Biesbosch, kajak, dagtrip
Actief,  avontuurlijk,  Biesbosch,  dagtrip,  hostel,  kajak,  natuurpark,  Stayokay

Kajakken in de Biesbosch

Een van de activiteiten die al lang op mijn vakantaserenlijst staat, is kajakken in de Biesbosch. Op een zonnige Moederdag is het eindelijk zover.

Vooraf reserveren wel zo handig

Om niet voor een aangename verrassing te komen staan, reserveer ik een paar dagen voor Moederdag een drietal kajaks. Het lijkt me een leuke verrassing om met mijn vrouw en 3 kinderen een dagje te gaan kajakken in de Biesbosch. De voorspellingen zien er goed uit.

Als we bij het Bezoekerscentrum vlakbij Dordrecht aankomen, ben ik blij dat we vooraf gereserveerd hebben. Er zijn heel wat mensen die dankzij het goede weer besloten hebben ook naar de Biesbosch te gaan. Ik meld me bij een speciaal verhuurloket van het Bezoekerscentrum en binnen 5 minuten is alles geregeld. De man laat ons de route op het kaartje zien en waarschuwt dat we snel moeten vertrekken vanwege het uitgaande tij.

imageNu moet ik eerlijk toegeven dat wij nooit zo snel op pad zijn. We gaan eerst op ons gemak nog even een broodje eten, naar de WC en onze spullen in een speciaal tonnetje doen. Na 20 minuten ziet de man ons nog steeds op de kant staan. Hij trekt zijn wenkbrauwen op en vraagt bedenkelijk “zijn jullie nog steeds niet weg?”.

Uitgaand tij betekent ploeteren

Als we 5 minuten later een klein kreekje invaren, snappen we waarom de man zo raar keek. Uitgaand tij betekent laag water. Laag water betekent dat de kajak de hele tijd dreigt vast te lopen in de modder. Het is zwaar ploeteren om door dit kreekje heen te komen. Regelmatig moeten we de kajak met behulp van de peddels los wrikken. Weer wat geleerd. We worden er ook bepaald niet schoner op. De modder druppelt van de peddels op onze kleding.

imageNiettemin vermaken we ons uitstekend en na ongeveer 20 minuten aanmodderen, varen we weer in diepere geulen. Het peddelen is zwaarder dan ik had verwacht. Maar als we eenmaal de slag te pakken hebben, glijden we lekker door het water. De Biesbosch is prachtig. In de kleinere kreken en geulen komen alleen kajaks en kano’s en het is soms net alsof we door op expeditie zijn door de Amazone.

imageBomen hangen over het water, wortels lijken op mangroven. Ik kijk regelmatig omhoog in de hoop een visarend of zeearend te spotten.

kajak, Biesbosch, dagtrip

Aanleggen bij Stayokay

De tocht zou volgens de kanoverhuurder ongeveer 3 uur duren. Na 2 uur varen, hebben we zin in een drankje en leggen aan bij Stayokay. Op het terras van dit hostel drinken we wat en kijken naar alles wat langs vaart. De ligging van deze Stayokay is grandioos. In een prachtig natuurgebied aan het water. Ik weet me te herinneren dat hier ook ergens een drijvende Ecolodge zou moeten zijn. Ik vraag bij de receptie maar ik begrijp dat de Ecolodge ergens anders ligt. Niet met de boot bereikbaar vanaf hier.

Biesbosch, kajak, dagtrip

We stappen weer in onze kajaks en maken nog een extra rondje. Omdat het druk is op de bredere vaarroutes zoeken we een route via kleinere kreken en geulen. Precies na 3 uur zijn we terug bij het begin. We zitten onder de modder, onze armen zijn vermoeid maar we hebben ons uitstekend vermaakt. Kajakken op de Biesbosch is echt de moeite waard. Ik ga zeker een keer terug om op zoek te gaan naar de bevers, ijsvogels en zeearenden.

Ben jij wel eens in de Biesbosch geweest?

Praktisch

Wij huurden onze kajaks bij het Bezoekerscentrum van de Biesbosch vlakbij Dordrecht. Vooraf reserveren op zonnige dagen is zeker aan te raden. Hou er rekening mee dat je een borg in cash moet betalen, die je na afloop weer terugkrijgt.

Wij realiseerden ons niet vooraf zo goed dat de Biesbosch met de getijden meegaat. Bij laagwater zijn sommige kreken niet meer toegankelijk. Vraag naar de tijden van hoog -en laagtij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Meer weten: zie link Nationaal Park de Biesbosch

image

Verantwoording:
Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt.

 

 

6 reacties

  • Niels

    Het lijkt me een heel mooi gebied om doorheen te varen. Of het nu met een boot of kajak is. Zijn jullie opgestapt bij het vernieuwde Biesboschmuseum? Mooi gebouw is het geworden! Kajakken hebben we al weer een tijdje niet gedaan maar is best leuk om te doen. Je ervaart de natuur toch anders dan als je er doorheen loopt en je komt op plekken waar je anders niet zou komen. Leuk blog en mooie foto’s!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.