vakantaseren, Waterloopbos, Flevoland
Flevoland

3 x onbekende en verrassend mooie natuurgebieden in Flevoland

Wie aan natuur in Flevoland denkt, zegt meteen de Oostvaardersplassen. Flevoland heeft veel meer verrassend mooie natuurgebieden die nog niet zo bekend zijn. Ik neem je mee naar het Horsterwold, het Waterloopbos en de Markerwadden. Ga je mee?

Welkom in de grootste polder ter wereld

Flevoland is niet zo maar een provincie. Het is een gebied met een bijzondere historie, helemaal door mensenhanden gevormd. Een enorme polder op 6 meter onder zeeniveau. Een goede start om de geschiedenis van Flevoland goed te begrijpen, is het Batavialand Museum. Laat de verhalen van de gids goed op je inwerken, dit is een uniek stukje Nederland.

batavialand, Flevoland

Aanvankelijk is Flevoland vooral bedoeld als uitbreiding van het landbouwareaal. Gelukkig ontstaat er in de loop van de jaren ook ruimte voor nieuwe natuur. Erg bekend zijn natuurlijk de Oostvaardersplassen die regelmatig in het nieuws komen. Er zijn ook andere verrassend mooie natuurgebieden die buiten de provincie minder bekend zijn. Ik ga struinen in het Horsterwold, op ontdekkingstocht in het Waterloopbos en vaar per rib boot naar de Marker Wadden. Ga je mee?

1) Struinen door het Horsterwold

Het Horsterwold vlakbij Zeewolde is een bijzonder bos. Het is het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Wie had dat gedacht? Ik niet. Vandaag ga ik op pad met een boswachter om kennis te maken met dit bijzondere natuurgebied. Boswachter André Wels werkt al sinds 1982 in dit gebied en heeft zelf de aanplant nog meegemaakt.

flevoland, horsterwold

Na een korte introductie over het gebied, gaan we met hem mee in de eco-car. Regelmatig stopt hij het elektrisch busje en stapt uit om iets te vertellen.

horsterwold, vakantaseren, Flevoland

André is duidelijk een man met passie voor zijn werk. Het Horsterwold wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het is maar liefst 4500 hectare groot. Een deel van de inkomsten is afkomstig van de opbrengst van houtverkoop. 3 jaar terug won het gebied nog een speciale “Eden Award”. De jury sprak over een “ruwe diamant”.

Flevoland, Horsterwold, vakantaseren

De boswachter moedigt ons aan om zeker een keer terug te komen en dwars door het gebied te gaan struinen.

Konikpaarden in de Stille Kern

Horsterwold, vakantaseren, Flevoland

Als we een tijdje gereden hebben, komen we bij een hek. We komen nu in de Stille Kern, een gebied dat zijn naam eer aan doet. Ik kijk op mijn telefoon en zie dat er hier geen netwerk is. Midden in de Stille Kern stoppen we bij een uitzichtheuvel. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht op het gebied, prachtig. In de verte zie ik vanuit de mist een windmolen opdoemen. Is dit Flevoland? Jazeker.

Horsterwold, Vakantaseren, Flevoland

In de verte zie ik wat bewegen. Het lijken wel paarden? Ik attendeer André hierop en hij bevestigt het. Het is 1 van de kuddes Konikpaarden die hier leven.  Of we erheen willen? Uiteraard!

Horsterwold, vakantaseren, Flevoland

We rijden in de richting van de kudde en parkeren de eco-car weer. Het laatste stuk lopen we. Ik passeer een mooie uitkijktoren waar ik nog zeker even omhoog klim op de terugweg.

vakantaseren, Horsterwold, vakantaseren

Dan zien we de kudde. We naderen ze tot op een paar meter. Er zijn ook een paar veulentjes bij die ons nieuwsgierig aankijken.

