dagtrip,  Rotterdam

Een Rondje Rotterdam

Rotterdam staat al jaren op mijn vakantaseren lijstje. Een uitnodiging voor een bezoek aan het cruiseschip MS Rotterdam is de ideale aanleiding voor een citytrip naar de havenstad.

Inschepen in de MS Rotterdam

Een week of 4 terug ontvang ik een uitnodiging van TUI. Ik mag een bezoek brengen aan een cruiseschip van de Holland America Lijn, de MS Rotterdam. Ik ben nog nooit op een dergelijk schip geweest dus ik meld me meteen aan. Het is een perfecte aanleiding voor een Rondje Rotterdam, zeker als ik zie dat De Trap dan zijn laatste weekend in gaat.

image

Ik meld me op zaterdagmorgen rond half 10 bij de speciale incheckbalie van de Holland America Lijn en TUI. Het is net echt, ik krijg een badge en moet daarna door een security controle. Vooraf moest ik ook al een formulier invullen en verklaren dat ik geen enge ziektes bij me draag. In de vertrekhal zie ik dat ik niet de enige ben die op de uitnodiging is ingegaan. Ik ben vermoedelijk wel 1 van de jongste.

image

Na een tijdje worden alle groepen ingedeeld. Onze groep wordt begeleid door Daniel van de Holland America Line zelf die al een paar keer op dit schip heeft gevaren.  We beginnen onze rondleiding in een suite. Dat ziet er zeker niet verkeerd uit. Deze hut heeft een ruime eigen badkamer, zitgedeelte en groot balkon. We mogen alleen maar naar binnen in vooraf afgesproken hutten, omdat er al weer passagiers aan boord zijn. Het schip vertrekt in de middag weer voor een nieuwe cruise.

image

image

Daniel leidt ons daarna het hele schip door.

image

Het is toch heel wat anders dan de schepen waarmee ik naar Engeland of Zweden ben gevaren. Er is van alles te doen aan boord, een zwembad, speelruimtes voor kinderen, casino, theater, winkels etc.

image

Uiteraard kun je in diverse restaurants en barretjes terecht. Er is veel entertainment. Ik begrijp dat bepaalde restaurants inbegrepen zijn bij de prijs, bij andere moet je bijbetalen.

image

image

We eindigen de rondleiding in het restaurant waar we een heerlijke lunch geserveerd krijgen. Met mijn tafelgenoten blik ik terug op een interessante en leuke ochtend. Maar ik denk dat ik toch nog een paar jaar wacht met het boeken van een dergelijke cruise.

image

Hotel New York

Ik neem afscheid van mijn tafelgenoten en verlaat het schip. Het is niet mogelijk om als verstekeling mee te gaan want we moeten de gescande badges weer inleveren. Ik heb een afspraak gemaakt met vrienden in Hotel New York. Tot die tijd struin ik rond op de Kop van Zuid. Ik bezoek een paar drijvende paviljoens.

image

Dit zijn voorbeelden van nieuwe mogelijkheden om op water te kunnen wonen. Ik wandel naar Hotel New York en maak onderweg foto’s.

image

image

Ik begon ooit mijn loopbaan hier vlakbij. Ik herinner me nog dat we voor het eerst bij hotel New York gingen eten. Het was net geopend en met een speciale watertaxi vertrokken we vanuit de Leuvehaven.

image

Ik vond het toen al een prachtige locatie. Inmiddels zijn er heel wat nieuwe gebouwen bijgekomen maar hotel New York staat trots vooraan de Kop van Zuid. Vele jaren terug was dit het vertrekpunt van de mensen die met de Holland America Lijn vertrokken. Vele migranten namen hier afscheid van van hun familie en vrienden.

image

Binnen wacht ik en al snel zie ik mijn vrienden binnenkomen. We drinken wat en gaan daarna gezamenlijk op pad. Ze wonen nog niet zo lang in Delfshaven en willen me dit mooie historische stukje Rotterdam laten zien. Ik ben aangenaam verrast als we er aankomen.

image

Dit deel ken ik helemaal nog niet. Mooie oude panden aan het water, de geboorteplek van Piet Heyn en niet te vergeten de enige echte stadsbrouwerij van Rotterdam. We verkennen de buurt en eindigen in de Stadsbrouwerij de Pelgrim.

image

We bestellen een huisgebrouwen Dubbellam en echte Rotterdamse Bitterballen. Ik realiseer me pas de dag erna de dubbelzinnnigheid van de naam van deze stevige lentebok.

image

Hij smaakt uitstekend. Na een gezellige middag neem ik afscheid en vertrek richting het Centraal Station.

De Trap

Ik kan Rotterdam natuurlijk niet verlaten voordat ik De Trap heb beklommen. Dit is een tijdelijke constructie van steigerpijpen en houten bankjes die tegen het Engels Handelsgebouw is geplaatst. Ik vind het grappig dat iets simpels als een tijdelijke trap kan uitgroeien tot een publiekstrekker van formaat. De Trap is met een week verlengd vanwege de grote belangstelling. Ik ben net op tijd om dit nog mee te maken. De dag erna is het de laatste dag.

image

Ik ga omhoog en boven aangekomen geniet ik van het prachtige uitzicht. Het nieuwe station ziet er van bovenaf heel anders uit en enorm groot.

image

Bovenop het Handelsgebouw is een wandelroute uitgezet. Deze route biedt panoramische vergezichten over de hele stad. In de verte zie ik ook de plekken liggen waar ik vandaag nog geweest ben, de Kop van Zuid, Delfshaven. Hotel New York zie ik niet liggen maar wel de gebouwen die er naast staan.

image

Ik snap heel goed dat zoveel mensen De Trap beklimmen. Het uitzicht op de stad is prachtig. Meer dan 350.000 mensen gingen hier omhoog in de afgelopen weken!

image

Het is een waardig afscheid van deze mooie stad.  Ik heb er erg van genoten om hier een dagje door te brengen. En de nieuwe Markthal heb ik nog niet eens gezien. Ik zal snel weer een dagje Rotterdam moeten inplannen.

Om met Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam te eindigen:

Rotterdam

Hoe verder men keek, hoe groter het leek.

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.