sopra e sotto, safaritent
safaritent

Sopra e Sotto: ervaar de luxe van kamperen in een safaritent in Le Marche

Ik keer niet vaak terug naar een camping maar voor “Sopra e Sotto” in Le Marche maak ik graag een uitzondering. Deze zomer reizen we voor de tweede keer af  naar deze kleinschalige camping in Italië en gaan we luxe kamperen in een safaritent.

Ervaar de luxe van kamperen in een safaritent

Deze zomer gaan we voor de vierde achtereenvolgende keer naar Italië op vakantie. Vorig jaar ontdekten we de kleinschalige camping Sopra e Sotto in Montelparo, Le Marche, en dat is ons erg goed bevallen. We huurden er een ingerichte tent met alles er op en er aan.

Op de website van Sopra e Sotto lees ik dat ze dit jaar 2 nieuwe safaritenten hebben. Ik vakantaseer hier al jaren over en ik hoef niet lang te denken. We reserveren voor 6 nachten. Het lijkt me heerlijk om eens zo luxe te kunnen kamperen.

Ik keer niet gauw terug naar een camping maar voor deze plek maak ik graag een uitzondering. Ik heb er zin in om onze vakantie hier weer te beginnen en bij te komen van een druk jaar.

Na een flinke reis arriveren we eindelijk bij het kleine steenweggetje dat ons naar Sopra e Sotto brengt. Het ziet er nog precies zo uit als ik me herinner.

sopre e sotto, safaritent

Kleinschalige camping in Montelparo, Le Marche

Sopra e Sotto is een kleinschalige camping vlakbij het dorpje Montelparo in Le Marche. Arjan en Heleen zijn sinds 9 jaar de trotse eigenaren van dit mooie stekje in het prachtige authentieke heuvellandschap. Ze heten ons welkom en praten ons bij onder het genot van een lekker koud drankje. Ik ben blij dat ik hier weer ben.

Het begint al te schemeren. Bij de parkeerplaats laden we onze spullen over in de laadbak van de kleine tractor. Arjan brengt ons naar de safaritent. Onze eerste indruk is erg goed. Wat een ruimte! Laten we nu eens proberen er niet zo’n rotzooi van te maken….

safaritent, sopra e sotto

De safaritent staat op een houten vlonder. We kijken uit op een heuvel met een wijngaard. Voor de tent staat een hangmat die meteen bezet wordt door 1 van de kinderen. In de tent zijn 2 compartimenten met echte bedden.

safaritent, sopra e sotto

sopra e sotto, safaritent

Ernaast staat een bijzettentje voor gezinslid nummer 5. Er is een klein keukentje met een complete inventaris.

sopra e sotto, safaritent

We kunnen eten aan een grote houten tafel en er staat een paar lounge stoelen op het terras.

sopra e sotto, safaritent

safaritent, sopre e sotto

Er is geen stroom of een koelkast. Dat vond ik vorig jaar ook 1 van de charmes, de luxe van eenvoud. ’s Avonds hebben we oplaadbare lampen, meer hebben we niet nodig. Onze etenswaren kunnen we kwijt op een speciale plank in 1 van de koelkasten in het sanitairgebouw.

Een uil kondigt de nacht aan

Inmiddels is het donker geworden. Ik improviseer een makkelijke maaltijd en we genieten van de rust op Sopra e Sotto. Net als vorig jaar hoor ik in het bos achter de camping een uil. Zou het dezelfde zijn? Niet lang na het eten, gaan we naar bed.

sopra e sotto, safaritent

De lange reis is vermoeiend geweest. We vallen allemaal als een blok in slaap.

De bedden liggen heerlijk en ik heb moeite om de volgende ochtend op te staan. Heleen heeft voor ons een brood geregeld en we ontbijten op het terras van de tent. Langzaam wordt het warmer op de camping. We besluiten om te gaan zwemmen in zee. We maken een tussenstop in het dorpje Montelparo voor een lunch bij de lokale pizzeria. Daarna vervolgen we onze weg naar Grottamare, een kleine badplaats op ongeveer een half uurtje rijden.

sopra e sotto, safaritent

 

Het zeewater is heerlijk en er staat een lekker windje. Aan het eind  van de middag doen we boodschappen en rijden we terug naar Sopra e Sotto. Binnen 1 dag zitten we in een lekker vakantieritme, la dolce vita.

