Actief,  Griekenland

En ze leefden nog langer en gelukkig …

Er zijn 5 plekken op de wereld waar mensen langer leven en ook gezonder en gelukkiger zijn.  Ikaria is zo’n plek, een Grieks eiland in de  Egeïsche zee. Ik wil er heen om te ontdekken wat het geheim is van een lang en gelukkig leven!

100 bloggers ontdekken Griekenland

Onlangs ontving ik een uitnodiging voor een presentatie van iets nieuws. Het klonk een beetje geheimzinnig maar de titel luidde “I love Griekenland”. Met vakantaseren kom je overal maar in Griekenland ben ik al heel lang niet meer geweest dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Op een zonnige donderdag middag verzamelen tientallen bloggers zich bij een mooi grachtenpand in het centrum van Amsterdam. Ik sta er ook tussen. Benieuwd naar de plannen.

De presentatie begint en al heel snel wordt duidelijk waarom we hier zijn. Het Grieks verkeersbureau start met een nieuwe campagne. 100 bloggers gaan in het komende jaar naar 100 van de mooiste plekken in Griekenland. Hun verhalen worden verzameld op de nieuwe website I love Griekenland

image

Dit is een inspiratiesite voor mensen die zich oriënteren op een vakantie naar Griekenland. Een site met de highlights maar vooral ook een aantal minder bekende plekken.

Vakantaseren over Griekenland

Ik ben 2 keer eerder in Griekenland geweest. De eerste keer is best wel een tijdje geleden. In 1988 ging ik samen met mijn vriendin op pad voor onze eerste langere reis. We begonnen in Egypte en reisden daarna via Griekenland met de trein weer terug naar huis. In totaal waren we 7 weken onderweg. Ik herinner me nog goed hoe de heerlijke ijskoffie bij de Plaka smaakte, hoe moe ik was na mijn 400 meter hardlopen in het stadion van Delphi en hoe ik onder de indruk was van de fantastische rotskloosters van Meteora. De foto’s van deze reis zijn al aan het vergelen.

ikaria 1

ikaria 2

De tweede keer vlogen we naar Kreta. We waren gestopt met roken en hadden becijferd dat we genoeg bespaard hadden om deze reis te kunnen betalen. Het was precies de week voor het echte toeristenseizoen begon. De sfeer was ontspannen. Iedereen was bezig met de laatste voorbereidingen en we genoten van het heerlijke eten in de bergdorpjes, de geur van olijvenbomen en het aangename voorjaarsweer.

Als ik zo terug zit te denken aan deze eerdere reizen, realiseer ik me ook hoe hard de tijd vliegt. De laatste trip naar Kreta is ook al ruim 20 jaar geleden. Graag zou ik weer eens teruggaan. Had ik maar het eeuwige leven….

Rondneuzen op de website

De bijeenkomst op die donderdagmiddag in Amsterdam eindigt met een uitnodiging aan de aanwezige bloggers:  kom maar met een voorstel voor 1 van de honderden bestemmingen en motiveer waarom je daar heen zou willen. Op basis van die voorstellen worden vervolgens de bloggers geselecteerd die op pad mogen.

Op I love Griekenland staan alle 100 bestemmingen kort beschreven. Het is de  bedoeling dat de bloggers daar de verhalen bij gaan schrijven. Het is een prachtige lijst, vol met mooie historische plekken, prachtige stranden en heerlijke havenstadjes! Ik kijk ze een voor een door. I love Griekenland omdat het mijn fantasie triggert. Ik zit heerlijk te vakantaseren over al deze prachtige bestemmingen.

Ineens valt mijn oog op Ikaria. Dit eiland behoort tot de zogenaamde “blue zones”, plekken waar mensen langer en gelukkig leven dan elders. Daar moet ik meer van weten.

image

Al snel vind  ik meer informatie. Naast Ikaria, behoren Sardinië (Italie), Okinawa (Japan), Lome Linda (Californië) en Nicoya (Costa Rica) tot deze blue zones.

Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan en er zijn 9 gemeenschappelijke kenmerken gevonden. En die uitkomsten zijn best verrassend. Wil je hier meer over weten, dan moet je even googlen op blue zones.

De geheimen van Ikaria

Als ik dit lees, weet ik waar ik heen wil. Ik ga naar Ikaria. Op dit Griekse eiland ga ik uitzoeken wat de geheimen zijn waarom de bewoners van Ikaria langer en gelukkiger leven. Waarom is Ikaria een van de 5 blue zones op de wereld?  En als ik het geheim ontdekt hebt, zal ik het met jullie delen.  Akkoord? En hopelijk leef ik samen met jullie dan ook langer en gelukkiger

Verantwoording
Ik heb dit artikel gemaakt als pitch voor de actie van USP en het Grieks Verkeersbureau. Voor de nieuwe website zoekt men 100 bloggers die naar 100 Griekse bestemmingen gaan. De foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. De foto’s van de website zijn screenshots.

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.