Flevoland. Horsterwold, Vakantaseren

André verklapt dat hij in zijn vrije tijd regelmatig in dit gebied te vinden is en dan de kuddes observeert. Gewoon een paar uur lang meebewegen met de paarden en kijken en genieten van wat ze doen.  Dit is niet zomaar een boswachter, die is de eerste mindful boswachter die ik tegenkom!

vakantaseren, flevoland, Horsterwold

 

Uitzicht vanaf de Tuurtoren

Nog steeds onder de indruk van hoe dicht we bij deze mooie wilde paarden zijn geweest, lopen we weer rustig terug. Als afsluiting, beklim ik nog even de Tuurtoren. Het is waarschijnlijk een afwijking, maar altijd als ik een uitzichttoren zie, moet ik omhoog. De beloning is hier niet gering, wat een fantastisch uitzicht op dit verrassend mooie gebied. In de verte zien we de kudde konikpaarden verder struinen.

vakantaseren, Flevoland, Horsterwold

Samen met boswachter André geniet ik van dit uitzicht. Ik vraag hem wat zijn favoriete plek is in dit gebied. Daar bevinden we ons nu, zegt hij. Dat kan ik me helemaal voorstellen.  Ik ben zeker van plan hier nog eens terug te komen en lekker op mijn gemak door dit mooie gebied te struinen en de paarden een paar uur te volgen.

vakantaseren, horsterwold

 

Kijk hier voor meer informatie over het Horsterwold.

2) Op ontdekking in het Waterloopbos in de Noordoostpolder

De volgende dag vertrek ik voor een ontdekkingstocht in het Waterloopbos in de Noordoostpolder. Het is een flinke rit vanaf Almere waar ik heb overnacht. De Noordoostpolder werd al in 1942 ingepolderd en is dus ouder dan de Flevopolder. We passeren Schokland. Vroeger een eiland in de Zuiderzee en nu een eiland op het droge: ook erkend als UNESCO werelderfgoed.

waterloopbos, flevoland, vakantaseren

We hebben een afspraak met Gerard. Hij is vrijwilliger van Natuurmonumenten en is onze gids voor een wandeling door het unieke Waterloopbos. In dit bosgebied wandel je langs 35 waterbouwkundige modellen die hier voor onderzoek zijn aangelegd in de periode van 1956 tot 1996. Daarna nemen computermodellen het werk over en wordt het Waterloopbos langzaam weer overgenomen door de natuur.

waterloopbos, vakantaseren, flevoland

Natuurmonumenten neemt het beheer van dit gebied over en is nu bezig om 10 waterbouwkundige modellen te restaureren zodat bezoekers een beter idee kunnen krijgen van hoe het heeft gewerkt.

Een wandeling door de tijd

Nederland  staat bekend om zijn kennis op het gebied van watermanagement. Een deel van die kennis werd ontwikkeld in dit bos op basis van onderzoek dat hier werd uitgevoerd. In feite is het 1 grote speeltuin voor ingenieurs maar wel eentje met een serieuze ondertoon.

vakantaseren, Waterloopbos, vakantaseren

Gerard neemt ons mee langs diverse modellen. We passeren de haven van Rotterdam maar ook (haven)gebieden in Libië, Bangkok en Bangladesh. De meeste modellen zijn overwoekerd door de natuur die het hier goed doet. Ik krijg een beetje het gevoel alsof ik als ontdekkingsreiziger door eeuwenoude ruïnes loop.

vakantaseren, Waterloopbos, Flevoland

 

Er is hier slim gebruik gemaakt van de hoogteverschillen in het gebied waardoor men het water kon laten stromen via allerlei sluisjes, kanalen en watersystemen.

vakantaseren, flevoland, waterloopbos

Opening Deltamonument 30 september

Naast het historische erfgoed dat je hier kunt vinden, is het Waterloopbos ook gewoon een prachtig stukje bos. Met veel diversiteit qua planten en dieren. Tijdens onze wandeling zien we vele kleurrijke libellen over het water scheren en horen we zangvogels hoog in de bomen.

Natuurmonumenten is nu bezig om 10 watermodellen te restaureren. 1 van de topstukken wordt de Deltagoot dat tot een levend monumentaal kunstwerk wordt omgetoverd. Van 27 tot en met 30 september vindt hier een publieksevenement plaats en vanaf dat moment wordt dit Deltamonument voor het publiek toegankelijk.