Leuke activiteiten vanuit Sopra e Sotto

Sopra e Sotto is geen camping met een animatieprogramma, zwembaden en disco’s maar dat betekent niet dat je je er hoeft te vervelen. Arjan is een gecertificeerd outdoorinstructeur en organiseert regelmatig begeleide wandel – en klimtochten. Monte Sibillini is een prachtige berggebied op ongeveer 3 kwartier rijden.

sopra e sotto, safaritent

Je kunt er ook op eigen houtje wandelingen maken. Er is een map met veel tips voor wandelingen, stadjes, zwemmeertjes en andere leuke uitstapjes. Op het schoolbord in de keuken schrijft Heleen altijd een tip voor de dag.

Op mijn vraag wat de hoogtepunten van dit gebied zijn, antwoordt Arjan: “Er zijn 3 hoogtepunten: de Sibillini bergen, het heuvelachtige middengedeelte met de middeleeuwse stadjes en de zee. En dat allemaal in een heel compact gebied. Sopra e Sotto is een ideale uitvalsbasis voor alle drie”.

Op de camping zijn ook 2 stagiaires die af en toe iets organiseren voor de kinderen. Tijdens ons verblijf bijv. een voetbal en volleybaltoernooitje aan het eind van de dag.

sopra e sotto, safaritent

De tafeltennistafel is een ontmoetingsplek voor onze kinderen. Al snel hebben onze jongens contact met andere kinderen en de hele week trekken ze als we op de camping zijn, met elkaar op. Dat gaat hier als vanzelf.

 

5 x leuk om te doen

Er is genoeg te beleven in de omgeving. Veel campinggasten gaan in de loop van de ochtend op pad. Ook wij gaan regelmatig op pad. Op basis van onze kampeerervaringen bij Sopra e Sotto, zet ik 5 leuke activiteiten op een rijtje.

1) Geocache wandelingen

sopra e sotto, safaritent

Vorig jaar maakten we hier kennis met de zogenaamde geocache tochten. Na een korte instructie van Arjan, weten we hoe de GPS werkt en hoe we via het oplossen van allerlei raadsels onderweg codes kunnen verzamelen om de locatie van de laatste cache te kunnen vinden. 1 van die tochten brengt ons dit jaar op een warme dag  naar een kloof waar een riviertje door heen stroomt, de Gola di Infernaccio.

sopra e sotto, safaritent

Hier is het aangenaam. We lossen alle raadsels onderweg op maar helaas kunnen we toch de laatste cache niet vinden. Dat lukte vorig jaar beter. Als ik ’s avonds Arjan vertel waar we hebben gezocht, blijkt dat we op de goede plek zaten. Helaas net niet goed genoeg gezocht. Grrrrrr….

Deze manier van speurend wandelen bevalt ons goed, het voegt er een beetje spanning aan toe. Onze jongste zoon zoekt fanatiek mee naar alle aanwijzingen en caches.

2) Leuke stadjes bezoeken en Italiaanse ijsjes eten

Sopra e Sotto ligt in een prachtig authentiek heuvelachtig Italiaans landschap met veel charmante middeleeuwse stadjes. Vaak liggen deze plaatsen bovenop een heuvel. Je parkeert de auto beneden aan het dorp en loopt daarna via de kleine straatjes door een stukje historie.

Leuke plekken die wij bezoeken zijn bijv. Amandola, Montefiori en Ascoli Piceno. In deze stadjes is er altijd 1 vaste bestemming waar we naar op zoek gaan: de gelateria! Italiaans ijs is in ons gezin razend populair.

sopra e sotto, safaritent

3) Zwemmen in zee

Op hete dagen is het heerlijk om verkoeling te zoeken op 1 van de stranden aan de Adriatische kust. Vanuit Montelparo zijn diverse badplaatsen binnen 3 kwartier bereikbaar. Een rustig plekje is de noordkant van Grottamare. Je kunt daar aan de boulevard parkeren en je loopt zo het strand op. Er staan ook palmbomen die voor schaduw zorgen.

sopra e sotto, safaritent

Ons favoriete plekje dit jaar vinden we bij Sirolo. Het ligt vlakbij een natuurgebied ten zuiden van Ancona. Bovenop een parkeerplaats bij Monte Conero begint een wandeling langs prachtige rotsen. Ver onder ons zien we prachtige baaien en azuurblauw water. Deze plekken zijn eigenlijk alleen per boot bereikbaar of na een stevige wandeling van een paar uur. Vandaag is het daar te warm voor.

sopra e sotto, safaritent

We rijden terug naar Sirolo en vinden daar ook een prachtige baai met heerlijk water. Omdat het al laat in de middag is, profiteren we van de schaduw van de rotsen. Deze vakantie is dit ons favoriete zwemplek. We nemen ons voor om een bootje te huren om die andere baaitjes later die week te bezoeken maar dat komt er niet meer van.

