zou je het vinden om hier een week als vrijwillige eilandwachter te zitten om de boel in de gaten te houden en diverse hand- en spandiensten te verrichten? Eerlijk gezegd klinkt me dat als een unieke ervaring in de oren. Ik meld me zonder er lang over na te denken aan. Het lijkt me geweldig om hier een keer een week door te brengen en de natuur in wording van zo dicht mee te maken. Ben benieuwd of je hier de sterren ’s nachts kunt zien en hoe je het dagelijkse leven ver van alle luxe ervaart.

Marker Wadden, vakantaseren

Ik begrijp later van een van de beheerders dat er op dit moment voor dit jaar al voldoende vrijwilligers zijn. Hou de website van de Marker Wadden in de gaten als je hier meer van wilt weten.

Kijk jij er al naar uit om de Marker Wadden binnenkort te bezoeken?

Marker Wadden, vakantaseren

 

Overnachten en andere praktische zaken

Alleen het hoofdeiland van de Marker Wadden is toegankelijk voor publiek. Dit eiland is per boot bereikbaar. Er zijn ook diverse aanbieders die excursies organiseren. Een van die aanbieders is Fogol. Zij bieden speciale vogelexcursies aan naar de Marker Wadden. Kijk op de website Fogol voor data en aanbod.

Vanaf 26 juni kun je op de Marker Wadden overnachten in 1 van de 4 energieneutrale eilandhuisjes van Landal GreenParks. Check de site van Landal voor prijzen en mogelijkheden. De opbrengst gaat weer geheel terug naar de natuur.  

Het natuurgebied de Marker Wadden is nog in ontwikkeling, blijf op de paden en pas op voor drijfzand. Drones zijn niet toegestaan.

Marker Wadden, vakantaseren

Voor meer praktische informatie en bezoekersinfo raadpleeg de website van de Marker Wadden.

 

Alle foto’s zijn van mij. Behalve de foto’s van de Landal huisjes. Die zijn afkomstig uit de beeldbank van Landal GreenParks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.