Waterloopbos, flevoland, vakantaseren

Zover is het nog niet. Wij naderen het eind van de wandeling waar Gerard ons het resultaat van 1 van de restauraties laat zien. Er is nog flink wat werk te verzetten voordat deze klus geklaard is.

Flevoland, Waterloopbos, vakantaseren

Een bezoek aan het Waterloopbos is echt een aanrader. Je kunt hier heerlijk wandelen en tegelijk genieten van een bos met een bijzonder verhaal.

vakantaseren, Waterloopbos, Flevoland

Kijk hier voor info over het Waterloopbos.

3) Nieuwe natuur in het IJsselmeer: de Marker Wadden

Tijdens dit bezoek aan Flevoland dringt het besef goed tot me door dat alle natuurgebieden waar ik nu kom via mensenhanden tot stand zijn gekomen. Je realiseert het je wellicht niet zo goed als je door een volgroeid bos loopt, maar nog niet zo lang geleden was hier alleen water.

Dat proces van nieuwe natuur maken, zie je nergens zo goed als bij het nieuwe natuurgebied dat nu in het IJsselmeer wordt ontwikkeld: de Marker Wadden. De natuureilanden worden aangelegd met slib, klei en zand uit het Markermeer. Ook hier komt straks nieuwe natuur tot ontwikkeling en hopelijk wordt het een paradijs voor vissen, vogels  en … mensen.

Met een boot naar de Marker Wadden

De enige manier om de Marker Wadden van dichtbij te zien, is per boot. Op dit moment zijn de eilanden nog volop in ontwikkeling en niet toegankelijk voor het publiek maar daar komt straks verandering in. Watersporters kunnen hier in een haventje aanleggen, er komt een zandstrandje en je kunt straks ook wandelen, naar diverse vogelkijkhutten of de nieuwe uitzichttoren.

Marker Wadden, vakantaseren, Flevoland

Omdat we krap in de tijd zitten, varen we vandaag per rib boot naar het gebied.

Vanaf Lelystad is dat ongeveer een half uur varen. Onderweg passeren we diverse zeilboten.

We varen om de diverse eilanden heen en krijgen een aardige indruk hoe het gaat worden. Het is een flink gebied. Later lees ik dat Monumenten hier samen met Rijkswaterstaat een eilandengroep van 10.000 hectare wil ontwikkelen. Dat is niet mis.

Marker WAdden, vakantaseren, Flevoland

Terwijl ik naar de eilanden tuur, bedenk ik me dat mijn kinderen wellicht straks spreken over een watersportvakantie bij de Marker Wadden, zoals wij over Vlieland of Terschelling spreken.

vakantaseren, Marker Wadden

Op dit moment zijn er geen plannen voor een reguliere bootverbinding naar de Marker Wadden. Er worden wel diverse excursies aangeboden.

Hou de site van Natuurmonumenten over de Marker Wadden in de gaten voor meer info.

 

3 onbekende en verrassend mooie natuurgebieden in Flevoland

Tijdens mijn bezoek aan Flevoland heb ik kennis kunnen maken met 3 onbekende en verrassend mooie natuurgebieden. Ik had voorafgaand aan mijn bezoek nog nooit gehoord van gebieden als het Horsterwold en het Waterloopbos maar ben er aangenaam door verrast. Ook de Marker Wadden in het IJsselmeer zijn een belofte voor de  toekomst. Mijn tip: laat je binnenkort ook eens verrassen door deze nieuwe natuur in de grootste polder van de wereld en plan een tripje naar Flevoland.

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required 

Verantwoording
Ik was in Flevoland op uitnodiging van Toerisme Flevoland. Het programma is door hen samen gesteld en georganiseerd. Daarvoor wil ik hen en alle samenwerkende partners hartelijk bedanken.
Alle foto’s in dit stuk heb ik zelf gemaakt. Het copyright berust daarom bij mij.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.