4) De rommelmarkt van Fermo

Heleen heeft het ons vorig jaar al getipt; iedere donderdagavond is er een rommelmarkt in het stadje Fermo. Vorig jaar kwam het er niet van maar dit jaar willen we dit niet missen. Op de terugweg vanuit Soleri rijden we naar Fermo. We weten niet precies waar het is maar op gevoel rijden we richting het oude centrum. Daar parkeren we de auto en lopen het laatste stukje de stad in. Rond een uur of 8 ’s avonds begint het.

sopra e sotto, safaritent

Er hangt een gezellige sfeer. Het ziet er leuk uit met alle kraampjes en lampjes. We eten in een authentiek Italiaans restaurantje en slaan ons dessert bij een gelateria niet over. Fermo is een leuke plek en tijdens deze avondrommelmarkt zeker een aanrader.

sopra e sotto, safaritent

5) Lantervakantaseren en lezen op de camping

Een van onze meest geliefde activiteiten op Sopra e Sotto is lekker lantervakantaseren en lezen op de camping. De hangmat blijkt daar een uitstekende plek voor. Terwijl onze zonen aan het tafeltennissen zijn met campingvriendjes, genieten wij van de rust op deze camping.

sopra e sotto, safaritent

De enige geluiden die je hoort zijn de krekels of soms een boer die in de verte op zijn land aan het werk is.

sopra e sotto, safaritent

Net als vorig jaar, kom ik op deze plek tot rust. Hier hoeft niets. Er heerst een ongedwongen sfeer. Je laat je leiden door het ritme van de natuur. Als het te warm wordt, zoek je een ander plekje op met schaduw. Als de avond valt, wordt het hier stil. Op een uil na, hoor je nauwelijks iets. Ik val dan ook na het eten regelmatig in slaap in de hangmat. Heerlijk. Dit is de stilte die ik zoek op vakantie. Bij Sopra e Sotta vind ik hem.

sopra e sotto, safaritent

Heerlijk bijkomen in een safaritent bij Sopra e Sotto

Tijdens een verblijf bij Sopra e Sotto kom je gegarandeerd tot rust. De luxe van de safaritent, de mooie omgeving en de stilte van de natuurlijke omgeving zijn een ideale combinatie voor een heerlijke vakantie. Het verblijf is ons net als vorig jaar erg goed bevallen. We vertrekken daarom na 6 dagen ook met enige tegenzin. Het is te snel voorbij gegaan. We zullen dit plekje en de comfortabele safaritent gaan missen.  Het zal me helemaal niet verbazen als we hier gewoon weer terugkomen…

sopra e sotto, safaritent

Praktische informatie

Kleinschalige camping Sopra e Sotto ligt vlakbij het dorpje Montelparo in het zuidelijke deel van Le Marche. Reken zeker op 2 dagen rijden vanaf Nederland. Le Marche is minder bekend bij Nederlanders maar zeker niet minder mooi. Het is een prachtige streek met veel authentieke stadjes, prachtige bergen, karakteristieke heuvellandschappen en rustige badplaatsen.

Naast de camping, hebben Heleen en Arjan ook 4 appartementen te huur. Verder kun je kiezen uit 2 safaritenten, 2 tipi’s en 2 tenten. Allemaal volledig ingericht. Ook kun je met je eigen tent kamperen.

Er is 1 centraal sanitairgebouw met een gescheiden mannen- en vrouwendeel. Hier staat ook een tafeltennistafel die een leuke ontmoetingsplek is voor de kinderen op de camping.

sopra e sotto, safaritent

In het gebouw staan koelkasten waar je je spullen koel kunt houden en kun je je apparatuur opladen. Op de camping is geen stroom. Bij het huis waar ook de appartementen zijn, is gratis wifi.

Je kunt dagelijks brood bestellen en in de keuken van het huis is een klein assortiment aan drank en eten te koop. Gewoon pakken wat je nodig hebt en opschrijven in een schriftje.

Je auto parkeer je op een centrale parkeerplaats. Bagage van en naar de auto vindt plaats in een laadbak van een kleine tractor.

Er is geen animatieprogramma maar er worden regelmatig (begeleide) outdooractiviteiten georganiseerd. Inschrijven is noodzakelijk. Af en toe koken Arjan en Heleen voor campinggasten en kun je tegen betaling mee-eten.

Voor meer informatie, beschikbaarheid, prijzen en reserveringen kijk op de website van Sopra e Sotto.

 

Verantwoording
Voor ons verblijf in de safaritent ben ik een beperkte samenwerking aangegaan met Sopra e Sotto. Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. Het copyright van de foto’s in dit artikel berust bij mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.